Българите живеят най-мизерно в Европа

ЕС се е устремил към бедността
Обновена: 15 дек 2011 21:36 | 15 дек 2011 21:36,
464
Българите живеят най-мизерно в Европа
Снимка: Булфото

Броят на бедните в Европа се е увеличил с 1 милион души за 2 години, съобщи Европейската комисия, представяйки първия анализ за заетостта и социалните политики в ЕС. 23,5 милиона са без работа. Докладът сочи, че кризата е потопила континента в бедност и вече 115 милиона от жителите, почти един от четирима (23%), живеят под социалния праг.

Брюксел потвържава, че българите водят на най-мизерно съществуване в ЕС, като над 40 на сто са заплашени от бедност или от социално изключване. 35 на сто от българите са бедни, повече от два пъти от средното за съюза. Доходите им са 39 на сто от средноевропейските.

Румънците ни водят с 1%. Въпреки забавянето на нарастването им обаче българите и румънците най-бързо догонват богатите държави, твърди Брюксел.

Откакто сме влезли в Общността, брутният вътрешен продукт на българската икономика е нараснал с 5 на сто. Най-близо до западния стандарт са словенците - 78 на сто от най-развитите, чехите - 70 на сто, и словаците - 67%.
Анализът на Еврокомисията показва, че в следствие на рецесията са закрити над 6 милиона работни места. Препитанието си са загубили предимно вземащите средни заплати.

Като най-чувствително това се е проявило в секторите на производството и строителството. Увеличава се безработицата и сред хората, получаващи ниски заплати. Единствените, които са повишили финансовия си статут в кризисните времена, са хората, които получават високи заплати. Забелязва се задълбочаване на социалното неравенство в държави, в които традиционно се смяташе, че няма бедност - каквито са скандинавските държави.

Разликите между доходите на домакинствата се увеличават, тъй като социалните системи изнемогват да компенсират хората с по-ниски приходи.Увеличава се броят на работещите бедни. Хората, които имат работа, но въпреки това не могат да свържат двата края, са вече 8 на сто от всички трудещи се.

Изненадващо по този показател България се нарежда между Германия и Италия, което означава, че ножицата между размера на заплатите и разходите за издръжка не е така голяма, смята Еврокомисията. Според представената статистика румънците и испанциите в най-голяма степен не могат да вържат двата края, въпреки че работят, докато заплатата е гаранция за сравнително спокойно съществуване в Чехия, Финландия и Белгия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още по темата: бедностЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
0
 
5
 
! Отговори
До 403 преди 12 години
Пич, ами нали от десетилетия хората само това правят и проблема още повече се задълбочава!Решението е Тук и от Нас! За да имамен бъдеще в Родината си!
324
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора, учете език и бягайте! Няма смисъл да обричате себе си и децата си на пълна мизерия. 20 години чакаме да се оправим -по-зле ще става. Ако искате цял живот да чакате да се оправим рискувате да умрете я нахапани от кучета, я пребити от *** в собствения ви дом понеже нямате право да се отбранявате според *** ни закони. Махайте се час по-скоро и вземайте децата си със себе си! Осигурете им някакво бъдеще - ако някога нещата тук се оправят се върнете. Аз вече съм си взела билет ...
323
2
 
0
 
! Отговори
1 преди 12 години
kajete 4esno nie ne jivem samo bedno ami sme i izostaveni kakto kazvat v edna pesen sam sum v durjavata na prostitutkite.Izlizash na vun i se opraviash s jivota prestupnicic korupci *** tarikati seliani nedorazviti horata. Na nikoi ne mu dreme spazvatli se pravilata na rabotno miasto kak jivesh.Istinata e s kufara na kolelca i go zasilvate kum nekoi samolet bez zna4enie za kude
322
1
 
1
 
! Отговори
realist преди 12 години
kvo zna4i 8 na 100?!?!masovo malkiq i sredniq biznes iznemogvat...i predstoqt faliti....tova e pove4e na 100 ,opredeleno ...za sujalenie....
321
0
 
8
 
! Отговори
поля преди 12 години
*** е че можеше да си поживеем преди да обявим фалит и да влезне Меркел във владение на страната.А ние кво, постоянна мизерия.
320
2
 
1
 
! Отговори
Den Haag преди 12 години
Jiwea ot 30 godini w Holandia, i mu wruzwam dwata kraq.Opitwam se da razbera problemite w Bulgaria , no ne moga.A za edna vakanzia prez lqtoto ne uspqwam.
319
5
 
10
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ... преди 12 години
...ИЗОБЩО НЕ СЕ ЖИВЕЕ БЕДНО, ТАМ----ХОРАТА ИСКАТ РАБОТА!ИМАШ ЛИ РАБОТА,....ДОБРЕ СИ!Най-добре е :...там да бачкаш,...тука да харчиш!Изобщо няма да им бачкам на тия наши КОМУНИСТИЧЕСКИ-***!Най-кофти е....ФАШИСТ ДА ТЕ БИЕ .....И КОМУНИСТ ,ДА ТИ ПЛАЩА....!
318
1
 
10
 
! Отговори
Владо преди 12 години
Тея неграмотни *** до кога ще викат на ЕС Европа ?!
317
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
егати и откритието.
316
8
 
