Хърватите празнуват влизането си в ЕС

Страната става част от Евросъюза от 1 юли
Обновена: 30 юни 2013 09:51 | 30 юни 2013 09:24, Петя Славова
51
Хърватите празнуват влизането си в ЕС
Снимка: БТА

В Хърватия днес ще има тържествени прояви по случай влизането на страната в Евросъюза от 1 юли. В тях ще участват представители на 27-те сегашни членки на съюза и ръководството му, предаде ИТАР-ТАСС.

На централният площад в Загреб приветствени речи ще произнесат президентът на ЕС Херман ван Ромпой, председателят на Европарламента Мартин Шулц и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

Първият ден на юли ще открие пред гражданите на Хърватия нови перспективи и възможности, отбеляза вчера в парламента премиерът Зоран Миланович. Той напомни, че пътят на Хърватия до ЕС беше дълъг и труден. "Сега вече успехите ни ще зависят само от нас самите", подчерта Миланович. Празненствата ще приключат вечерта с фойерверки в цялата страна, пише БТА.

Хърватия подаде молба за членство в ЕС през 2003 г., а официален статут на кандидат получи през 2004. Преговорите за членство започнаха през октомври 2005 и приключиха през декември 2011 с подписването на договора с Брюксел. Ратификацията му от 27-те страни членки завърши през март тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
5
 
! Отговори
честито преди 10 години
"Когато гладът влезе през вратата, любовта бяга през прозореца." - това се случва и с ЕС, забравихме как правихме опашки пред посолствата, колко хора ги излъгаха с работни визи и им взеха последните пари ...какво земеделие ми оплаквате?! Лозята които изкоренихме още преди да знаем какво е ЕС или декарите с бурени дето засяхсе?!
24
3
 
16
 
! Отговори
Зарзаватчия преди 10 години
До 18Истината е, че Германия купува огромни количества българска селскостопанска продукция, но държави като Белгия и Холандия съзират в наше лице огромен конкурент на собствената си продукция ( кой от вас знае, че една държава - плюнка като Белгия произвежда 50 (петдесет!!! ) пъти повече плодове и зеленчуци от България.
23
1
 
1
 
! Отговори
Рудолф Хес преди 10 години
Глупости, вчера на REWE, продаваха краставици-произход България 35 цента бройката. Около 400 гр.
22
3
 
14
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
Изглежда Хърватска познаваш колкото Корея. Уникална държава с уникална икономика, след няколко години ще задмине и Словения. Така че, не плачи на чужд гроб, има за какво да плачеш че си роден в България и че сме ***, управлявана десетилетия от крадци и мошеници.
21
0
 
9
 
! Отговори
Хърватско преди 10 години
Одисей, я вземи прочети малко за Хърватско, колко века са били под Османлиите. 2. Хърватите по език са много по-близо до нас, отколкото Сърбите. Разликата е съвсем малка. От 2 век до Христа до преселването си на Балканите са се движели заедно с Българите. Едната част от тях остава в Карпатите (Западна Украйна), другата се преселва в Западните Балкани по времето на Атила. Всички "славяни" сме били една държава от Елба до Волга и Урал, Черно море до Балтика. Били са православни, после католици.
20
7
 
9
 
! Отговори
Pa zasto be hrvate? преди 10 години
Не знаят какво ги очаква! Годишната им вноска в ЕС вероятно ще е около 500 000 000 евро поне, но те това не го имат впредвид! Не знаят, колко ОГРАНИЧЕНИЯ и налагания, забрани, рестрикции и т.н. ще следват уж за да са нормални европейци. Не знаят каква безработица ги очаква още, не знаят наистина много неща. Сега се радват, но после ще разберат, че радоста е била измамна. Тежко им на хърватите! Сбъркали са, без да се огледат около тях какво става!
19
1
 
1
 
! Отговори
Badi преди 10 години
Ограничения трябва да има :D и то не защото няма нужда от работна ръка а защото нелегалния труд е нископлатен. Да са върнали досега някой дето не прави бели а си кротува и си работи нелегално само, как така може да се пътува свободно в Европа пък не може да се работи свободно това не протекционни мерки а политика за експлоатиране хората от източна Европа.
18
2
 
9
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Честито на хърватите. Те са си баш европейци и членството им е заслужено. Намират се в региона на бившата Австро-Унгария, където по време на турското робство е имало западни маниери и турците не са смеели копче да кажат, за разлика от нашите земи. Хърватските земи никога не са били вилает, както нашите. Имат си вековна култура, запазени архиви на царете си, замъци - всичко, което ние тук нямаме. Дори съм чувал, че имали по-високи заплати от нашите,а уж ние бяхме в ЕС... Срам ще е,ако ни задминат
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 19Самата истина. Германия например да не чуе за наши плодове и зеленчуци, въпреки че са сто пъти по-добри. А иначе германци като дойдат на екскурзия в България си носят семена от домати.
16
0
 
17
 
! Отговори
Badi преди 10 години
Поне в едно отношение българите са по напред от останалите балкански народи (изкл. румънци и гърци), че никой вече не се надява ,че Европа ще ги управи. Единствената роля на ЕС е да налага протекционни мерки и да налага акцизи на основните ресурси за да прави производството в страни като България нерентабилно за може същото производство да си остане в страни като Германия, Австрия, Холандия, Франция и тн и в замяна се отпускат някакви мизерни фондове дето не стигат за нищо!
15
7
 
22
 
! Отговори
евлоги преди 10 години
бог да им е на харватите и дупе да им е яко.ние като сме в евросъюза прокопсахме
14
6
 
25
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Хърватия винаги е принадлежала на европейската цивилизация, по- точно казано към западната цивилизация. Те са католици,а не "православни" милиционери, те не са русофилитици, като бг. помярстващите "политици", те са европейци, а не задунайска губерния, обречена на вечна мизерия, подобно на "матушката"... В Загреб не се ***, когато в москва пръднат, тъкмо поради това тази страна е на светлинни години от Бг., кво да правиш НАРОД СА!
13
7
 
5
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
Време е за Босна,Турция и Албания.
12
2
 
24
 
! Отговори
ЕС преди 10 години
Продават се мамо бели роби за европейски фондове(които политическата мафия освоява ....алчно!)
11
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хич да не се радват...
10
3
 
20
 
! Отговори
Евроидиоти преди 10 години
До 6: Aз много добре знaм кaкво говоря, aмa ти си кaто Вождa си подлогa нa Европa.В моментa нaд 60% от грaждaните нa Европa не искaт ЕС и искaт дa излязaт от него.Този Европейски пaрлaмент точи милиaрди от хорaтa, пресен пример е г-жa Пръмовa или г-жa Йес , прибрa се със стотици хиляди еврa.Но нaивните европейци взехa дa се усещaт.
9
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ейййй *** вци български прости
8
1
 
52
 
! Отговори
4321 преди 10 години
БВП на Хърватия за 2011-та е 63млрд долара. БВП на България за 2011-та е 52млрд.Отчитаме факта, че Хърватия е с по-малко население и по-малка площ от България. Водещ там е сектора на услугите, а Хърватия няма природните условия като нашите. Въпреки това средната заплата там е 900 долара, а тук около 400. Защо е така ли? Защото политиците им не са такова крадливо племе като нашите!
7
15
 
19
 
! Отговори
дядо Данчо преди 10 години
Айдее и тия цамбурнаха в гьола ефропа!Съвсем скоро ще изреват!"Светлинните им години" ще са спомен,както дедо Тошевото време!
6
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още едно стадо за доене и стригане ! :)