4 страни от ЕС срещу имиграцията от БГ и Румъния

"Необичайно е страни от ЕС да очакват ЕК да налага наказания"
Обновена: 25 апр 2013 17:07 | 25 апр 2013 16:55, Елка Василева
121
4 страни от ЕС срещу имиграцията от БГ и Румъния
Германия, Великобритания, Холандия и Австрия искат мерки срещу имиграцията по бедност. Снимка: архив, Reuters

Четири европейски държави се обединиха срещу имигрантите от България и Румъния.

Германия и други три държави настояха ЕС да вземе сериозни мерки срещу т.нар. имиграция по бедност. Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих и тримата му колеги от Великобритания, Холандия и Австрия написаха съвместно писмо до Брюксел, в което настояват да се преразгледа свободата на движение на българи и румънци, предаде БНР.

Те предлагат да се направят промени на европейско равнище, които да позволяват имигрантите, заловени в злоупотреба със социални помощи, да бъдат експулсирани без право на завръщане. Забраната за повторно влизане трябва да продължава достатъчно дълго, пише в писмото.

Трябва да се вземат всички мерки срещу имиграцията по бедност, като се ограничат последствията от нея и се борят причините, се казва още в писмото, за което съобщава германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Министрите се оплакват, че имигрантите от България и Румъния оказват "значително напрежение" върху училищата, здравеопазването и социалните помощи. Призивът им е по идея на британския вътрешен министър Тереза Мей, а идеята за експулсиране без право на завръщане – на германския й колега Ханс-Петер Фридрих.

Писмото е изпратено във вторник вечерта до Съвета на ЕС с аргумента, че директивата за свободното придвижване - основен принцип на ЕС, не трябва да е "безусловна".

Писмото на вътрешните министри на Германия, Холандия, Великобритания и Австрия е за т. нар. социален туризъм, уточни на пресконференция Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря Ласло Андор, предаде БТА.

Той отбеляза, че писмото е насочено срещу злоупотреби с европейската социална система, извършвани от неработещи хора.

Огромна част от европейците, които избират да живеят в друга държава от ЕС, различна от родината им, предприемат тази стъпка, за да търсят работа, уточни говорителят.

Той отбеляза, че в действащото европейско законодателство има правила, които препятстват заселването в друга държава с единствената цел възползване от чуждите социални системи. Казано ясно, за да бъде получен достъп до социалната система на приемаща държава в ЕС, е необходимо кандидатът да работи, или поне да работи негов съпруг(а), както и да има постоянно местожителство в приемащата страна. Има и ясни показатели в европейското законодателство, според които се оценява дали някой живее някъде постоянно, добави Тод.

Той заяви, че не може да предвиди какъв би бил отговорът на Европейската комисия на това писмо, тъй като то засяга повече свободното движение на граждани на ЕС в рамките на Общността.

Необичайно е държави от ЕС да очакват от Еврокомисията да налага определени наказания, допълни Тод, попитан дали може да бъде удовлетворено искането в писмото за експулсиране на "социални туристи". В писмото няма числа за броя на злоупотребяващите със социалните системи, няма факти, които да подкрепят твърденията за наплив от "социални туристи". Не сме получили подобни данни и от други държави в ЕС, които да дават представа на мащаба на социалния туризъм, поясни говорителят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
3
 
26
 
! Отговори
Българин преди 11 години
ПРЕЗОВАВАМ ВСИЧКИ ДА НАПУСНЕМ ЕВРОСЪЮЗА. КАКВА Е ТАЗИ ДИСКРИМИНАЦИЯ!? ТОВА ЛИ Е ЕВРОПА. АЗ НЕ ИСКАМ ДА СЪМ ЧАСТ ОТ ТОВА. ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ САМО РОБИ ЛИ !? ИСКАМ ДА НАПУСНЕМ ЕВРОСЪЮЗА САМО ЗАРАДИ ТАЗИ ПРИЧИНА. ДНЕС БЪЛГАРИЯ УТРЕ КОЙ !? НЕ ИСКАМ ЕВРОСЪЮЗ. ТОВА Е ДИСКРИМИНАЦИЯ !!!
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а значи не искате имиграция по бедност , така ли , бедните да нямат право да се придвижват свободно така ли ? А за дискриминация по социален статус знаете ли какви дела ви чакат?Миличките те , искат с безумните си квоти и директиви да затрият чуждите икономики , а после не искат да им се влиза в кочинката.
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мразят ни защото сме по-готини от тях!Ние пием повече от тях, е** повече от тях, крадем повече от тях , гледаме свинки и кокошки по панелките- ето това не го приживяват.
70
2
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
До СПИРО КОСТАКИС / Не си преписвайте Византия (Източно-римската империя) на ваша сметка. Вашите най-големи постижения са, че сте открили секса между мъже и между мъже и момченца, на които междупрочем се наслаждавате и до днес ;)
69
0
 
