Светът е разочарован от Украйна, Русия - доволна

"Украйна е навела дълбоко глава пред Кремъл"
Обновена: 22 ное 2013 14:05 | 22 ное 2013 11:05, Екип на Bulgaria On Air
253
Светът е разочарован от Украйна, Русия - доволна
Снимка: архив Reuters

Решението на парламента в Украйна да се откаже от курса към ЕС предизвика реакции по целия свят. Европа изрази разочарование, САЩ определиха развитието като пропусната възможност, а Русия приветства новината.

Вчера украинският парламент отхвърли шестте законопроекта, които биха позволили на бившия премиер Юлия Тимошенко да замине за лечение в чужбина. Това беше ключово условие от страна на ЕС за подписването на сделката между страната и ЕС.

Върховният представител по външната политика на ЕС Катрин Ащън определи решението на украинския парламент като разочароващо. В свое изявление тя казва, че въпреки всичко Брюксел вижда бъдещето на Украйна като тесен партньор на ЕС.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отмени планираното си посещение в Киев, след като научи новината. В Twitter той коментира, че в основата на решението стои неоправданият икономически и търговски натиск от страна на Русия.

„Украйна е навела дълбоко глава пред Кремъл“, заяви шведският външен министър Карл Билдт.

„Страната няма да се откаже от пътя си към евроинтеграция, но не е ясно по какъв начин може да бъде извървян“, обяви самият президент на Украйна Виктор Янукович.

Още по темата
Русия тържествува, тъй като страната настоява Киев да се включи към инициирания от Москва Митнически съюз. Според изчисленията на бизнеса украинската икономика ще печели средно по 10 млрд. долара на година, ако попадне в митническия съюз.

Тези пари ще се влеят директно в бизнеса, без да е необходимо десетилетие на интеграция, както е случаят ЕС. Сметките сочат, че Украйна има нужда от между 100 и 160 млрд. евро в следващите десет години за внедряване на всички европейски технически стандарти.

Друг фактор за решението на Украйна е, че ще има възможността да получава по-евтин газ.

И САЩ останаха разочаровани от развитието на ситуацията. В изявление на Държавния департамент се посочва, че Украйна е пропуснала историческата възможност, която е получила от Брюксел.

Някои американски анализатори пък побързаха да предупредят Киев, че Украйна надценява значението си като икономически партньор на ЕС и на Русия. Затова не е в позиция да „определя правилата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 132Така ли пише в учебиците на другаря *** ??? я ходи това да го кажеш в Лвов, Тернопол или Луцк примерно :))))
116
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 128Абе като ги говорите тия глупости, вземете и почетете малко повечко, че аман от простота и неграмотност. Ако не знаеш, първата Руска държава е със столица Киев, Украйна винаги в историята е била част от Русия и за първи път е самостоятелна от 91г. (по точно за втори, ако не се брои 2-годишния следреволюционен период). Какви ги плещите какви си ги измислят разни овро кокошки. Украйна за Русия е като Македония за България.
115
27
 
5
 
! Отговори
ШопЪт преди 10 години
Ясно ше продължават да клечат по гишета, посолства и КПП-та като сополи за визи
114
3
 
54
 
! Отговори
Мери 21 преди 10 години
Едно мъдро решение! ЕС сигурно си точеха зъбите да оглозгат и тази държава,а после като я доведат до просешка тояга ,да я глобяват за щяло и нещяло и така до фалит.ЕС е една паразитна, ненужна и загиваща организация и трябва да последва съдбата на СИВ и колкото по-бързо стане това,толкова по-голям шанс за оцеляване ще имат членките и.
113
1
 
21
 
! Отговори
OT LITVA преди 10 години
EU I USA IZPUSNAHA O6TE EDNA BANANOVA REPUBLIKA I TO GOLIAMA SEGA LEIAT KROKODILSKI SALZI . BRAVO NA UKRAINCITE BRAVO.
112
34
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Следващата стъпка ше бъде да им вземат окончателно Крим и севроизточната част Абе кой се е забъркал с руснаци добро не е видял, ама какво да правиш продажни полити и глупави избиратели винаги ще има на този свят :)
111
4
 
