Частните кредитори опростиха 50% от вземанията си от Гърция

Така държавният дълг на страната ще бъде намален със 100 млрд. евро
Обновена: 27 окт 2011 14:59 | 27 окт 2011 07:31,
178
Частните кредитори опростиха 50% от вземанията си от Гърция
Снимка: Reuters

Частните кредитори на Гърция се отказаха от половината от вземанията се и така държавният дълг на Атина беше намален със 100 милиарда евро, съобщи френският президент Никола Саркози след продължила десет часа среща на върха на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел.

Снощи Саркози, германската канцлерка Ангела Меркел и директорът на Мeждународния валутен фонд Кристин Лагард се срещнаха с банките кредиторки на Гърция в опит да ги убедят да намалят с повече от 50%  дълга на Гърция.

Общият държавен дълг на страната е 350 милиарда евро.

На срещата в Брюксел беще договорено още средствата на Европейския фонд за финансова стабилност да бъдат увеличени до 1000 милиарда евро от сегашните 440 милиарда. Част от 440-те милиарда вече са заделени за подпомагане на Ирландия, Португалия и Гърция.

На срещата на върха са договорени и нови изисквания към банките. За да ги покрият европейските банки трябва да наберат общо 106 милиарда евро допълнително, заяви Банковия регулатор на ЕС.

Изискванията се отнасят за 70 банки. Най-много допълнителни средства за рекапитализация ще трябва да наберат гръцките банки - 30 милиарда евро. Следват испанските банки с 26,16 милиарда евро и италианските с 14,77 милиарда евро. Френските банки трябва да наберат допълнително 8,84 милиарда евро.

От банките се очаква да увеличат капитала си чрез финансовите пазари, макар че в плана на ЕС се предвижда и подкрепа от националните правителства. В краен случай помощ може да дойде от Европейския фонд за финансова стабилизация.

На срещата в Брюксел лидерите на страните от еврозоната приветствали поетите от Италия ангажименти за реформи за подобряване на икономическия растеж, съобщи президентът Ромпой.

Целта на мерките е да намалят огромния държавен дълг на Италия в размер 1900 милиарда евро (120% от нейния БВП), който тревожи пазарите.

                                                                                                                                                                                                        (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
и какво от това .... дали са 350 или 250 милиарда, няма значение. Това е сума, която Гърция НИКОГА няма да може да върне. Не им завиждайте. Лошото при тях тепърва предстои.
153
1
 
2
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Парите, петрола и златото от Либия в Гърция дааааа! Да ви е честит капитализма и демокрацията.
152
1
 
3
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Яжте го сега! Много се радваше българина хахахаахахахахахх ама стана за смях ! AUXuXAXYAAXyuyuxAuyXAyuaxyuXYuXYuXAYuXyuXAYuAXYuXYuXAYuxAYuxYu
151
1
 
8
 
! Отговори
TR преди 12 години
144добавен от: БАЧКАТОР преди 7 часаВ Евросъюза същински комунизъм- едни пият други плащат! ЕС що не натисне кредиторите на България да и опростят 50% от дълга като сме най-бедната страна в съюза? Двоен стандарт в действие.ahahahahahahahahaha :D hahahahahaha abre 4ove4ec ti znaesh li 4e bulgarskia dulg e 2,9 % ot BVP
150
2
 
5
 
! Отговори
хичо преди 12 години
Опростили ??? Друг път .Има ли банка дето да даде назаем , и да опрощава. Кой знае какво са се договорили ???Ама пак обиновения човек , ще плаща на Византйциите дълговете , и на банките .
149
4
 
7
 
! Отговори
boko baroko преди 12 години
VELIK NAROD S VELIKA ISTORIA BRAVO NA GRACKITE POLITICI KAPIAT CIALA EVROPA S XLADKA VODICA A BAI GANIO DYPE DA NI E IAKO S GENERALA I FISKYLTYRNIKA LELEEEEE........
148
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе haho (143), след като преметеш офиса и почистиш тоалетната , седни и си припомни аритметиката !И не се сърди ,че не са те направили касиер ! Шефът ти знае какво прави !
147
1
 
7
 
! Отговори
криза ли преди 12 години
Никаква криза, ам няма такова нещо, в Гърция криза. Всичко е умишлино и го постигнаха всички заедно, мога да кажа само едно голямо браво на Гърците, а ни е да го духаме. Бати Бойко ни баламосва колко зле биле гърците, а ние вижте много сме добре градим България строим магистрали и трала,ла. И кой е прикарания сега. Колко работищи имаме в Гърция много и нито един не си е помислил да се връща в България защото там получава къде, къде по -голям доход. А тук даже и частния пенсионерски фонд окрадоха
146
1
 
