Ципрас: Спрете ли кранчето, забравете за дълга ни

Евентуален финансов колапс на Гърция заплашвал цялата еврозона
18 май 2012 13:53, Бойчо Попов
260
Ципрас: Спрете ли кранчето, забравете за дълга ни
Снимка: Reuters

Алексис Ципрас хвърля ръкавица към партньорите на Гърция в еврозоната. Председателят на гръцката лява формация СИРИЗА заяви в разговор за Wall Street Journal, че не вярва Европа да спре финансирането за страната му. Ако се стигне до там, то Атина ще спре да изплаща задълженията си.

Един евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната, предупреди 37-годишният Ципрас, чиято крайно лява коалиция според последните анкети получава 22% от гласовете. Това може да направи от Ципрас следващия министър-председател на Гърция.

Европа трябва да се реши на една политика, ориентирана към растежа, за да спре спиралата на икономическия спад в страната и да се пребори с нарастващата "хуманитарна криза" в Гърция.

"Нашият първи избор е да убедим европейските си партньори, че в техен интерес е да не спират финансирането ни", казва Ципрас. Страната му не възнамерявала да предприема едностранни стъпки, „но ако те действат едностранно, тоест спрат плащанията, ние ще сме принудени да се приспособим и да спрем погасяването на дълга към нашите кредитори".

Според последните проучвания за изборите през юни СИРИЗА ще убеди повечето гърци да гласуват за нея и дори ще надмине резултатите си от предходните избори от 6 май. Ако Ципрас наистина спечели изборите, скоро може да се стигне до конфронтация с кредиторите за това как и дали програмата за икономии, която е условие за безвъзмездните средства, трябва да бъде изпълнявана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
юнака преди 11 години
ще ги призная гърците ако им направят минималната заплата колкото в България -290 лв на месец и като им спрат удръжките ще вземат по швейцарски ограмните 240 лв=120 евро на месец.Да видят те как ще искарат месеца.
196
0
 
1
 
! Отговори
dedenze преди 11 години
Браво на византийците, хем насрано, хем голямо !
195
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
az ako sam spirane na parite i shut v gaza ot evropa ,garcite sa nai mrasnoto pleme,paraziti.
194
1
 
8
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
*** се от страх западните *** от такъв развой на нещата, понеже това ще инициира процесс на разпад на целия им гнусен съюз. А може и нещо по-сериозно като революция срещу световната плутокрация и престъпната банкерска върхушка. Голямо шубе ги тресе еврео-масонските сатанисти!...А вие, дето папагалски повтаряте клишетата на оффициалната пресса, просто сте жалки тиквенца. Соррим, ако съм ви засегнал.
193
2
 
7
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
Не ги мислете тези м***стий гърците, когато гъркините дойдат е България домашни прислужници тогава те ще бъдат зле а ние добре. И с какво едно излизане на византийците от ЕС, може да навреди на една Германия например, ще си внасят портокали и маслини от Испания, те щото голяма икономика имат сиртакитата та затова Европа им лиже ..........
192
1
 
1
 
! Отговори
do 227 преди 11 години
ако се информираш малко за реалността ще разбереш че наглите не сме ние а "европейците"...но карай..
191
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нагли гръцки *** бе -ако не ни храните ,ще спрем да плащаме.....те това са византиици в действие....долен народ
190
5
 
2
 
! Отговори
нашио преди 11 години
Може би трябва да погледнат малко назад... да осъзнаят грешките, които са направени, да помислят малко трезво и да направят каквото трябва. Ще ме извинявате, но когато България беше на този хал, тук като че ли никой нямаше идея какво да прави. И все пак в момента (след дълги неволи) сме на някакъв път. Не вярвам и в Гърция някои да легне и да умре от глад, само защото държавата била фалирала, голем праз. Ще мине време ще се стабилизира.
189
4
 
