4 страни от ЕС срещу имиграцията от БГ и Румъния

"Необичайно е страни от ЕС да очакват ЕК да налага наказания"
Обновена: 25 апр 2013 17:07 | 25 апр 2013 16:55, Елка Василева
121
4 страни от ЕС срещу имиграцията от БГ и Румъния
Германия, Великобритания, Холандия и Австрия искат мерки срещу имиграцията по бедност. Снимка: архив, Reuters

Четири европейски държави се обединиха срещу имигрантите от България и Румъния.

Германия и други три държави настояха ЕС да вземе сериозни мерки срещу т.нар. имиграция по бедност. Германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих и тримата му колеги от Великобритания, Холандия и Австрия написаха съвместно писмо до Брюксел, в което настояват да се преразгледа свободата на движение на българи и румънци, предаде БНР.

Те предлагат да се направят промени на европейско равнище, които да позволяват имигрантите, заловени в злоупотреба със социални помощи, да бъдат експулсирани без право на завръщане. Забраната за повторно влизане трябва да продължава достатъчно дълго, пише в писмото.

Трябва да се вземат всички мерки срещу имиграцията по бедност, като се ограничат последствията от нея и се борят причините, се казва още в писмото, за което съобщава германският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.

Министрите се оплакват, че имигрантите от България и Румъния оказват "значително напрежение" върху училищата, здравеопазването и социалните помощи. Призивът им е по идея на британския вътрешен министър Тереза Мей, а идеята за експулсиране без право на завръщане – на германския й колега Ханс-Петер Фридрих.

Писмото е изпратено във вторник вечерта до Съвета на ЕС с аргумента, че директивата за свободното придвижване - основен принцип на ЕС, не трябва да е "безусловна".

Писмото на вътрешните министри на Германия, Холандия, Великобритания и Австрия е за т. нар. социален туризъм, уточни на пресконференция Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря Ласло Андор, предаде БТА.

Той отбеляза, че писмото е насочено срещу злоупотреби с европейската социална система, извършвани от неработещи хора.

Огромна част от европейците, които избират да живеят в друга държава от ЕС, различна от родината им, предприемат тази стъпка, за да търсят работа, уточни говорителят.

Той отбеляза, че в действащото европейско законодателство има правила, които препятстват заселването в друга държава с единствената цел възползване от чуждите социални системи. Казано ясно, за да бъде получен достъп до социалната система на приемаща държава в ЕС, е необходимо кандидатът да работи, или поне да работи негов съпруг(а), както и да има постоянно местожителство в приемащата страна. Има и ясни показатели в европейското законодателство, според които се оценява дали някой живее някъде постоянно, добави Тод.

Той заяви, че не може да предвиди какъв би бил отговорът на Европейската комисия на това писмо, тъй като то засяга повече свободното движение на граждани на ЕС в рамките на Общността.

Необичайно е държави от ЕС да очакват от Еврокомисията да налага определени наказания, допълни Тод, попитан дали може да бъде удовлетворено искането в писмото за експулсиране на "социални туристи". В писмото няма числа за броя на злоупотребяващите със социалните системи, няма факти, които да подкрепят твърденията за наплив от "социални туристи". Не сме получили подобни данни и от други държави в ЕС, които да дават представа на мащаба на социалния туризъм, поясни говорителят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много добре са го измислили- при злоупотреби със социалните помощи да ги гонят до дупка! *** не стига, че ограбват България, ами и другите страни... Само че има един въпрос- КОГА НАШИТЕ ПСЕВДО- ПОЛИТИЦИ ЩЕ ИМ СПРАТ КРАНЧЕТО??? И веднага си отговарям- когато спрат да ги виждат като вървящи бюлетини! ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ ЗА ПРАВО НА ГЛАС!!!
52
10
 
3
 
! Отговори
до до до 44 преди 11 години
Много си ***! И идея нямаш от икономика. Колко членски внос плащаме и колко инвестиции влизат в БГ по различни проекти от Европейската банка за развитие. А ако не са споментите вериги - бабата със 100 лв пенсия няма да може да си купи кисело мляко за 30 ст и салам за левче, щото от дребен български производите ще е 5 пъти по-скъпо и икономиката пак няма да тръгне, щото бабата няма да си ги купи, а фирмичката ще фалира, *** такъв!
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вината не е в България и в Българите вината е в ЕС СТАНАХмЕ Множко По бедните почнахме да им пречим Но истината няма да ви я кажат БогатСТВОТО СИ ГО ДАЛЖАТ ВЪ3 ОСНОВА НА ТОВА ЧЕ ИМА БЕДНИ ПО СВЕТА
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 44Ами ***,първо ни доят от таксата за членство,после ни доят със фирмите си,посочени по долу !!
49
0
 
