Вече има избор: гол скенер или претърсване

ЕК одобри правилата за новите скенери по летищата
Обновена: 14 ное 2011 22:15 | 14 ное 2011 21:46,
96
Вече има избор: гол скенер или претърсване
Снимка: Reuters

Пътниците по европейските летища ще бъдат проверявани чрез "голи" скенери, след като Европейската комисия одобри днес правилата, при които ще става това. Голите скенери позволяват да се виждат неметални предмети. Въвеждането им започна след откриването на експлозиви в тока на обувката на един и в слабините на друг пътник, насочили се към САЩ.

Голите скенери представляват по-съвършена технология от металодетекторите, използвани днес, но тъй като работят чрез рентгенови лъчи и показват триизмерни детайли от тялото на проверявания, досега бяха блокирани в ЕС като опасни за здравето и нарушаващи правото на личен живот на пътниците.

След почти двегодишни преговори с Европейския парламент, който отказа въвеждането на новите скенери, сега Комисията се договори за условията за употреба, което ще позволи още от средата на декември те да бъдат монтирани на всяко европейско летище.

Качеството на изображението, което е като на медицинските апарати позволяват ясно на се виждат подробности от тялото на проверявания, включително анатомични подробности.

За да се гарантира личното пространство и достойнството на пътниците, основното изискване е хората, които ще гледат изображенията да се намират в отделно помещение от мястото на проверката. Освен това записите на изображението ще могат да се съхраняват само докато пътникът е на скенера, се казва в указанията, които ще бъдат публикувани в "Официалния вестник" на ЕС идната седмица.

Засега намерението за пълна анонимност на пътника е трудно осъществимо, тъй като само един от производителите на скенери разполага с подобна технология. Заради това Еврокомисията препоръча на властите в държавите членки да показват замъглено лицата на пътниците.

Хората, които по здравни, религиозни и други причини не желаят да преминават през триизмерния скенер, ще могат да поискат друг вид проверка. Европейската комисия съобщи, че тя ще бъде лично претърсване от член на летищния персонал. Заради здравните рискове от йонизиращите лъчения на хората с пейсмейкъри, протези, диабетиците на инсулин и бременните ще се предлага проверка чрез опипване.

Според доклад на полицията в Хамбург обаче новите машини дават твърде много грешки. Образите се размазват и при най-малкото движение, а скенерът се обърква от ципове, метални копчета и шипове.

Като част от кампанията срещу негативния имидж на новия летищен скенер, Брюксел промени даже името му и вместо "гол" занапред той ще се нарича "скенер за сигурност". Такива машини в момента се използват в Лондон и на летището в Амстердам, но те са били тествани и в Германия, Франция, Финландия и Белгия.

Привържениците им твърдят, че освен, че са по-сигурни, те ще намалят значително и опашките по летищата. Занапред пътниците няма да свалят обувките и коланите си, да вадят монети и да бъдат връщани неколкократно. Чувствително ще се подобри и сигурността на полетите, казват  те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
1
 
! Отговори
TSA преди 12 години
Плюс това съм сигурен, че ако въобще си пътувал, само в БГ се правиш на толкова отворен, а по другите летища ги гледаш в очите и викаш Yes Sir!Смешнакс..
91
2
 
1
 
! Отговори
TSA преди 12 години
***, и как точно това има логика?То че на всяко действие има противодействие е ясно, но съм сигурен, че ти въпреки това заключваш вратата и на колата и на дома си.Ходи си играй в пясъчника и не се напъвай да мислиш, това са го направили преди теб, хората, които го могат.
90
2
 
3
 
! Отговори
dd преди 12 години
Ах, колко си задръстен само. Ако има да става проблемът в самолета, той ще стане, независимо дали някой *** като теб обарва чурки по 6 часа на ден, нали се сещаш.
89
3
 
1
 
! Отговори
TSA Agent преди 12 години
Pyk i na vsi4koto otgore, takiva otvorengqsi deto gi gledam dolu, pisali smel4agite, 4e gotovi bili da se poniji sigurnostta im, samo ne i pravata im, maminite drishlovci...toi go e shube nqkoi da ne mu vidi 4urkata ili na jena mu uvisnalite cici, znaete li kak shte se razreve ako stane problema vav vazduha...znam gi az tiq smel4aci.Naistina tiq hora sa tam za vashata sigurnost, a ne s cel da potyp4at dadenite vi ot konstituciqta prava.I na tqh ne im e priqtno v 6 4asa potni smradlivci da pipat.
88
3
 
1
 
! Отговори
TSA Agent преди 12 години
Tuk 90% ot pisheshtite ne sa se ka4vali na samolet, oshte po malko sa se zamislqli za problemite na sigurnostta v aviaciqta.Samo da vi dam malko food for thought: pointeresuvaite se za nivoto na fonovata radiaciq na 10 000m viso4ina i iz4islete natrupvaneto pri min 3 4asa polet.Vtoro, na edin slujitel na kogoto dnes pred o4ite minavat 2000 4oveka pred o4ite, koito sa razbira se polovo rezdeleni sprqmo operatora, vyobshte nqma da mu napravi vpe4atlenie dvusantimetrovata pishka na gosho ot pernik
87
0
 