6
 
! Отговори
Няма отърване преди 11 години
Това по-тъпо животно от социалист нема... Абе аланкоолу, нали сега като ви преведат помощта първо си отчисляват за външните ви плащания, тогава квото остане за вътрешно ползване. Като обявиш мораториум какво ще стане - така или иначе парите за спасяването на кредиторите банки те ще ги получат като помощ от ЕЦБ, само дето до вас за вътрешно полване нищо няма да достигне - е тогава жив ще те опекат и изядат. Популизъм на n-та степен...
188
2
 
0
 
! Отговори
vas 78 преди 11 години
..ako ti ne si izdalgil edin kredit 6te ti dadat li drug bankite kak taka se trupat 400 miliarda dulg koito moge go moge koito ne moge iska da moge a 6to se otnasq do deistvie az moga da se pohvalq sas studentskite sta4ki 1990-1991god a ti kakvo si napravil tova e drug vapros taka 4e ne govori za drugite
187
2
 
5
 
! Отговори
.. преди 11 години
vas 78 Не става дума за противопоставяне, а за изнудване! Колко години тия мързеливци точат пари от ЕС?!! И как така ще дължиш пари, а няма да ги върнеш? Защо стигнаха до тук- щото са мързеливи плазмодии!!! Нека се помъчат малко и те, заслужиха си го!И ние сме си заслужили ***, в която живеем! Много сме отворени в нета, ама като стане дума за действия никви ни няма!
186
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Типичен ***-гръко социалист: "Ако не продължите да ни отглеждате и храните, ние ще спрем да плащаме лихви по заеми, които дължим от 40-50 години.... така, че трябва да работите повече за да ни издържате и отглеждате." Не се очудвам на наглостта му. Нали точно социалистите в Гърция преди 50тина години откриха начин гърците да живеят без да работят, само като вземат нови и нови заеми, които в последствие отказват да плащат. Е, с какво се различават гърците от ***???
185
0
 
6
 
! Отговори
vas 78 преди 11 години
Haide da sprem komentarite za GREECE i da gledame v na6eto kan4e kakvo ima.Nqkoi ot komentira6tite moge li da mi poso4i edin politik za 22 godini protivopostavil se na usloviqta na ES i MWF za ikonomiite koito pravim v BG ako ima takav to i az bih glasuval za nego
184
1
 
16
 
! Отговори
Вие сте Гърци преди 11 години
Интересно ми е какво ще стане с армията на Гърция след като няма да има пари за заплати и поддръжка ? Жалко че България няма армия сега иначе би трябвало да си вземем обратно Беломорска Тракия... сега Турция по всякак вероятност ще я вземе .... Пфууу този късмет басииии...
183
3
 
10
 
! Отговори
white rhino преди 11 години
Браво Ципрас! Само така! Като спрат финансирането им спри плащанията - имали били да вземат - ще!
182
2
 
26
 
! Отговори
Зорба Барбаяни преди 11 години
Ясу паликари!Калимера,калиспера!Ний греките,пием узаки,ядем салатаки по манастираки и играем сиртаки!Ама ся работа много лоса станала и няма веце узаки,няма сиртаки,има само голям ****и в насе ****и...:-))))Саркозаки и Меркелаки ни еб*ли мамаки...Айде наздраве с по едно метаксаки!Поздрави от мен,бай Малаки
181
5
 
18
 
! Отговори
шимба преди 11 години
ИСКАМ МЛАДА ГЪРКИНЯ ДА МИ МИЕ Г.ЗА ЦЕЛОДНЕВНО!!!!!!!!!
180
1
 
16
 
! Отговори
До203 преди 11 години
Хе хеКви колани затягате вие 22 години бе? Къде ги слагате тия колани като нямате ***?
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Византиеца - не се отваряй много, че ако ти дойде Уорлик. Дупе да ти е яко!
178
1
 
12
 
! Отговори
България на 2 морета преди 11 години
дори да забравят за дълга в пълна изолация ще има само смърт в родината им докато не започне да се разпада и запада да разграбва части. Сега е времето да внедрим политик който да води западна Гърция и чрез него да си присъединим беломорска Тракия, там където и е мястото част от България! Ако имаме добри управници трябва да се възползват от тази ситуация и да действат колкото може по скоро!

Спонсорирани публикации