Великобритания под кръстосан огън в Европарламента

Разкъсаха Дейвид Камерън след ветото на промените в Лисабонския договор
Обновена: 13 дек 2011 16:06 | 13 дек 2011 16:06,
104
Великобритания под кръстосан огън в Европарламента
Председателят на ЕК Жозе Барозу (л) и Дейвид Камерън Снимка: Reuters

Великобритания се превърна в боксова круша в поредния антикризисен дебат на Европейския парламент в Страсбург, след като премиерът Дейвид Камерън наложи вето върху смятаните от мнозина за съдбовни за оцеляването на еврото промени в Лисабонския договор.

Миналия петък британският премиер отказа да подкрепи поправките, тъй като не получи подкрепа за исканите от него гаранции, че няма да се слагат допълнителни тежести и финансови ограничения на лондонското Сити.

Днес евродепутатите не успяха да сдържат гнева си срещу Великобритания и най-различни черни сценарии бяха пророкувани с драматичен тон. Повечето британски депутати коментираха, че постъпката на Камерън прави неизбежен референдума за членството на страната в ЕС, а шотландският парламентарист Алън Смит заяви, че ако Великобритания излезе от ЕС, Шотландия няма да я последва. Ние ще останем в Европа, дори вие вече да не сте там, заяви зеленият шотландец.

Лидерът на парламентарното мнозинство Жозеф Доул заплаши Лондон, че може да остане без еврофондове, ако продължи да се дърпа. "Не виждам защо ние трябва да правим жестове към британците, щом Обединеното кралство изоставя солидарността си към ЕС", обясни той.

Лидерът на либералите в Европарламента и бивш белгийски премиер Ги Верховщат дори отказа да говори на английски залата. Според него Камерън е допуснал най-голямата грешка в живота си, "защото от масата на преговорите се става само ако си сигурен, че останалите ще те последват". Верховщат предизвика гнева на британските консерватори, добавяйки, че "или си поканен на масата за вечеря, или ставаш част от основното меню".

Още по темата

Съпартийците на коалиционното правителство в Лондон защитиха Камерън, подчертавайки, че Лондон се е оказал без нито един приятел около масата на европейските лидери в Брюксел миналата седмица. Според водача на евроскептиците в Европарламента Найджъл Фараж ветото на Камерън се ползва с голяма подкрепа сред британците.

Исканията на премиера бяха умерени и в интерес на националните ни интереси, поясни той. Според Фараж, излизайки от ЕС, Лондон ще си върне свободата и демокрацията, иззети от недемократичните евроинституции.

Членовете на Европарламента като цяло похвалиха лидерите за решението им да създадат фискален съюз (в който България обяви, че ще влезе), но предупредиха, че правни трудности около насроченото за март догодина подписване на междуправителствения договор за създаването му могат да го провалят.

Те разкритикуваха лидерите на ЕС, че се интересуват само от бюджетната дисциплина, без да вземат мерки за икономически растеж и справяне с нарастващата безработица.

"Бюджетната дисциплина не е единственият ни проблем. Задлъжнялостта в еврозоната е както причина, така и последствие от кризата, защото пазарите откриха, че конкурентоспособността на икономиката ни пада в световен мащаб и това задълбочи кризата", заяви шефът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Барозу се присъедини към предупреждението на предеседателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, че излизането от кризата няма да стане бързо, дори с новото хапче - фискалният съюз.

"Това няма да е спринт, а маратон, защото доверие се губи за един ден, но възстановяването изисква повече време", заяви Барозу.

Депутатите отделиха малко време за дебат върху решението за добавяне на нови 200 млрд. евро в двустранни заеми към МВФ, 50 млрд., от които ще са вноска от Източна Европа, както и за увеличаването на спасителния фонд на 500 млрд. евро от юли 2012 г.

Без коментари мина и съобщението на ван Ромпой, че през март Брюксел ще направи нова оценка дали и тези пари ще са достатъчни за спасяването на еврото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
0
 
! Отговори
Мистър Х преди 12 години
Англичаните са голреми ***. такова понятие - национален интерес вече не същестувава - в голямото всеобощ давене или ще има един пояс за всички или всичик ще се издавят няма такова нещо като "ние ще имаме по-голямо парче от-пояса - вие по малко". Ако британците са толкоз *** и не могат разберат че с имперската им политика е свършено от векове насам значи ще се издавят първи в кризата.
102
2
 
1
 
! Отговори
Мънки бизнес преди 12 години
ЕС - започва големият лов на маймуни с трици...
101
2
 
6
 
! Отговори
siviyatvilk-31 преди 12 години
Англичаните са си прави. Защо да се плащат на други дилговете им!
100
3
 
