ЕК зове полиция и протестиращи у нас: Бъдете сдържани!

Брюксел не взима страна за случващото се в България
Обновена: 24 юли 2013 14:37 | 24 юли 2013 14:37, Елка Василева
83
ЕК зове полиция и протестиращи у нас: Бъдете сдържани!
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия призова към сдържаност протестиращите и полицията в България и увери, че следи внимателно случващото се в страната. Това стана ясно от изказване на говорителя на комисията Оливие Баи по време на редовния брифинг на ЕК за деня.

На въпрос на журналист дали ЕК следи събитията у нас, визирайки и снощните сблъсъци, говорителят заяви, че Комисията ги следи внимателно, като подчерта, че става дума за вътрешни въпроси, свързани с реда в страната.

Баи посочи, че ЕК е следила протестите, които във вторник вечерта прераснаха в сблъсъци, но подчерта, че това е вътрешен въпрос, свързан с правото на българите да протестират, което отговаря на стандартите за свободна демокрация. Все пак Баи призова всички страни, участващи в настоящите процеси в България, към сдържаност.

Към Баи бе отправен и въпрос дали Европейската комисия стои зад изказванията на еврокомисаря Вивиан Рединг, която се изказа в подкрепа на демонстрантите.

"Комисията е напълно наясно с позицията на комисар Рединг. Тя не е взела страна в конфликта и подкрепила протестиращите. Тя не е взела страна, а е изразила съчувствие към протестиращите, които имат право да поставят своите проблеми", категоричен бе Баи.

Третият журналистически въпрос, свързан с България, бе дали Комисията смята да използва мониторинга върху България по повод вътрешния ред и борбата с корупцията. От отговора на Баи стана ясно, че засега ЕК няма намерение да излиза с извънреден доклад. Той е предвиден за края на годината, уточни говорителят на ЕК.
 

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
kirdjaliec преди 10 години
Аз като турчин и кадо гражданин на република България съм претиснен от грозните сблъсъците межу полицаите и протестиращите. Не искам да виждам такива грозни простотии в държавата кадето живея. Не останаха почти нормални хора в тази страна, и така ако продължат нещата ще бягат и останалите мн малко нормални хора
62
0
 
0
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
Имах предвид IX-то чудо на Света!!!!
61
0
 
0
 
! Отговори
Ивана преди 10 години
Точно така - не вэима страна!!! Брюкселската ТИРАНИЯ е ненадмината по всички параметри! Компетентни са само, когато се касае эа ИКОНОМИЙ и ДИКТАТ!!!!! А фрау Меркел, може да се кандатитира эа XI-то чудо на Света!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ИСТИНАТА Е ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НАРОДЪТ Е ПРОБЛЕМ.КОМУНИЗМЪТ НИ Е НАПРАВИЛ ЕГОЙСТИ.ВСЕКИ СИ КАЗВА МНЕНИЕТО,ВСЕКИ СЕ ИМА ЗА НАЙ ВЕЛИКИЯТ ТОВА ЗАСЛУЖАВАМЕ.ВСИЧКО ТОВА ПРИЛИЧА НА УМРАЗА.ЕДНОТО СЕЛО МРАЗИ ДРУГОТО.ВСИЧКИ ЗАЕДНО МРАЗЯТ СЕБЕ СИ!МРАЗЕТЕ СЕ!ИСКУПУВАМЕ ГРЕХОВЕТЕ НА СТРАХЛИВИТЕ НИ ПРЕДЦИ,КОЙТО СИ ТУРИХА ПОДПИСА ЕДНО ВРЕМЕ И СЕ ОТРЕКОХА ОТ БОГА.
59
1
 
0
 
! Отговори
Бъдете сдържани преди 10 години
означава" избягвайте насилие"Голямо умуване над толкова простичък призив.Доволна съм от ЕК. Наистина по този начин не може дас е стигне до крайности. А тази картина я видях още на 14.февруари 2009. При протести има винаги насилие: протест идва от против" и протестиране " срещу"Възхищавамс е на тези смели хора. Пожелавам им успех и дано най-после успеят да извоюват да заживеят в правова държава. Но насилието никога не е оправдано.
58
0
 
3
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 10 години
ЗАЩО ПОСТОЯННО СЕ НАДЯВАМЕ НА ЧУЖДА ПОМОЩ.ДО КОГА?
57
1
 
5
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
НЯМАМЕ НУЖДА ОТ СЪЧУСТВИЕ А ОТ ПОМОЩ!
56
1
 
8
 
! Отговори
ален мак преди 10 години
*** на ЕС! Пак ни казахте "Оправяйте се сами"! Как да се оправим със стадо ***, които ни се карат, ни се водят? Освен с калъчката и на пържоли.
55
0
 
7
 
! Отговори
Така е преди 10 години
.....Брюксел не взима страна за случващото се в България..... Така е защото става въпрос за властта и привилегиите на бившите и настоящи комунисти.Иначе нямат нищо против комунизма....само да не идва в техните държави!Тук да става каквото ще,те от това няма да пострадат.Виж ако ни се вдигнат доходите и жизнения стандарт тогава целия запад ще скочи веднага срещу нас че това са увеличени заплати без труд.И т.н. .....
54
1
 
3
 
! Отговори
коментар преди 10 години
Таз,да съм та карал да ме храниш.Багажчето и обратно там ,където се работи , а не се ходи на протести.Всички там живеете като милионери,но се връщате обратно,защото ви гледат там , както ние гледме ***.
53
4
 
2
 
! Отговори
коментар преди 10 години
Таз,да съм та карал да ме храниш.Багажчето и обратно там ,където се работи , а не се ходи на протести.Всички там живеете като милионери,но се връщате обратно,защото ви гледат там , както ние гледме ***.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои са ЕК?
51
0
 
20
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
600 години сме сдържани аре стига толко а !!!!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕК да си гледат работата! Ако те си имат работа с комунисти заджни за власт и крадене, нека ги видим па тогава каква песен ке пеят!
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бе тя цяла Европа се тресе от протести, те щели на нас да ни четат морал как, защо и дали да протестираме. Ай сиктир бе брюксел!
48
1
 
9
 
! Отговори
Ганка Коева преди 10 години
До ЕдиВие може и да сте добър актьор, но протестиращите са работещи в различни области и протестират срещу низкия морал на управляващите.
47
3
 
5
 
! Отговори
Ганка Коева преди 10 години
До МладГражданинИ това ще стане само защото комунистите за поред път тази сутрин заявиха, че няма да подадат оставка. Уж не се страхуват от избори. Но може би не са прибрали още парите и не са се окопали достатъчно дълбоко.
46
7
 
12
 
! Отговори
Полицаи преди 10 години
Долу правителството !! И наказание за колегите ,които бият жени и деца!!
45
0
 
0
 
! Отговори
13 преди 10 години
Много жалко, вече на всякъде си личи кои са платените драскачи тук, та можех и със затворени очи да ги познаеш... жалко, че се продават толкова мерзски...
44
16
 
8
 
! Отговори
Еди преди 10 години
Изглежда снощи доста червена боя се ля на протестите.Никой не се сети/поне медиите така го показаха/да вземе кърпичка и да избърши " кръвта" им.Така се прави в театрото.А по Софийските улици се разиграва театро.Защо кметицата не се намеси? Как едни ще протестират и пречат на всякъде, а другите - навряни до НДК и нямат право да блокират кръстовища и улици.Едните-правят поразии, които после всички плащаме, другите са тихи.