Евросъюзът е в "криза за оцеляване"

Ромпой: Отиде ли си еврото, ще го последва и съюзът
Обновена: 17 ное 2010 14:30 | 16 ное 2010 14:20,
270
Евросъюзът е в "криза за оцеляване"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съюз е в „криза за оцеляване“ заради проблемите с дълговете в Еврозоната, предупреди президентът Херман ван Ромпой.

В изявление часове преди срещата на финансовите министри от Еврозоната, на която ще обсъждат заплахите за икономическата стабилност на съюза, Ван Ромпой заяви, че ако се провали еврото, същото ще се случи и с ЕС.  

Във фокуса на срещата на финансовите министри са Ирландия и Португалия. Растат притесненията дали те са в състояние да се справят с дълговете си без помощ от ЕС.

Херман ван Ромпой обяви, че е „дълбоко убеден“, че проблемите могат да бъдат преодолени. Но добави: „Всички трябва да работим заедно, за да оцелее Еврозоната, защото ако не оцелее Еврозоната, няма да оцелее и Европейският съюз“.

Въпреки че Дъблин се дърпа от помощ от ЕС, има все повече слухове, че Ирландия и Португалия ще бъдат принудени да приемат заем от съюза.

Според португалския финансов министър инвеститорите мислят, че на страната му ще се наложи да търси спешна помощ заради страховете на пазарите.

Фернандо Тейксейра дос Сантос прикани Дъблин да постъпи правилно заради еврото и да приеме помощта. Шефът на испанската централна банка също призова Ирландия да действа бързо и да спре несигурността на пазарите.

Много неща зависят от позицията на Европейската централна банка, защото тя подпира ирландската банкова система със заеми, които те не биха могли да получат на пазарите. Без финансовата подкрепа на ЕЦБ Ирландия би фалирала на момента, пише ВВС.

Ако има и най-слаб сигнал, че ЕЦБ смята да спре помощта, която дава на слаби банки от Еврозоната, Ирландия вече няма да има избор – ще трябва да се обърне или към партньорите си от ЕС, или към МВФ.

Ирландският министър по европейските въпроси Дик Рош призна, че има огромни проблеми с ликвидността на банките в страната. Правителството обаче свива значително разходите, а също така се надява на „солидарност“ от колегите на срещата в Брюксел.

Още по темата

„Няма причина да изстрелваме заем от типа на тези от ЕС или МВФ. Има проблем с ликвидността на банките, в това няма съмнение. Но не мисля, че адекватният отговор в случая е европейските финансови министри да се паникьосат“, коментира Рош пред ВВС.

Ирландското правителство е решено да възстанови стабилността в публичните финанси и е категорично, че е „финансово обезпечено“ до края на 2011 година.

Банките в страната са в криза от 2008 година, когато се срина пазарът на недвижими имоти. Цената на жилищата падна с 50-60 процента, а лошите кредити – най-вече заеми за предприемачи, взети от основните банки в страната, доведоха системата до ръба на колапса.

Според някои съобщения Ирландия ще се опита да си върне доверието на пазарите, представяйки подробности от четиригодишния си финансов план следващата седмица.

Планът съдържа безпрецедентно свиване на разходите с 6 милиарда евро и повишаване на данъците, за да бъде намален бюджетният дефицит от 12% на 9,5-9,7 на сто през следващата година.

Макар този план да цели да повиши доверието във финансите на страната, инвеститорите се притесняват, че свиването на разходите може да потопи Ирландия отново в рецесия, която да доведе до допълнителни загуби за правителството заради намаляване на приходите от данъци и увеличаване на социалните плащания. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За твое най-голямо съжаление "нашия прозорлив финансов министър г-н Дянков" не се е отказал от еврото заради "разбирането" си, а заради "неразбирането" си. Пълното неразбиране от негова на действителността в България както и неадекватни представи за икйономическата и финансова обстановка в ЕС. Затова го плеснаха през ръчиците от Евростат, а ЕС плесна и него, и Боко политически по въпроса.За това какъв "разбирач" е Дянков свидетелствува и ударното "прекрояване" на бюджетите му.
157
0
 
0
 
! Отговори
Уотсън преди 13 години
Човече, извинявай, че съм те накарал да чакаш толкова реме, ама онези от 112 не се обаждаха, та им ходих на крак.Обещаха да пратят Ambulance за онази "институция". Имали си били Наполеон, Енвер Ходжа и др., ама Институция си нямали та ще си го вземат за асортимент.Теб ще те вземат за пресаташе, щом като си толкова заинтеревован от рейтинга МУ! С какво прозвище т.е. ник да те запишат? Подскажи им!Айде, че идват!
156
3
 
