Барозу постави ултиматум на еврозоната

Съставянето на бюджетите на страните става зависимо от Брюксел
Обновена: 23 ное 2011 16:37 | 23 ное 2011 16:37,
60
Барозу постави ултиматум на еврозоната
Снимка: Reuters

Или ще приемете нашите условия, или не гарантираме, че еврото ще оцелее. Така звучеше посланието на шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу към правителствата от еврозоната при представянето на нови правила, които ще направят зависимо от Брюксел съставянето на бюджетите в страните, използващи общата валута.

"Без по-строго управление, по-силно сближаване и по-строга дисциплина ще бъде трудно, ако не и невъзможно еврото да оцелее", заплаши Барозу.

Той предупреди, че европейската икономика изглежда по-вяла от всякога, че несигурността и липсата на доверие се засилват, а рисковете се увеличават дори в сравнение с началото на годината.

Затова еврокомисията реши да предложи контрол върху държавните финанси на 17-те в еврозоната.

По-специално се предлагат две нови регулации, които ще се отнасят до съставянето на бюджетите и до узаконяването на мониторинга в държави, за които действат спасителни програми и които получават помощ за стабилизиране на бюджетите си отвън.

Първият регламент предвижда Европейската комисия да проверява националните сметки и ако не ги одобри, да поиска от парламента на съответната държава да промени бюджета, дори ако той вече е приет.

Проектобюджетите ще се инспектират и от останалите държави от еврозоната в рамките на Еврогрупата, преди да бъдат одобрени от местните власти.

Предвижда се въвеждане на график за подаване на проектобюджетите в Брюксел и общи правила за съставянето им, като правителствата ще бъдат задължени да поръчат независима макроикономическа прогноза за състоянието на приходите и разходите и стабилността на държавните финанси.

Предлага се създаването на независими фискални съвети, които да наблюдават и контролират изпълнението на бюджетите.

Новата разпоредба дава право на Европейската комисия да санкционира финансово правителства, които не следват нейните препоръки за бюджетна дисциплина.

Втората разпоредба, предложена днес, се отнася до държавите с висок дълг, надвишаващ лимита от 3%, както и до тези, за които действат спасителни програми.

За тях се предвижда система за контрол, който се засилва в зависимост от степента на трудност, която изпитват. Еврокомисията и Европейската централна банка ще имат достъп до всяка информация, която ще им позволи да преценят степента на риска, който проблемните държави представляват за останалите.

Основният критерий за включването на държави в списъка на "лошите" ще е до каква степен техните проблеми застрашават другите държави от еврозоната, заяви комисарят, отговарящ за еврото, Оли Рен.

Еврокомисията ще може да издава предписания на такива страни за мерки, които да предприемат, за да регулират бюджетните си баланси. Всяко неподчинение на Брюксел ще се наказва със засилване на контрола от страна на евроинституциите и Еврогрупата.

Барозу сложи на масата и предложение за три варианта за еврооблигации, които сега ще се обсъждат от страните членки и ако се постигне съгласие, може да бъдат реализирани след 2013 г.

Те предвиждат компенсиране на целия държавен дълг на всички страни от еврозоната, 60 на сто от дълга на всички страни или по-малка част от дълга за част от страните от еврозоната.

Комисията избра да не прави законодателно предложение за емитиране на еврооблигации заради категоричното противопоставяне на тяхното въвеждане от водещата европейска икономика - Германия.

Попитан как ще се справи с германския отпор, Барозу каза, че изострянето на кризата вече е принудило много правителства да смекчат позициите си срещу новия финансов инструмент, на който в Брюксел гледат като на последно оръжие за справяне с дълговата криза в еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
3
 
4
 
! Отговори
Hamburg преди 12 години
do 54: Vogelscheisse ins Gesicht und das Glück verlässt dich nicht!За да се убедиш *** български, това означаваПтича дришня в лицето и щастието не те напуска вече!
57
2
 
2
 
! Отговори
За убития фес преди 12 години
Читак, скрий се *** ***! Там всичко може да продават, но магазинът за акъл за вас е затворен. Грабвай метлата и на строежа!
56
1
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Ще има да чакаш сърдечен хирург да ти работи за 930 лв. Заплатите на касапите започват от няколко хилядарки нагоре. Те дори джипитата в София всемат месечно по няколко бона.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
55В София т.нар 'велики' програмисти вземат 3 пъти повече от тия 930 лв. Чисто.
54
0
 
10
 
! Отговори
до 46 преди 12 години
Кьде тия заплати по 930 лв. --кво е това бруто ,нето ? плюс това София не е цяла Бьлгария и не всеки е велик програмист или сьрдечен хирург ! В Пловдив я някои работник вземе чисто 500лв я не а е пьлно с хора на 4-часа за по 300 лв--пари няма.
53
3
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
Ами да го пробваме и да видим дали е *** или Дойчо.Драги господине от града голяма Хамбурга, ще ни убедиш, че си истински Дойчо, ако започнеш на пишеш постовете на немски. Хем ние ще си припомним школските знания по езика. Навремето ни тормозеха да учим немски, руски, английски, че и български.
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
52Най вероятно, тоя от Хамбург е почетен клиент на Лидл :))
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука някакъв прави хамбургери в Германия и раздава мъдри съвети. Българите вече са ***, а той е Дойчо. Майтап пълен.
50
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
50:))) Я да ми кажеш, ти в Хамбург колко наем плащаш и колко пъти в годината ходиш на заведение - дискотека/бар ?
49
8
 
