Европа с бюджет на принудата за 2012 г.

За първи път ЕС може да не успее да покрие плащанията по европроекти
Обновена: 1 дек 2011 12:37 | 1 дек 2011 12:14,
49
Европа с бюджет на принудата за 2012 г.
Снимка: Reuters

Европейският парламент ще гласува днес бюджета на Общността за 2012 г., който мнозина наричат бюджет на принудата.

За първи път ЕС е изправен пред риска да не може да покрие всички плащания по европроекти, предупредиха евродепутати от опозицията, както и бюджетният комисар Януш Левандовски.

До безпрецедентното положение се стигна, след като група страни начело с Великобритания, Холандия, Швеция, подкрепени от Франция и Германия, обосновавайки се със съкращения на собствените си бюджети, отказаха да приемат предложеното увеличение на бюджета за догодина.

85 на сто от общностните разходи се покриват чрез национални вноски, изчислени според дела на икономиките на страните членки в общия брутен вътрешен продукт на ЕС.

"Няма смисъл да провокираме бюджетна криза в добавка към икономическата и при проблемите на еврозоната", коментира Горан Фарм, отговорник за бюджета в най-голямата опозиционна група - на социалистите.

Шефът на бюджетната комисия на Европарламента Ален Ламасур обяви, че парламентът няма да отстъпи за намаляване на разходите през следващия бюджетен период, ако страните членки не се съгласят да приемат увеличение на собствените приходи на ЕС, за да е по-независим той от националните вноски.

Очаква се по-късно днес Европейският парламент да гласува бюджет от 129,1 милиарда евро или с 1,85% повече от тазгодишния. При прогнозна годишна инфлация от 2,5 на сто това означава практически, че бюджетът на съюза ще бъде замразен.

Проблемът е, че изпълнението на европроектите, които се плащат чрез европейските фондове, навлиза в заключителна фаза и се очаква повече искания за покриване на извършени дейности по тях да бъдат адресирани до Брюксел.

За разлика от националните бюджети европейският няма право на дефицит, така че Еврокомисията, която е изпълнител на бюджета, може да се окаже с празна хазна и в най-лошия случай да се наложи забавяне и дори спиране на плащания.

Европейският парламент, който по Лисабонския договор има право да блокира бюджета, се отказа от това си право и прие сметките на страните членки, които ще намалят вноските на европейските столици към Брюксел от 1,01% от БВП на 0,98%.

Европейската комисия беше планирала плащанията за догодина да бъдат 132,7 милиарда евро, за да покрие очакваните разходи, но финансовите министри ги орязаха до 129,088 млрд. евро, позовавайки се на тенденциите за усвояване на средства през миналите години, които показват, че не всички пари се усвояват, както и че са възможни икономии на разходи.

В преговорите със страните членки депутатите успяха да договорят обещание, че ако парите свършат, ще бъде внесена актуализация на бюджета, за да се покрият исканията за плащания.

Това е малка утеха, тъй като финансовите министри орязаха от 500 млн. на 200 млн. искането за актуализация на тазгодишния бюджет на ЕС, което ще бъде прието от парламента също днес.

Миналата година депутатите блокираха преговорите заради нежеланието на финансовите министри да приемат исканията им. Бюджетът беше приет само няколко дни преди края на годината и ЕС се размина на косъм да остане без бюджет за 2011 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
vvv05bg преди 12 години
Sviknali sa na zaemi i golemi polovina Evropa tova ne gi udovoletvoriava KONSTITUTSIIITE po4vat da pipat da moje da prodaljavat da lapat kakto do sega ama Deficit kak se svalia samo s promeni v konstitutsiata ne stava Bezrabotitsata e goliama.
47
0
 
0
 
! Отговори
Новина трепач преди 12 години
Лас Вегас никне в България. Кой седи зад проектите на това място, кои интереси обслужва, дали Борисов има пръст в рулетките и ротативките - само в 7plus7. netСтатия: Viva Las SvilenVegas
46
0
 