14
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
The trend is your friend ! Графиките никога не лъжат!И магаре да сложиш, ще познае трендаКраят на цикъла на Кондратиев съвпада с края на още един цикъл - политико-хегемонистичният. Става дума за цикъла на световната хегемония на САЩ. Спадът започна още от войната във Виетнам в 1970 г. Оттогава САЩ само се опитват да спрат плъзгането от върха. Даже разпадането на СССР, с което временно забавиха срива, не можа да ги спаси.Първите два цикъла съвпаднаха и с третия голям икономически цикъл. Това е цикълът на изчерпването на възможностите за пространствена експанзия на капитала, т.е. на глобализирането на долара. Оказа се, че "цялата Земя вече е малка" - The world is not enough, и че няма нови пространства за усвояване. Капитализмът достигна и до последните кътчета на Земята. Появи се остър дефицит от ресурси. По този начин в момента в една точка се сливат три огромни кризи - на вълната на Кондратиев, на предишната система на световна хегемония, и на изчерпването на възможностите за експанзия на капитала. Въпросът вече не е по какъв начин да оцелее капиталистическата система, а какво ще дойде на нейно място.
99
3
 
13
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Какво предвиждат? 2012 г. - граждански войни ще избухнат по цялата планета, валутите ще се превръщат в хартийки без никаква стойност. Анархията и хаосът ще покриват целия свят, правителствата ще се опитват да налагат тирания, за да се противопоставят на изплашените и гладуващите хора. Ще се появи остър дефицит от храна и вода, цените на енергията ще скочат до небесата. Заради това споменатите 99 процента избират острия социален протест, който може да прерасне в революция. Едно нещо е сигурно. Колкото и да се опитва американската върхушка да изведе кризата в чужбина и преди всичко в Европа, нейният епицентър ще бъде в САЩ. Със сигурност никой не знае колко американски долари има извън САЩ в банки или частни лица. Но те вече бягат от долара. Доларът ще се обезцени с невероятни величини. Ще започне хиперинфлация. Валутата на една банкрутирала държава и на обществото, което не произвежда нищо е "едно нищо". Доларът на САЩ е де юре национална валута поне на още три държави и де факто национална валута на още 50. Основният износ на САЩ от много години беше износът на хартиени долари срещу реални продукти - мерцедеси, електроника, нефт, газ, кафе, кокаин. Но веселбата свърши, дойде време да се плаща. Няма излизане от сегашния капан. Единственото нещо, което може да се случи, е пълен колапс на всичко, което познаваме. А дали това ще се случи без една нова голяма "гореща война" .........остава само да се молим!!!
98
3
 
11
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Dow Jones Industrial - 11,964 е сега! Тригодишно разминаване в 5 вълни, на всички индикатори спрямо индекса, само едно означава: Тотален банкрут! Професионалните трейдъри го знаят. Сега всеки ден ще излизат новини за фалирали банки. Т.е. само лоши новини. Всичко е изядено на зелено в САЩ за поколения напред. Започва Третата вълна надолу на Уолстрийт, която ще е падане "Като на пиано от 10-ия етаж" и обикновенно се образува за около 3 месеца, но днес "електронното стадо", може да направи събитията да се развият и много по-бързо! Следва, освобождаването на тонове "Ценни виртуални книжа" от "набутаните инвеститори" които после трябва да се обърнат набързо от долари в Злато или други Валути...?! А както знаем, реалната цена на долара е около 0,04 сента. Така че, и долара ще се срива заедно с Уолстрийт, а Златото и другите валути ще растат(без евро и японски йени)!!! Еврото се срива автоматично с краха на фондовите борси! Край на ЕС, на еврозоната и еврото! Еврото вече започна с "дълдисването", спрямо Паунда, Канадския и Австралийския долар! Как ви звучи, индекса Dow Jonson, на ниво 5000 до края на месец Март? Няма по-лош слепец от онзи, който не желае да прогледне. Но това си е въпрос на личен избор!
97
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ингилизите са хитри ***!Британска лираGBPза 1 = 2.31117 леваЕвро EUR за 1 = 1.95583 леваЩатски долар USD за 1 = 1.48383 леваА сега да го ду.а Еврото!!!
96
2
 
4
 
! Отговори
Петков преди 12 години
Изумен съм и от мотивите на английските реднеци - Хърватия щяла да стане член на ЕС, и 5 милиона измамници щели да увиснат на и без това претоварената социална система в ЮК??? Лично аз мисля, че Камерън си заби нож в гърба - не че можеше да направи нещо друго под натиска на електората. Шотландия само чака подобен сигнал, Северна Ирландия следва, а защо не и Уелс?
95
2
 
3
 
! Отговори
Петков преди 12 години
Аз не мога да разбера цялата тази дандания - в крайна сметка всичко е за вътрешна употреба и задоволяване на английската лумпениада. Решенията, върху които Камерън е "наложил" вето важат да Еврозоната, част от която Кралството НЕ Е. Т.е., типично по политически се правим, че говорим за икономика, а имаме като задна мисъл политиката. Също така, около една десета от капитала в ситито е френско-германски, и те ще намерят начин да наложат ограничения върху своите си банки.
94
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като се вземе под внимание факта че дълговете на Европа са в крайна сметка основно към американски банки и като се знае колко от дълга на щатите се държи от Китай Еворпа и Щатите трябва заедно да се молят Китай да не си поиска парите щото тогава ще стане големото мазало
93
6
 
