Брюксел: 430 000 българи работят на запад

Всички ограничения за работниците ни падат на 1 януари 2014 г.
28 апр 2011 20:08,
230
Брюксел: 430 000 българи работят на запад
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Държавите, които искат да продължат ограниченията пред български работници, няма да могат след 31 декември 2013 г., съобщи Европейската комисия по повод заканите на Холандия да вземе мерки срещу нелегалните имигранти от България и Румъния.

Ангажиментът за 7-годишен преходен период пред пълното отваряне на трудовите пазари, е залегнал в договора ни за членство в ЕС и изтича на 1 януари 2014 г.

Практически той не може да бъде ревизиран, тъй като това ще изисква повторна ратификация от парламентите на останалите 26 страни от ЕС.

Говорител на Еврокомисията заяви, че правото на свободно движение е основно за гражданите. Освен това всички изследвания са показали, че опасенията от неконтролируема вълна от гастербайтери, са се оказали преувеличени.

До края на годината 10-те държави, които в момента все още не допускат българи на трудовите си пазари, трябва да съобщят на Брюксел дали смятат да го правят и в последните две години от преходния период, обяви говорител на комисията.

За да се възползват от двугодишното удължаване на ограниченията, 10-те страни трябва да докажат на Европейската комисия, че трудовите им пазари са сериозно застрашени от евентуални имигранти от България и Румъния.

14 страни, предимно от новите членки на ЕС, но също Гърция и Испания, вече  позволяват свободно наемане на българи и румънци.

Но най-желаните държави като Великобритания, Германия, Австрия, Холандия и Ирландия не ги допускат. Рестриктивен режим поддържат също Белгия, Франция, Италия, Люксембург и Малта, където се изисква специално разрешително за работа.

Най-ограничителна е политиката, която прилагат Ирландия и Холандия. Те са записали в националното си законодателство, че българи и румънци могат да се наемат на работа, само ако за нея не могат да се намерят кандидати от останалите 25 членки на ЕС.
 
Междувременно в неделя, на 1 май, падат всички бариери за работа пред гражданите от 10-те държави, които влязоха в ЕС през 2004 г.

Брюксел очаква от тази мярка най-силно за бъдат засегнати Австрия и Германия, които единствени изчакаха последния срок, без да свалят ограниченията.

Предвижданията са, че до края на годината в Австрия ще пристигнат около 20 000 работници от десетте, а около 100 000 ще влизат годишно в Германия през идващите пет години.

Според Брюксел на Германия потенциалните нови работници ще им дойдат точно на време, за да заместят намаляващите германци в трудоспособна възраст. Предвижданията са, че до пет години трудоспособните германци ще се свият от 45 на 41 млн. души.

От падането на бариерите на 1 май през следващите осем години ще се възползват 1,6 млн. централноевропейци, сочат прогнозите на Брюксел.
В момента в западноевропейските държави работят близо 5 милиона граждани на бившите соцстрани, малко над половината от тях - българи и румънци.

По данни на Еврокомисията румънците зад граница (2,1 млн.) почти се равняват на всички имигранти от десетте страни, влезли в ЕС през 2004 г. (2,3 млн.), към които и досега се прилагаха по-облекчени режими за наемане на работа.

Най-успешни имигранти от Централна Европа се оказват поляците, литовците и словаците, които са се установили предимно в Ирландия, Великобритания и Германия.

По данни на Еврокомисията около 430 000 българи и 2,1 млн. румънци работят или живеят на Запад и сега, въпреки ограниченията.

Българите са концентрирани в Испания (168 000), в Германия (66 000), в Гърция (54 000) и в Италия (46 000).

900 000 румънци живеят в Италия, 825 000 в Испания и 110 000 са успели да си намерят работа в Германия.

Като цяло европейците, преселили се от новите страни членки в старите са много по-малко от пришълците, които идват от държави извън съюза, предимно от Африка и от Азия.

Брюксел не очаква нова емигрантска вълна като тази след първото отваряне на границите поради ограниченото търсене на работна ръка. Макар вече да се забелязват признаци на съживяване на икономиките след кризата, те все още не работят на пълни обороти, заяви говорител на комисията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
za polqcite nqmashe 4ak takiva ograni4enia..samo Germania i Avstria ostanaha zatvoreni do kraq za tqh..a za nas pove4eto ste ni darzhat do 2014..malko ni diskriminirat ama aide nii sme turpelivi..
178
3
 
30
 
! Отговори
EC преди 13 години
Абе те имат сигурно повече от 50 милиона араби (само във Франция 12 милиона законно и още толкова незаконно) та наще ли 450 хиляди им тежат.Целта им е да ни унижат пред света или ни притискат та ние сами да излезем от ЕС.Те са хипокрити и трябва да умеем да четем между редовете.Според мен,няма смисъл да внасяме вноските като европейци 1 качество а те да ни третират за 2,ако излезем поне вноските ще спестим и нама да ни затварят важни проекти и пак ще си пуснем 4 реактора на Козлодуй
177
3
 
28
 
! Отговори
ot PARIS преди 13 години
Ако има работа,нормален живот в България,ако всички политици до един си отидат защото ми умръзнаха муцките им едни и същи крадци и продажници от 65 години,абе ще се прибера на родна земя и роден език.Не ни искат на запад,за тях сме 2 категория европейци а и нямаме никаква подкрепа от политиците ни.Дянков ви показва сумата от евро внесена от нас от в България ама е за наша сметка защото работим на черно и мизеруваме за да изпратим некои лев на семейството в България.България внася милиони на година в EC za turizъм,унижаване и експлоатиране
176
1
 
