Европа си прави резервоар на Балканите

Ивайло Калфин и Димитър Стоянов в спор заради пари за Турция
17 фев 2011 19:49,
131
Европа си прави резервоар на Балканите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Енергийната стратегия на Европейския съюз предвижда Балканите да се превърнат в един от основните резервоари за вода на Европа. Целта им всъщност е да се използват за производство на ток при евентуален недостиг. ЕС ще се застрахова като изгради на Балканите, в Алпите и в Норвегия множество язовири и водноелектрически централи, които да захранват с ток енергийната система на съюза.

Първата стъпка към осъществяването на този план беше направена в четвъртък от Европейския парламент, който прие на първо четене доклад, определящ мандата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) до 2013 г.

В него е заложено най-значително увеличение на финансовите тавани за гаранциите на банката за региона на Западните Балкани. Вместо предлаганите от Европейската комисия 8,7 млрд. евро, депутатите гласуваха бюджет от 9,2 млрд.

Държавите от Западните Балкани ще могат да разчитат и на средства от заделените 2 милиарда евро за справяне с последиците от глобалното затопляне. Както е известно от научните прогнози Южна Европа ще бъде засегната най-силно от засушаване в следствие на климатичните промени и новите язовири ще са добре дошли за попълване на запасите и от вода.

Енергийният комисар на ЕС Гюнтер Йотингер е пестелив, когато говори за проектите за водни резервоари. Все пак изясни, че те са сред приоритетите на съюза, който планира да се погрижи за свързването на енергопреносните мрежи на всички страни членки до 2015 г., както и да намери възможности за складиране на енергия и по-специално на ток.

Брюксел вече задължи страните членки да държат резерви от газ за 30 дни, които след свързването на мрежите ще могат да се прехвърлят между засегнатите от евентуална бъдеща енергийна криза.

Според изчисленията на Европейската комисия всяка държава от ЕС ще може да издържи цяла година на енергийни помощи от останалите.

Заради местоположението си Балканите се оказаха сред най-привилигированите райони според приетия от Европейския парламент нов външен мандат за работа на ЕИБ, който поставя условията за финансиране на проекти от институцията извън територията на ЕС.

Докладчикът на парламента Ивайло Калфин си го отнесе още в пленарната зала в Страсбург за предложението си да се дадат повече пари за Хърватия, Македония и Турция. Той беше атакуван от Димитър Стоянов от „Атака“, че „дърпа от залъка“ на европейците, раздавайки пари на различни държави и най-вече на Турция.

„Жалко е че един социалист има по-малко социална отговорност от един лорд“, заяви Стоянов, давайки за пример британския евродепутат лорд Дартмут, който се възмути, че ЕС ще харчи пари на данъкоплатците за неевропейски граждани „с чисто политически цели“.

Според Стоянов ако Калфин като министър се грижел така добре за гражданите, както сега за Турция, партията му още щяла да е на власт. Както е известно „Атака“ е яростен противник на приемането на Анкара в ЕС и дори инициира референдум за отхвърлянето й, от който в последствие се отказа.

„ЕИБ е европейска институция и от нея се очаква да работи за целите на ЕС вътре и извън съюза“, не му остана длъжен бившият външен министър.

В резултат на вота на Европейския парламент се очаква ЕИБ да получи за външни операции близо 30 млрд. евро до края на 2013 г.

В момента 10 на сто от бюджета на банката се инвестира в проекти извън съюза, главно в страните кандидатки, в средиземноморските държави, в Латинска Америка и в Африка. Ако получи одобрението на страните членки, приетият днес доклад ще забрани на ЕИБ да работи в Беларус като наказателна мярка срещу режима на президента Лукашенко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
до 66,63,64.Ей, ***, какво сте ни налазили форума? Като сме толкова зле какво правите тука? А *** ***?Аре умирайте в кофите
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никито Младенов има да им връща на превратаджиите заради дядо си Петър Младенов който го навиха да учавства в преврата срещу Т,Живков и после му го начук.ха.
46
4
 
