Задълбочава се политическата криза в Гърция

Радикалната левица започна да извива ръцете на останалите партии
9 май 2012 11:11, Бойчо Попов
222
Задълбочава се политическата криза в Гърция
Привърженик на крайната десница. Снимка: Reuters

Лидерът на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който получи мандат за сформирането на правителство, постави ултиматум на лидерите на "Нова демокрация" и ПАСОК Андонис Самарас и Евангелос Венизелос да се откажат от писмените си ангажименти в подкрепа на мерките за икономии, които двамата изпратиха още преди месеци на международните си кредитори, ако искат да влязат в бъдещото правителство, предаде Bloomberg.

Самарас и Венизелос обаче отхвърлиха предложението с мотива, че няма да сложат подписите си под унищожаването на Гърция.

"Той интерпретира невероятно арогантно изборния резултат като мандат да тласне страната към хаос", заяви Андонис Самарас в телевизионно интервю.

"Надявам се г-н Ципрас да дойде на себе си до времето на нашата среща", допълни лидерът на "Нова демокрация".

Срещата на Алексис Ципрас с другите политически лидери е насрочена за днес в 17 ч.

Ако лидерът на СИРИЗА не успее да сформира коалиция, мандат ще получи лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос. Ако и той не успее да сформира кабинет, президентът на Гърция Каролос Папуляс трябва да се опита да посредничи за създаването на правителство на националното единство, в противен случай ще последват нови избори.

Неубедителните резултати от изборите в Гърция възобновиха загрижеността на Европа за способността на Атина да се придържа към условията, поставени от международните кредитори.

Все по-реална става и опасността Гърция да напусне еврозоната, като последствията за Европейския съюз и единната валута могат да бъдат катастрофални.

Международните кредитори на страната отправиха призив към лидерите на крайните десни и леви партии в Гърция да се придържат към постигнатите споразумения.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: дълговете на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
5
 
! Отговори
Жалката истина преди 12 години
Тази смешна нация загива бавно и сигурно, всички ценности които имат сега ще ги разпродадат на безценица, прословутите заплати и пенсии дето се бият в гърдите че получават, баба Герда и чичо Франсоа вече няма да ги плащат. Ще се молят на бедните българи македонци и сърби да инвестират в пропадащата им държавица.
15
1
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
прави си, ние няма да стигнем гърците... те ще ни стигнат нас :)
14
2
 
5
 
! Отговори
88 преди 12 години
крайнодесен грък ?! крайнодесен *** ?! нема такова животно
13
2
 
17
 
! Отговори
Грък преди 12 години
2. Качеството на живот е по-добро на фона на по-малко средства и 3. Страхът от обединяване на балканските народи.. За това умишлено се срива Гърция, не се допуска растеж в България, наливат етнически конфликти в други съседни страни и се наливат средства в Турската военна машина.. Искат да сме работната площадка на Европа..Е няма да стане!!
12
8
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Гърция - началото на края. Тия *** скоро ще се молят да преминат границата ни.
11
1
 
18
 
! Отговори
кризи по гръцки преди 12 години
Ей, тия гърци - големи артисти са. До сега играеха постановки с финансовата криза.Сега започват театрото с политическа.А и доста публика са си осигурили - целия ЕС.
10
1
 
22
 
! Отговори
Грък преди 12 години
Проблема в Гърция е аналогичен с този на балканите.. Бедни духом хорица се обръщат към крайни идеи, които захранват комплексите им. В Гърция вота за Хриси Авги е резултат на постоянно заливане от медиите как емигрантите ни убиват и градът. След това пускат и едно малко филмче за доброто пакистанче или албанче за да замажат. Истинския проблем за западняците е: 1. на балканите 90% от населението има собствено жилище. това е неприемливо за доброто функциониране на банковата система.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да влязат военните.
8
4
 
6
 
! Отговори
Златна Зора преди 12 години
Всички етиопски ***,вън от Гърция
7
1
 
18
 
! Отговори
гръцка пародия преди 12 години
няма случай в историята крайна левица да е изваждала страна от кризата, виж обратния случай го има в безброй примери :) изобщо черни дни се задават за гърците...
6
0
 
5
 
! Отговори
и тука преди 12 години
Партииният модел в политиката ще докаже провала си.Мажоритарен избор, иначе.... те.
5
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За мен е много по-важно комшиите да са зле, от колкото на мен да ми е добре. Така им се пада на мързеливите гърци.
4
1
 
6
 
! Отговори
до М преди 12 години
А българите са бели работливи ариици нали?
3
4
 
13
 
! Отговори
Greek Taliban преди 12 години
Гърците леко фалират!Турците ще ги купятиначе лягат и умират::::::)
2
6
 
7
 
! Отговори
malaki malakiev преди 12 години
abe bai malakia vii ne go mislete-kashtata mu kashta,kolata mu kola,zaplatata-zaplata,rabotata-5dnevna rabotna sedmica+1500 evrova zaplata po 8 chasa na den ot koito 2 chasa sa pochivka,balkanskata ***-balgari,rumanci,albanci i tem podobni mu varshat cialta cherna i dolna rabota dokato bai grak im opava polovonkite,pensiata mu-po visoka ot na bai germanec i francuzin,dobre doshal v ciala evropa+USA ako vse pak reshi da poraboti i vse takiva mi ti ekstri.kakva kriza kvi pet leva-KADE SME NIE?
1
9
 
19
 
! Отговори
м преди 12 години
Вън мързеливите *** от ЕС!