13
 
! Отговори
ненов преди 13 години
гледам и не врявам на ушите си.тия данни кой ги сънува надявам се да не вярвате на тях далеч са от истината.То с самия текст има пълни простотии( "Брюксел: 430 000 българи работят на запад в момента" по надолу "в западноевропейските държави работят близо 5 милиона граждани на бившите соцстрани, малко над половината от тях - българи и румънци." ?????)
175
1
 
5
 
! Отговори
пешо преди 13 години
датския - толкова си датски 4500 крони = 350 евро...хаха ти луд ли си бе даже курса не знаеш. 1 евро = 8 крони 4500 крони са ти 550 евро г/д .... все едно ...1 лев = 4 крони , 1 евро = 8 крони и това е горе/долу...поне курса научи като се правиш на датски принц...
174
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"31 декември 2013 г" -> последният ден преди легално да залеем Европа :)
173
3
 
47
 
! Отговори
женка преди 13 години
ЕВРОПОООО, ДРЪЖ СЕЕЕЕЕ..... АМА ЗДРАВО СЕ ДРЪЖ :) Българите идааат! Е те сега ще ви отнесем като куцо пиле домат :) Поне кат ни плюете да има за какво :)
172
18
 
6
 
! Отговори
Ергатис преди 13 години
до170 Аз съм живял само в Атина 8-9 години и знам какво говоря.А че в медиите се тиражират неверни и измислени данни за това вина нямам.Всеки има право да вярва на каквото си иска но понякога не издържам на подобни статии когато се пишат буквално глупости и човек който не е ходил във въпросните държави може да остане със заблуждението че му поднасят истината.
171
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още нямам,има време...засега ще се наслаждавам на твойта :)И колко внасяш?Само военни,търей милиционери и ТНТ взимат по големиБаща ми си е внасял ВИНМАГИ най високите вноски за опенсия-И-200 леваабе ти имаш ли 19 години апропо?май неНищо пукай докато е време сега,че като опре яйцето до дупката ше ти стане гот :)Повярвай ми
170
27
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
173Имам си всичко, което ти липсва:) Вестници, жена , деца, храна и за кръчми имам дори! Хайде оди рупкай марули и мълчи:)
169
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
171Па каква е тази твоя морална дилема:) Защо не предпази децата си! Значи така прави дъщеря ти,а! Конти се като *** и върти кавали на малограмотни елементи! Че възпитавай я бе! А за пенсията си прав! Колкото си внесъл, толкова ще получиш! Никой не ти е длъжен! *** като гледам какво си написал за дъщеря ти и тези пари са ти много:)
168
22
 
18
 
! Отговори
до 173 преди 13 години
Всичко е цветя и рози докато не се задомят! Така е! После пак някой друг ще им е виновен. :))) И пак тия в чужбина с уреденият там живот ще са виновни, че те милите живеят като скотове и в мизерия. Най-лесно някой друг да ти е крив. В чужбина може да мизерстваш, ама поне знаеш за какво - за разлика от тук.
167
26
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кво си имаш бе-вестнициса мое си *** и да пукаш по кръчнмите,ама я да имаш 2 деца да те видяс под 3 бона в София си тантела марка
166
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
168Па я си прочети поста и ще видиш, че твоят пост е още по-просташки, най-малкото защото е с претенции! Хайде и ти вдигай гълъбите и не се връщай ако искаш! Нема да жалим! Всеки си има живот и да си го живее, както намери за добре! Като няма какво да ядеш изработи си! Аз си работя и имам! Дреме ми, че един мързел няма какво да яде! Хайде сиктир!
165
25
 
34
 
! Отговори
до 168 :) преди 13 години
Остави ги да си рупкати тука-ама като им фраснат пенсийката от 168 лева,е тогава ше ги питам какви са коментарчетатаИли като дъщеря им излиза наконтена като *** на 19 години и се качва по джипове да върти кавали на малограмотни елементиИли като и дадат сметката от НОВАТА електроцентрала след 10 год и тока им е ПОЛОВИНАТА заплата
164
1
 
0
 
! Отговори
до 167 преди 13 години
Бате, около милион и половина да са напуснали БГ през тия 20 г. (и да кажем около половин милион да сме намалели поради ниска раждаемост). Как така 300 хиляди само в Атина. И да речем още толкова в Испания. Много нереалистично звучиш!
163
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
165Бе кой го е еня какво и кой познаваш! И аз познавам много некачествен материал и за моя радост 99,9% избяга навън !:) Писна ми тук да се мотат едни мухи без глави, дето не знаят за какво са дошли на този свят! Сега са щастливи в нещастието си извън България и това ми носи несъизмерима радост! Хайде със здраве!
162
28
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Типичната просташка българска злоба - "Не е важно на мен да ми е добре, важно на Вуте да му е зле." Хората навън живеят много по-добре от вас мишки такива! Не ги е страх дали утре ще имат какво да ядат и не злобеят, когато някой успява за разлика от вас!!! Защото там се успява с къртовски труд - миене на ***, чистене на бани и т.н. И хората си живеят прилично! Не живеят в мизерия КАТО ВАС! Аз също се ориентирам навън! Тук оправия няма...
161
1
 
11
 
! Отговори
Ергатис преди 13 години
Не ми е ясно ой и откъде взема такива неверни данни и тиражира подобни глупости.Само в Атина живеят и работят минимум 300 000 Българи а из цяла Гърция колко са никой не може да каже.54000 като бройка за Гърция е смешно и нереалистично.Виж 540 000 е по възможна цифра.И в Испания са над 168 000 , в пъти вероятно.Кой и защо се опитват да баламосват?
160
22
 
31
 
! Отговори
brigante преди 13 години
Как е български скотове-емигранти! Духате ли супата! Добре! xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))