Руският газ намаля. Москва мълчи!

8 страни са засегнати, сред тях и ние, ЕК обсъжда
Обновена: 3 фев 2012 18:44 | 3 фев 2012 15:45,
262
Руският газ намаля. Москва мълчи!
Снимка: Reuters

Осем страни се оказаха днес с намалени газови доставки от Русия.

Наред с Полша, Словакия, Австрия, Унгария, Румъния, Гърция и Италия, в списъка се оказа и България. Засега Москва мълчи по темата.

Европейската комисия веднага отреагира, но обяви, че засега не възнамерява да предприема действия в помощ на страните, чиито газови доставки бяха намалени от "Газпром".

Говорител на енергийния комисар Гюнтер Йотингер заяви, че всички засегнати страни се справят с положението, като използват резервите си, купуват допълнителни количества синьо гориво от съседи или използват терминалите си за втечнен газ.

Още по темата

"Ситуацията не е критична. Ще говорим за такава, ако настъпи съществено намаляване на доставките и ако пазарните механизми не работят. В момента европейските хранилища са пълни", заяви говорителят.

Според Еврокомисията най-сериозно засегнати са Австрия, чиито доставки вчера са били с една трета по-малко от обичайните и Италия - с една четвърт по-малко.

Ройтерс съобщи, че количествата за България, Румъния, Гърция и останалите балкански потребители на руски газ също са спаднали с една трета.

Въпреки това Еврокомисията смята, че страните ще успеят да се справят. Оттам дадоха за пример Полша, която се е договорила с Германия, чиито доставки не са засегнати, да си дръпне нужния й газ от преминаващата през територията й германска тръба.

Словакия и Австрия са си сложили с финансовата помощ на ЕС компресори за обратно изпомпване на синьото гориво и можели да разчитат на западните си съседи.

За България през 2009 г. също бяха заделени около 45 млн. евро от европейския бюджет за изграждане на газови връзки с Румъния и Гърция, но двете системи още не работят.

Все пак Брюксел е информирал за ситуацията доставчиците на газ, собствениците на тръбопроводите, потребителските организации и страните членки, които заседават в групата за газова координация и може да ги свика спешно през почивните дни, ако положението се влоши.

Говорителят на енергийния еврокомисар съобщи, че Гюнтер Йотингер няма пряка връзка с ръководството на "Газпром" и се информира за действията на компанията чрез руското посолство в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
3
 
! Отговори
RedmoonZ преди 12 години
За кво са ни тия газови връзки със съседите? Нали си имаме магистрали?
193
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците са си прави газта си е тяхна ако искат ще намаляват ако искат ще дават а американците хем ще разрушат природата ни хем ще ни окраднат гаста и за нас нищо .както правят в Иран с петрола Англичаните продават на високи цени а иранския народ гладува .Гледайте филма Сорая така че аз съм добре настроена към Руснаците макар че и те ламтят за пари те са по човечни хора и по умни .така че дай боже да изметем и Бойко и Станишев които са американско настроени не Българско настроени .
192
0
 
0
 
! Отговори
Den Haag преди 12 години
Doskoro be firmena taina che gaz pri minus 163 gradusa, namalqwa obema si 400 puti.Zapomnete towa.Sega towa se izpolzwa pri skladirane i transportirane na gaz.No pri niski temperaturi gaz se transportira po trudno , i ottam po bavno.
191
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудех се защо тая година не спират газта, като имаме толкова ниски температури, а то сега погледнах прогнозата - идвали и по-ниски :)) Крайно време е да се откачим от тия *** - френска АЕЦ и шистов газ. И за да не им идват глупави мисли - ПРО.
190
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес няма отстъпки - ти би ли губил пари заради някой дето те плюе и ти създава пречки.----------------- И да не ги плюем, пак няма да има евтини горива. И от НАТО да излезем, пак няма да има евтини горива, това е положението.
189
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В края на другата седмица се очакват -20 С. Рашките следят прогнозата и ще направят мръсно точно в най-големия студ :))) Дано тецовете са се запасили с мазут.
188
9
 
