Облекчено еврофинансиране за България, ама друг път

Брюксел отпусна примката за 8 страни заради висока безработица
Обновена: 31 яну 2012 20:59 | 31 яну 2012 18:25,
205
Облекчено еврофинансиране за България, ама друг път
Снимка: Reuters

Оше страни ще получат облекчено финансиране по еврофондовете, но България не е сред тях.

Това стана ясно днес, след като Европейската комисия обяви, че ще се погрижи да помогне на осем свои членки да се справят с рекордно високата младежка бедработица.

Така Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Италия, Латвия, Литва и Словакия ще могат да намалят националните си доплащания по програми, свързани с младежката безработица.

През август Брюксел стори същото с шест държави: Гърция, Румъния, Ирландия, Португалия и Латвия и Унгария, за да вадят по-малко от джоба си за усвояването на всички еврофондове.

Още по темата

Преди дни, по време на визитата си в Берлин, премиерът Бойко Борисов лобира пред канцлера Ангела Меркел  - бюджетни отличници като България също да получат облекчение за национално съфинансиране, но засега явно безуспешно.

Осемте държави, които получиха днес обещание от Брюксел да доплащат по-малко за реализация на проекти по еврофондовете имат рекордни нива на младежка безработица - над 30%, а в Испания половината от хората, търсещи работа са до 24 г.

"Тези нива са неприемливи и затова искаме да допринесем за разрешаването на проблема", обясни говорител на Еврокомисията.

Нейният председател Жозе Мануел Барозу съобщи при визитата на президента Росен Плевнелиев миналата седмица в Брюксел, че България също има сериозен проблем с почти 27% младежка безработица, но летвата беше сложена на 30 на сто и България остава извън списъка на облагодетелстваните страни.

Еврокомисията ще направи специални екипи със свои експерти и представители на местните власти и на синдикатите в осемте държави, за да преценят как да използват по-добре парите от Европейския социален фонд.

82 млрд. евро по структурните фондове, които са на разположение на 27-е от ЕС до 2013 г., още не са договорени и Еврокомисията предложи те да се пренасочат към дейности, свързани с младежката безработицата и гаранции за отпускане на банкови заеми за малките и средни фирми. 22 милиарда от тях са по Европейския социален фонд.

Смесените екипи в осемте страни имат 11 месеца, за да измислят интензивни схеми и проекти, които да решат проблема с младежката безработица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
0
 
! Отговори
Den Haag преди 12 години
Kato cheta komentariite za bezrabotiza, iskam da kaja che w Holandia okolo 250 choweka wsqka sedmiza ostawat bez rabota, koeto nikak ne e rozowo.
146
0
 
1
 
! Отговори
Badi преди 12 години
V BG ima bezrabotni maldi hora samo 4e kato si student ne te broqt za bezrboten koeto e pogre6no vseki 4ovek aktivno tarse6t rabota no ne namira takava e bezraboten
145
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 174...Какво да ти разбере на тази маймуница, чудя се ти как си разбираш?!
144
1
 
2
 
! Отговори
soutwest преди 12 години
Леле колко грозоморни, язвителни и каустични коментари...гърците така ревали за пари...ония онака пищели за още повече....гърци, румънци, италианци, португалци...все лоши примери...пропаднали, въшливи страни....та и ние от тях да се учим...тц, тц, ...абе катли ниеди, сравнявайте се с германци, датчани, шведи, холандци, естонци......а, те също не са достатъчно добри нали...?мале, мале, все професори, кой от кой по разбирач....
143
0
 
5
 
! Отговори
отмъщител преди 12 години
Като гледам какви хора ни управляват започвам да разбирам защо по време на османското иго българите са се наричали гърци от срам и не ги упреквам,понеже сме едни жалки плюнки в момента!
142
0
 
2
 
! Отговори
до 192 преди 12 години
"трябват ни още 3% безработни"Няма проблем - просто всички, които не работят да се регистрират като безработни. Даже ще ги минем тия 3 %
141
2
 
3
 
! Отговори
испания преди 12 години
за пореден път шамар за БГ дипломацията и на *** е ясно вече ,че БГ е в глух коловоз за ЕВРОПА не случайно ни бяха направили на КЛОЗЕТ на един форум преди време а тукпродължава ...... дефицит грънци кръчмите са пълни.
140
0
 
