Гръцко "не" ще изправи Европа пред купчина отломки

Отказ ще изостри драматично социалните проблеми на гърците
Обновена: 2 ное 2011 15:37 | 2 ное 2011 15:04,
155
 Гръцко "не" ще изправи Европа пред купчина отломки
Снимка: Reuters

Катастрофални последици за Гърция и еврозоната – това ще е резултатът от евентуално гръцко „не“ на референдума, поискан от Георгиос Папандреу, смятат водещи германски икономисти. Гърция ще фалира, а  други държави ще бъдат застигнати от ефекта на доминото. 

Само четири дни продължи успокояването след решението на европейския съвет на 27 октомври, но едно решение на гръцкия премиер отново обърна всичко с главата надолу. Георгиос Папандреу смята да остави гърците да гласуват за споразумението, което предвижда финансова помощ срещу още мерки за съкращаване на разходите. 
 
Тази стъпка изглежда като политическо самоубийство, провокирано от страх от смъртта, коментира Михаел Хютер от Института за германска икономика. Ясно е обаче, че гръцкото правителство има сериозни проблеми да убеди народа си, че политиката за съкращаване на разходите е правилна, и в този смисъл Папандреу донякъде може да бъде разбран. Тази стъпка обаче е много рискована – политически за него и икономически за Европа.
 
Все пак Папандреу може да спечели много, смята Йеннс Бойсен-Хогреф от Институт за световна икономика. Ако в подготовката на референдума бъде ясно обяснено на гръцките граждани, че при „не“, всичко ще стане още по-зле, това би увеличило силата за реформите и би осигурило необходимата политическа стабилност.
 
Ако все пак гърците отхвърлят мерките за съкращаване на разходите, международните донори биха били принудени да спрат помощите. Гърция няма да може повече да покрива дълговете си. 
 
Правителството вече няма да може да посрещне плащанията си вътре в страната, понеже разходите продължават да са по-големи от приходите. Пенсионерите, хората на социални помощи и държавните служители първи ще го усетят, обяснява Кай Карстенсен от Института за икономически изследвания. Социалните проблеми на гърците ще се изострят драматично. 
 
Успоредно с това изтичането на капитали от страната ще се ускори, защото гръцките банки, които в голямата си част ще държат абсолютно безполезни държавни ценни книжа, ще са изправени пред крах. 
 
Всичко това не само ще хвърли страната в още по-тежък икономически хаос, но и ще изправи демократичната система пред много сериозно изпитание, прогнозира Карстенсен. 
 
„Не“ на гърците ще има драматични последици и за Европа – ще се случи точно това, което европейските лидери искаха да избегнат, казва Михаел Хютер. Ще влязат в сила кредитните суапове (застраховка при неплащане на дълга) и може да се очаква ефект на доминото във финансовата система. 
 
Еврозоната би се изправила пред купчина отломки, защото пропадането на всички досегашни опити да се намери решение би заплашило самото съществуване на общата валута. Недоверието на инвеститорите и потребителите, не само в еврозоната, би било толкова дълбоко, че би предизвикало криза в икономиката. Европа ще трябва да започне отначало, европейските договори ще трябва да бъдат написани отново. 
 
В еврозоната всички спасителни пакети за Гърция и европейските банки ще се превърнат в купчина отпадъци. Държавите ще трябва да обяснят на гражданите си как, въпреки всичките уверения, гаранциите са се превърнали в загуби, допълва Карстенсен. 
 
От друга страна обаче, ще има последици за европейската стратегия при криза. Вместо да оплитат все по-големи спасителни пакети, политиците ще трябва най-накрая да поговорят конкретно за правила за обявяване на държави в несъстоятелност. Също така ще трябва да намерят път за излизане от еврозоната – както доброволно, така и принудително. Може дори да стигнат до прозрението, че една обща валута не е основание за обща съдба. 
 
В най-лошия случай, според Йеннс Бойсен-Хогреф, гражданите на страни като Португалия, Ирландия, Италия и дори Испания може да опразнят банките. Тогава Европейската централна банка ще трябва сама да удържа кризата. 
 
