Европа си прави резервоар на Балканите

Ивайло Калфин и Димитър Стоянов в спор заради пари за Турция
17 фев 2011 19:49,
131
Европа си прави резервоар на Балканите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Енергийната стратегия на Европейския съюз предвижда Балканите да се превърнат в един от основните резервоари за вода на Европа. Целта им всъщност е да се използват за производство на ток при евентуален недостиг. ЕС ще се застрахова като изгради на Балканите, в Алпите и в Норвегия множество язовири и водноелектрически централи, които да захранват с ток енергийната система на съюза.

Първата стъпка към осъществяването на този план беше направена в четвъртък от Европейския парламент, който прие на първо четене доклад, определящ мандата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) до 2013 г.

В него е заложено най-значително увеличение на финансовите тавани за гаранциите на банката за региона на Западните Балкани. Вместо предлаганите от Европейската комисия 8,7 млрд. евро, депутатите гласуваха бюджет от 9,2 млрд.

Държавите от Западните Балкани ще могат да разчитат и на средства от заделените 2 милиарда евро за справяне с последиците от глобалното затопляне. Както е известно от научните прогнози Южна Европа ще бъде засегната най-силно от засушаване в следствие на климатичните промени и новите язовири ще са добре дошли за попълване на запасите и от вода.

Енергийният комисар на ЕС Гюнтер Йотингер е пестелив, когато говори за проектите за водни резервоари. Все пак изясни, че те са сред приоритетите на съюза, който планира да се погрижи за свързването на енергопреносните мрежи на всички страни членки до 2015 г., както и да намери възможности за складиране на енергия и по-специално на ток.

Брюксел вече задължи страните членки да държат резерви от газ за 30 дни, които след свързването на мрежите ще могат да се прехвърлят между засегнатите от евентуална бъдеща енергийна криза.

Според изчисленията на Европейската комисия всяка държава от ЕС ще може да издържи цяла година на енергийни помощи от останалите.

Заради местоположението си Балканите се оказаха сред най-привилигированите райони според приетия от Европейския парламент нов външен мандат за работа на ЕИБ, който поставя условията за финансиране на проекти от институцията извън територията на ЕС.

Докладчикът на парламента Ивайло Калфин си го отнесе още в пленарната зала в Страсбург за предложението си да се дадат повече пари за Хърватия, Македония и Турция. Той беше атакуван от Димитър Стоянов от „Атака“, че „дърпа от залъка“ на европейците, раздавайки пари на различни държави и най-вече на Турция.

„Жалко е че един социалист има по-малко социална отговорност от един лорд“, заяви Стоянов, давайки за пример британския евродепутат лорд Дартмут, който се възмути, че ЕС ще харчи пари на данъкоплатците за неевропейски граждани „с чисто политически цели“.

Според Стоянов ако Калфин като министър се грижел така добре за гражданите, както сега за Турция, партията му още щяла да е на власт. Както е известно „Атака“ е яростен противник на приемането на Анкара в ЕС и дори инициира референдум за отхвърлянето й, от който в последствие се отказа.

„ЕИБ е европейска институция и от нея се очаква да работи за целите на ЕС вътре и извън съюза“, не му остана длъжен бившият външен министър.

В резултат на вота на Европейския парламент се очаква ЕИБ да получи за външни операции близо 30 млрд. евро до края на 2013 г.

В момента 10 на сто от бюджета на банката се инвестира в проекти извън съюза, главно в страните кандидатки, в средиземноморските държави, в Латинска Америка и в Африка. Ако получи одобрението на страните членки, приетият днес доклад ще забрани на ЕИБ да работи в Беларус като наказателна мярка срещу режима на президента Лукашенко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
12
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Комуниста си е *** където и да отиде! Какви пари за турция иска тоя калфин?
67
9
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
bre p.tkovci z akakvo vi e Velika Turciq--vie znaeteli granicite na Velika Turciq--zapomömneyte rano ili kasno...tova 6te stane--edna 6epa bugari ste--kade ste tragnale we.....nikoy nevi smqta za narod.....
66
7
 
13
 
! Отговори
gtf преди 13 години
1. От кога е позволено да се пише на друг език в сайта? 2. Турция няма кой знае кви водни ресурси, като се има в предвид нестабилната политическа обстановка и религиозна обремененост, надали някой ще инвестира в толкова значим стратегически проект там. Същото важи и за Македония. Вместо някъв *** да предлага изтичане на пари от ЕС - може да се постарае част от сумата по възможност да влезе при нас. За такъв човек спокойно можеш да кажеш, че е национален предател.
65
1
 
