Руският газ намаля. Москва мълчи!

8 страни са засегнати, сред тях и ние, ЕК обсъжда
Обновена: 3 фев 2012 18:44 | 3 фев 2012 15:45,
262
Руският газ намаля. Москва мълчи!
Снимка: Reuters

Осем страни се оказаха днес с намалени газови доставки от Русия.

Наред с Полша, Словакия, Австрия, Унгария, Румъния, Гърция и Италия, в списъка се оказа и България. Засега Москва мълчи по темата.

Европейската комисия веднага отреагира, но обяви, че засега не възнамерява да предприема действия в помощ на страните, чиито газови доставки бяха намалени от "Газпром".

Говорител на енергийния комисар Гюнтер Йотингер заяви, че всички засегнати страни се справят с положението, като използват резервите си, купуват допълнителни количества синьо гориво от съседи или използват терминалите си за втечнен газ.

Още по темата

"Ситуацията не е критична. Ще говорим за такава, ако настъпи съществено намаляване на доставките и ако пазарните механизми не работят. В момента европейските хранилища са пълни", заяви говорителят.

Според Еврокомисията най-сериозно засегнати са Австрия, чиито доставки вчера са били с една трета по-малко от обичайните и Италия - с една четвърт по-малко.

Ройтерс съобщи, че количествата за България, Румъния, Гърция и останалите балкански потребители на руски газ също са спаднали с една трета.

Въпреки това Еврокомисията смята, че страните ще успеят да се справят. Оттам дадоха за пример Полша, която се е договорила с Германия, чиито доставки не са засегнати, да си дръпне нужния й газ от преминаващата през територията й германска тръба.

Словакия и Австрия са си сложили с финансовата помощ на ЕС компресори за обратно изпомпване на синьото гориво и можели да разчитат на западните си съседи.

За България през 2009 г. също бяха заделени около 45 млн. евро от европейския бюджет за изграждане на газови връзки с Румъния и Гърция, но двете системи още не работят.

Все пак Брюксел е информирал за ситуацията доставчиците на газ, собствениците на тръбопроводите, потребителските организации и страните членки, които заседават в групата за газова координация и може да ги свика спешно през почивните дни, ако положението се влоши.

Говорителят на енергийния еврокомисар съобщи, че Гюнтер Йотингер няма пряка връзка с ръководството на "Газпром" и се информира за действията на компанията чрез руското посолство в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
3
 
2
 
! Отговори
Nikolla преди 12 години
Къде са бодрите митингуващи противници на проучването дали имаме шистов газ у нас?Нека се изкажат по проблема сега.
153
6
 
1
 
! Отговори
до 199 преди 12 години
лупако, и дядо Вазов е прекалявал с ракийката понякога... Русия е най-големия враг на БГ. Ама нали сте *** в този сайт...
152
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая новина вече е опровергана, просто има повече потребление от предварително заявеното, няма начин Газпром да покрие тази разлика толкова бързо.
151
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руский цар е на земятанай-велик, над всички пръв,русците са наши братя,наша плът и наша кръв. Кат Русия няма вторатъй могъща на света;тя е нашата подпора,тя е нашта висота! Руска сила, руска воля,руска кръв и руский потще избавят от неволянаший падналий народ.
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
8 страни са засегнати, сред тях и ние..Боко, брато, айде кой откъде е ...
149
2
 
2
 
! Отговори
Йово преди 12 години
Преди 2 дни от ЕК казаха че някои страни от източна Европа крадели газ от тръбите. Друго да не забравяме че ако Южен поток беше стартиран когато трябваше( той трябваше да е преди северен поток) още през 1999г сега щяхме да си имаме тръба и това нямаше да ни касае много както сега е в Германия която си построи северния поток, но тогава Костов шикалкавеше сега Борисов, а Шльодер си пусна с Путин навремето "Северен поток" и сега на Германия и се не налага да мисли много.
148
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Марк, защо да е наакан някой? Кой е виновен, че употребявате повече газ, който още не е договорен?
147
3
 
9
 
! Отговори
по-точно преди 12 години
Газпром доставя договорените количества газ. Някои страни, поради студа, са увеличили заявките - именно тези допълнителни недоговорени количества са намалени с някакъв процент. Информацията в медиите в България и Европа най-често е невярна и говорят за намаляване на договорените количества.
146
1
 
3
 
! Отговори
до 169 преди 12 години
Нали знаеш,че досега немците много рядко са подкрепяли американските възгледи за нов световен ред-нито Либия,нито Ирак,така че немците много добре си знаят +това немците си имат резервен газопровод,ако не си забелязъл,когато стана кризата с украйна,немецът не я усети,така че руснаците нямат интерес да им спират газта.
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като знам характера на българина, ако той имаше нещо, примерно газ, никога няма да го спре, защото го е страх:-) Ще клечи на другите страни, докато му вземат всичко. И всеки, който чете този коментар, знае, че е така.
144
2
 
2
 
! Отговори
Говорит Москва! преди 12 години
Говорит Москва! Газ есть! У нас очень много газь! Спокойно, товарищи!
143
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ама че работа: един руснак вика щото е много студено намаляваме доставките на газ с 10%; друг вика изпълняваме доставките за европа; трети се провиква че увеличават доставките за европатова и нашите *** не го правят
142
2
 
6
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Кой ни кара да скачаме като пилета до американците ...амеркианците какво ни дават...нищо,ай сега студувайте като ви е толкова акъла,външна политика се прави с ЛАВИРАНЕ ,а не със сляпо поддържане...
141
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кристалинаааа,помощв криза смеееее
140
0
 
2
 
! Отговори
Знае ли някой преди 12 години
Някой знае ли Булгаргаз на каква цена продава газта в България в куб.м.
139
5
 
3
 
! Отговори
@179 преди 12 години
русия всеки път губи симпатии като спира газта, просто хората изведнъж ги заобичват в кавички и то яко. *** то един път, втори път и после всички опити в обратната посока ще са доста безполезни.
138
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Булгартрансгаз отрече за спад на доставките на газ за България ха ха хатея се оляха
137
0
 
0
 
! Отговори
попа преди 12 години
не на ток / дървата и въглищата / са минало / разбрали бе село
136
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подаването на природен газ за България от Газпром към момента е нормалнотвърди кирил темелковно няма кой да му повярва
135
4
 
2
 
! Отговори
до 155 от славянин преди 12 години
Русия не си загуби съюзниците от интерес, а от масона Горбачов, всяка страна си има своите предатели включително и Русия!