Евросъюзът е в "криза за оцеляване"

Ромпой: Отиде ли си еврото, ще го последва и съюзът
Обновена: 17 ное 2010 14:30 | 16 ное 2010 14:20,
270
Евросъюзът е в "криза за оцеляване"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съюз е в „криза за оцеляване“ заради проблемите с дълговете в Еврозоната, предупреди президентът Херман ван Ромпой.

В изявление часове преди срещата на финансовите министри от Еврозоната, на която ще обсъждат заплахите за икономическата стабилност на съюза, Ван Ромпой заяви, че ако се провали еврото, същото ще се случи и с ЕС.  

Във фокуса на срещата на финансовите министри са Ирландия и Португалия. Растат притесненията дали те са в състояние да се справят с дълговете си без помощ от ЕС.

Херман ван Ромпой обяви, че е „дълбоко убеден“, че проблемите могат да бъдат преодолени. Но добави: „Всички трябва да работим заедно, за да оцелее Еврозоната, защото ако не оцелее Еврозоната, няма да оцелее и Европейският съюз“.

Въпреки че Дъблин се дърпа от помощ от ЕС, има все повече слухове, че Ирландия и Португалия ще бъдат принудени да приемат заем от съюза.

Според португалския финансов министър инвеститорите мислят, че на страната му ще се наложи да търси спешна помощ заради страховете на пазарите.

Фернандо Тейксейра дос Сантос прикани Дъблин да постъпи правилно заради еврото и да приеме помощта. Шефът на испанската централна банка също призова Ирландия да действа бързо и да спре несигурността на пазарите.

Много неща зависят от позицията на Европейската централна банка, защото тя подпира ирландската банкова система със заеми, които те не биха могли да получат на пазарите. Без финансовата подкрепа на ЕЦБ Ирландия би фалирала на момента, пише ВВС.

Ако има и най-слаб сигнал, че ЕЦБ смята да спре помощта, която дава на слаби банки от Еврозоната, Ирландия вече няма да има избор – ще трябва да се обърне или към партньорите си от ЕС, или към МВФ.

Ирландският министър по европейските въпроси Дик Рош призна, че има огромни проблеми с ликвидността на банките в страната. Правителството обаче свива значително разходите, а също така се надява на „солидарност“ от колегите на срещата в Брюксел.

Още по темата

„Няма причина да изстрелваме заем от типа на тези от ЕС или МВФ. Има проблем с ликвидността на банките, в това няма съмнение. Но не мисля, че адекватният отговор в случая е европейските финансови министри да се паникьосат“, коментира Рош пред ВВС.

Ирландското правителство е решено да възстанови стабилността в публичните финанси и е категорично, че е „финансово обезпечено“ до края на 2011 година.

Банките в страната са в криза от 2008 година, когато се срина пазарът на недвижими имоти. Цената на жилищата падна с 50-60 процента, а лошите кредити – най-вече заеми за предприемачи, взети от основните банки в страната, доведоха системата до ръба на колапса.

Според някои съобщения Ирландия ще се опита да си върне доверието на пазарите, представяйки подробности от четиригодишния си финансов план следващата седмица.

Планът съдържа безпрецедентно свиване на разходите с 6 милиарда евро и повишаване на данъците, за да бъде намален бюджетният дефицит от 12% на 9,5-9,7 на сто през следващата година.

Макар този план да цели да повиши доверието във финансите на страната, инвеститорите се притесняват, че свиването на разходите може да потопи Ирландия отново в рецесия, която да доведе до допълнителни загуби за правителството заради намаляване на приходите от данъци и увеличаване на социалните плащания. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
1
 
3
 
! Отговори
ЯНИ МАХЕРОВ преди 13 години
ГЪРЦИЯ МОЖЕ ДА УТРЕПЕ ОТ РАЗ НЯКОЛКО МИЛИОНА ОКУПАТОРИ НА АНАТОЛА ЗА БРОЕНИ МИНУТИ!!! ИЛИ ЩЕ СТАНЕТЕ ЕЛЛИНИ ВИЗАНТИНИ...ИЛИ ЩЕ УМРЕТЕ!
177
5
 
3
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Те гърците готови фалирали,само отиваме купуваме земята и да хващат парахода за Америка,а сърбите без това останаха за един кючек хора.Българите пък,взели,дали вече. С мамалигите ще видим как ще се оправим,но и там вече икономиката около 30% е наша.
176
5
 
10
 
! Отговори
Пламен преди 13 години
И каква ни е файдата от Евросъюза.Дотук нищо добро не сме видели.Само изисквания и изисквания.А относно засмукването - е явно имаш опит в това за да ми го описваш така датайлно.
175
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако се разпадне ЕС пак ние ще пострадаме най-много. Всички ще си затворят границите за нас и няма и на екскурзия да ни пускат, камо ли да учим и работим в чужбина, пък за бизнес да не говорим. Като знам що народ живее от парите от емигрантите, тогава съвсем сме измрели от глад...
174
0
 