13
 
! Отговори
до 382 от гларус преди 12 години
много ама много си *** бе саШе.то няма Българска икономика бе саШе.даже минераалната вода се бутилира от чужди компании,които изнасят париците у чужбина бе саше.с какво ти е виновен ББ!!!!!!!радвай се,че той е шефа,че ако беше серго,мамата си трака.
315
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така е,защото комунистите са тук и ни управляват под всякакви имена и форми.Продължават да ни крадат безогледно. Банкери и банкерки, които вече не си знаят парите, олигарси,всякакви босове и монополисти стават все по-богати,а голямата маса народ става все по-бедна. *** физичен закон за скачени съдове.
314
4
 
4
 
! Отговори
NQMAME SHANS.. преди 12 години
TOVA KOETO SE PRAVI ZA DA UPRAVLQVA GERB ZAVINAGI E OSNOVNATA PRI4INA DA SLIZAME NADOLU NEZAVISIMO, CHE PREMIERA BORISOV PRODULJAVA DA POVTARQ LUJITE SI!!I 6TE DOIDE VREME TEZI KOITO ZA6TITAVAT GERB SEGA DA SE KUSAT OT QD ZA6TOTO VSI4KO KOETO STAVA E KOPIE NA POLITIKATA NA BKP PREDI 10.11.89.VINAGI VERNI NA PARTIQTA I SAMO NIE SME PRAVI. NO ISTORIQTA POKAZA DRUGO. BORISOV PLATI 100 MILIONA DA IZBERAT PREZIDENTA, A KOLKO 6TE PLATI NA IZBORITE?I TAKA SAMO S NAI-UMNITE I PRAVITE OTIVAME V ADA!!!
313
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mizernici nomer 1 v evropa hahahhh bulgar *** hahahha mamavi giavurska
312
4
 
10
 
! Отговори
Ами преди 12 години
да клонираме др. Ленин и да спретнем една революция.Др. Ленин дистанционно ще инструктира др. Първанов и Станишев за етапите на революцията.Накрак ,о българи мързеливи и нещастни по рождение. Германците се надигнаха от една опустошителна война, но ние само хленчим и искаме на готово някой да ни даде.Абе, пълни мазохисти,и то предимно ***,свикнали да ги ръководи партията.Що не вземат да се преселят в Китай и да рахатясат българите от тях.
311
6
 
8
 
! Отговори
Иван преди 12 години
И така ще продължи и да бъде, докато българите търпят комунистки от всякакви клонове на БКП да ги управляват.Всеки народ заслужава съдбата си.През 1938г. дневната надница в Царство България е била 60 лева.Средната работна заплата на един чиновник е била 2 500 лева.България е била 10 - та икономика в Европа и 2 - ра на Балканите след Румъния.Задминаваме дори Швейцария.Къде сме сега при двойно повече европейски държави от 1938г.?Докъде ви докараха другарите?А вие продължавате да ги изибрате.
310
0
 
6
 
! Отговори
към 388 преди 12 години
Само информативно най минималната законова ставка на час в Канада е около 10 $ (CAD).т.е. месечно при 8 часов работен ден ~ 2400 $ (CAD) и то какво излиза детските са почти колкото минималната работна заплата, но те са *** и прости и хич не се грижат за бъдещето на нацията нали?!?!?! Да не говоря за помощите за бедни за транспорт, за отопление и ваучери за храна.
309
1
 
5
 
! Отговори
от 387 преди 12 години
За да си спокоен Георги (348) след по малко от 1 (една) година ще лиша държавата от своето скромно присъствие. Изключително се зарадвах, че един от колегите (служителите ми), е успял само за 2 месеца да се реализира на пазара в Канада, след като тук не успя въпреки че е кадърен, има семейство да храни, но с 36 лева детски надбавки и 2 деца по му е добре навън където даже си имат Министерство на децата и младежта и помощта е 1100 CAD ~ 1000 USD месечно!
308
3
 
8
 
! Отговори
До Георги - 348 преди 12 години
Извинявай ама ми изглеждаш изключително интелектуално обременен.Казва ти го инженер по специалността с 3 западни езика и който имаше висококвалифицирани кадри на добра заплата и си вършеха работата.Моля те попитай ме пак как от малка частна фирма с 6 служителя сега всичките са безработни ;) Айде не се мъчи ще ти отговоря ГЕРБ си слагат навсякъде свои хора и фирми и няма значение дали си вършиш коректно и съвестно работата.А съм фирма от 1993 година и съм устоял на всички, но на тези не успях
307
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...така просто разсъждавам. Ако голям процент Българи и Румънци станат още по бедни и ЕС отвори трудовият си пазар БЕЗ ограничения, ще стане както със САЩ, които изнесоха производствените си мощности в Китай с тази разлика, че ние вместо да покажем как се работи и как се прави икономика със собствени средства и труд и прочие визирам Китайците, ще ги научим как да скимират, да проституират, да не си плащат данъците да лъжат с осигуровките изобщо ще ги върнем в 18 век ;) Ами това е ...
306
2
 
9
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Добре дошли в страната на строящите се магистрали,светлото евроатлантическо бъдеще, в която винаги няма виновни, или виновни са винаги предишните!

Спонсорирани публикации