Българите живеят най-мизерно в Европа

ЕС се е устремил към бедността
Обновена: 15 дек 2011 21:36 | 15 дек 2011 21:36,
464
Българите живеят най-мизерно в Европа
Снимка: Булфото

Броят на бедните в Европа се е увеличил с 1 милион души за 2 години, съобщи Европейската комисия, представяйки първия анализ за заетостта и социалните политики в ЕС. 23,5 милиона са без работа. Докладът сочи, че кризата е потопила континента в бедност и вече 115 милиона от жителите, почти един от четирима (23%), живеят под социалния праг.

Брюксел потвържава, че българите водят на най-мизерно съществуване в ЕС, като над 40 на сто са заплашени от бедност или от социално изключване. 35 на сто от българите са бедни, повече от два пъти от средното за съюза. Доходите им са 39 на сто от средноевропейските.

Румънците ни водят с 1%. Въпреки забавянето на нарастването им обаче българите и румънците най-бързо догонват богатите държави, твърди Брюксел.

Откакто сме влезли в Общността, брутният вътрешен продукт на българската икономика е нараснал с 5 на сто. Най-близо до западния стандарт са словенците - 78 на сто от най-развитите, чехите - 70 на сто, и словаците - 67%.
Анализът на Еврокомисията показва, че в следствие на рецесията са закрити над 6 милиона работни места. Препитанието си са загубили предимно вземащите средни заплати.

Като най-чувствително това се е проявило в секторите на производството и строителството. Увеличава се безработицата и сред хората, получаващи ниски заплати. Единствените, които са повишили финансовия си статут в кризисните времена, са хората, които получават високи заплати. Забелязва се задълбочаване на социалното неравенство в държави, в които традиционно се смяташе, че няма бедност - каквито са скандинавските държави.

Разликите между доходите на домакинствата се увеличават, тъй като социалните системи изнемогват да компенсират хората с по-ниски приходи.Увеличава се броят на работещите бедни. Хората, които имат работа, но въпреки това не могат да свържат двата края, са вече 8 на сто от всички трудещи се.

Изненадващо по този показател България се нарежда между Германия и Италия, което означава, че ножицата между размера на заплатите и разходите за издръжка не е така голяма, смята Еврокомисията. Според представената статистика румънците и испанциите в най-голяма степен не могат да вържат двата края, въпреки че работят, докато заплатата е гаранция за сравнително спокойно съществуване в Чехия, Финландия и Белгия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


464
Още по темата: бедностЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
2
 
4
 
! Отговори
световна банка преди 12 години
за жалост българското правителство няма мерки за излизане от тази ситоация то деиста хаотично без програма световната банка знае че то няма нужните специялисти които да се справят с това не добра оценката в прогнозите за следващата година както за икономиката така и за доходите на хората затова реитинговите агенци ще намамлят още оценките за българия
264
1
 
27
 
! Отговори
до 330 преди 12 години
Ехооо не сме 1985г. отдавна не сме, сега има хора с по няколко жилища, а много нямат нито едно или и да имат, то не е тяхно поне докато не го изплатят с колосалните лихви на банката, кола имат(не всички) и то каква, на повечето шофьори колите биха им били каки и батковци,а тези които имат нови и те на са техни понеже са на лизинг в повечето случаи,да не говорим, че над 50% от техниката, която се прадава в страната също е на лизинг.Българите имат едно голямо нищо!
263
0
 
2
 
! Отговори
до 332 преди 12 години
Да, блг., на 20 г.ПРЕХОД!
262
0
 
20
 
! Отговори
така е ...! преди 12 години
В Бг ...също най-мизерно живеят българите ,спрямо всички етноси и националности ----просто нямат права ,само ЗадължениЯ!
261
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На пазара на трудамисля как да се вредя,Дянков нежно ми шепти:Ще работиш без пари.Работа, че две и три,тъй ще си намериш ти.Няма да се пенсионираш,ще работиш без да спираш.С много труд за без пари,конкурентен ти ще си.За почивка не мисли,работи и работи.Само с работа безкрайще фалираме Китай.Ако вземеш, че умреш,ще отидеш то се знайвъв финансовия рай.Ех, че радост ме обзе,ясно като две и две,там във райските вселенияняма ник`ви задължения.Тока, парното, водатаще оставя на земята.За..какво са ти пари?Бачкай, бачкай и ***.
260
0
 
