Съперникът на Саркози предложи спасение на Европа

Нито една държава не е защитена от кризата, каза Франсоа Оланд
Обновена: 30 ное 2011 15:43 | 30 ное 2011 15:43,
38
Съперникът на Саркози предложи спасение на Европа
Франсоа Оланд Снимка: Reuters

Основният претендент за поста на президент на Франция Франсоа Оланд предложи решение на европейската криза в реч пред групата на социалистите в Европейския президент, от чието семейство е неговата партия.

Оланд изложи план в четири точки, който според него моментарно ще успокои пазарите, ще реши проблемите с публичната задлъжнялост на редица страни и ще съживи европейската икономика. Той посочи като основно предимство на своя Пакт за отговорност, управление и растеж, че той може да се осъществи бързо за разлика от проекта за промени в Лисабонския договор, който европейските лидери ще разглеждат след седмица в Брюксел.

Според Оланд ключът за излизане от кризата е в рязко увеличаване на спасителния фонд за закъсали държави - европейски инструмент за финансова стабилност, което да спре спекулациите с книжата на държави с висока задлъжнялост. Той предлага още да се обединят националните дългове на страните от еврозоната чрез емитирането на еврооблигации, да се засили ролята на Европейската централна банка, която да може да изкупува държавен дълг, превръщайки се в кредитор от последна инстанция.

Четвъртата мярка, предложена днес в Брюксел от претендента за креслото на Никола Саркози, е бързото въвеждане на данъка върху финансовите операции, който, от една страна, да спре спекулациите на борсите, а от друга - да гарантира приходи в европейския бюджет.

За осъществяването на този план не са нужни промени в договора, а смелост. "Политиката може да е по-силна от пазара", заяви той.

Френският кандидат-президент обвини европейските консерватори, че не само са причинили кризата с политиката си на дерегулация на пазарите, прекомерно свободното движение на капитала и погрешна бюджетна политика, но и че 20 месеца след гръмването на гръцкия балон не могат да я овладеят. Оланд разкритикува предложените от Еврокомисията мерки, затягащи дисциплината в еврозонота и даващи право на Брюксел да определя правенето на национални бюджети като заплаха за демокрацията и лишаването на народа, "чийто основен изразител са националните парламенти", да влияе на управлението.

"Нито една държава не може да смята, че е защитена от кризата, която засяга не само икономиката, но и политическия модел на Европа", заяви Оланд. Той добави, че не приема идеята за Европа на две скорости, развита от Саркози, и за противопоставянето на страните от еврозоната на останалите.

"Изборът сега е Европейски съюз или национално разслоение, което ще се прояви чрез национализъм", заяви Оланд пред левите депутати.

Запитан дали ще може да управлява с германския канцлер Ангела Меркел по подобие на Саркози, той заяви, че е "за германо-френския двигател на Европа, но не ако той се превръща в господство и потисник на останалите страни".

Косвено той предупреди Меркел, че ако влезе в Елисейския дворец през май 2012 г, Франция ще промени подхода си към Европа и че Германия не е имунизирана срещу кризата, тъй като има голям дълг, а положителното й търговско салдо може да се стопи, ако европейците откажат да купуват германските стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
32
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
те САЩ се отказаха да дават пари на МВФ, ти ли ще даваш пари от твояат масонска сметка? Или може би Чина? да ама не, ще ги искаш от нас.
35
8
 
34
 
! Отговори
М-р Х преди 12 години
дано не го изберят тоя. Стане ли той президент европа тоталон ще се срути. От плана му виждам, че идеята му е да харчи, да харчи и пак да харчи и да печата пари. Щял да овладее спекулациите на борсите - то ако ставаше така лесони кучето щеше да стане касапин. А идеята да се обединят начионалиня дълг на Франция и на Гърция посот кърти мивки. И койще го плаащ тоя дълг - всичик по-равно вика?
34
8
 
32
 
! Отговори
Кало преди 12 години
А това направо кърти мифки:"Германия не е имунизирана срещу кризата, тъй като има голям дълг, а положителното й търговско салдо може да се стопи, ако европейците откажат да купуват германските стоки"Уаааауу!:D
33
8
 
32
 
! Отговори
Кало преди 12 години
"европейските консерватори, че не само са причинили кризата с политиката си на дерегулация на пазарите, прекомерно свободното движение на капитала и погрешна бюджетна политика"Фактите говорят друго: единствената причина е в соц-популизма и социалните подкупи раздавани с пари на заем.Това е начина по който социалистите от цял свят печелят избори:)
32
8
 
32
 
! Отговори
Кало преди 12 години
"ключът за излизане от кризата е в рязко увеличаване на спасителния фонд за закъсали държави"Само дето не казва откъде?!Те, всички цоциалисти обещават да дават с .. чужди пари :)Или Германия, или Швеция или Холандия умират от кеф да изкупуват дълговете на гърци, италианци и португалци посредством еврооблигации?! Смех! :DИ кой ще дава парите на самата ЕЦБ?!Отново въпросните държави или трябва да се отвори евро-печатницата?!Все едно чета реч на другаря Станишев!
31
12
 
