Гръцко "не" ще изправи Европа пред купчина отломки

Отказ ще изостри драматично социалните проблеми на гърците
Обновена: 2 ное 2011 15:37 | 2 ное 2011 15:04,
155
 Гръцко "не" ще изправи Европа пред купчина отломки
Снимка: Reuters

Катастрофални последици за Гърция и еврозоната – това ще е резултатът от евентуално гръцко „не“ на референдума, поискан от Георгиос Папандреу, смятат водещи германски икономисти. Гърция ще фалира, а  други държави ще бъдат застигнати от ефекта на доминото. 

Само четири дни продължи успокояването след решението на европейския съвет на 27 октомври, но едно решение на гръцкия премиер отново обърна всичко с главата надолу. Георгиос Папандреу смята да остави гърците да гласуват за споразумението, което предвижда финансова помощ срещу още мерки за съкращаване на разходите. 
 
Тази стъпка изглежда като политическо самоубийство, провокирано от страх от смъртта, коментира Михаел Хютер от Института за германска икономика. Ясно е обаче, че гръцкото правителство има сериозни проблеми да убеди народа си, че политиката за съкращаване на разходите е правилна, и в този смисъл Папандреу донякъде може да бъде разбран. Тази стъпка обаче е много рискована – политически за него и икономически за Европа.
 
Все пак Папандреу може да спечели много, смята Йеннс Бойсен-Хогреф от Институт за световна икономика. Ако в подготовката на референдума бъде ясно обяснено на гръцките граждани, че при „не“, всичко ще стане още по-зле, това би увеличило силата за реформите и би осигурило необходимата политическа стабилност.
 
Ако все пак гърците отхвърлят мерките за съкращаване на разходите, международните донори биха били принудени да спрат помощите. Гърция няма да може повече да покрива дълговете си. 
 
Правителството вече няма да може да посрещне плащанията си вътре в страната, понеже разходите продължават да са по-големи от приходите. Пенсионерите, хората на социални помощи и държавните служители първи ще го усетят, обяснява Кай Карстенсен от Института за икономически изследвания. Социалните проблеми на гърците ще се изострят драматично. 
 
Успоредно с това изтичането на капитали от страната ще се ускори, защото гръцките банки, които в голямата си част ще държат абсолютно безполезни държавни ценни книжа, ще са изправени пред крах. 
 
Всичко това не само ще хвърли страната в още по-тежък икономически хаос, но и ще изправи демократичната система пред много сериозно изпитание, прогнозира Карстенсен. 
 
„Не“ на гърците ще има драматични последици и за Европа – ще се случи точно това, което европейските лидери искаха да избегнат, казва Михаел Хютер. Ще влязат в сила кредитните суапове (застраховка при неплащане на дълга) и може да се очаква ефект на доминото във финансовата система. 
 
Еврозоната би се изправила пред купчина отломки, защото пропадането на всички досегашни опити да се намери решение би заплашило самото съществуване на общата валута. Недоверието на инвеститорите и потребителите, не само в еврозоната, би било толкова дълбоко, че би предизвикало криза в икономиката. Европа ще трябва да започне отначало, европейските договори ще трябва да бъдат написани отново. 
 
В еврозоната всички спасителни пакети за Гърция и европейските банки ще се превърнат в купчина отпадъци. Държавите ще трябва да обяснят на гражданите си как, въпреки всичките уверения, гаранциите са се превърнали в загуби, допълва Карстенсен. 
 
От друга страна обаче, ще има последици за европейската стратегия при криза. Вместо да оплитат все по-големи спасителни пакети, политиците ще трябва най-накрая да поговорят конкретно за правила за обявяване на държави в несъстоятелност. Също така ще трябва да намерят път за излизане от еврозоната – както доброволно, така и принудително. Може дори да стигнат до прозрението, че една обща валута не е основание за обща съдба. 
 
В най-лошия случай, според Йеннс Бойсен-Хогреф, гражданите на страни като Португалия, Ирландия, Италия и дори Испания може да опразнят банките. Тогава Европейската централна банка ще трябва сама да удържа кризата. 
 
