Гръцко "не" ще изправи Европа пред купчина отломки

Отказ ще изостри драматично социалните проблеми на гърците
Обновена: 2 ное 2011 15:37 | 2 ное 2011 15:04,
155
 Гръцко "не" ще изправи Европа пред купчина отломки
Снимка: Reuters

Катастрофални последици за Гърция и еврозоната – това ще е резултатът от евентуално гръцко „не“ на референдума, поискан от Георгиос Папандреу, смятат водещи германски икономисти. Гърция ще фалира, а  други държави ще бъдат застигнати от ефекта на доминото. 

Само четири дни продължи успокояването след решението на европейския съвет на 27 октомври, но едно решение на гръцкия премиер отново обърна всичко с главата надолу. Георгиос Папандреу смята да остави гърците да гласуват за споразумението, което предвижда финансова помощ срещу още мерки за съкращаване на разходите. 
 
Тази стъпка изглежда като политическо самоубийство, провокирано от страх от смъртта, коментира Михаел Хютер от Института за германска икономика. Ясно е обаче, че гръцкото правителство има сериозни проблеми да убеди народа си, че политиката за съкращаване на разходите е правилна, и в този смисъл Папандреу донякъде може да бъде разбран. Тази стъпка обаче е много рискована – политически за него и икономически за Европа.
 
Все пак Папандреу може да спечели много, смята Йеннс Бойсен-Хогреф от Институт за световна икономика. Ако в подготовката на референдума бъде ясно обяснено на гръцките граждани, че при „не“, всичко ще стане още по-зле, това би увеличило силата за реформите и би осигурило необходимата политическа стабилност.
 
Ако все пак гърците отхвърлят мерките за съкращаване на разходите, международните донори биха били принудени да спрат помощите. Гърция няма да може повече да покрива дълговете си. 
 
Правителството вече няма да може да посрещне плащанията си вътре в страната, понеже разходите продължават да са по-големи от приходите. Пенсионерите, хората на социални помощи и държавните служители първи ще го усетят, обяснява Кай Карстенсен от Института за икономически изследвания. Социалните проблеми на гърците ще се изострят драматично. 
 
Успоредно с това изтичането на капитали от страната ще се ускори, защото гръцките банки, които в голямата си част ще държат абсолютно безполезни държавни ценни книжа, ще са изправени пред крах. 
 
Всичко това не само ще хвърли страната в още по-тежък икономически хаос, но и ще изправи демократичната система пред много сериозно изпитание, прогнозира Карстенсен. 
 
„Не“ на гърците ще има драматични последици и за Европа – ще се случи точно това, което европейските лидери искаха да избегнат, казва Михаел Хютер. Ще влязат в сила кредитните суапове (застраховка при неплащане на дълга) и може да се очаква ефект на доминото във финансовата система. 
 
Еврозоната би се изправила пред купчина отломки, защото пропадането на всички досегашни опити да се намери решение би заплашило самото съществуване на общата валута. Недоверието на инвеститорите и потребителите, не само в еврозоната, би било толкова дълбоко, че би предизвикало криза в икономиката. Европа ще трябва да започне отначало, европейските договори ще трябва да бъдат написани отново. 
 
В еврозоната всички спасителни пакети за Гърция и европейските банки ще се превърнат в купчина отпадъци. Държавите ще трябва да обяснят на гражданите си как, въпреки всичките уверения, гаранциите са се превърнали в загуби, допълва Карстенсен. 
 
От друга страна обаче, ще има последици за европейската стратегия при криза. Вместо да оплитат все по-големи спасителни пакети, политиците ще трябва най-накрая да поговорят конкретно за правила за обявяване на държави в несъстоятелност. Също така ще трябва да намерят път за излизане от еврозоната – както доброволно, така и принудително. Може дори да стигнат до прозрението, че една обща валута не е основание за обща съдба. 
 
В най-лошия случай, според Йеннс Бойсен-Хогреф, гражданите на страни като Португалия, Ирландия, Италия и дори Испания може да опразнят банките. Тогава Европейската централна банка ще трябва сама да удържа кризата. 
 
(Spiegel)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Еврозонагърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
7
 
! Отговори
от 132 преди 12 години
ПОПРАВКА МОЛЯ ДА МЕ ИЗВИНИТЕ:СЪРБИТЕ И ХЪРВАТИТЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ ЕДИН НАРОД ПРОСТО СА БИЛИ ОБЕДИНЕНИ В ЮГОСЛАВИЯ,НО СЛЕД КАТО СЕ РАЗПАДНА ЮГОСЛАВИЯ ВИДЯ КАКВО СТАНА....
130
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОЙ БЕ Е БИЛ ЕДИН НАРОД? ХЪРВАТИТЕ И СЪРБИТЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ НАРОД ТО ЗА ТОВА ОФИЦИАЛНИЯ ЕЗИК В ЮГОСЛАВИЯ БЕШЕ СЪРБО-ХЪРВАТСКИ ДА НЯМА СЪРДИТИ,НАЛИ АКО БЯХА ЕДНО ЦЯЛО ЕЗИКА ЩЕШЕ ДА Е ИЛИ ХЪРВАТСКИ ИЛИ СРЪБСКИ? ТО Е СЪЩОТО НО ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА ПРЕДИМСТВО НА СЪРБИТЕ КАТОЧИЛИ СА НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ ХЪРВАТИТЕ.....
129
1
 