7
 
! Отговори
ХАМБУРГ преди 12 години
48..ХАХАХА..ТОВА И ТИЯ ЦЕНИ ВЪЛНУВАТ ГАНЬОТО- НА РАКИЯТА И БИРАТА,ХАХА...АБЕ ***,А КОЛКО ПЪТИ ОТГОРЕ СА ИМ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ? ЕЛА ТУК,В ХАМБУРГ ДА ТИ ПОКАЖА ОТ ВРАБЧЕ МЛЯКО НА ЦЕНИ РАВНИ,ЧЕ И ПОД БЪЛГАРСКИТЕ! АМА КАКВО ДА СРАВНЯВАМЕ ОТДАВНА ЯСНИ НЕЩИЦА- БГ ХРАН. *** С НЕМСКИТЕ КАЧЕСТВЕНИ ЛИ??!! ХАХАХХАХ ,НАПЪВА СЕ ***,НАПЪВА СЕ ДА СЕ ИЗКАРА РАВЕН НА БЕЛИТЕ НАЦИИ,ЧЕ И ОТГОРЕ ,НАД ТЯХ,ХАХХАХ!! ЛАПАЙТЕ СИ БГ ЗАПЛАТКИТЕ,ПЕНСИЙКИТЕ И ХРАН.*** И..ОТ ТЯХ ИМАТЕ СЪНОВИДЕНИЯ-ВИЖДА СЕ!:-))
48
3
 
5
 
! Отговори
ЧЕРНА БГ ЕВРОПА преди 12 години
ОХОХОХО,43 КАЛМУК...БОГАТИ САМИ ДА СЕ ОПРАВЯЛИ..ХАХ..АБЕ ,ТЕ САМИ СА СЕ ОПРАВЯЛ;И ВИНАГИ..ТИ НЕ ИМ БЕРИ ГАЙЛЕТО! АМА БУЛГАРСКО ЗАКЪДЕ Е И КАТО САМА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ..КОЙ ЩЕ ОПРАВЯ?? ОКУПАТОРИ,ХАХАХ...ОКУПАТОРИТЕ БЯХА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ,СССР И БКП-ВЕРНИТЕ ИМ ЯТАЦИ! БОЛЕН МОЗЪК,ЧЕ И НЕГРАМОТЕН-КАКТО НЯКОИ ЗАБЕЛЯЗАХА... БОГАТИТЕ?? БОГАТИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА СИ БЪДАТ БОГАТИ...НЕ СЕ ТРЕВОЖИ,АМА БЪЛГАРИЯ СИ СЕДИ ПЪК ВСЕ МИЗЕРНА И БЕДНА! А? НЕДЕЙТЕ СЛУША БАЛОНИТЕ ЕС ИЛИ ДРУГО..БЯЛА ЕВРОПА Е ТОВА..МДАА
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
46Освен това, цените в Гърция са като в България, но по 2. Кило сирене - 10 евро.Една бира - 1 евро.Бутилка ракия - 10-15 евро.....
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма нищо изнендващо. За да бъде силен ЕС, трябва всяка страна от общността да изгуби известна част от суверенитета си. Ако не беше кризата, щеше да се случи по бавно във времето. Аз лично, нямам нищо против. Предпочитам да ме управляват от ЕС, а местните държавници да имат правомощия да решат само в какъв цвят да е еди-кво-си.
45
1
 
7
 
! Отговори
до 38 преди 12 години
"В момента чистата средна заплата в Гърция е около 930 евро. В София с 930 лв. се живее по-добре, отколкото с 930 евро в Атина."Не мога да се съглася. Синът ми /гастърбайтер/ цяло лято в Гърция вземаше по 1200?, сега е на борсата и ще взема през зимата 500?, а за Коледа и Нова година 13-та заплата /макар и безработен/ - 1000?--Събери всички получени пари, раздели ги на месеците и ще видиш, че няма и 900 евро на месец. А това за 13та заплата - забрави. Има и данъци.
44
3
 
5
 
! Отговори
до44 преди 12 години
Ти гледай кво съм писал недей гледа как съм го написал комплексар
43
3
 
4
 
! Отговори
Stiga! преди 12 години
до 43:Абе, ей - научи се първо да пишеш, преди да "умуваш"."раСпадне" и "ниИ" - няма такива думи, ама иначе "вии" само тикви са ви в главите.
42
5
 
8
 
! Отговори
fds преди 12 години
По добре да се распадне тоя евро съюз.Нека и богатите да видят какво е и да се оправят сами.Няма само нии да работим за тези окупатори.Каквото и да направят,всичко свърши еврото и европейския съюз са към края си.Това трябва да го разбере и голямата тиква дето все със стях се съобразява.
41
2
 
9
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
28,точно затова спретнаха Лисабонския договор,ДА НЯМА РЕФЕРЕНДУМИ!*** парламентите да нямат проблеми с раята!Кой слушка,той папка!Не виждате ли,партии и президенти ти определят!Загубихме производство и пазари,станахме заден двор на европа и санитарен кордон.Честито на пишман европчаните!
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ограничения и рестрикции се налагат заради злоупотребиа всички знаем кой е номер 1 в злоупотребите след мафията - това са социалистите
39
3
 
5
 
! Отговори
до 39-ти преди 12 години
линча ще е за тези , които по директивата на Путин държат България в контролирана бедност от 1989г. досега и за всичко хвърлят вина на планът Ран-ът