Българите живеят най-мизерно в Европа

ЕС се е устремил към бедността
Обновена: 15 дек 2011 21:36 | 15 дек 2011 21:36,
464
Българите живеят най-мизерно в Европа
Снимка: Булфото

Броят на бедните в Европа се е увеличил с 1 милион души за 2 години, съобщи Европейската комисия, представяйки първия анализ за заетостта и социалните политики в ЕС. 23,5 милиона са без работа. Докладът сочи, че кризата е потопила континента в бедност и вече 115 милиона от жителите, почти един от четирима (23%), живеят под социалния праг.

Брюксел потвържава, че българите водят на най-мизерно съществуване в ЕС, като над 40 на сто са заплашени от бедност или от социално изключване. 35 на сто от българите са бедни, повече от два пъти от средното за съюза. Доходите им са 39 на сто от средноевропейските.

Румънците ни водят с 1%. Въпреки забавянето на нарастването им обаче българите и румънците най-бързо догонват богатите държави, твърди Брюксел.

Откакто сме влезли в Общността, брутният вътрешен продукт на българската икономика е нараснал с 5 на сто. Най-близо до западния стандарт са словенците - 78 на сто от най-развитите, чехите - 70 на сто, и словаците - 67%.
Анализът на Еврокомисията показва, че в следствие на рецесията са закрити над 6 милиона работни места. Препитанието си са загубили предимно вземащите средни заплати.

Като най-чувствително това се е проявило в секторите на производството и строителството. Увеличава се безработицата и сред хората, получаващи ниски заплати. Единствените, които са повишили финансовия си статут в кризисните времена, са хората, които получават високи заплати. Забелязва се задълбочаване на социалното неравенство в държави, в които традиционно се смяташе, че няма бедност - каквито са скандинавските държави.

Разликите между доходите на домакинствата се увеличават, тъй като социалните системи изнемогват да компенсират хората с по-ниски приходи.Увеличава се броят на работещите бедни. Хората, които имат работа, но въпреки това не могат да свържат двата края, са вече 8 на сто от всички трудещи се.

Изненадващо по този показател България се нарежда между Германия и Италия, което означава, че ножицата между размера на заплатите и разходите за издръжка не е така голяма, смята Еврокомисията. Според представената статистика румънците и испанциите в най-голяма степен не могат да вържат двата края, въпреки че работят, докато заплатата е гаранция за сравнително спокойно съществуване в Чехия, Финландия и Белгия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още по темата: бедностЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
всеки народ живее според възможностите си.
304
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 12 години
Не е вярно,нашия любим вожд всеки ден казва че сме най-добре в ЕС,даже сме били отличници,и ще ли да ни дават бонуси.
303
7
 
22
 
! Отговори
georgi преди 12 години
Брюксел потвърждава, че българите водят най-мизерно съществуване в ЕС, като над 40 на сто са заплашени от бедност или от социално изключване. 35 на сто от българите са бедни, повече от два пъти от средното за съюза. Доходите им са 39 на сто от средно европейските.ГЕРБ - ДА КАЖЕ НЕЩО ПО ВЪПРОСА - САМОДОВОЛСТВОТО ИМ НЕ СЕ ПОТВЪРЖДАВА - С ЛЪЖА НЕ СТАВА.........................
302
7
 
14
 
! Отговори
муспи преди 12 години
България са я харесали евреите и се гласят да се заселят тук. За целта ще намалят българите до два три милиона, необразовани, за обслужващ персонал. За *** нямат планове, освен да държат под шах оцелялите българи. Единственото добро е че няма да пуснат турците, напротив, ще ги разбичкат с Кюрдистан, Армения и кой да е. Но ако сега почнеме да убиваме евреи, може всичко да бъде друго.
301
0
 
0
 
! Отговори
Неспокоен преди 12 години
До 344- поздравления за написаното , някой има ли идея какво трябва да се направи за да заживеем в една по-добра страна?
300
0
 
1
 
! Отговори
ilia преди 12 години
shte stavame vse po-bedni, a cenite ni shte rastat vse po-byrzo
299
1
 
11
 
! Отговори
Гаврош преди 12 години
тези пак не слушкат б.б. - за него Българите сме си супер инфлацията е 2-3% - комисионните му идват нормално - пенсия от 136лв. е предостатъчна за живеене - заплата от 500лв. си е нормална при цена на олио-3лв, хляб-130лв, сирене 12лв., парно 250лв, ток 100лв. и т.н.ама тези що не го слушкат б.б.
298
3
 
