Ципрас: Спрете ли кранчето, забравете за дълга ни

Евентуален финансов колапс на Гърция заплашвал цялата еврозона
18 май 2012 13:53, Бойчо Попов
260
Ципрас: Спрете ли кранчето, забравете за дълга ни
Снимка: Reuters

Алексис Ципрас хвърля ръкавица към партньорите на Гърция в еврозоната. Председателят на гръцката лява формация СИРИЗА заяви в разговор за Wall Street Journal, че не вярва Европа да спре финансирането за страната му. Ако се стигне до там, то Атина ще спре да изплаща задълженията си.

Един евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната, предупреди 37-годишният Ципрас, чиято крайно лява коалиция според последните анкети получава 22% от гласовете. Това може да направи от Ципрас следващия министър-председател на Гърция.

Европа трябва да се реши на една политика, ориентирана към растежа, за да спре спиралата на икономическия спад в страната и да се пребори с нарастващата "хуманитарна криза" в Гърция.

"Нашият първи избор е да убедим европейските си партньори, че в техен интерес е да не спират финансирането ни", казва Ципрас. Страната му не възнамерявала да предприема едностранни стъпки, „но ако те действат едностранно, тоест спрат плащанията, ние ще сме принудени да се приспособим и да спрем погасяването на дълга към нашите кредитори".

Според последните проучвания за изборите през юни СИРИЗА ще убеди повечето гърци да гласуват за нея и дори ще надмине резултатите си от предходните избори от 6 май. Ако Ципрас наистина спечели изборите, скоро може да се стигне до конфронтация с кредиторите за това как и дали програмата за икономии, която е условие за безвъзмездните средства, трябва да бъде изпълнявана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Атина нали знаете, че най-важно е американското посолство, а не какво е казал ЕС?! ЕС и Комсомолката Меркел ще го духа....
136
2
 
16
 
! Отговори
Омир преди 11 години
Алекса от Сириса,кат вземе властта ша се подриса,Щот раята иска кинтиа в хазната има шпинки!
135
4
 
11
 
! Отговори
до 150 преди 11 години
Много точно - и нас ака ни изнудиха с хеликоптери и влакове на Сименс на астрономически цени, ние да плащаме и със заеми от определени западни банки, ама гърците не искат така.
134
13
 
10
 
! Отговори
до 153 преди 11 години
Това от някой немски вестник ли го преписа? Познавам много гърци и никой не играе сиртаки, не пие узо, не спи по цял ден, а работят много и са много начетени. Много сме зле българите- с предразсъдъци и стереотипи, но се обиждаме като ни наричат ***, крадци, крадливо и продажно племем ( май Гьобелс го беше казал), не ни сикат в Шенген, и т.н.
133
2
 
9
 
! Отговори
Асенов преди 11 години
Кризата в Гърция е следствие и от цялостната неправилна политика на ЕС , според мен.Ако идеята за истински обединена Европа се направи така както трябва,то това би означавало всички държави членки да се лишат от суверенитет , а това не се нрави на големите играчи , като Германия , Франция , Италия и пр.
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС е в криза и нищо не може да направи пред и без САЩ, Китай, Русия..финансово , де. За другото го знаем, че са безглласна буква с обезценена валута
131
6
 
3
 
! Отговори
до 153 преди 11 години
Не, САЩ никога не храни- ЕС ще го прави и няма да се случи нито един зпалашителен сценарий, затова и гърците не се дават и не се плашат, защото ЕС не може да пръдне без разрешение на САЩ.За амеркинаците посещението в Европа е посещение в Гърция и до там, а не у нас или у Мекрел....
130
2
 
8
 
! Отговори
А преди 11 години
Тоя Ципрас е *** мечтателя... ако нещата бяха толкова прости... :Д:Д:Д
129
0
 
8
 
! Отговори
до 145 преди 11 години
Така е. Освен това се стремят напълно целенасочено да ни заличат като нация.Всичко което правят го показва.
128
2
 
12
 
! Отговори
Асенов преди 11 години
Нормално е при криза в политическото пространство да се появяват субекти , които в нормална обстановка не са популярни. И този господин е такъв.Смятам ,че ЕС сега трябва заслужено да си изпие горчивата чаша , защото през последните 10 години се занимаваше само с нас и Румъния ,като ни сочеха сърдито с пръст недостатъците , и изтърваха контрола над доста по-корумпирани държави - в случая , Гърция. А и гърците ще си платят , защото е известно , че няма безплатен обяд.
127
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА СЕ КАЗВА ВИЗАНТИИСКА НАГЛОСТ ...
126
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 132 И какво от това,че САЩ ще застанат зад гърците,тогава те да ги хранят или като им застанат зад тях може да им го .....и те!!!никой не може да нареди на ЕС вие продължавайте да храните Гърците,понеже те са свикнали да не работят ,и не обичат да си връщат дълговете,но вие сте длъжни навеки да им осигурявате висок стандарт,понеже те са свикнали да пият узо, да играят сиртаки,да работя до обяд и да си спят под дебелите сенки!!!
125
1
 
14
 
! Отговори
крив макарон преди 11 години
Голям наглец ! Те не го пускат да влезе в къщата - той иска да се качи на масата...
124
3
 
18
 
! Отговори
Спокоен преди 11 години
Знаете ли, гърците все пак имат някакви основания. Европейците се опитват да се правят на хитри, но номера им минава само пред бабъци като нас. Пример:- отпускаме ви едни пари, за един проект, но условието е да европейски специалисти да са консултанти /проектанти и т.н./ на проекта. Идват парите от Европа и се оказва, че едни 80% отиват за възнаграждение на европейските работници. А кредита на 100% си е твой.
123
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е техния Волен, юнак на думи.
122
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците са пътници...
121
4
 
21
 
! Отговори
гого преди 11 години
ХА-ХАХ-ХХ-АА ЮНАКА КОЙТО ЦОЦАЛ 25 ГОД.,ПЛАШИ МАЙКА СИ, ЧЕ АКО ГО ОТБИЕ ЩЕ Е ЛОЩО ЗА НЕЯ!! ЦАПРАС,СТОМНАТА СЕ СЧУПИ БРАТЧЕ,А ТЕБЕ КЪМ КОЛЕДА ЩЕ ТРЯБВА В БУНКЕР ДА ТЕ СКРИЯТ..СПИРАЙ С ПОПУЛИЗМА ДОКАТО ОЩЕ ИМАШ ШАНС!
120
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е тоя *** не разбра ли че вече никой в целия свят няма да им даде заеми?!
119
3
 
20
 
! Отговори
ч преди 11 години
Гърците преминаха всякакви норми на европейско поведение и образа им вече напълно се припокри с ония от маалата: - Тъй бе, крадем, щот няма работа и трябва дъ ядем ! Като искаш да не крадем - дай работа ! Еееееее
118
9
 
11
 
! Отговори
qq преди 11 години
Гръцки ***, как още ги търпят не ми е ясно, бийте им шута на наглите *** ***.