(Spiegel)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още по темата: ЕврозонаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще престане. Като няма от къде да вземат пари, нито пенсии, нито помощи ще имат.
30
0
 
21
 
! Отговори
моля, моля преди 12 години
Гърция да си върне драхмата и да спре драмата. Не виждам какъв е проблема и защо толкова се плашат от връщането на драхмата. Проблема е, че така искат да си получават помощи от другите европейци. и не знам за какъв ефект на "домино" става дума. всеки да си сърба попарата. Германия не е длъжна да е гарант на гърците. изобщо не е длъжна.
29
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода, третия път гърчолята ще видят "дебелия". Предполагам,че гърците ще се прикрепят към Русия, която уж ни подкрепя, но реално винаги е подкрепяла Гърция, на изхранване и отглеждане. Гърците са като ***, гледат да се закачат към някой и да го цицат, а после да се хвалят, че са най-великите и най-древните в Европа. Точно, защото не ми е приятно да ме лъжат нагло, от години не ходя на почивка в Гърция, сега предполагам и европейците ще престанат.
28
32
 
7
 
! Отговори
патриот преди 12 години
Не са виновни гърците, прекалено много се иска от тях.Лошото е, че точно заради такива като нас и като Бойко, дето каза че ние с нищо няма да помогнем в случая се стига до подобно положение. Не трябва да се делим, а и ние да помогнем солидарно.
27
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За пореден път разбиха мита, че гърците са европейци. Те са азиатска държава, също като Турция, Кипър. Нямат работа в ЕС и в еврозоната.
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Препоръчвам на тези , които имат пари в гръцки банки да имат едно на ум!
25
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами да казват не ко се чудят дреме ми за еврото да не са го създавали сакън да не обеднеят банкерите и масоните все ми е тая
24
1
 
24
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
Аз пък бих казал ,че това е нужното "зло" . В крайна сметка към днешна дата безплатен обяд няма ,а и никога не е имало. Крайно време е хората правещи пари от виртуални машинации да го изядат. По-добре да настъпи колапс и да се измисли по-справедлива система която не се основава на постоянен растеж и постоянно повишаване на потреблението. На всеки му е ясно ,че тази система рано или късно стига до задънена улица. За мен е навремило и ако искаме светло бъдеще за децата ни по-добре ние да упъваме!
23
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав си е 18-ката. Ние кво злорадстваме, като фалиралите гърци получават пенсии от 1000 евра, а заплатите им са по 1500-2500. Живеят си на топло, подредено им е, живеят дълго и щастливо. Ние българите се джафкаме един друг, мразим се, нещастни сме, но пък сме отличниците на Европа. Е в какво сме отличници бе? В заплатите ли? В здравеопазването ли? В сигурността ли? В образованието ли? Не! Ние сме отличници по глупост. Щото работим като ламави, но пък слушаме колко не сме произвели!
22
0
 
18
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
Правителството вече няма да може да посрещне плащанията си вътре в страната, понеже приходите продължават да са по-големи от разходите. ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------А-а-а!Ехо-о--о!Не е ли обратнотот?!
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АВЕ КВО СА ЗАНИМАВАТ С ТЕЗИ? КАЗАХ 1000 ПЪТИ ДА СИ ГИ ПРАЩАТ У ЕТИОПИЯ ОТ КЪДЕТО СА СЕ ДОВЛЯКЛИ НАВРЕМЕТО..... ДА СИ ХОДЯТ ПРИ СЕБЕПОДОБНИТЕ В ЕТИОПИЯ И ТВА Е...
20
2
 
32
 
! Отговори
баба Гица преди 12 години
Търся си гъркина да ме извежда по нужда до външния *** и да ме гледа мен болната женица.Да ми бере плодните дръвчета, да оре, да копа , да сади, да пере , да готви,а АЗ ДА СИ ЦОЦАМ пърцуца с дедото на круизите.
19
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо ново, гърците винаги са били лукави, непочтенни, лъжливи и мързеливи. След като изядоха милиарди и 20 години живяха от необслужвани заеми, искат отново да не плащат и да не работят. Мисля, че този път няма да им мине номера.
18
32
 