3
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
и тебе ще покръстим ...а за английския ...абе ще ти е трудно ама ще се научиш.....снимай се сега с *** че утре ще е късно
173
4
 
3
 
! Отговори
musa преди 13 години
Te bulgarite sa s predimstvo,te imat turkski koren,da mu mislqt garcite i sarbite..
172
8
 
1
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
Няма значение кой какъв е синко,скоро всички на един език ще говорим тука на Балканите.
171
1
 
6
 
! Отговори
maiorski преди 13 години
Ибрахиме кажи сега за проучванията в Щвейцария....кой какъв е и от къде идва...кажи чадо как турците са араби и гърци, а пък ние българите сме турци , германците са българи ...а англичаните германци......кажи чадо мое ...как македония е албанска ...и как българия е македонска ....айде че не съм ти чел глупостите последните 2 дена...
170
1
 
6
 
! Отговори
вили преди 13 години
Това е Президента на ЕС , ако не знаете. А ЕС е една мега-корпорация за изкуствено смесване и асимилиране на европейските народи, както СССР например. Никаква разлика, просто 1/1. Централизирано управление ЕП, пълна икономическа и политическа зависимост на държавите-членки, единна валута, химн, президент и символично разделяне на републики. Къде е разликата??? В СССР имаше СИВ, тик има МВФ. Доказано е, че такива империи, съюзи , конфедерации и пр не просъществуват дълго.Имат начало,възход и разц
169
0
 
0
 
! Отговори
Доволен преди 13 години
Тъй,тъй........И по-добре!
168
1
 
1
 
! Отговори
musa преди 13 години
Po to4no,momata(BG),se razvede s Rusiq,posle otide na ES,sega may 6te se ravejda i ot ES,eee tazi moma ve4e dali 6te q vzeme Turciq,malko 6te pomisli.
167
0
 
4
 
! Отговори
Каменица преди 13 години
Пийни една бира за ЕС,и на турчин не приличаш трезвен
166
1
 
2
 
! Отговори
musa преди 13 години
Ba6tata iska da jeni momata(Bulgaristan) za Rusiq,za ES,no momata iska Turciq.
165
9
 
2
 
! Отговори
КараИбрахим преди 13 години
И да ми викате АГА,вече,че трябва да свиквате,иначе трудно ще ви се прекърши езика после.
164
1
 
16
 
! Отговори
антиглобалист преди 13 години
Лека полека нещата отиват към предизвестения край.ЕИО, която беше създадена в 1957 е най доброто, което Европа е раждала. Договорът от Маастрихт, обаче с който се създаде ЕС е едно огромно недоразумение направо колосална глупост. Колкото по бързо се разпадне толкова по добре за всички ни.Тази свръхбюрократизирана държава, която се опитват да създадат е раково образувание.Хиляди никому ненужни чиновници-хрантутници, които харчат милиарди.Ай сик*** .Нямаме нужда от вас.
163
1
 
5
 
! Отговори
Джо преди 13 години
БГ винаги взема губеща позиция! ЕС прие БГ ..... това означава, че съвсем скоро ЕС ще се разпадне :o))))) това е закон, тия кияци не го ли знаят .....
162
6
 
2
 
! Отговори
za 151 преди 13 години
И на какво се радваш ?! Ако не е ЕС, вие българчетата ще сте надупени на изток , докато го засмуквате с жар на северната мечка.........ама някои леви са много леви и това ги блазни.......
161
1
 
3
 
! Отговори
Уотсън преди 13 години
Звучи доста убедително. Навярно е и така. Аз лично споделям такова виждане.Що се отнася до военната страна, там нещата са регламентирани от НАТО, която организация е доминирана от САЩ и това е съществен минус за ЕС.ЕС е трън в очите на САЩ, които с почтенни и непочтенни средства ще се постараят да го сринат.Свидетели сме на началото на този процес. Дано не дочакаме и края му.Или пък този на САЩ, кой знае!
160
0
 
0
 
! Отговори
От Съгласен преди 13 години
И аз това исках да кажа но в обратен ред.
159
0
 
3
 
! Отговори
бакал преди 13 години
"Мимикрия се нарича способността на живите организми да се сливат с околната среда, променяйки своята цветова окраска, за да не контрастират рязко със средата и да не могат да бъдат забелязани. Тази им способност им осигурява безопасност и спокойствие." Ключовата дума е способност. Ама стига сте използвали думички, които не знаете какво означават, само и само да изглеждате по-умни!