5
 
! Отговори
до 334 преди 12 години
Виновни са и още как.Още от древни времена народите са се обединявали около общи интереси,начин на живот и вожд,хан,кан, цар или каквото си щете там. Силният лидер е силна държава,той трябва да намери начин,да обедини, да насочи усилията на нацията в правилната посока.Затова в съвременият свят си има държавен глава и той е този, който решава как и накъде да поеме държавата,не всеки става за лидер - ако щете вярвайте но лидерите се раждат такива-примери в историята калкото искате.
259
0
 
27
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ! преди 12 години
Българите живеят най-мизерно в Европа!Скоро и в целия свят!
258
0
 
13
 
! Отговори
финансист банкер преди 12 години
за съжаление е така наи бедната държава с наи слабата икономика в европа за жалост ще става все по зле както за обедняването така и за икономиката ни ще има все по бедни и безработни хора през следващата година прогнозите са за увеличение на безработицата с нови 20-30 процента и толкова обедняване
257
3
 
3
 
! Отговори
до 333 преди 12 години
точно така,трябва да се работи и да се произвежда,друга рецепта нямасамо работа и производство
256
0
 
10
 
! Отговори
nana преди 12 години
До 330Ако си мислиш,че тук не се заробват хората с безумни лихви на банките,за да си купят една панелка
255
6
 
7
 
! Отговори
! преди 12 години
Чуждестранните аналитици смятат, че България няма да се оправи и тук нямат вина само Боко, Цоко и Дрянков, а безволеви и аморфен народ, който само сиди и тихо гледа ставащото, като понякога дори и подклажда още повече безобразията в държавата, като бута някой и друг подкуп на полицай, лекар, чиновник!
254
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
еми човека ви каза, садете картофи, гледайте *** и ще се оправите... обаче някой друг път
253
2
 
29
 
! Отговори
хаха преди 12 години
България,най-мизерната страна в света!Гарантирано от ГЕРБ!!!...И Дянков,хаха
252
1
 
25
 
! Отговори
В КРАК С ВРЕМЕТО преди 12 години
В крак с времето вървя, до мене премиера, картофи ще садя ,тъй рече премиера. -Овце ще поведа, до мене премиера, ах как ще ги доя, да пие премиера. -И църкви ще строя, до мене премиера, да вярват хората, и те на премиера. -И мощите свети, но не на премиера, ще донесат пари, и те кат премиера. -Виж, нов се път строи по него премиера, и журналист търчи: Хвала на премиера! -Обект се нов откри. От кой? От премиера. Що имаме блага, са все от премиера. -Ти тука остани, над тебе -премиера, и блей, овца бъди прославяй премиера.
251
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Смях ,бедните българи на 90% имат собствено жилище и поне някаква кола .Елате да видите как в Европа бачкат по 25-30 години за един апартамент и се заробват за едната слава .
250
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демократите окрадоха, разрушиха или подариха срещу жълти комисионни обществена собственост и средства за над 200 млрд. долара от 1990 година насам. Защо ли сме най-бедни при управлението на демократите?
249
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия кастрати бб тиквата исимеон дянков ги избра тъпия българин понеже нямало по добри щом е тъй духайте им на тези *** и не се оплаквайте
248
1
 
23
 
! Отговори
булгар преди 12 години
*** европейци! Това не е мизерия, а фискална дисциплина! Да питат в пожарната, ако не вярват!
247
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** народ - бедна държава
246
2
 
19
 
! Отговори
ОВЧАР преди 12 години
ГЕРБ = ГРАБ = ГРОБ