19
 
! Отговори
Кабули преди 12 години
Виновен е Костов и всички правителства, от Аспарух насам.(За справка "Бойко Борисов - ежедневни лакърдии и ГЕРБерски дивотии".)
297
0
 
17
 
! Отговори
МИЗЕРНИК преди 12 години
ДА, БЕ, ДА ... НЕ Е ВЯРНО ! НАЙ-БОГАТО ЖИВЕЕМ БЪЛГАРИТЕ ! НАЙ-СТАБИЛНАТА ИКОНОМИКА В ЕС И СВЕТА СМЕ ! НЕ ЛЪЖЕТЕ !
296
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наруших правилата на сайта, буден гражданин сигнализира и ме премахнаха! Сбогом, какво тук значи някаква си личност!
295
3
 
19
 
! Отговори
detelina преди 12 години
Има една поредица книги от Н.Маринов Николов-Световната конспирация, там пише всичко-кой управлява света-евреите.Когато аз ги прочетох 1седмица не мижах да дойда-на себе си.Всичко е по план и този план се изпълнява повече от успешно.Заедно с плана Ра-нът се цели заличаването на България.А и още нещо се сещам сега-през 90-те години имаше един депутат Мичковски-който каза цитирам по памет-целта е в България да има 5% богати, а останалите 95%бедни.Всичко показва,че има план за всичко.
294
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-мизерно, но пък си имаме най-малък дефицит.Слушайте Бойко и следвайте Дянков...и след още две години няма да ви има, но пък бюджет ще има...и европейско потупване по рамото- също.Гарантирано от ГЕРБ!
293
4
 
39
 
! Отговори
мда преди 12 години
Българите сме най-бедни и ще си останем такива . Такъв е плана на изтока и запада за нас.
292
0
 
32
 
! Отговори
пак до Георги преди 12 години
Сиренето от 3 лв. и салама от 1 лв. си го яж ти. Може от Е-та и ГМО нещо да просветне в герберския ти мозък.
291
0
 
40
 
! Отговори
до Георги преди 12 години
В момента доходите ми са ЕДНА ДЕСЕТА в сравнение с доходите ми отпреди 2 год. Имам малък бизнес, който държавата УБИ /буквално - чрез нормативни промени, от които завися поради характера на работата си/. Имах двама служители, на които плащах заплата - сега естествено са безработни. В бранша, в който работя положението е същото при всички колеги. Е, това как ще го коментираш.
290
5
 
4
 
! Отговори
до 363 преди 12 години
Ами не карай по магистрали бе чук. Ако не си разбрал по магистрали умират много по-малко хора отколкото по другите пътища. Колко живота струва километър магистрала? Като нямаме магистрали ревете че нямаме пътища , като се строят пак не сте доволни. Само мрънкате и чакате някой да ви свърши работата. Няма Бойко да дойде да ти свърши работата. Малко работим малко получаваме. Още от времето на комунизма имаше лаф- ние ги лъжем че работим , те ни лъжат , че ни плащат.
289
19
 
5
 
! Отговори
Георги до 357 преди 12 години
Влизам в магазини и то редовно и гледам цените - има сирене 0т 3 лв има и от 10 лв. Има слам и от лев и от 5лв бр. защото най-после някой се опита да вкара ред в качеството на храните. Вярно е сега има и по-скъпи млека салами и т.н. но и евтините си ги има. А що се отнася до ДДС защо тогава комунистите не го намалиха , защо никой не намаля ДДС на лекарствата? Извинявай , но това не е от ГЕРБ. Не смятам че са идеални , но мисля че са най-добрият вариант засега.
288
1
 
28
 
! Отговори
до Евгени преди 12 години
Евгени не искам да те обиждам , но си един платен шут.Българите са най-бедни и ще си останат такива , защото всичките им управници , са крадци и то алчни крадци.Цялата шайка , така наречени олигарси , са просто една мафиотска структура , която гледа само да се обогатява без да влага и лев във нови технологии или образование.Всичките действат на принципа : аз да съм добре, пък другите да го духат.
287
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и да ревете никой няма да ви помогне сами се вземете в ръце само знаете да се оплаквате
286
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
работете и ще живеете добре какво само се оплаквате пари с труд се изкарват стига ревали и намирали виновни