38
 
! Отговори
да б преди 12 години
Какво общо има френските социалисти с българските социалисти,нищо.Франция е велика страна с една фантастична социална система и те френските социалисти мислят за нара си.Десните разрушават социалната система и мислят само зяа богатите,но силата е народа,с 220 годишна история и падането на Бастий,нека спасим ЕС,там е истината за Европа .
30
14
 
35
 
! Отговори
Томас преди 12 години
европа не може да бъде спасена - тая блудница е обречена. Слепите й водачи й я водят в яма.
29
15
 
37
 
! Отговори
лекарството преди 12 години
Решението на дълговата криза в Европа е съвсем просто. Всеки да получава толкова, колкото е изработил. На Запад създадоха професията безработен. Създадоха и професията млад пенсионер. Създадоха и професията лапач на държавната трапеза, държавен творец, държавен инвалид. Просто трябва всички, които получават незаработени пари да се разкарат от държавната хазна. Дълговете идват точно от това - за да ги изберат политиците на власт, те щедро раздават незаработени пари.
28
12
 
43
 
! Отговори
Долче Густо преди 12 години
Стига сте писали глупости. Швеция и Гърция. Обединяват им дълга. Значи шведите започват да изплащат дълга на гърците - това пък защо? Така всички *** ще искат да вземат дългове, да ядат и пият, да вземат двойно по-високи заплати и пенсии от тия, които са изработили, да вземат 13., 14. 15. заплата, отделно коледни бонуси, да се пенсионират на 55 години. И къде ще намерите бунаци, които да хрантутят тарикатите? Някои разбират социалната държава като хранилка за машениците. Няма да стане!
27
12
 
37
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
И именно защото политиката си мисли, че е по-силна от пазарите сме в тоя киреч. Тоя е жива ***.
26
11
 
40
 
! Отговори
до 7 от славянин преди 12 години
А каква ''социална'' държава са САЩ, ЧЕ ИМАТ ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ НАД 15 ТРИЛИОНА$!? Тя е най-антисоциалната държава и има най-големият дълг!
25
13
 
37
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Европа не може да се спаси с капитализъм, поне не с този , който е в момента, но дали друг капитализъм устройва юдо-масоните!?
24
12
 
37
 
! Отговори
TheMadHatter преди 12 години
Нито един от тия няма да направи единствената стъпка, която ще спаси Европа. Трябва да се освободи валутата от дълг. Там се корени проблема. Има 5% реални пари и 95% пари в дълг. И като дадеш повече права на централната банка, реално унищожаваш каквато и да е наченка на демокрация. Който печата парите, той държи властта, това е ясно на всички. Да си мислиш, че ще спасиш икономиката от дългове с още дългове означава, че или си луд или си икономист. Проблемите са фундаментални.
23
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И отново за 7-ми и другите които все повтарят комунизъм и т.н., вие сте се образовали от Бтв деца, неизползвайте думи закоито сте слушали само по Тв !И за да не ме обвините в комунизъм, аз също съм против общите Еврооблигации, но обединението прави силата а не разединението, а на вас ви промиха мозъците че по-единично ще успеете..Но така и неси задавате въпроса защо вече 22 години все потъвате и България заедно с вас..За съжаление.
22
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7-ми, много си зле моето момче. Само изостаналите групи,общества, видове и т.н. живеят като единаци " Всеки сам кове съдбата си..", и си мислят че това е пътят за оцеляването.Ти си предполагам дете на демокрацията, защото мисленето ти е тотално ОГРАНИЧЕНО и си прекалено шаблонен. Трябва доста учебници и литература да иЗчетеш, за да разбереш, че развитите общества живеят не по-еденично а точно обратното сплотени за общото благо. Тис и сляп за фактите, прекалено недоучил за анализите..
21
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"..Той предлага още да се обединят националните дългове на страните от еврозоната чрез емитирането на еврооблигации.."----------------------------------------------Achtung juden !!!
20
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Квоооооо, народе гответе се за бунт. Тези ненормалници искат да ОБЕДИНЯТ държавните дългове в ЕДИН !!! WTF *** , значи ние стегаме коланите, гледаме да неправим заеми, и накрая ония с трилионите заеми сте си обединят дълга с нашия ?!!? Сеедно аз да изплащам на комшията борчовете...Алоооооооооооооооооооооооо. Това вече не се търпи и е гавра тотална.
19
13
 
44
 
! Отговори
тъпо предложение преди 12 години
Тоя Франсоа е типичен ***. Умните, работливите, дисциплинираните да носят на гърба си лъжливите, мързеливите, тъпите. Тоя номер БКП и КПСС вече го изпробваха - не работи. Така държавите затъват още повече. Тоя тип иска работливите германци на хранят мошениците гърци - ега ти излизането от кризата. Едните бачкат, а другите пият узо и се подиграват на работещите.
18
14
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко пари изпомпват немските компании от тук и колко са в обратната посока ? Ами не си купувайте Мерцедеси, БМВ-та и Опели, а ловешки ГрейтУолчета тогава!Или си направете инсталациите за Козлодуй в Радомир.Или си купувайте само ацетизал и аналгомакс (тъй ли беше?) на Софарма.:)))))))
17
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Poredniqt tup frenski komunist!