Гръцко "не" ще изправи Европа пред купчина отломки

Отказ ще изостри драматично социалните проблеми на гърците
Обновена: 2 ное 2011 15:37 | 2 ное 2011 15:04,
155
 Гръцко "не" ще изправи Европа пред купчина отломки
Снимка: Reuters

Катастрофални последици за Гърция и еврозоната – това ще е резултатът от евентуално гръцко „не“ на референдума, поискан от Георгиос Папандреу, смятат водещи германски икономисти. Гърция ще фалира, а  други държави ще бъдат застигнати от ефекта на доминото. 

Само четири дни продължи успокояването след решението на европейския съвет на 27 октомври, но едно решение на гръцкия премиер отново обърна всичко с главата надолу. Георгиос Папандреу смята да остави гърците да гласуват за споразумението, което предвижда финансова помощ срещу още мерки за съкращаване на разходите. 
 
Тази стъпка изглежда като политическо самоубийство, провокирано от страх от смъртта, коментира Михаел Хютер от Института за германска икономика. Ясно е обаче, че гръцкото правителство има сериозни проблеми да убеди народа си, че политиката за съкращаване на разходите е правилна, и в този смисъл Папандреу донякъде може да бъде разбран. Тази стъпка обаче е много рискована – политически за него и икономически за Европа.
 
Все пак Папандреу може да спечели много, смята Йеннс Бойсен-Хогреф от Институт за световна икономика. Ако в подготовката на референдума бъде ясно обяснено на гръцките граждани, че при „не“, всичко ще стане още по-зле, това би увеличило силата за реформите и би осигурило необходимата политическа стабилност.
 
Ако все пак гърците отхвърлят мерките за съкращаване на разходите, международните донори биха били принудени да спрат помощите. Гърция няма да може повече да покрива дълговете си. 
 
Правителството вече няма да може да посрещне плащанията си вътре в страната, понеже разходите продължават да са по-големи от приходите. Пенсионерите, хората на социални помощи и държавните служители първи ще го усетят, обяснява Кай Карстенсен от Института за икономически изследвания. Социалните проблеми на гърците ще се изострят драматично. 
 
Успоредно с това изтичането на капитали от страната ще се ускори, защото гръцките банки, които в голямата си част ще държат абсолютно безполезни държавни ценни книжа, ще са изправени пред крах. 
 
Всичко това не само ще хвърли страната в още по-тежък икономически хаос, но и ще изправи демократичната система пред много сериозно изпитание, прогнозира Карстенсен. 
 
„Не“ на гърците ще има драматични последици и за Европа – ще се случи точно това, което европейските лидери искаха да избегнат, казва Михаел Хютер. Ще влязат в сила кредитните суапове (застраховка при неплащане на дълга) и може да се очаква ефект на доминото във финансовата система. 
 
Еврозоната би се изправила пред купчина отломки, защото пропадането на всички досегашни опити да се намери решение би заплашило самото съществуване на общата валута. Недоверието на инвеститорите и потребителите, не само в еврозоната, би било толкова дълбоко, че би предизвикало криза в икономиката. Европа ще трябва да започне отначало, европейските договори ще трябва да бъдат написани отново. 
 
В еврозоната всички спасителни пакети за Гърция и европейските банки ще се превърнат в купчина отпадъци. Държавите ще трябва да обяснят на гражданите си как, въпреки всичките уверения, гаранциите са се превърнали в загуби, допълва Карстенсен. 
 
От друга страна обаче, ще има последици за европейската стратегия при криза. Вместо да оплитат все по-големи спасителни пакети, политиците ще трябва най-накрая да поговорят конкретно за правила за обявяване на държави в несъстоятелност. Също така ще трябва да намерят път за излизане от еврозоната – както доброволно, така и принудително. Може дори да стигнат до прозрението, че една обща валута не е основание за обща съдба. 
 
В най-лошия случай, според Йеннс Бойсен-Хогреф, гражданите на страни като Португалия, Ирландия, Италия и дори Испания може да опразнят банките. Тогава Европейската централна банка ще трябва сама да удържа кризата. 
 
(Spiegel)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: Еврозонагърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
5
 