4
 
! Отговори
българин преди 12 години
В английските весници коментират,че Камерън е взел това решение за да защити неговите приятели от Ситито.Горко им на англичаните,колко са *** да се подават на банда борсови играчи.А може би се подават и на големия брат САЩ,който иска да затрие Европейския Съюз.На тях никакви съюзи не им изнасат-всичко им се вижда заплаха.И понеже ЕУто се разширява,дай да го разтуриме са.
92
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дано англия се срине , те винаги са били въздух под налягане да ги видим тогава колко са издръжливи а не да казват за нас че сме слаби напротив , рижавите *** са слаби не могат и една зима да издържат като нашите 22 но ние имаме само тях досега преживе и наследво от векове което ние направило жилави , силни борбени и приспособими във всякаква среда :) идва и нашия ред и както винаги ние ще изчакаме най удобния момент :)
91
5
 
9
 
! Отговори
AZ преди 12 години
PROSTO ANGLIA ISKA DA VLADEE FINANSOVIA PAZAR NA EVROPA I TOI DA E SAS STOLITSA LONDON.......PEDERASI......
90
4
 
8
 
! Отговори
AZ преди 12 години
ANGLIA NE E SAGLASNA ZA6TOTO - PARVO NAI - GLAVNOTO IZOB6TO NE ISKA DA IMA FINANSOV KONTROL NAD PARITE V EC ZA MOZE DA SI KRADE I DA SIPRAVI KVOT ISKA V EVROPA......NE IM ODTARVA.....TE ISKAT LONDON DA E FINANSOVA STOLITSA V EVROPA BEZ DA GI KONTROLIRAT...GADOVE MRASNI.....VANKA
89
5
 
4
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Кризата: какво ще стане по-нататък?Всичко е само въпрос на време. И така: -Гърция Фалирва. Следва ефекта на доминото!- Гърция ще извърши деноминация на дълга си в нови драхми или както другояче ще се нарече новата валута.- Новите драхми ще се девалвират с 30-70 % (по всяка вероятност с около 50 %). Това означава, че няма да се погаси половината от гръцкия дълг в евро.- В рамките на няколко дни Ирландия също ще се откаже да плаща дълговете на своите банки.- Португалия ще изчака да се убеди, че в Гърция е настъпил тотален хаос, преди да се реши на подобна стъпка.- Определен брой от френските и немските банки ще понесат достатъчно загуби, за да престанат да отговарят на капиталовите изисквания на регулатора на пазара.- Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обяви фалит в резултат на факта, че притежава огромни количества гръцки правителствени облигации, както и ценни книжа на гръцки и ирландски банки.- Франция и Германия ще декапитализират ЕЦБ и собствените си банки, като едновременно с това ще прекратят голямата финансова помощ за еврозоната.На пазарите ще се сринат цените на облигациите. После вниманието ще се насочи към британските банки и едва тогава започва истинската катастрофа!!!
88
2
 
14
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Остров на неспокойствието: През изминалата седмица във Великобритания затвориха 300 магазина. Според анализ на водещата компания за кредитни данни Experian до края на месеца всеки десети магазин в страната ще е празен. Засегнати са предимно търговските вериги, които ограничават бизнеса си извън Лондон и големите градове. Потреблението ще намалее с 3.5% до края на годината, прогнозира Experian. Лондонската полиция се подготвя за масови протести през лятото, обяви в понеделник ръководителят на звеното за обществен ред Дейвид Хартсхорн, цитиран от в. Guardian. Според него има сериозен риск хиляди стачкуващи безработни да атакуват банки и седалища на международни компании.
87
5
 
23
 
! Отговори
ДО 80 преди 12 години
Германия - Русия е много вероятен съюз. Англия играят по свирката на американците сто процента. Искат да затрият Европейския съюз. Англичаните са американския троянския кон в ЕС
86
5
 
10
 
! Отговори
AZ преди 12 години
ANGLIA I AMERIKA ISKAT DA UNISTOZAT EVROTO I EC.....DA AMA NE.....TOZI PAT NIAMA DA STANE........EVROPA I EVROTO 6TE OTSELEE I BEZ ANGLIA.....ANGLIA DA NAPUSKA - VANKA OT EC I DA SE SABIRAT TAM S AMERIKA.....
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Патилане, много си точен ,ама на заспалите не можем да им се налее ум в главата понеже не са ***...да се надяваме че сами ще стигнат до изводите
84
10
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ти за пчели ли дрънкаш сега ве .. копи пейст простотии на разни *** не са меродавни!!проблема при пчелите е физиологичен а твоя психичен!! връзка нема .. ти просто си поредния умосбъркан тип обливащ с интелектуална помия :)