2
 
! Отговори
МИМ преди 12 години
НА ДОБРИТЕ УЧЕНИЦИ -НЯМА . А НАЛИ БЯХМЕ ОТЛИЧНИЦИ.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еврейската комисия ще остане без пари.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
но проблем, конграчулейшънс, ся шъ пучате асфалт от пръцник до софия, хахаха
43
0
 
8
 
! Отговори
лош пророк преди 12 години
Явно заглавието не е много интересно и коментарите са малко, но така е обикновено с наистина важните новини. Става ясно, че изхарчените от управляващите пари за зали, магистрали и т.н., изобщо няма да се върнат у нас под формата на евросубсидия. Поради тази причина, не само че ще "замразяват" заплати, пенсии и социални плащания, ами може и реално да почнат да режат!Вадиха от НОИ, от професионалните пенсионни фондове, за да се фукат предизборно. Все едно да харчиш и да чакаш печалба от тотото
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СПРЕТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ да пишете само с главни букви! Натоварва ми очите и не ви чета изобщо, колкото и умно да сте се изказали. Неграмотници!
41
1
 
3
 
! Отговори
До 41 преди 12 години
Смешно неграмотен си - пишеш пълни глупости, за нещо от което не разбираш нищо.
40
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честито! ЕС отпуска 600 милиарда евро на Италия и 200 милиарда евро на Гърция. За България и ГЕРБ един голям и твърд.
39
1
 
4
 
! Отговори
ЖЖЖ преди 12 години
36-ТИ,ТАЯ СТАРА И ВЕЛИКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ХРИСТИЯНСКА,ЕВРОПЕЙСКА...ЗАЩО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ЕВРОЛЕКЕТА И *** НАГЛИ? ЩЕ ОСЕРАТ ЕВРОПАТА,ОТДАВНА ГО ВИЖДАМ И ЗНАМ..ТАКА И СТАВА!! ВЧЕРА ЧЕТА ОТ МНОГОИ СТРУВАНЕ И АКЪЛ..ЩЕЛИ ДА ОПРАТ ДО МВФ-ТО,ДО ЕВРЕИТЕ..ЗА МАНГИЗ??!! ЕГАТИ НЕЗВИСИМИЯ МОЩЕН УЖ СЪЮЗ?! АМА НАЛИ СТЕ ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЕКСПЕРТИ,АНАЛИЗАТОРИ И..ТЪРТЕИ ВСЪЩНОСТ ТАМ В ГЛАВНАТА ТВЪРДИНА НА ЕС-В БРЮКСЕЛ?? НАПЪЛНИХА ЕС СЪС СВЕТОВНА ***,МЪРЗЕЛИВА И ПРОСТА ***..А СЕГА ЗАЩО ИМАЛО БЕЗРАБОТИЦА,А??
38
0
 
9
 
! Отговори
5kov преди 12 години
Интересно е как те могат да разсрочат и да отложат плащания, а обикновения човек не може - гонят го до дупка банки, съд, изпълнители, вземат му имуществото, дори посягат на хляба му...Не зная дали не разбират или се правят на ударени...Това ще се стовари като бумеранг върху тях.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стигате сте намесвали марионетката Борисов. Той има само един избор - да играе по свирката на банкерите. Каквото и да говори, прави това което му кажат. Впрочем който и да е на мястот му ще играе гюбека по същия начин.
36
1
 