4
 
! Отговори
до 124 преди 12 години
Интересно ти там ли си бил при тези събития,които редиш...и как до вчера сме били един народ,а от днес вече се делим...щото си имаме моренце и вие не ни трябвате...и какво "вуйче вуйче докат минахме моста"...
128
1
 
30
 
! Отговори
пенсионерка преди 12 години
Моя позната, българка с двойно гражданаство българско и гръцко получава 300 евро пенсия за старост от Гъция без да е работила 1 ден там. А моята пенсия е 182 лв с 35 годишен трудов стаж. Е, кой е по-зле? Да вземат нас да ни спасяват, та да ги стигнем поне в пенсиите.
127
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТУКА ЯВНО ИМА ДОСТА МИШКАРИ ЩОМ СА СЛОЖЕЛИ МИНУСИТЕ НА ПОСТ 124....
126
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ ДО СЕГА НЕ СЪМ ВИДЯЛ СЪРБИТЕ ЕДИН ПЪТ ДА СЕ БИЯТ С РЕАЛНО ВЪОРАЖЕНИ ХОРА СРЕЩУ СЕБЕ СИ,ВИНАГИ БЯГАТ И СЕ КРИЯТ Е ТОВА ЛИ ИМ Е СМЕЛОСТТА БЕ?АКО ТИ СЧИТАШ ЗА СМЕЛОСТ ДА СЕ БИЕШ С НЕВЪОРАЖЕНИ ЛИЦА НЕЗНАМ КАКЪВ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА СИ....... СЪРБИТЕ ВИНАГИ СА БИЛИ СТРАХЛИВИ И КОГАТО ВИДЯТ ЧЕ ПАДАТ(И НА ТЕНИС) СИ ИЗМИСЛЯТ КОНТУЗИЯ ДА СЕ ОТКАЖАТ ПОНЕЖЕ ГУБЯТ..... В ТОЗИ ЖИВОТ ТРЯБВА ДА УМЕЕШ И ДА ПЕЧЕЛИШ И ДА ГУБИШ,А ТЕ ЯВНО СА РЕШИЛИ ЕДИНСТВЕНО ДА БЯГАТ... Е ГОЛЯМА СМЕЛОСТ НЯМА ЩО!
125
1
 
5
 
! Отговори
м преди 12 години
Така де...налейте им глупави и празни обещания и те ще се съгласят при един референдум. Давайте празни обещания като в България и недейте изпълнява нищо. Нямам думи!
124
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 125:МЪРШИТЕ СА В ТРИБУНАЛА В ХАГА..... ЕДИНИЯ ДАЖЕ ВЕЧЕ НЕ Е ИЗМЕЖДУ ЖИВИТЕ ЗНАЕШ ЗА КОЙ ГОВОРЯ
123
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
120, не познавам конкретно визираните от теб, но само ако се поразходиш из планините западно от Калотина ще видиш много беднотия и едва свързващи2-та края хора, но няма да откриеш характерните за *** набези следи от разбиване на стари и/или необитаеми къщи, съсипията след изтръгнатите железа за да се върнат като скрап в Надин, църквите им може да са повече от скромни, но са с дух и ползвани, нито пък ще срещнеш мутренска бригада, тръгнала на лов с калашници.А къде и кои са мършите???
122
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 122:ГОРД И СВОБОДОЛЮБИВ НАРОД СА ХЪРВАТИТЕ,С МЕСЕЦИ 3000 СМЕЛИ ХЪРВАТИ ОТБЛЪСКВАТ НАБЕЗИТЕ НА 50 ХИЛЯДНАТА ЮГОСЛАВСКА АРМИЯ ПРИ ВУКОВАР,Е ТОВА Е СМЕЛОСТ ДРАГИ МИ ГОСПОДИНЕ,НЕ ДА ИЗБИВАШ ХИЛЯДИ МИРНИ ЖЕНИ И ДЕЦА.... СМЕЛОСТ Е ДА ИЗЛЕЗНЕШ СРЕЩУ ВЪОРАЖЕНИ КАТО ТЕБЕ,ТОВА Е СМЕЛОСТ ТИ АКО СМЯТАШ ЗА СМЕЛО ДА ИЗБИЕШ ХИЛЯДИ ЦИВИЛНИ(НЕВЪОРАЖЕНИ) ЕГАТИ И СМЕЛОСТТА ТОГАВА
121
8
 
