Рязко се е свил ръстът на най-голямата европейска икономика

Растежът в цялата еврозона като цяло се забавя
16 авг 2011 17:39,
25
Рязко се е свил ръстът на най-голямата европейска икономика
Снимка: Reuters

Икономиката на еврозоната се забавя. През второто тримесечие ръстът е бил 0,2% в сравнение с 0,8 на сто през първото, сочат публикувани днес данни на Евростат.

Икономическият растеж в най-голямата европейска икономика – Германия, се свил рязко през второто тримесечие до 0,1%, а в началото на годината е бил по-слаб, отколкото се смяташе досега. Германия беше двигателят на възстановяването на еврозоната.

За забавянето на растежа е допринесло свиването на разходите на домакинствата, съобщава ВВС.
БВП на Испания през второто тримесечие също се е увеличил по-малко, отколкото през първото – с 0,2 на сто.

Италианската икономика обаче леко е дръпнала – с 0,3%, спрямо 0,1 на сто през първото тримесечие.

Публикуваните днес статистики ще налеят още масло в притесненията за икономическата мощ на еврозоната, особено на фона на данните от миналата седмица, че втората по големина европейска икономика – френската, не е отбелязала ръст през миналото тримесечие.

Европейските борси реагираха на новините с рязък спад в началото на търговията.

Данните от статистиката излязоха точно преди много важната среща между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. На нея трябва да намерят начини за разрешаване на дълговата криза в еврозоната, която заплашва да погълне Италия и Испания.

Двамата лидери, заедно с Европейската централна банка (ЕЦБ), натискат т.нар. периферни икономики в еврозоната за допълнителни икономии, с които да постигнат балансирани бюджети. Италия и Испания, също правят тежки бюджетни съкращения.

От другата страна са притесненията, че свиването на разходите ще подкопае икономическия растеж, припомня ВВС. Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди в статия за Financial Times, че правителствата трябва да балансират намаляването на разходите с мерки за насърчаване на растежа, за да избегнат повтаряне на рецесията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Германияеврозона
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
20
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е с ръст 1.9%. Елате пак ни обяснявайте,ч е Дянков з нищо не става.
3
5
 
13
 
! Отговори
Сексолог преди 12 години
Глупости,Токвоча се целува много страстно с Ердоган на последното рандеву.....
2
6
 
19
 
! Отговори
Марсианец преди 12 години
Аз не знам какво искаш ,но аз знам какво искам! Децата ми да имат бъдеще в този объркан свят ,да си прекарам живота трудещ се ,работоспособен и жив ,не ми дреме за глупавите политици ,защо всичко трябва да се върти около тях а не около нормалните хора!
1
12
 
16
 
! Отговори
Кюмюр преди 12 години
Айдееее европейските *** взеха постепено да падат надолу с главата.Хахахахах гледам и се смея с глас. Искам да фалира Англия и кралското семейство да го отнесе здраво. Само тогава ще съм сит.