ЕК откри нова процедура срещу България

Тя е за споразумение с Русия за въздушен транспорт
6 апр 2011 22:43,
78
ЕК откри нова процедура срещу България
Снимка: Булфото

Европейската комисия откри днес процедури за нарушение срещу България и Чехия във връзка с техните двустранни споразумения за въздухоплавателни услуги с Русия, като им изпрати искания за информация под формата на официални уведомителни писма, се казва в изявление, публикувано на сайта на комисията.

Комисията се опасява, че е възможно споразуменията да възпрепятстват еднаквото третиране на европейските авиокомпании и да затруднят конкуренцията между тях, както и да дадат основание за въвеждането на такси за прелитане над Сибир, които биха били незаконни съгласно антитръстовите правила на ЕС.

През последните месеци бяха изпратени подобни официални уведомителни писма до още 23 държави членки, а в момента ЕК проверява дали двустранните авиационни споразумения между останалите две държави членки и Русия са съобразени с правото на ЕС.

Фактът, че авиокомпании от Европейския съюз трябва да плащат при прелитане над Сибир на път за дестинации в Азия може не само да оскъпи полетите, но и да доведе до нелоялна конкуренция между авиокомпаниите от ЕС и тези извън него.

Позицията на Европейската комисия е, че споразуменията за въздушен транспорт трябва да гарантират равнопоставеност между всички авиокомпании от ЕС и спазване на антитръстовите правила. В противен случай може да се окаже, че някои авиокомпании от ЕС са поставени в по-неизгодна позиция от своите преки конкуренти или че са принудени да плащат неоснователни допълнителни такси, в резултат на което цените на самолетните билети за потребителите биха се повишили.

Само през 2008 г. европейските авиокомпании са платили на руския авиопревозвач Аерофлот такси за 420 млн. долара.

Двете страни разполагат с два месеца, за да отговорят на комисията.

Още икономика и политика

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
8
 
11
 
! Отговори
до51 преди 13 години
руският пазар е с по-малък оборот от холандския, които живеят на1/3 от българската територия
51
7
 
12
 
! Отговори
до50 преди 13 години
русия е на нивото на арабските държави-износ на ресурси от приближени до царя и тероризъм
50
1
 
12
 
! Отговори
did преди 13 години
Такава процедура има и за други държави и никой не прави голям проблем от това.Хайде стига драми!
49
6
 
4
 
! Отговори
До леля преди 13 години
,,необятен"?Правилно-не, обяд!
48
8
 
33
 
! Отговори
леля преди 13 години
Много от пишещите са родени след 89г-зелени картунки!На кой му дреме за България-ЕС ни друса като пиян *** джанка и това е!Плащаме си членски внос ,а никой не попита дали искаме да сме членове на тази организация голямо напъване беше!А колкото до Русия тя е необятен пазар,но за съжаление вече не са ни клиенти.То всъшност не остана и производство.....
47
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На много *** им се иска такава мощна Славянска държава да не съществува. Русия ще си стъпи на краката. Хамериканосите ще се разпаднат.
46
2
 
12
 
! Отговори
пиле до 46 преди 13 години
България винаги ще се съобразява с другите. но трябав и другите да се съобразяват с нея. Не както досега, разни Билдерберги, тарнсмассони, мангета, панислямисти и какви ли не нвсе ни нападат и искат ад ни завладеят! Просот трябав уважение между хората, но и добронамерени отношения, ан ек оварство и алчни завоевания! Ние никого не сме нападали, а все ни поробват? Но няма да е все така? И Бог не безсмъртен, а камо ли човеци?
45
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Винаги съм твърдял, че не европейския съюз ни е нужен, а ние сме му нужни и това се доказва. Само че много не го разбират и разни политичета ни набутаха и сега сме лишени от самочувствие и индентичност. Все някой ни казва какво да правим, какво да ядем, кога да си оправяме жените и т.н. В Германия е така, всичко е разписано. От запада измислиха сериалите училище за глупци където казват кога трябва да се смеят и на какво... Е аз не искам да бъда част от такава безмозъчна общност но кой ме пита!
44
3
 
29
 
! Отговори
БоСимеонов преди 13 години
България трябва да открие процедура срещу ГЕРБ.
43
3
 
10
 
! Отговори
Mr. Truth преди 13 години
Iskreno se nadqvam nqkoi den da imame silna Bulgaria taka kakto beshe po-rano! Bulgaria, koqto ne se syobrazqva s drugite i sama gradi i komandava ikonomikata i pazarite si.....Bydeshteto si!!! Iskam pak da doide vreme kato onova kogato vsi4kite tiq 'babaiti' ot zapad ni zavijdaha 4e vseki si imashe sobstvena kola, jilishte i hodi po 2-3 pyti na po4ivka v godinata i to bez nito edin grosh na kredit!!! I da vidq togava kak vsi4ki 4ujdi kyrleji deto ni smu4at sega si trygnat posrani!!!
42
5
 
25
 
! Отговори
пиле преди 13 години
Приятелю, защо искаш россияните да *** и да дадат територията си на скапаните *** и латиноамериканци, които не са нищо друго освен бясно множащи се човеци? като нашите *** ив Индия повечето. Те не мислят за последиците и нека те *** и да платят греховете си, а не россияните и ние! Ние не сме нападнали Индия, но индусите напълно ни нападнаха и се множат като ***? Ако САЩ или КНР нападне Россия ще става доста интересно - континенти ще се местят. И планини ще се разцепват - майтап няма!
41
3
 
8
 
! Отговори
Do 27 преди 13 години
Evala ti 27!!! S dve ryce podkrepqm tova koeto kazvash!!! Pove4eto ot nas rabotqt v 4ujdi firmi...i taka e s pove4eto bulgari, NO TOVA E ZASHTOTO NQMA NAKYDE!!! Zapada ni srina i unishtoji ikonomika, proizvodstvo - VSI4KO! Nashite predateli syshto vzeha u4astie v toq process, shtoto nali vylka vse nqkoi trqbva da go pusne v kosharata!!! I sega sme s vyrzani ryce! Vmesto nie da diktuvame pravilata i da si imame proizvodtvo - sega pravim selqmi na nashite golemi priqteli ot ES i US! 4estito!
40
37
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ! преди 13 години
Крайно време е 2/3 от територитя на Русия да бъде дадена на САЩ! За какво им е на тия славяно-руски *** толкова земя?!Тази територия трябва да принадлежи на САЩ!
39
5
 
35
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Да живее Русия и свободна България!
38
20
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 13 години
Платено скъпо и прескъпо ,тия без пари не си мърдат пръста ,дали съветски другари или царски помещици - руснаците са изнудваческо племе .
37
6
 
34
 
! Отговори
До № 38 преди 13 години
1877-1878 г., ако ти говори нещо. 1945 г., Парижка конференция, запазване на територията, отбиване на гръцките териториални претенции, ако ти говори нещо, заводи, язовири, памук, нефт, 100% пазар на българското производство, ако ти говорят нещо...
36
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
37-ми ,няма нужда от ЕС за да работиш на запад. Просто трябва да си кадърен.
35
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А хаир от Русия или СССР ?????????? - някой дали е видял ?????????????????
34
21
 
6
 
! Отговори
до 36 преди 13 години
*** такъв, марш на изток да почиваш, работиш и да учиш децата си
33
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой да е видял хаир от ЕС ? А -а да Меглена Кунева. Ха-ха.Е сега е време да им даем отговор на ЕС във вид на трипръстова конфигурация с особено изразен среден пръст.