Самолетните билети поскъпват екологично

До ?12 повече може да плащаме заради търговията с въглеродни квоти
27 сеп 2011 17:47,
27
Самолетните билети поскъпват екологично
Снимка: Reuters
Самолетните билети ще поскъпнат от следващата година заради включването на авиацията в усилията за борба с климатичните промени. Според Европейската комисия цената на пътуването със самолет ще нарасне с между 2 и 12 евро в зависимост от разстоянието и превозвача.
 
Причината е влизането в сила на решението за включването на въздухоплаването в схемата за търговия с въглеродни квоти. От следващата година въздушните превозвачи ще плащат също като заводите и топлоцентралите за изхвърляните от тях въглеродни газове, за които се смята, че са основната причина за глобалното затопляне и за промените в климата.
 
От 1990 г. емисиите от самолетите са се удвоили и в момента съставляват около 10 на сто от всички емисии парникови газове и затова ЕС реши още през 2008 г. да ги включи в търговията с въглеродните квоти. 
 
За следващата година ЕС ще отпусне безплатно квоти на стойност 85% от емисиите, изпуснати от авиокомпаниите между 2002–2006 г., но останалите 15 на сто те ще трябва да си купуват на специални търгове. Освен тях превозвачите, които са увеличили полетите си спрямо референтните години, ще плащат и за горницата. Така се получава сметката за поскъпването.
 
Авиокомпаниите ще бъдат свободни да преценят дали да натоварят пътниците с плащането за вредните газове, или да поемат част от сумата. Брюксел ще следи авиокомпаниите да не лъжат с прелетените километри и ще санкционира със 100 евро на тон въглероден диоксид, ако той не е пресметнат в квотите.
 
Между 2013 и 2020 г. превозвачите ще трябва да доплащат още 3% за участието си в схемата, като безплатните емисии ще спаднат до 82 на сто от изразходваните през референтните години. Според Еврокомисията това няма да доведе до ново увеличение на цените на самолетните билети, тъй като най-новите модели аероплани са по-икономични и изпускат по-малко газове.
 
Половината от печалбите на търговете ще отиват директно за намаляване на щетите от климатичните промени. 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Кико преди 12 години
Аз обичам бобец. Нека дойде Роки Фела да ми иска такса за въглеродните емисии. Мисля, че няма да го изчакам да не заговори дори. Плеснал съм го *** веднага.
26
0
 
0
 
! Отговори
Бензинджия преди 12 години
Редно е акциз и ДДС да се начислява и на керосина за самолети, както само зелена енергия за износ. Тогава нещата може и да се оправят.
25
0
 
8
 
! Отговори
4422 преди 12 години
Цялата теория за глобалното затопляне е пълна измислица! Затоплянето на планетата е вследствие на засилващата се активност на слънцето! Но горе споменатата теория е много удобна за събирането на милиарди долари в световен мащаб във вид на споменатите квоти и екотакси ! Това е измамна политика на всички правителства!!!
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Америка прави най големия парк от слънчеви панели Германия над всеки едно фамилен дом ще поставя панели и тнт
23
0
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
недей лъжи !
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
16, а защо е по скъп.За да храним хрантутниците ли?
21
1
 
3
 
! Отговори
Не е вярно преди 12 години
Това е измама. Екологичните разходи не водят до поскъпване на продукта непременно. В България посъкъпват по други причини, оправдани с екологични разходи. Тоава е greenwashing и е известно, но преодолано в света.
20
5
 
2
 
! Отговори
До 16 преди 12 години
Цялата ветрова и фотоволтаична индустрия е пред фалит . Това си е най-обикновена пирамида .Ако от вятър , можеше да се получава ефективно енергия , платноходите щяха да оцелеят в конкуренцията с параходите , да не говорим за фотоволтаичните измишльотини - и калкулаторче не могат да захранват надеждно .
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Авиокомпаниите които си заменят флота с новия дримлайнер на Боинг няма да плащат за квоти, защото ще имат достатъчно безплатни квоти!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
123, аз предлагам редуцирането на населелението да почнем от теб!
17
3
 
2
 
! Отговори
123 преди 12 години
С цел опазване на околната среда предлагам - редуциране населението на планетата до не повече от 2 милиарда, по този начин ще се намали отделянето на въглероден двуокис и по този начин ще затворим озоновата дупка. Пълна забрана на двигатели с вътрешно и външно горене - използуване на жива сила като най - екологична. Еколозите да не се погребват, а да бъдат компостирани.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
15, парите от въглеродните такси и други екологични даници отиват за опазване на околната среда. От къде мислиш че идват европейските средства за подпомагане на изграждането на ветропаркове и фотоволтаични централи, за изграждане на пречиствателни станции за отпадните води, за филтри за комини на фабрики или помощите за саниране на жилища!Държавите нямат пари! Те трябва да ги вземат от някого и да ги дадат на друг!
15
1
 
0
 
! Отговори
И къде се води преди 12 години
борбата с климатичните промени ? Кой и за какво харчи " екологичните пари " ?
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
9, през 19-ти век по време на индустриалната революция в Англия всички машини са се задвижвали с парни машини и комините на фабриките са бълвали сажди, кото са намалявали са се трупали в белите дробове на хората и са ги разболявали от доста болести!Благодарение на наречените от теб "зелени терористи" в Европа вече има много по строги закони за опазване на околната среда и хората живеят много по здравословно! Природосъобразният начин на живот не е Геноцид, а напротив!
13
2
 
8
 
! Отговори
мен преди 12 години
световните фашисти много скоро ще бьдат отнесени от народната любов навсякьде по света. поредния балон който надуват с тези вьглеродни квоти ще им бьде последния. парите които ще бьдат сьбрани ще бьдат откраднат. вьглерода помага на растенията да растат и няма никакво значение за климата. не се оставяйте да бьдете зальгани.
12
3
 
3
 
! Отговори
Еколог преди 12 години
2, точно с взимането на пари се развиват новите зелени технологии, като се наказват тези които замърсяват и се поощтряват тези които въвеждат нови зелени технологии!Включването на авиацията в търговията с въглеродни квоти ще принуди авиокомпаниите по бързо да си модернизират флота и да купят нови енергийно ефективни самолети. От друга стране ще стимулира и ползването на биогорива в авиацията!Фирмите трябва да имат стимули за да въведат по бързо зелените технологии!
11
1
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
аз пък съм за зелената енергия
10
1
 
5
 
! Отговори
do 8 преди 12 години
e tva e dosta tapo ako e vqrno
9
2
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
търговията със въглеродни квоти е най-голямата измама на нашето време тези "зелени фашисти' с тяхните "екологични "такси ще причинят геноцид и така милиони хора умират от глад а когато транспорта се обложи с такива данъци това ще рефлектира върху цената на всичко останало УБИЙЦИ !
8
2
 
23
 
! Отговори
некъв читател преди 12 години
Мда, въпросния господин Ал Гор освен голям защитник на планетата, е и акционер в една от най-големите компании за търговия с емисии. Хитро, а?