24
 
! Отговори
Поздрави от Гърция преди 12 години
Винаги сцм се чудил как вие комбаре сте някак радостни ,че вашите 150-200 евро заплати ще ни ги вмените на нас.Много пъти съм ви казвал ,че сте мега прости и вашите политици са случили на народ на които ще му вдигнат заплатата с 5 евро за 3 години:)))Комбаре искам да ви кажа, че при нас празно няма.Ако ние станем зле вие ставате съвсем зле с заплати като в Мозамбик от 30 евро на месец:)))Гръцките банки които са банковия капитал в Бг фалирват и вие ставате на *** ***:)))Умираме да се смеем с вас как сте хем бедни, хем прости и хем си мислите че някога ще се оправите като си седите в вас и политиците ви имат за роби в Европа.
17
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АБЕ ВЕРНО, АЗ КАТО ХОДИХ ДО ГЪРЦИЯ НЕ ВИДЯХ НИТО ЕДИН ДА РАБОТИ НА ПОЛЕТО. ПО СЕРГИИТЕ ПРОДАВАТ НЯКАКВИ, ДЕТО СРИЧАТ АНГЛИЙСКИЯ, НО ПЪК ИНАЧЕ НАПЕРЕНИ. ПРОДАВАТ *** НА БЕЗБОЖИ ЦЕНИ И СЕ СЪРДЯТ КАТО НЕ КУПУВАШ. СТРАШНИ *** СА. ПОВЕЧЕТО ОБАЧЕ СИ СЕДЯТ ПО ГРАДИНКИТЕ И ДА СИ ГОВОРЯТ. ЕДНО НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ ОТРЕЧЕ - ГРАДОВЕТЕ ИМ СА ПОДРЕДЕНИ, А СГРАДИТЕ ЧИСТИЧКИ И ХУБАВИ, НЕ КАТО НАШИТЕ. ЗНАЧИ НИЕ МАЙ СМЕ ПО-ГОЛЕМИ *** И ОТ ТЯХ. ЗАЩО ПЕТЪР ДИКОВ ДОПУСНА ТАЗИ *** АРХИТЕКТУРА! КОРУПЦИЯ?!
16
2
 
22
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
Гърците искат само да им се дават пари, без да ги връщат обаче. То и аз искам така. Фалирал съм, нямам работа, та да питам, има ли някой желаещ от форума да ми дава всеки месец пари, аз няма да му ги връщам обаче :)))
15
3
 
46
 
! Отговори
Малякий преди 12 години
Зимата бачках на Пампорово.Малякийте идваха и ми се правиха на шефове там.Беше пълно с малякий,играеха сиртаки,въргаляха се по земята и се правиха на пълни клоуни. Дори когато бях в Гърция преди 2 г. ми се правиха надменно и ми викаха колко сме били загубени и жалки ние българите.Дори и така да е,не е културно да обиждаш ако си аристократ по душа Сега ще се въргалят по нивата ми лятото живи и здрави :)
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да им пратим Костоф да го оправи тия гърци .Ще разпродаде всичко ,но ще се оправят някой ден като нас хахахахахаххаах.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Правителството вече няма да може да посрещне плащанията си вътре в страната, понеже приходите продължават да са по-големи от разходите. Пенсионерите, хората на социални помощи и държавните служители първи ще го усетят, обяснява Кай Карстенсен от Института за икономически изследвания."Как "понеже приходите продължават да са по-големи от разходите" Гърция е в криза?????????????????
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Правителството вече няма да може да посрещне плащанията си вътре в страната, понеже приходите продължават да са по-големи от разходите." Всякакви коментари относно "професионализма" на журналистите са излишни, дори и "изгубени в превода"!!!