13
 
! Отговори
dd преди 11 години
да изгоним всички чузденци които крадат България,само тогава ще ни уважават.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами добре, от сега нататък всеки път когато имам досег с германци, холандци, англичани и австрийци ще се отнасям с тях като с парцали!
67
5
 
3
 
! Отговори
Георги преди 11 години
До АЗА като върнем тройната ламя начело с хидролога направо ще цъфнем
66
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
До socialist 1944 / А ти, приятелю, напиши социалист на *** български език, преди да критикуваш съкращението, известно на всички не само у нас.
65
0
 
0
 
! Отговори
До Ердоган преди 11 години
Приятел, ти явно нямаш представа как функционират тези процеси. Говориш глупости.
64
15
 
2
 
! Отговори
СПИРО КОСТАКИС преди 11 години
ГЪРИЯ СЕ СРАМУВА ЧЕ ДО НЕИНИТЕ ГРАНИЦИ СА ДОШЛИ ВУЛГАРИТЕ..ЕХХХ САМО АКО ВИЗАНТИА СЪЩЕСТВУВАШЕ ОЩЕ---НИ ТУРКИ..НИ ВУЛГАРИ НЯМАШЕ ДА ПЛАШАТ И ДА ТОРМОЗЯТ ЕВРОПА...ДА ВЪРНЕМ ВИЗАНТИА И КОНСТАНТИНОПОЛ ОБРАТНО !!
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българи,покажете презрението си към представителите на тези нации.Те не заслужават да тъпчат нашата земя.
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите трябва да запомним и да предаваме от поколение на поколение дискриминационното,обидно,унижаващо цял един народ държание на високомерните,самозабравили се,арогантни,егоистични и лицемерни ГЕРМАНЦИ,ХОЛАНДЦИ,АНГЛИЧАНИ И АВСТРИЙЦИ.Народът ни трябва да постъпи подобаващо и ответно в бъдеще,защото такова ще има!!!към представителите на тези нации от нацисти и шовинисти.БЪЛГАРИЯ УМЕЕ ДА ПОМНИ,НО ТРЯБВА И ДА СЕ НАУЧИ ДА РЕАГИРА.
61
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тяхната наглост е безгранична. Никога няма да успеят. Тези министри са позор за ЕС.
60
2
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 11 години
Българските производители ли си плащат данъците, бе ? И дори да вземе парите на бедния българин, пак няма да плаща добра заплата на служителите си, камо ли да го осигурява на същата сума. Така че пари в държавата за пенсии пак нямаше да има, дори без да намесвам политическите схеми за източване. Ако бяхме държавата, която си представяш, нямаше да си пишем тези неща днес, а при нас щяха да емигрират хората. Освен това, научи се да пишеш, *** и тогава давай акъл. Последвай съвета си-почети мал
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mi zashto ne natisnat Balgariq da si opravi zaplatite na evropeisko nivo
58
0
 
12
 
! Отговори
men преди 11 години
за испанци и италианци що не набиете една. ами турците в германия с по десет чавета нито едно от които не говори сносен немски? ами хилядите *** от цял свят в берлин начело с прокажената колония от хазари? или баба меркел обича резан саламец? чакай бе бабо мецо че те наще *** повечето са *** бе.
57
5
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
И на 12- ти май пак ще сме си виновни, след като пак си върнем пожарникря на власт, който има наглостта да обещава, че няма да промени строгата си финансова политика. Скапан народ - скапана държава. (за справка Бай *** - Ал. Константнов) Не се сърдете на хората в Европа , че са живели по-добре преди нашите и румънски емигранти. и преди да започнат минусите и тъпите изказвания, да си кажа, че не съм *** или турчин, а българин, с реална оценка за нещата, живеещ в София, а не в чужбина.
56
1
 
2
 
! Отговори
men преди 11 години
само забравяш да споменеш че производителя щеше да плаща сносна заплата на работниците си, да ги осигурява, да си плащат за пенсия и освен това всички стяха да плащат данъци за разлика от била, метро и т.н. и цех киселото мляко щеше да е истинско кисело мляко а не френско сухо мляко примесено с пикня и всевъзможни е-та. *** сте и за жалост българската земя напълно си заслужава съдбата защото повечето в българия сте такива рунгели. имаш интернет бе ***, образовай се малко, прочети това онова
55
0
 
8
 
! Отговори
socialist 1944 преди 11 години
Аз не мога да разбера какво е това БГ !?!? Страната ни си има такова хубаво име БЪЛГАРИЯ !!!
54
2
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Разбира се, че вината никога не е у нас. Всеки друг е крив. Да, ама не. Чета коментари и ми става мъчно и тъпо. Голяма часто от хората не могат да пишат грамотно на български, ама са патриоти, родолюбци и специалисти в областта на икономиката. Всеки народ си заслужава съдбата, хора! Не ни е виновна Европа, че в голямата си част сме престъпници (не малко нарко-канали и *** държим на запад), илитерати и мързеливци. Даже *** ни бягат от нашата държава, защото им е по-добре навън.