8
 
! Отговори
Макаров преди 13 години
ЕС е една мимикрия ,замислена от богатите западни страни-Атглия Франция Най вече Германия и Италия.Целта е окрупняване пазара на Европа,осигоряване на евтина работна ръка,изсмукване на добрите специалисти в всички области,а самото въвеждане на единна валута и икономическо господство над по слабите членки.Затова и Ромпой никому неизвестна фигура уж е председател на ЕС.Чисто икономически съюз без обединено военно команзване,единна външна политика и тн.
155
2
 
2
 
! Отговори
Съгласен преди 13 години
Сега разбрах нашия прозорлив финансов министър ,г-н Дянков - Господ да преумножи дните му, защо спря да се натиска за еврозоната още началото на тая година.
154
3
 
8
 
! Отговори
сетил се преди 13 години
Докато Китай произвежда стоки , Хамерика печати долари и си взима с бой каквото си иска , то ЕС "произвежда" само чиновници с широки ноздри / щото пръстите са им там по цял ден/. Най - представителния е тоя от снимката и е избран за президент !?!? ЗА първи път го виждам !!! Както всички подобни явно е тясно специализиран - да взима огромна заплата и премии и да ги харчи по МОЛове и почивки. Краят е ясен , защото точно бюрокрацията и катастрофалната корупция провалят добрата в преспектива идея.
153
5
 
4
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Няма страшно Сашо.Балканите са на примоция.Приготвили сме ви страхотен съюз.
152
0
 
11
 
! Отговори
Sasho преди 13 години
Поне плюса е, че Турция няма да влезе в ЕС, защото ще е разрушен докато дойде времето на Турция :D
151
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ХАХАХ КВО СТАНА ,НАЛИ КРИЗАТА БЕШЕ ОТМИНАЛА ?
150
5
 
11
 
! Отговори
аз преди 13 години
"Ромпой: Отиде ли си еврото, ще го последва и съюзът" - ура-а-а-а-а-а-а!!!!!
149
1
 
3
 
! Отговори
Йорго преди 13 години
до 91 - Ако стане така, предлагам след това да се *вържем* за САЩ /само заради поразията, не заради друго/ ----- Нали има една приказка според която *който гроб копае - сам пада в него* ----- Разпаднаха Югославия и Съветския съюз, сега просто трябва да си сърбат надробеното ---- Чудно ми е обаче защо ЕС толкова настоява ирландците да приемат помощи, а пък ирландците не искат ---- До колкото си спомням същата контика май беше и с гърците /ако не греша/ ---- Нас пък се чудят как да ни отрежат
148
3
 
3
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
А втори път няма да допусна такава грешка.Този път няма да има прошка.
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
149 Не са притесяват за 10 милиарда сме се дали на братушките, я виж какъв АЕЦ ще си спретнем , резаче.......
146
1
 
6
 
! Отговори
Sasho преди 13 години
А след това ние сме застрашавали с нашата работна ръка държавите от ЕС.Те Гърция,Ирландия и Испания ще разрушат ЕС...И впрочем ако ние бяхме в такава криза и да застрашаваме еврото, просто щяха да ни изхвърлят, заедно с Румъния+приетите от 2004-та.
145
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
148 По-точно е обратното, който се е захванал с нас, добро не е видял....Щото сме готини.....
144
2
 
16
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
Ах как страдам че ще се разпадне скапания Евросъюз.Само да знаете колко ми е мъчно.Мъкаааа,мъка.
143
3
 
3
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Абе оня дето се зове Аменхотеп и ръси глупост след глупост.
142
4
 
8
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
И сега какво?ЕС разпердушини икономиката ви,закри ви АЕЦа,закри ви фабриките и пр. и сега в чии ръце ви оставя?
141
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според мен ЕС незбежно ще се разпадне. Причината е много проста и тя е че с когото и да сме се хванали бял ден не е видял. Историята така сочи, Турската империя, после великия СССР и сега ЕС. Факти :-)
140
1
 
5
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
Снимката обаче е безподобна!Все едно току що са му вкарали един *** ...
139
1
 
0
 
! Отговори
musa преди 13 години
Karaibrahim,koy e toy..