В имиграционната политика на ЕС всеки действа сам за себе си

ЕК е за приемането на нова миграционна политика
Обновена: 8 окт 2013 10:39 | 7 окт 2013 22:29, Елка Василева
12
В имиграционната политика на ЕС всеки действа сам за себе си
Бежанският център на остров Лампедуза. Снимка: Reuters

Изправени пред лицето на нарастващия вътре в тях популизъм, северните страни членки на Европейския съюз открай време отказват да споделят миграционния товар с южните държави като Италия и Гърция. Трагедията на Лампедуза изглежда няма да промени това въпреки призивите в подкрепа на солидарността, пише Франс прес.

Европейската комисия от години напразно настоява националният егоизъм, който характеризира политиките за миграцията, да отстъпи място на истински европейски подход.

"Има нужда от подкрепа сред страните членки на ЕС", разкрива Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря за вътрешния ред Сесилия Малмстрьом.

Още по темата
Той допълва, че "миграционните политики са в ръцете на държавите членки и поради това, че се смятат за основно вътрешен въпрос, на ниво Съюз остават фрагментирани".

"Имиграцията се разглежда като заплаха, проблем, а би трябвало да се видят и ползите, които тя би могла да донесе", казва Черконе.

ЕК се застъпва за приемането на нова миграционна политика и най-вече за отварянето на нови канали за легална миграция.

Но докато в много държави от ЕС екстремистките партии са във възход, тези предложения остават нечути и страните членки не са готови да приемат повече имигранти на своя територия.

Във Великобритания например, обезпокоени от натиска на националистката Партия на независимостта на Обединеното кралство с нейната популистка ориентация и евроскептични възгледи, консерваторите на премиера Дейвид Камерън сериозно втвърдиха тона по отношение на имиграцията.

В Холандия лидерът на крайнодясната Партия на свободата Герт Вилдерс наскоро протестира срещу решението на правителството да приеме 250 сирийски бежанци, заявявайки, че те трябва да бъдат приети от "богатите страни в Персийския залив", а не от Холандия.

"Изключено е каквото и да било отклонение от правилото, въведено през 2003 г., което изисква кандидатите за убежище в ЕС да подават заявка за убежище само в страната, през която са влезли на територията на Съюза", припомни в петък в Брюксел говорител на литовското председателство на ЕС.

ЕС е съоръжена и с редица общи инструменти за управление на миграцията, сред които агенцията за надзор на външните граници Фронтекс.

Създадена през 2004 г., Фронтекс, чието пълно наименование е Европейска агенция за управление на сътрудничеството по външните граници, е натоварена със задачата да анализира мигрантските маршрути и да извежда оперативни заключения, като организира операциите по сухоземните и морските граници.

Агенцията разполага с бюджет от 85 милиона евро, който често бива описван като смешно малък. "През последните две години Фронтекс е спасила 16 000 живота в Средиземноморието", подчертава Микеле Черконе.

Италия, където от началото на годината досега са пристигнали 25 000 мигранти, вероятно се съмнява в ефикасността на Фронтекс. Според италианския сенатор от десницата Маурицио Гаспари Фронтекс е "една несъществуваща и неоперативна структура".

"Европа няма бюджет за приемане (на бежанци) и дори не разполага с плавателни съдове, така че да се погрижи за тези, които се опитват да пристигнат през Средиземно море", казва Гаспари.

В момента Европейският съюз се готви да въведе нова система, която по-добре да "проследява маршрутите, да идентифицира и да обезопасява" рисковите плавателни съдове, натоварени с мигранти. Този нов инструмент, наречен "Юросюр" трябва да бъде подложен на обсъждане и гласуван от Европейския парламент тази седмица. Той ще влезе в сила на 2 декември.

Безпилотни самолети, сателити и камери с висока разделителна способност са сред оборудването, което ще служи за откриването на корабите с мигранти в морето.

Този нов, още невлязъл в действие инструмент е основан на обмена на информация между националните агенции, натоварени с надзора на морските граници, но мненията за него не са единодушни.

"Юросюр" е "най-лошият възможен отговор, тъй като само ще създаде няколко допълнителни препятствия пред имигрантите, без да предложи решение на истинския проблем, който е "защо мигрантите и бежанците идват в Европа", смята Клеър Родие, вицепрезидент на специализираната в мигрантските въпроси мрежа "Мигрюръп".

"Засилването на охраната няма начин да не предизвика нови драми, търсенето на нови, все по-опасни и по-опасни маршрути и още разходи за мигрантите", допълва тя.

Системата няма да позволи да се откриват всички рискови случаи в морето, но с помощта на "Юросюр" бихме могли да повишим шансовете за спасяване на живот, настоява Брюксел.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Schzz0 преди 10 години
"Мигрюръп","Юросюр", Фронтекс - вискокбюджетни агенции, в които служителите взимат огромни заплати и нищо не правят.... А аз като Българин трябва да издържам бежанци, продукт на скапаната "Арабска пролет" и тъпата политика на САЩ и Израел.. Няма пари за трансплантации, за лекарства за онкоболните,а има за бежанците. Ами Фронтекс имат 85000000 евро!? А една стена през цялата граница няма да е повече от 5 ....
7
0
 
0
 
! Отговори
PetyaM преди 10 години
Помощ ще има от ЕС, но ние пак се изложихме - къде са милионите, които пратиха европейците миналата година за да се подготвим за бежанската вълна. Ало, герберите, добре ли си ги разделихте, че сега няма нищо в бюджета на агенцията?!?
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до стоян: ВоЙна се пише не воина. *** и неграмотен български народ.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ще излезе някой умник от нашите политици и ще каже че е по-евтино да си държим имигрантите у нас, от колкото да ги връщаме. Подобно на изявлението, че е много скъпо да си затворим границата... Браво на холандците! Нашият народец да му мисли :(
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айде да ние честито забравете за някаква помощ от ЕС.......
3
0
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Царство България пак е издебнало докторите и е праснало цяло шише със лавандулов спирт на екс :)
2
8
 
27
 
! Отговори
браво преди 10 години
Браво на Холандия а парламентарните ни престъпници какво правят.. пускат всички бежанци и всякакви в България и дори не се говори за това МЪЛЧАТ, ЗАЩОТО НА ЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА Е ДПС ТУРСКА ПАРТИЯ ,която се СТРЕМИ България да се напълне с *** като тях и нас българите да ни избият или изгонят. За съжаления ние нямаме партия, която да е загрижена за НАС българите и за интересите на България.
1
1
 
45
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Да обобщим мненията:1. "миграционните политики са в ръцете на държавите членки и поради това, че се смятат за основно вътрешен въпрос, на ниво Съюз остават фрагментирани"2. "Имиграцията се разглежда като заплаха" 3. "те трябва да бъдат приети от "богатите страни в Персийския залив"4. "Европа няма бюджет за приемане (на бежанци)"Сега някой да ми обясни за какъв ч*п ние приемаме и храним бежанци, и защо Европа иска да ние да си ги завъждаме, тука?