15
 
! Отговори
гадове преди 11 години
Натресоха си тук веригите от магазини,които първо съсипаха дребните български търговци и второ изнасят нашите пари на вън!Защо не видят нашите управници,че всички големи вериги магазини нямат право да са в градовете,а извън тях!!!!!!Съсипаха ни и производството пак да сме зависими от тях,абе да излизаме от тази помия,малко ли членски внос плащаме,пък после те ни "отпускали"пари!
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Но и цялата европа я стрижат и доят едни мазни тарикати,които и ден не са работили друго,освен да крадат !
47
9
 
7
 
! Отговори
аз що преди 11 години
Защо ли не ви теглим по една на всички,които сте забравили ,че сте БЪЛГАРИ в чужбина и давате съвети от там!От къде сте тръгнали вие гнусни ***!Като не Ви интересува нашето мнение,чий го търсите по българските сайтове?Пишете си по ВАШИТЕ сайтове и тънете в разкош!
46
7
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 11 години
Какво ще ти издои Европа на тебе, бе? Или на мен? Само за едно се сещам. Много мразя , че в Б-я някой чул нещо, недоразбрал, харесало му и го повтаря като папагал. Ама мисъл и аргументация - никаква.
45
3
 
4
 
! Отговори
до Сидни преди 11 години
Ти като си толкова успяло магистърче, трябва да знаещ какво представлява икономиката на Австралия. Изцяло зависима от износ на суровини към държавни като Китай. Нещо като Русия и Норвегия ама евроатлантическите медии не го считат за нещо нередно.
44
5
 
12
 
! Отговори
Ердоган преди 11 години
Евросвинския Съюз да вземе да построи някоя и друга фабрика в България,за да се вдигне малко стандарта на народа.Тогава никой няма да иска да емигрира.И да си прибират Кауфланд.
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европа ни иска до толкова ,до колкото може да ни дои и стриже като овце и то безплатно!!
42
3
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 11 години
А така! значи според тебе е по-добре да си ни върнат всички *** в БГ, а само качествените хора да отидат и да работят за чужди икономики. Ти нормален ли си ? :)
41
1
 
18
 
! Отговори
Ердоган преди 11 години
Какво направи Евросвинския Съюз за да вдигне стандарта на българите?Кауфланд,Лидл,Керфур и пр.Искат само да ви обират мангизите и нищо да не ви дават.Ако и това е честно.Взеха ви само за да ви стригат.
40
2
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Единствения който ще го издуха си ти и простия български народ.
39
4
 
9
 
! Отговори
лудият мунчо преди 11 години
Българи!До кога ще позволяваме,да ни третират като някакъв ***?Аз предлагам,да се вдигнем всички и на реципрочна база,да изгоним от страната ни,всички западни банки(което значи,всички),всички западни монополи,всички западни търговски вериги и да се наложи мито ,на всички западни стоки,защото,всички тези изброени структури са задушили нашата икономика,заедно,разбира се ,с нашите мафиоти.Сега е времето!!!
38
1
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Ооо божеее. А ти си от едно много морално племе, което се дави в собствените си кражби, далавери и измами. Не мога да повярвам че си получил 15 плюса.
37
0
 
2
 
! Отговори
До 32 преди 11 години
Не лъжи. Просто цитирам една от Божиите заповеди. Ти си знаеш защо.
36
2
 
7
 
! Отговори
Ердоган преди 11 години
Хихи,Евросвинския Съюз иска да работи комшиите.
35
0
 
1
 
! Отговори
sfgs преди 11 години
do 32 - i kato si v avstraniq ko da napraq tva govori kolko si slabichak i 1 plu.ek che si izbqgal- golemiq bylgarin.. samo ne zabbravqi che tiq koito narichac zlobni dushicki si chast ot tqh!
34
4
 
8
 
! Отговори
канадеца до Сидни преди 11 години
Пич,кво му е лошото да миеш чини и ***.Аз вчера цял ден редих едни палети и кво от тва,доволен съм платиха ми.И аз съм магистър от БГ ама тук съм бай у*,но все някога ще успея.Не бих се върнал в БГ обаче,тва е най-лошия избор.