11
 
! Отговори
ринго преди 13 години
г-н Шаш всички големи турски язовири са в земите на кюрдите нима си въобразявате че това статукво ще се запази завинаги.След като се оправят с арабите американците ще се погрижат и за това да има кюрдска държава .Защото Турция им се опъна няколко пъти в много важни за американците моменти-отказ да пропуснат войските през турска територия за Ирак политиката спрямо Иран и не на последно място разправиите с евреите.Така че нищо не се знае пък и Турция едва ли ще влезе в ЕС някога.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И Надето е продажничка и Пасито е продажник и Ники Младенов е продажник .....разбира се че и Калфата нее по-назад
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Докато депутати на БСП обсъждаха мъжествеността и сексуалната ориентация на премиера Бойко Борисов, наши репортери бяха на среща (в чудна книжарничка...) с изключително сериозни източници на свръхчувствителна информация и получиха данни за обвързаност на червени босове със сръбски и черногорски мафиоти. Червените топфункционери са засичани нееднократно в конспиративни контакти със сръбски и черногорски гангстери, контролиращи контрабандни канали.Отговорниците по финансирането на предизборни кампании са участвали в препирането на мангизи от канали за синтетика. Те са наследили старите триъгълни схеми, завъртащи петрол, папироси и дрога. Сега въртят контрабанда на цигари, закриляни доскоро от високопоставен бопаджия, известен като царя на контрабандата по митниците по времето на три правителства. В схемите са набъркани бивши висши офицери от НСС, които са изключително приближени до червената централа. (Единият е косвено свързан с трактористите през таксиджийската схема и историята с протеста след убийството на малкия Пепи пред парламента през 2001 г...)Червени депутати са работили с краля на контрабандата Бранислав Мичунович-Бране. Душко Мичунович-Дука и Зоран Дамянович нееднократно са се срещали с пратеници на червени контрабандисти. Рандевутата са филмирани от сръбските служби. Най-често срещите са били в околностите на Цюрих.Но срещи са правени и край Варна при това с участието на бивш министър. Точно заради издънка след една от тайните срещи е подгонен Будимир Куйович-Бучко, който седмици след контакта е арестуван край Златни пясъци. Тогавашният главен секретар на МВР, Бойко Борисов, го изгони от страната с мурафети като при екстрадирането на Йоца Амстердама.
43
0
 
8
 
! Отговори
КАЛФОН преди 13 години
КАЛФАТА Е ПРОДАЖНИК И ПРЕДАТЕЛ!
42
16
 
3
 
! Отговори
turk oglu преди 13 години
davi *** prostata bulgariq.... poslednata dupka na Evrosoyuza....xaxaxaxa
41
8
 
0
 
! Отговори
türk преди 13 години
mnogo si prav Hasane...aferin akıllı bir çocuksun
40
26
 
3
 
! Отговори
Хасан Шаш преди 13 години
Tатарите на Дунава а.к.а. Вулгарите за разлика от своите братя на Волга са прости и глупави шимейли...Турция ще е Новият Енергиен Диспечер - а *** ще купувате тока и ще си плащате в евро за енергията на Турция..Нека..Ще!!!
39
3
 
11
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
Най накрая ще се осъществи мерака на галските петли да ни продават електроенергия,дори и румъската към турция.Ето резултата от закриването на Козлодуйските реактори.Двайсет годити ни напъваха да свържат електропроводите си през Сърбия към Турция.Вече ще успеят.А щяхме да сме енергиен диспечерски център?!Калфин си оправдава фамилията,минава в степен чиракуване,по точно ***!
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жалко е, че има такива калъфи като този Калъфин, но най-жалкото е че се водят за Българи, а е ясно че неса !
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сергей Станишев е гей!
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Жалко е че един социалист има по-малко социална отговорност от един лорд, заяви Стоянов, давайки за пример британския евродепутат лорд Дартмут, който се възмути, че ЕС ще харчи пари на данъкоплатците за неевропейски граждани с чисто политически цели.Хахахахаххахахахахахха верно му го е *** аххахахахахахахах
35
1
 
2
 
! Отговори
Revolver преди 13 години
Сега е ред да си направи и тоалетна...
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на Димитър Стоянов, направо го е насрал. Тук в България го оплюват но сравнен с другите ни политици е доооста начетен. Обаче яко го затапил...
33
3
 
8
 
! Отговори
НЕЕЕ преди 13 години
Писна ми амбициозни селяни-инвеститори за които Витоша означава само пара да ***!!! Блокада! Да блокираме и за съботно-неделните авто курсове до Златните мостове ! Витоша не е ресторант!!! Гадове! ***!
32
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
А само това ли...Ами вижте новината за парк Витоша в Money.bg!ВАС е разрешил застрояването на ВИТОША......Сраааам,трябва да се вдигаме ,време ееее!
31
6
 
29
 
! Отговори
Мартин преди 13 години
Първите ми мисли: 1) Строенето на язовири е разсипване на природата. Точно затова ние сме в "най-благоприятния район".2) От друга страна- ще се създаде инфраструктура и може да се посъживят някои обезлюдени райони.3) Но, парите за инфраструктура пак ще се раздадат на консултанти по хидроинжинерство...Моето заколючение: пак ние сме прецаканите...П.С. А за Калфин няма какво да говорим... ние понеже сме най-великите, дай да раздаваме пари на околните?!? Продажник скапан
30
3
 
25
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
35-и , ти сега ли разбра че в БСП българи няма.
29
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Калфин е наистина един голям и гнусен плазмодий, повръща ми се от вида на този индивид.