45
 
! Отговори
Бончо преди 10 години
Поредното доказателство, че управниците на ЕС и САЩ нямат никаква политическа далновидност. Вторачени в собствената си непогрешимост и изкривена демокрация все повече ще отблъскват желаещи да се присъединят. Оказва се, че Путин е по-умния. Ако бяха по-гъвкави, европейците щяха да приемат сериозно идеята за Евразийски съюз - ЕС + ОНД. Тогава САЩ и Израел щяха да го духат. Ама откъде толкова ум...
110
3
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво Украйна! Не ви трябва да ставате поредните роби на ЕС!
109
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината е че повечето украйнци предпочита обвързване с ЕС и вероятно това решение ще доведе до доста масови протести, вероятно и УНА ще се пробуди в западна Украйна не е изключено и ескалация на напрежението....... и товарищ *** пак ще почнат да му се привиждат западни духове :)))
108
1
 
36
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До АнонименСредната заплата за град Москва е 53953,2 рубли, което е 2 381 лв.
107
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Брюксел вият на умряло. Издърпаха им баницата под носа.
106
4
 
55
 
! Отговори
ПРОСТИЯ преди 10 години
РУСИЯ ОТЪРВА "АГНЕТО" УКРАЙНА БУКВАЛНО ИЗ ПОД УСТАТА НА ВЪЛКА .
105
3
 
64
 
! Отговори
Юнабомбър преди 10 години
Браво на украинците ! Не им трябва да влизат в прогнилия ЕС !!!
104
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До anonim1000Веднага ти отговаря средната брутна работна заплата в Москва е 40 876 рубли - нето около 28 000 рубли/1400 лв/, в Ростовска област 16200 руби- нето - 12800/ 640лв./ Петербург 29246 - нето около 24 000/ 1200лв/Тока в Москва е около 0,12 ст киловат, газта се отчита на 2 принципа сложно се обяснява но сгряване на газ в зимните месеци излиза около 4500 рубли за стандартно жилище от 70-80 кв, Бензина е наплоловина от тук, но колите струват доста по-скъпо)Доматите пък са 60 рубли)
103
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За Гошо Тарабата. имал ли си някаква Руска машинка. Вярна малко грубички по форма, но затова пък коефициентът на сигурност е 2, докато при Европейските изделия, коефициентът на сигурност е 1,2. На запад скъпят материала, а в Русия не. Технологично бяха изостанали, заради консерватизма на управниците. Имаха специалисти, но те нищо неможеха да направят срещу решението на големите. У нас не бе ли същото. Но технологиите навлязоха в Руся и Русея върви бързо към нваксване-.
102
3
 
32
 
! Отговори
OT LITVA преди 10 години
BRAVO NA UKRAINCITE RE6ENIE VAV VIARNA POSOKA. V MOMENTA SAM V LITVA V EU NIAMATE SI NAPREDSTAVA KAKVA SKAPOTIA I LITOVCITE BIAGAT OT STRANATA SI . ZA6TO LI ?
101
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По думите на Азаров "последната капка", окончателно убедила правителството да спре процеса на подготовка за асоцииране с ЕС, станали условията, които е поставил Международният валутен фонд на Киев за подновяване на сътрудничеството.Фондът поискал да се вдигнат почти два пъти цените на жилищно-комуналните услуги, да се "замразят заплатите, пенсиите, социалните помощи на сегашното равнище и съществено да се намалят бюджетните разходи". Освен това МВФ препоръчал да се отменят преференциите за селскостопанските производители, поставил и изисквания към валутната политика на държавата.
100
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По всяка вероятност решението на украинския Парламент до някъде е продиктувано и запчването на строежа на Южен поток , тоест ние или по точно *** които са Троняки кон
99
1
 
11
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Bylgarina e sviknal samo da se vaika i da obvinaiva drugite za sobstvenite mu problemi. To i za tova 500 godina na e**** turcite che i prodyljavat!
98
1
 
8
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
До АнонименДо 110 Минималната работна заплата - ок. А средната колко е?Т.е. то и у нас минималната е толкова, но средната колко е?Отделно защо не кажеш колко е бензина? Колко е газта?Или само каквото ни изнася това ще пишем?