3
 
! Отговори
ЖЖЖ преди 12 години
КО СТАВА-ПОСЛЕДНО-СЪС ЗАПЛАТИТЕ В БГ ПРЕЗ 2013 НА СРЕДНОЕВРОПЕЙСКО НИВО?? ТЕ КАЗАХА,ХАХАХ!1? АТИ,НАРОДЕ,ИМ КАЖИ ,НОП И ИМ ГО ПОКАЖИ..ЗА ЯКИТЕ И МАРШ -РАЗГОНЕНИ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ-ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА И ПРЕДАТЕЛСТВОТО СИ СРЕШУ НАРОДА! НО ЦЯЛАТА МИЛИАРДНА ПАРА ДА ВЪРНАТ-И СЛЕД ТУЙ-МАРШ!АЛО,ПОРЕДНАТА ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА БОКОООО,АЛООО??КО СТАВА БЕ ОТБОР ПЛЮНКИ?ОТБОРЕ ПРЕДАТЕЛСКИ ПОРЕДЕН В БЪЛГАРИЯ-КО СТАВА БЕ?ЕСТЕСТВЕНО(НО ИЗКУСТВЕНО!) ПРОДЪЛЖЕНИЕ СТЕ НА ПРЕДНИТЕ КОМУНОКРАТУНИ ИЗРОДЕНИ,НА ПО-ПРЕДНИТЕ И Т.Н
35
1
 
6
 
! Отговори
Провал на социалното преди 12 години
Пълен провал на СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА идея в Европа. Съпричасност към бедните, към безработните, към мързеливите. Купища пари за хората които не могат да допринасят. Един работещ изхранва 5 *** неработещи. Социализма изначално е пробита идея. Сега ще отрежат всичките тези пари и ще има много бунтове. Защото като си свикнал да ядеш без да работиш трудно се отвиква. Пътят е само един.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ треперят, защото свършиха еврата за фирмите близки до ГЕРБ.
33
1
 
3
 
! Отговори
Един преди 12 години
Къде са сега евро-синдикатите да обърнат гръб пред европейския парламент?!?
32
0
 
2
 
! Отговори
aNONIMEN преди 12 години
ПЪЛЕН *** ,КОЕ БЕШЕ ТОВА ВСИКО , ПО КОНКРЕТНО , АМАН ОТ ВСЕЗНАЙКОВЦИ С КЪСА ПАМЕТ.
31
1
 
2
 
! Отговори
ХАГА преди 12 години
ОТЛИЧНО!ЗНАЧИ ПОРЕДНОТО ТИКВЕНА ВЛАСТ В БГ ЩЕ СВЪРШИ!НА ТИЯ ПАРИ РАЗЧИТАХА ЗА ДА ИМ ВЪРВИ БИЗНЕСА МУТРЕНСКИ И ДА ИМА АЛЪШ-ВЕРИШ!ТОВА Е 1 ДОБРА НОВИНА,ДАНО СТАНЕ...ЩЕ ВИ ДАМ ЕДНИ ЕВРОПАРИ!ВСЯКА СТРАНА В ЕС-ПРЕДИ ДА Е В ЕС-КАК ПОСТИГНА ХАРНИЯ СИ СТАНДАРТ,ОТКЪДЕ ИЗРАБОТИХА ПАРИТЕ СИ??САМИ ГО НАПРАВИХА!!АЙДЕ ,ТИКВИ,МАХАЙТЕ СЕ,КАКВИ СА ТИЯ 2,5 Г. ДЕТО СЕ ТЪРПЯХА,А ПРЕДИ ТЯХ ЦЕЛИ 4Г. МАНДАТИ ИЗКАРВАХА ДРУГИТЕ ТИКВИ?ПО-БЪРЗО,И ПО-НАЧЕСТО ИЗМИТАНЕ ТРЯБВА! А МОДЕЛЪТ ДА Е ОТ ДАНИЯ,ХОЛАНДИЯ..ПРИМЕРИ БОЛ!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Време е да си опарим нашата "градинка". С Европа или без нея ние тук трябва да си оправим нещата, за да вземаме по-малко заеми от нея.
29
1
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Прав си! Аз винаги съм казвала, че целта на парите е разменно средство,т.е. аз произвеждам жито, но не ям само това, вместо да си товаря тоновете жито и да обикалям да търся, месо, зеленчуци, дрехи, фризьор и т.н. затова ги има парите, но за да сме стабилни парите трябва да са реални - т.е. срещу тях да има стока и производство, накратко от офис не се правят реални пари, реално се правят от производство и от занаяти това е и не е далече времето в което всички ще го осъзнаят...