14
 
! Отговори
Янко преди 12 години
Ние пък, на пук на Русия, ще си прекараме газопровод от Аляска! През Канада, Атлантика и цяла Европа! Лесно, просто и евтино! Абе, мухлясали мозъчета, прочетете ***-алко по-късен, но днешен материал, че никакво намаление на газа няма за България! Рано лавнахте!
187
6
 
5
 
! Отговори
Царят е гол или преди 12 години
рашките нямат достатъчно газ за върховите натоварвания, все да се спасява по единично със шистов газ
186
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Южен поток, Бургас Александруполис, АЕЦ Белене са далавера за всеки друг но не и за България.Русия никога не ни е давала далавера.
185
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е известно случва ли се нещо или не. Дори да има намаление на газта, очевидно, че причините са в тежките зимни условия. Те не зависят понякога от доставчика. Със сигурност, както във всеки договор има клауза за форсмажорни обстоятелства, така и в тези има. Което може да обезмисли всякакви претенции. Това са независещи от доставчика обстоятелства, които не му позволяват да изпълни задълженията си. Ако има кражби е друга тема. Но още не се казва, какво точно се случва.
184
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо триете стихотворението бе ***, писал го е колоса на българщината и най великия български писател И. Вазов. А да, вече не е модерно да се чете БГ литература и история, някак си е некоректно политически към новите ни партньори, нал тъй?
183
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За България няма по голяма далавера от "Южен поток" няма и да има. Белене също ни е от полза но това не в интерес на щатските корпорации а нашите политици са им слуги и не зачитат интереса на БГ. Скочиха срещу Бургас-Александрополис но ако проекта стане на САЩ друга песен ще запеят. Аман от продажници ... Русия щяла да има интереси и не знам какво си, ... но нали и ние ще имаме интерес и за нас ще е добре. Да ама чичо Сам гледа Русия да е зле и не се интересува за нашите интереси.
182
2
 
12
 
! Отговори
Серьожа преди 12 години
Стига сте ревали, нали си имате газохранилище в с. Чирен, където би трябвало да има газ за 3 месеца. Да не би пак т.нар. "български бизнес" да го е продал тайно? Ако е так, тогава сами сте си виновни.
181
0
 
7
 
! Отговори
до 235 преди 12 години
Прав е 234. Сравнението с водата е изключително удачно.
180
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господа РУСОфили и българомразци!ПЕТА КОЛОНА-ПИШЕТЕ НА РУСКИ ЗА ДА ВИ РАЗБЕРЕМ-МЪЧИТЕ СЕ НА РОДНИЯ СИ ЕЗИК.
179
6
 
2
 
! Отговори
do 234 преди 12 години
Само не казвай .че си инженер,***!Това за водата е велика глупост!6те % си заври където искаш-ужасяваща тъпотия!
178
3
 
17
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Нещата са много прости- Газпром продължава да доставя дневния максимум, предвиден в договорите. Всяка страна обаче има право без предупреждение да взема 6 % отгоре, за повече трябва да пуска заявка. Ето защо в студа до по отдалечените потребители, каквито сме и ние, идват по-малки количества. Именно затова са подземните хранилища, та да компенсират липсите. Ако живеете в блок, пуснете си всички едновременно чешмите и последните етажи дори могат да останат без вода.
177
4
 
12
 
! Отговори
славянин преди 12 години
При договарянено между Дънди прешъс и правителството за златодобива решението е : за нас 1,5% от добитото злато, останалите 98,5% за Дънди Прешъс, по братски!
176
6
 
7
 
! Отговори
до 230 от славянин преди 12 години
Ламтежа на Москва в сравнение с този на Вашингтон!? Кой ли е по-голям!? И малките деца знаят!
175
8
 
15
 
! Отговори
славянин преди 12 години
При договарянето между Шеврон и правителството се е решило на нас да ни оставят 15% от добитата газ,а за Шевром останалите 85%, типично по колонизаторски!

Спонсорирани публикации