14
 
! Отговори
Мамантос преди 12 години
А-а-а, ревете, *** евроатлантически, ревете, защото май идва краят на престъпната ви власт. Е, и какво, и над Гърция ли ще пратите бомбардировачите, ако не стане както вие искате, антихристи проклети?!
120
4
 
21
 
! Отговори
до 120 преди 12 години
Защо,защо всеки ги мрази..защото са горди и свободолюбиви ли,това било диващина,брей брей,какви диваци значи,имат вътрешни неуредици,и ние като верен страж на мира,ще идем да ги бием,да им взривяваме мостовете и военните бази..защо бе американецо,защо ме биеш бе,аз не те познавам,нищо не ти правя,какво искаш от мен...Русия и Чечня също имат конфликт,какво чакат та не се намесят,ноооо...тогава вече ..хм,лошо..*** много..били били мразени,ами как ли би се почувствал всеки българин който не живее на морето,а черноморието се отцепи от страната ни и си направи своя,собствена,дали тогава ще седим и гледкаме..или пък всички плодородни крайща на БГ си направят автономий...сърбите са горд и свободолюбив народ,за това ЕС никога няма да ги долюбва,на тях им трябват послушни маймунки...сещате се като кои...
119
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някой да си спомня как беше свършила Древна Гръция/Елада?Признавам си, че не съм от паметливите, но имам опасения за повсеместен фалит на гръцките полиси и колонии.С други думи, 20-на века по-късно - нищо ново под слънцето!
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е ДА ПО ПРИНЦИП НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК КЪДЕТО И ДА Е СИ ВАДИ ХЛЯБА С ТРУД.. ТО В ВСЯКО ПЛЕМЕ ИМА *** НО ИМЕННО ЗАРАДИ ТЕЗИ *** СЪРБИТЕ СИ СПЕЧЕЛИХА ЕДИН КУП ВРАГОВЕ(АКО СЕ ОГЛЕДАШ ВСЕКИ ГИ МРАЗИ)
117
1
 
4
 
! Отговори
до 116 преди 12 години
Не намесвай политиката в човешките нормални отношения!Разбира се,че не подкрепям разрушаването на храмове и т.н.Това се е случвало защото малка група мафиоти(ЗА ПОЛИТИЦИ ГОВОРЯ)от двете странии на границата не могат да се разберат кой как да контролира наркотиците,проститутките,алкохола и т.н.Само се замисли защо е велико когато български владетел е велик,пиейки вино от чаша-череп(на Никифор...),а когато сме тъпкани това е варварство...!Аз наблягам на обикновените хора и техните свободи....
116
1
 
5
 
! Отговори
DW tv преди 12 години
Гръка каза и дори 100% да ни опростят дълга , и пари после да ни дават да поддържаме стандарта си ПАК СКОРО НЯМА ДА ДРЪПНЕМ , мисля гръка добре е усетил накъде духа вятъра и че той ще отнесе така или иначе хурката .
115
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДАВАМ КРЕДИТИ НА ЗАКЪСАЛИ ИКОНОМИКИ!
114
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 113:ВИЖ СЕГА ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА МНЕНИЕ,НО СПОРЕД МЕНЕ ХЪРВАТСКИЯ НАРОД Е ОЩЕ ПО БЛИЗЪК ДО БЪЛГАРСКИЯ(ВИНАГИ СА БИЛИ ТОПЛИ ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ БЪЛГАРИ И ХЪРВАТИ И ВИНАГИ СА СИ ПОМАГАЛИ) НО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ЧЕ СЪРБИТЕ СА БЛИЗКИ ДО БЪЛГАРИТЕ(ТЯ ИСТОРИЯТА САМА ГОВОРИ) АКО СПОРЕД ТЕБЕ Е КУЛТУРНО ДА РАЗРУШАВАШ КАТОЛИЧЕСКИ ХРАМОВЕ,ДЖАМИИ И ДА УБИВАШ КАКВОТО ТИ ПАДНЕ НАСРЕЩА.......... Е ДА ИМ ИМАМ И КУЛТУРАТА ЗНАЧИ.........
113
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОООООООООО, МНОГО ЩЕ СЕ ИЗКЕФЯ, АКО ГЕРМАНЦИТЕ И ФРАНЦУЗИТЕ ИМ ПРЪДНАТ НА ДЕДОВИЯ! ГЪРЦИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА СЕ ЖИВЕЯТ УЮТНО И ХУБАВО! ТЕ ДОРИ СЕГА ГО ПРАВЯТ, ДЕТО ВСИЧКИ ИМ ВИКАТ ЧЕ СА ЗЛЕ!
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много ясно че е по-добре. Хората не искат да го озъзнаят понеже ги е страх от промяната. Ще е нужно яко бачкане - спор няма. Но когато нещата се оправят гърците ще са много по-добре от всичките ония дето си плащат 2/3 и повече от изработеното по обслужване на дълговете.