(Spiegel)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Еврозонагърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
19
 
! Отговори
от 91 преди 12 години
Искам да кажа,че в богатите държави пари се правят от въздуха,а работещите са от източна Европа!Ти да не си помисли,че сме в ЕС защото сме много читави?Просто никой немец,англичанин и т.н. няма да се хване да работи това,което един българин е готов да работи...Ние сме роби и за дълго ще е така...
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Все ми се струва, че гърчулята няма да се измъкнат толкова лесно. Това с референдума е само ход на Папандреуто, за да си спаси кожата. "Вижте, аз искам референдум, ама Германия и Франция не дават :(" Щото, приеме ли мерките, които му искат, жив ще го одерат.
89
2
 
8
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
Не искам да влизам в спор,но нещо си се объркал!Ако сърбите са ***,значи и ние сме такива!Сръбският народ е работлив и мизерен-точно както и българският,румънският(до някъде) и т.н.Не знам дали си си подавал носа от България,но повярвай ми-работещите хора(говоря за реална работа която не включва застрахователи,икономисти,банкери,политолози и подобни)не се намират в богатите страни.Там си имат техника заменяща поне 100 човека и един,който я управлява.Определено не мога да се съглася с теб....
88
0
 
0
 
! Отговори
ot 75 преди 12 години
kredita e firmen - 1,5mln
87
4
 
4
 
! Отговори
емо хърсев тъпото преди 12 години
Гърция фалира 2012,,,гаранция франция!!!!!!!!ЗАедно с тях и ние ще изядем бахура!!!!!
86
4
 
13
 
! Отговори
Таласъмчо преди 12 години
Глезеното дете на ЕС Гърция, след 20 години разточителен живот и финансов произвол, се изходи в устите на своите попечители- Германия и Франция. Лошото е, че тези екскременти ще задавят и нас българите, които бяхме и още сме едни от най- дисциплинираните и скромни членове на ЕС, поне що се отнася до бюджетни дефицити и безконтролно взимане на държавни заеми от МВФ, СБ и др. финансови институти.
85
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЪРБИТЕ СА ***,НО ХЪРВАТСКА БИВА ДА ГИ ПРИЕМАТ ПО РАНО В ЕС НЕ ПРЕЗ 2013,И ДА ИЗГОНЯТ ГЪРЦИТЕ А ХЪРВАТСКА ДА ВЛЕЗЕ НА ТЯХНО МЯСТО ТАКА ЩЕ Е НАЙ ДОБРЕ КАКТО КАЗА КОЛЕГАТА ПО ДОЛУ ХЪРВАТИТЕ СА ДИСЦИПЛИНИРАНИ... ТАКА Е ДА И СА МНОГО ПРЕД ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ НА БАЛКАНИТЕ(БЕЗ ДА СА ЧЛЕНОВЕ НА ЕС),НО СЪРБИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА ВЛИЗАТ В ЕС ЗАЩОТО СА *** КАКТО КАЗАХ И ЗАЕДНО С ГЪРЦИТЕ ДА СИ ЗАМИНАВАТ В АФРИКА НАЙ ДОБРЕ,БАЛКАНИТЕ ЩЕ СПЕЧЕЛИ МНОГО ОТ ТОВА!!
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАТО ГИ СЛУШАМ МЕРКЕЛ САРКОЗИ ВСИЧКО СТАВА ЯСНО! ГЪРЦИТЕ НЯМАТ ПРОБЛЕМ! ПРОБЛЕМ ИМАТ ТИЯ ДЕТО СИ ИСКАТ ПАРИТЕ! КАКТО Е БИЛО ВИНАГИ! ГЪРЦИТЕ ДАЖЕ НЯМА И ДА ИСКАТ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ ЕС. Е ДА, ЩЕ ГИ ИЗХВЪРЛЯТ, НО КАКВО ОТ ТОВА? ТЕ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА РАЗЧИТАТ НА ЕВРОПА. ЗАЩО ДА ЗАДЛЪЖНЯВАТ ПОВЕЧЕ, КАКТО ИМ ПРЕЗЛАГАТ УЖ ДА ГИ "СПАСЯТ"? ГЪРЦИЯ ЩЕ КАЖЕ ЧАО НА ЕС И БЕШЕ МИ МНОГО ПРИЯТНО, А НИЕ, КОИТО ОТСКОРО СМЕ ЧЛЕНОВЕ, ЩЕ ПОНАСЯМЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА СОЛИДАРНО, ЩОТО ИНАЧЕ НЯМА ДА СМЕ ОТЛИЧНИЦИ!
83
1
 