6
 
! Отговори
Dee преди 13 години
Mnogo mi stana interesno..statiata e za nekakvi reservoir-i na Balkanite, aentarite otdolu sa za Turcia ..neznam kakvo obshto ima s tova. nekoi hora tam komentiraha '' abe kvo praat tia turci po bulgarskite forumi i *** '' - az vaobshte ne znam kakvo stava v Turcia - nito pak sam chul neshto, nito me interesuva..a i koi go boli onaa rabota...shteli da doidat..tia Europa veche se e napulnila s *** otdavna - veche sme sviknali :)
64
0
 
3
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Които са ни помогнали- помогнали. Tова е положениетоЛека нощ
63
3
 
8
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Айде стига вече с обидите, че стана грозна картинка :-) Идеята ми е че не трябва да се насажда омраза...
62
2
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
до 92Ами, какво ще кажеш, ако кажа, че си прасе на турски? Или ти пратя линк към преводачката? :-D
61
5
 
7
 
! Отговори
муспи преди 13 години
хасан шаш, - турска ***, бягай в Анадола на кюрдистантския фронт! Също така - кафа сефтим и сиктир! Още - заври си ислямския гъс пособията, защото там няма!
60
8
 
9
 
! Отговори
realnost преди 13 години
b1lgarin s1m no kolko i t1jno da zvu4i, nikoga nqma da stignem turciq dori sled 5 veka
59
2
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Сигурно и ти затова стоиш в нашите форуми, защото не можеш да четеш, ама шанс. Ако бях *** като тебе и да се заяждам, просто щях да ползвам google translate и да ви наспамя 100 форума. Но не съм на твоето ниво все пак...И трябва накрая *** да започнат да трият коментари, които не са на кириилца...
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Eyyy ts...ni na toya Stoqnov 6te mu dam da mi qde r...iq
57
5
 
11
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Ние българите, поне си пишем по нашите форуми... Ти като "силен, горд" турчин атакуваш по форумите, щото "не си мишка". Би било същото, аз ако отида да хряня в някой си турски форум, но не го правя. Виждаш ли къде е разликата, ***?П.С. "***" достатъчно НЕуважително ли е или трябва да псувам?
56
2
 
3
 
! Отговори
972 преди 13 години
islama trjbva da bade iz4isen ot evropa.kakvi pari za URCIA ISKA OZI NE6ASNIK.SAMO OVA LIPSVA DA RAZDAVAME PARI NA VRAGOVEE SI.SIGA S TIA PROSTORII SOCIALISTI4ESKI.
55
1
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
до 77Щом за тебе е уважително някой като ти казва, че си "боклуче" и "дребна душичка", значи явно ти говоря уважително :-)
54
0
 
3
 
! Отговори
дo 77 преди 13 години
"Eto gleday pone TI nauchih da govorish uvazhitelno...." ??? Maнгaaaaaaaaaaл xaxaxaxaxaxaxaxa
53
0
 
1
 
! Отговори
do 73 преди 13 години
I balgarskiq vi e kato mutrite vi, i kato imenata vi - otvratitelen.... otgovori na tova koeto sam ti napisal,ne mi povtarqi edno i sa6to,mastiio!
52
0
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
А ти толкова, като искаш там некой си паша, ами отивай при него! Вземи един по-голям камък, вържи си го на врата и отиди да се разходиш до реката
51
0
 
4
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Мойто момче, и да злобееш и да не злобееш срещу България и българите, ти винаги ще си останеш дребна душичка с "големи мечти", които явно няма как да се реализират. С тази си омраза към нас нищо не печелиш. Аз нямам против турците, но имам доста против такива боклучета като тебе, дето се опитват да всяват вражда, а в същност голямата цел им е да си избият комплексите
50
1
 
3
 
! Отговори
do 68 преди 13 години
Tova e Dnes.bg,ne ***.bg! Kakva va6a teritoriq? Ako ne se laja,vie vaob6te si nqmate va6a teritoriq - ba6 turcite ne vi broqt za hora,nie balgarite ne vi broim za gnidi,daje!!!! Mastii ste vie - bez dom, poroda (6toto ste si ku4eta) i otritnati otvsqkade!!!! MASTII
49
0
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
*** си, не ми се занимава с тебе... Лека нощ и да си пиеш хапчетата!