4
 
! Отговори
обективен преди 12 години
Запада защитава своите, гърците са преминали през Студената война, като верен съюзник на НАТО и Западна Европа, Бг- то беше 16- та руска република и още се развява със същата репутация, имайки предвид бъканицата от ДС- ари в средите на "политическата класа". Нормално е тук да се живее по руски стандарт, а на Запад по.... богатому!
145
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаех си , че гръцката икономика е пълен балон. От тоя туризъм и леката промишленост не става да си богат. Реалното им състояние би трябвало да е като на България.
144
3
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
ес не е нещо добро - пак бедните ще плащат сметките на богатите - така става и у нас. Ес няма да го бъде.
143
0
 
2
 
! Отговори
До 143 преди 12 години
По твойте сметки излиза, че в ЕС живеят 5 милиона души?
142
2
 
6
 
! Отговори
ПОРНОГРАФИЯ !!! преди 12 години
Пълна порнография- тези съвсем са изкукали !!! Излиза, че ако си в пълна несъстоятелност и фалит, каквато е гърция е много, много по за предпочитане, отколкото да си финансово дисциплиниран !!! Ами тогава- да започваме с безкрайните тържества и веселие, крайно време е !!!
141
3
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
В Евросъюза същински комунизъм- едни пият други плащат! ЕС що не натисне кредиторите на България да и опростят 50% от дълга като сме най-бедната страна в съюза? Двоен стандарт в действие.
140
6
 
15
 
! Отговори
hah преди 12 години
Кризата в гърция, падна ли 14-тата заплата там!? или ако разделим сумата която опростиха на маляките и ако тя бъде равно разпределена между всички жители ЕС се пада по около 20000 евро на калпак. Да му майката лелина как ей така докато седя и работя в офиса изведнъж в обедната почивка съм с едни 20000 евро назад!!!
139
3
 
27
 
! Отговори
Iwan преди 12 години
Плашат ни с кризата в Гърция.Е,кой е в по-голяма криза-ние или гърците.Опростиха им половината дълг.Те пак ще си получават по-големите заплати и пенсии и пак ще живеят по-добре от нас,а ние ще подсмърчаме пред вратите на Европа за някое и друго евро и ще слушаме отново как управляващите ни плашат с тази криза.Но там има гражданско обществто което воюва за правата си ,а тук има "матриал",който гласува за мъчителите си.Така ни се пада.
138
4
 
29
 
! Отговори
33 преди 12 години
Ей така се действува. ! Майката е да му плачеш, ане да се хвалим с мизерията си.Що не дадат поне 5 млрд. и за нашата окъсала икономика.Но за тях сме ***.Хиляда пъти по-добре е да се хванем с Русия и да ги залеем с нашите консерви и износ, а не да подсмърчаме.
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Взеха да се оплитат , и американската и европейската икономика , харчат се пари без възвращаемост , всички викате , че ние си траем , но най си траят германците и холандците дето почти изнасят тази криза с работата си . Иначе прехвърлят се едни пари от едно място в друго , задължения , фондове , кви са тея 1900 милиарда евро дълг , аз не мога да си го представя , те това в български средни заплати , смятайте ще живеем поне едно 10-20 години без да бачкаме , какви са тези глупости??
136
0
 
12
 
! Отговори
ZAX преди 12 години
Както казваше другаря Живков, за да има благоденствие, някой трябва да плати. :)Цялото никога не се губи. Но за едни има по-голяма част, а за други много по-малка.Американската икономика каква е била преди световните войни?Как преди години гърците са били най-бедните на Балканите?Как едни умират от глад, а други от преяждане?Как една фирма с активи от 100 000 лв. след една година на борсата, цената става 10 млн.?Отговор: 42 :)
135
4
 
10
 
! Отговори
гг преди 12 години
абей,44 лудьо!! германците през 2-та световна грабили като скакалци България??? абе,***..имам инфо от първа ръка,от свидетели и т.н.-хората са си плащали всичко до стотинка!! нормални иконом.отношения взаимоизгодни!! да не бъркаш въшливите ти руснаци с немците нещо,а?? Това беше единствено правилната политика през втората световна и БГ се отърва най-леко!! абе комунотиква..върви му говори! сега ще отрвори балалайката за"фажизоиди и т.н."..хабер си няма..НАГЛЕЦ!бомбардиран ти е мозъка!