3
 
! Отговори
поля преди 12 години
Поправка, трябват ни още 3% безработни
139
1
 
2
 
! Отговори
Поля преди 12 години
Ако летвата е 30%, а ние имаме 27%, не разбирам кой е виновен? Просто ни трябват още 2% безработни. Когато банката ти дава пари, ти слага параметрите в матрица и ако има разминаване дори с 0,01% не ти ги дава. ЕС с кво е по различна от банка?
138
1
 
3
 
! Отговори
naTpuoT преди 12 години
NE ME INTERESUVAT DRUGITE - BYLARIA NAD VSICHKO !!!!
137
0
 
5
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
ГАВРАААААААААААА
136
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко, защо белите европейци ти показаха от трите най-дългото?Да не би, защото се надупи да помагаш на Гърция, Италия и Испания?
135
1
 
12
 
! Отговори
реалист преди 12 години
Евала на гърците и румънците , че реват като на умряло и цоцат пари от тъпите европейци.Явно тези в ЕС само от рев и плач разбират.Ние като сме много примерни за пореден път ще духаме супата.Ама от така наречената финансова дисциплина на Дянков и Бойко страдат обикновените българи на които от две години не са им увеличавали заплатите.В същото време гърците и румънците вземат в пъти по- големи заплати.Въпросо е - кой е по -добре и кой е ***?Отговорете си сами.
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво ще кажат евробюрократите за това,че помощите за безработни са 2-3 пътипо-високи от заплатата на работещия българин,че стандартът му е 10 пъти по -нисък от тоя на изброените страни.Яво е,че сме недолюбваните в Европа и как да не сме с тия политици,съгласни да клекнат пред свирката на американските интереси,с тая корумпирана и разядена съдебна система,със ширещата се корупция,с липсата на ефективно наказани за грабежите на прехода,получили индулгенция от съда-Софиянски,Вальо топлото,Масла
133
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това показва какво е ЕС.Ние сме евтина раб.ръка и пазар за *** им. Ние наистина сме най-бедните, с най-ниски доходи, с най-ниска покупателна способност, но ще помагат на други.Фермерите на старите членки от ЕС получават 100% от земеделските субсидии, българските фермери получават 20%.Затова е хубавия БГ кашкавал е 15лева, а гръцкия е по 10лв, хубавото БГ сирене е по 10лв, а гръцкото се намера и на 8лв.Да ви п....м на ЕС. Затова внасяме евтини зеленчуци от Гърция, а нашите фермери фаларат
132
2
 
9
 
! Отговори
ddd преди 12 години
Е как ще се оплачем,нали Боко тиквата се бие в гърдите"вижте ни,колко сме дисциплинирани" на база какво?На гладуващия ни народ ли,много ясно,че ще си направят заключение,че тук няма проблеми я да ревеше,като другите,че държавата отива на зле,какво ли щеше да се случи.......
131
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
vijte garcite kak revat davat gi po vsi4ki televizii bezdomnici po ulicite i t.n. gladni bili a oste ne sa zapo4nali reformite nie v bg sme dobre nikoi ne se oplakva ne protestira e kak iskate da ni pomagat bebeto ako na reve niama cica
130
2
 
14
 
! Отговори
боже,боже преди 12 години
Българийо, дали ще доживееш да те управляват почтени, можещи,цивилизовани политици, а не айдуци в *** кожи,неграмотници комплексари и партизанстващи мижитурки. Всичките от родословното дърво на Столетницата!
129
0
 
18
 
! Отговори
кити преди 12 години
Нали обяснявяме на всички колко сме добре, как икономиката ни има ръст, как финансово сме сред отличниците, как всички трябва да се поучават от нас, ако искат да са добре. Какви пари искаме сега, за какво - нали всичко е наред, според ББ. Хаос, пълен хаос цари навсякъде. Луди ни направиха, не че не сме. Все съм очаквала безумие, но чак пък толкова.........Пълно бездарие, наглост, неангажираност.
128
1
 
9
 
! Отговори
Алвкс преди 12 години
Знам немски и англиски,завърших турризъм тази година!РАБОТА НЯМА!За хората без оппит(младите)няма.