3
 
! Отговори
до 110 преди 12 години
За хърватите нищо лошо не съм казал и съм съгласен!Лично аз приветствам премахването на границите,а не създаването им.Но мнението ти за сърбите,които според мен са един от най-близките до българския народи и по култура,традиции и бит не го споделям!Бил съм много пъти в Сърбия и съм очарован!Типично балканско гостоприемство,каруци по улиците в селата с работливи възрастни хора(както и в България),език който е изключително близък до нашия...!Там не се чувствам в чужбина...Политиците са друга бира!
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Надявам се знаете, че всички пари са чисто и просто обещанието на този, който ги взима на заем, че ще ги върне с лихвите на този, от който ги взима. Тези пари ги няма преди някой да обещае, че ще ги върне. Така е с вашите заеми, така е и с гръцките заеми така е с всички заеми и всички пари на света от както няма златен стандарт.Гърция няма да си спази обещанието... тоест няма да върне парите. Какво ще направят банките? Най-много да им пръднат на дедовия.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига вече с тезо гръцки драма. К'во се опитват да минат метър. Ама им беше айляк като живяха на чужд гръб. Ама свърши. Сами се прецакаха, прецакаха еврозоната, спасиха ги, сега ще си били ходили. Къде ще ходите бе, алоооу, лифтинг. Кой ще плаща сметката? Само с маслини не става.
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО 91:НЕЩО СИ СЕ ОБЪРКАЛ ПРИЯТЕЛ........ ХЪРВАТИТЕ СА РАБОТЛИВИ И ДИСЦИПЛИНИРАНИ(ЗА ТЯХ СЪМ СЪГЛАСЕН ЧЕ ТРЯБВА ДА СА В ЕС,НО НЕ И ЗА КЕРЛИВИТЕ СЪРБОЦИ...)
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гръцка хитрост!!!
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номерът е ясен , искат да им опростят целият дълг!!!
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сега, понеже малаките знаят само гръцки, не могат и да се спасят по Европата. Там че си умрат, у Гръция
104
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НОМЕРЪТ Е ЯСЕН ИСКАТ 100% ОПРОЩАВАНИ НА ДЪЛГА!!!
103
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НОМЕРЪТ Е ЯСЕН ,ИСКАТ 100% ОПРОСТЯВАНЕ НА ДЪЛГОВЕТЕ!!!
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 96Budget deficit ?24.125 billion (10.6% of GDP; 2010 est.)[12]Revenues ?89.750 billion (39.5% of GDP; 2010 est.)[12]Expenses ?114.213 billion (50.2% of GDP; 2010 est.)[12]Около 24 млрд не им достигат на гърците
101
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дори руснаците пишат, че референдумът е отчаян ход на Папандреу и че никой няма да чака провеждането му. Гърция е пред фалит. Това ще й е трети или четвърти фалит за последните 150 години.
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХИТЪР И КОВАРЕН НОМЕР,ДА ИМ ОПРОСТЯТ % ЗАЕМИТЕ!!!!
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
99,Дори да им опростят всички заеми, ще трябва яко да разпродават и цялата им икономика ще бъде купена от Запада и Китай, особено монополите. Ще си вземат дълговете с лихвите.
98
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе нищо няма да стане бе! Проблема е на кредиторите! Гърците са тарикати, излъгаха банките - кредитори, а сега банките да му мислят. Едно е ясно, като видят че им минава номера, испанците, италианците, португалците ще откажат също да плащат. И ние дисциплинираните ще плащаме за чужди дългове, ще видите.
97
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХИТЪР И КОВАРЕН НОМЕР,КОЙТО ИМ ГАРАНТИРА 100% ОПРОЩАВАНЕ НА ЗАЕМИТЕ!!!
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даже и да излезе от еврозоната и да се върне към драхмата и откаже да си плаща дълговете пак ще са зле тъй като"Правителството вече няма да може да посрещне плащанията си вътре в страната, понеже разходите продължават да са по-големи от приходите."Колкото и драхми да напечатат те ще са обезценят спрямо останалите валути,заплатите ще паднат,а стоките внос ще поскъпнат,а парички вече никой няма да им даде.Но може би това е по-добре от безкрайно задлъжняване.
95
5
 
12
 
! Отговори
КНК преди 12 години
Не е време да се занимаваме с гърците.Трябва да се знае,че ДЪРЖАВАТА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПОТРЕБИТЕЛ И ПЛАТЕЦ навсякъде по света.Като фалира държавата,няма пенсии(както при нас 1996г- 5$ на месец) за 2,5 млн потребители,няма заплати в държавния сектор(15$ на месец през 1996г.),инфлация по 300% на месец.Всичко това сме го изпитали ние и ако фалира Гърция ще го изпитат и те.Недейте да мислите,че всички гърци са надиплили пачките и не им пука какво става.Напротив,България им е пример-от това ги е страх.
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е хитър и коварен ход на Гърция,или ни опростете 100% дълга или повличаме с нас целия ЕС,ако постигнат това и започнат на чисто приказката им ще продължава до безкрайност,защото БВП им е 200 милиарда евро и са само единадесет милиона гърци,за справка БГ има БВП35 милярда евро ,ако им ги опростят ще си вземат пак големите заплати и пенсии и всички боноси и добавки!!!
93
7
 
11
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Кратка добавка!От тук нататък гърците ще бъдат найпрезряната пасмина в Европа!Лигльовци!Мислят си, че като са имали в Древна Елада Аристотел и Платон сега всички трябва да ги хрантутят!
92
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кво като фалира? Започва от 0-0. Връщат си драхмата, печатат си колко им трябва и така. Американците напечатаха трилиони долари без никакво покритие, а никой нищо е им каза.