13
 
! Отговори
хаха, да бе да! преди 12 години
бреййй, тоя колко се загрижил за гърците:))) що ли все ми се струва обаче, че те еня повече за *** ви милиарди, с които ще се проститеА я си представи само следния сценарий (т.н. Еквадорски):1. Мракобесния договор за "спасяване" се отхвърля2. На пазарите настъпва паника и хаос и цените по книжата от ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ ПАДАТ ГЛАВОЛОМНО3. Папандреу предприема ОБРАТНО ИЗКУПУВАНЕ НА 10% от реалната цена4. Гърция изчиства 50% от дълга си за 10% от цената,50% са били вече опростени
82
0
 
2
 
! Отговори
до гръка преди 12 години
Не те разбирам , като искаш да не плащаш ми недей плаща Воала! Да му мислят кредиторите от ЕС. голямо разтягане на локума , тъй било - иначе било.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен до 78 преди 12 години
Предлагам да не мрънкаме и брецаме под никакъв предлог специално ние за наще проблеми,имахме чудесна възможност само преди две седмици да променим каквото зависи от нас,вместо това ние махнахме явните и си избрахме "новите"...сега каквото и да става,не елошо да си трайкаме...
80
1
 
5
 
! Отговори
до 66 преди 12 години
Не виждаш ли, че дори с милиардите, които им отпускат като помощи те пак продължават да са на загуба. Като им спрат и тях, бизнесът ще се изнесе оттам и цялата им почти нефункционираща вече икономика ще се срине напълно.
79
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изнасят зехтин, изнасят маслини, изнасят плодове и зеленчуци, всеки камък им е история, къде истинска, къде измислена, пенсиите и заплатите им високи, пътищата им пътища, плажовете им плажове, курортите им курорти. Тия представления дето ги правят са само за пред ЕС, ако може да минат метър с дълговете. И ще минат, да знаете. Ама ние с тия правителства сме си жив зят, това е.
78
0
 
3
 
! Отговори
анонимен до 75 преди 12 години
Какво ще стане ли,ами ако са ти останали да внасяш още 1000 лв. например,внасяш си ги както до сега и си готов...това,че държавата е фалирала,в никакъв случай не означава,че и часните банки са финито,за съжаление те са всички ,ама всички до една точно такива...а часниците са си точно толкова добре,колкото са били винаги...
77
0
 
13
 
! Отговори
боян преди 12 години
нема страшно бе - можем да предоставим нашата цик да поеме преброяването на резултатите от референдума, ше им пратиме и малко застъпници и отговорът ще бъде какъвто трябва - кеф ти да, кеф ти не...
76
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скъпи съфорумци,отдавна си го говорихме това,че гърчулята няма какво да ги мислим.Те като фалират,пак ще вземат 3-4 пъти повече от нас,като заплати и пенсии.НИЕ,НИЕ какво ще правим кажете?Пак ни лъжат за бляскаво бъдеще с финансова дисциплина,а на мен живота ми мина да чакам да излезем от последното място и пак да му се невиди сме си там.20 години сме последни,здраво закотвени на дъното-20г.!!!
75
0
 
9
 
! Отговори
до 75 преди 12 години
Ами както се казва - Ако дължиш 50 000 на банка, имаш проблем. Ако и дължиш 50 000 000, тогава тя има проблем с теб.
74
0
 
1
 
! Отговори
до 74 преди 12 години
Да бе да,то това е баница,режеш и ядеш...
73
0
 
0
 
! Отговори
budala преди 12 години
i kvo stava- imam kredit ot graska banka
72
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
73,ще видиш какво ще загуби, само ако се стигне до фалит :) Турците ще ги налазят веднагически и те няма да могат да ги спрат по никакъв начин.