Лондон: Британски компании не са изнасяли химически вещества за Дамаск

Такива вещества могат да се използват за производство на зарин
Обновена: 2 сеп 2013 18:26 | 2 сеп 2013 18:26, Елка Василева
6
Лондон: Британски компании не са изнасяли химически вещества за Дамаск
Снимка: архив, Reuters

Британското правителство отрича британски компании да са доставяли в миналото на Сирия химически вещества, от които могат да се произвеждат бойни отровни вещества, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на изявление на британския министър на бизнеса и иновациите Винсънт Кейбъл пред Би Би Си.

Британски медии вече съобщиха, че през януари миналата година британското правителство е издало на британски компании лицензии за износ в Сирия на такива вещества като калиев и натриев флуорид. Тези химикали могат да бъдат използвани за производството на нервнопаралитичен газ, в частност зарин.

Сирийската опозицията обвинява режима в Дамаск, че е използвал именно зарин при удара на 21 декември в околностите на сирийската столица.

Кейбъл не отрече факта за издаването на лицензиите. Но подчерта, че опасни вещества не са били изнасяни от територията на Великобритания. "Наложихме забрана за износ на химикали за Сирия през юли 2012 г. в резултат на затягането на режима на санкции на ЕС срещу Дамаск", каза министърът.

Но лейбъристката опозиция твърди, че неназована британска компания е получила разрешение за експорт на химически вещества за Сирия десет месеца след началото на въоръжения конфликт в близкоизточната страна. Опозицията обвинява правителството в скандална небрежност заради този лиценз.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До rumen221Ти нещо си откачил май...
4
0
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
ХА-ХА-ХА...,Лейбъристката опозиция твърди, че неназована британска компания е получила разрешение за експорт на химически вещества за Сирия десет месеца след началото на въоръжения конфликт в близкоизточната страна. (но не за Асат) - ПРИЗНАХА СИ!!! ВЕЧЕ ВСИЧКИ ЗНАЯТ, ЧЕ ВИНОВНИ ЗА АТАКАТА СЪС ЗАРИН СА БАНДИТИТЕ ОТ АЛ,КАЙДА... И ЛОНДОН- "И...КВО ЧЕ ПРАЙМ СЕГА, НАЧИ"... ШЪ ТРЯАА НАЧИ ДА УДАРИМ ЛОНДОН!?!?!.
3
0
 
3
 
! Отговори
1chovek преди 10 години
Натриевия флуорид се използва за една камара мирни приложения. Дори да са изнасяли такъв, това по никакъв начин не значи износ на "бойни отровни вещества".
2
0
 
3
 
! Отговори
karot преди 10 години
Изнасяли са британците, ама какво от туй. пука им на жилетката понеже са от същото котило на американците. Днес казват така, утре -точно обратното и срама си нямат. Всякакво поведение може да се очаква от тях. А за химичните оръжия-всички знаем как обвиниха Ирак, а после -ами там нямало такива !!! И туй го научиха след като превърнаха страната в пустиня и избиха половината Й народ. Съвсем същото ни го пробутват сега...просто *** и мошеници от класа
1
1
 
13
 
! Отговори
пуделче преди 10 години
Няма значение, ако Асад не е използвал химия. Все пак всички се почуствахме едно такова гадно.. как до не го ударим сега!