0
 
! Отговори
ИИ преди 12 години
Я пак помислете каква ще е алтернативата на облъчването: "So instead, she opted for a pat down and was whisked away, barefoot, by two women - a TSA officer and her supervisor - to a private room, where McPhee says a very intrusive body search was conducted."Източник: news.travel.aol/2010/11/15/what-happens-if-you-decline-a-full-body-scan/Да ви е честито "правото на избор"! Който дава права за сигурност, губи и двете!
86
0
 
3
 
! Отговори
? преди 12 години
88-ти защо не ходиш гол като имаш "с какво да се похвалиш" ?
85
2
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 12 години
КАКВОТО И ДА НИ ГОВОРЯТ СТАВА ВЪПРОС ЗА КИНТИ..КАТО ОБЛЪЧИШ МУЮАВА НА ИЛИОНИ ПО 10-20 ПЪТИ СЛУЧАЙТЕ НА РАК ЩЕ СЕ ОВЕЛИЧАТ...ОТ ТАМ ПО МАЛКО ПЕНСИОНЕРИ И ТО С ВИСОКИ ПЕНСИИ..НЕ ВСЕКИ ПЪТУВА РЕДОВНО СЪС САМОЛЕТ..ПОВЕЧЕ БЕЗМИСЛЕНИ ЛЪЧЕТЕРАПИИ..ТОЕСТ КИНТИ..А И СТАДОТО СЕ НАУЮАЧАВА НА РЕД..НОВ РЕД..ДА СИ РОБ НА ПИЧОВЕТЕ С КИНТИ..ТОЕСТ ЕВРЕЙТЕ..ОЩЕ ЩЕ ИМА ДА ВИДИМ..СКОРО НА ЖЕНИТЕ НИ В ***.ТЕ ИМ ЩЕ СЛОЖАТ КАМЕРИ..НА Х.У.ВЕТЕ НИ GPS И ВСИЧКО ТОВА ЗА НАШЕ ДОБРО РАЗБИРА СЕ..ХЕХЕ
84
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плашат се тези, които гие срам, че няма с какво да се похвалят ;)А относно облъчването - То и мобилните телефони не са "цвете за мирисане"!
83
1
 
5
 
! Отговори
dedo Petko преди 12 години
v Atalanta na aeroporta vsichkite sa debeli mazny cherni
82
5
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Вече имате избор - спирате да пътувате и всеки да си живее в страната.
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Претърсване, нямам никакво намерение да се облъчвам пътувайки из европа. Баща ми се разболя наскоро тежко, лечението е такова, че предвижда използването на скенер многократно, въпреки това лекуващите лекари намалиха облъчването от скенера като го сведоха до 2 пъти за 5 месеца - защото е опасно! Така че лично мое мнение и моя съвет към пътниците - ако пътувате често по-добре претърсване, многократното подлагане на рентгенови лъчи е много опасно за вашето здраве.
80
2
 
1
 
! Отговори
Venci преди 12 години
До Томас Най-точно изказване.
79
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приемам всякакво решение. Дори ако трябва и да се влиза в самолета чисто гол. Сигурен съм че най против са *** откачалки дето ходят чаршафосани целите. Който иска да си търси правата на личен живот да си избере друг вид транспорт. Аз също имам право да стигна жив за там за където съм тръгнал
78
3
 
4
 
! Отговори
uhaaaa преди 12 години
kak mi trebat takiva SKENEr OCHILCA lele male tiq sladki puteta na u4enichkite shte ima da plakna ochi po cql den shte gi zqpam megdu krakata na tineidjyrKITE
77
1
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 12 години
Когато народа се страхува от управляващите ..това е тирания! Когато управляващите се страхуват от народа е те това е демокрация!
76
20
 
11
 
! Отговори
Дам преди 12 години
Тъпо или не , облъчване или не , след като излетя искам и да кацна. Така ,че всякакви мерки ,които ще намалят чакането и ще увеличат сигурността ги приветствам от сърце! Глупавите комантари по -долу са или на деца , или на хора нямащи пари да се качат на самолет и да идат където и да е по света.
75
15
 
7
 
! Отговори
osata преди 12 години
Питам се колко от коментиращите са пътували или ще пътуват със самолет? А по-добър ли е вариантът отвличане или експлозия на самолет във въздуха? И както коментар 75 написа - има възможност за избор без скенер!Много незначителен проблем за един малък брой имащи финансовата възможност да пътуват българи!
74
0
 
21
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 70Ама това ще бъде истински проблем! Ами я си представи, че Искра Фидосова не иска рентген - поради медицински причини! Кой ще е тоя, дето ще се навие да я опипва??? То ще му трябва цял час - за да обхване цялата и площ!
73
0
 
11
 
! Отговори
пътник преди 12 години
Аааа, рентген не ща - да ме облъчват! По-добре да бъда опипван ... от някоя готина митничарка!Ами ако бях "frequent flyer?" Добре че не съм!