Светът е разочарован от Украйна, Русия - доволна

"Украйна е навела дълбоко глава пред Кремъл"
Обновена: 22 ное 2013 14:05 | 22 ное 2013 11:05, Екип на Bulgaria On Air
253
Светът е разочарован от Украйна, Русия - доволна
Снимка: архив Reuters

Решението на парламента в Украйна да се откаже от курса към ЕС предизвика реакции по целия свят. Европа изрази разочарование, САЩ определиха развитието като пропусната възможност, а Русия приветства новината.

Вчера украинският парламент отхвърли шестте законопроекта, които биха позволили на бившия премиер Юлия Тимошенко да замине за лечение в чужбина. Това беше ключово условие от страна на ЕС за подписването на сделката между страната и ЕС.

Върховният представител по външната политика на ЕС Катрин Ащън определи решението на украинския парламент като разочароващо. В свое изявление тя казва, че въпреки всичко Брюксел вижда бъдещето на Украйна като тесен партньор на ЕС.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отмени планираното си посещение в Киев, след като научи новината. В Twitter той коментира, че в основата на решението стои неоправданият икономически и търговски натиск от страна на Русия.

„Украйна е навела дълбоко глава пред Кремъл“, заяви шведският външен министър Карл Билдт.

„Страната няма да се откаже от пътя си към евроинтеграция, но не е ясно по какъв начин може да бъде извървян“, обяви самият президент на Украйна Виктор Янукович.

Още по темата
Русия тържествува, тъй като страната настоява Киев да се включи към инициирания от Москва Митнически съюз. Според изчисленията на бизнеса украинската икономика ще печели средно по 10 млрд. долара на година, ако попадне в митническия съюз.

Тези пари ще се влеят директно в бизнеса, без да е необходимо десетилетие на интеграция, както е случаят ЕС. Сметките сочат, че Украйна има нужда от между 100 и 160 млрд. евро в следващите десет години за внедряване на всички европейски технически стандарти.

Друг фактор за решението на Украйна е, че ще има възможността да получава по-евтин газ.

И САЩ останаха разочаровани от развитието на ситуацията. В изявление на Държавния департамент се посочва, че Украйна е пропуснала историческата възможност, която е получила от Брюксел.

Някои американски анализатори пък побързаха да предупредят Киев, че Украйна надценява значението си като икономически партньор на ЕС и на Русия. Затова не е в позиция да „определя правилата“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
49
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво всъщност избра Янукович ?Вместо да разработват собствените си находища и да печелят от тях, ще купуват руски газ малко по-евтино, вместо да продават житото си в ЕС на 250 долара и да получават субсидии, ще го дават на тези дето им спретнаха голодмор за 100 долара без субсидии, вместо да превърнат карсивия Крим в топ европейска туристическа дестинация той ще си остане най-обикновенна военна база на ЧФ и свърталище на мафиоти и престъпници...........Това избра Янукович, не украйнците !
136
36
 
8
 
! Отговори
историк преди 10 години
Рaзбирa се, че руснaците от близо двa векa им " помaгaт" нa укрaинците, с aнексирaне, голод и нищетa))) Всъщност Укрaинскaтa СР, си е измислено творение, в по- голямaтa си чaст укрaинците сa поляци. Укрaйнa зa Полшa е кaто Мaкедония зa Бългaрия!
135
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами гледат си интереса украинците. Нашите дадоха АЕЦ Козлодуй, за да влезем в ЕС. Украинците предпочетоха нискоценовия газ на руснаците, както и огромния пазар, който е напълно отворен за украински продукти. А вие си стойте в ЕС- в този ЕС, в който всички страни налагат ограничения и дискриминационни мерки спрямо българите. Е кой всъщност е навел глава Карл Билдт?
134
9
 
58
 
! Отговори
тя преди 10 години
Украинците плюха , плюха по Русия , ама накрая разбраха , че от САЩ няма да получат нищо ,а само ще ги използват , а винаги са разчитали на Русия, която единствено им е помагала.
133
41
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Големия страх на руснаците не е дали Украйна ще влезе в ЕС или не, страха винаги е бил от появата на друга силна славянска държава, тъй като при евентуално влизане в ЕС Украйна с нейните ресурси , може за относително кратко време да постави Кремъл там където му е мястото. Но най-големия страх на руснаците винаги е бил сближаването на Украйна с Полша те просто треперят от ужас при мисълта от създаване на федерален съюз между Полша и Украйна, така както Сталин е треперел от т.н Балкански съюз
132
1
 
37
 
! Отговори
Така ни загробиха преди 10 години
Фондът поискал да се вдигнат почти два пъти цените на жилищно-комуналните услуги, да се "замразят заплатите, пенсиите, социалните помощи на сегашното равнище и съществено да се намалят бюджетните разходи". МВФ препоръчал да се отменят преференциите за селскостопанските производители, поставил и изисквания към валутната политика на държавата.
131
19
 
4
 
! Отговори
историк преди 10 години
Когa Укрaйнa е билa чaст от Европa? Aми тогaвa, когaто е билa чaст от Полшa!))) Дa товa не е рaзочaровaние прaви сa от Вaшингтон.
130
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На нас не ни остава нищо друго, освен да боцкаме за шистов газ и да го духаме зимата.
129
16
 
10
 
! Отговори
Хохегер преди 10 години
Другари, в украйна средната работна заплата е много голяма, пътища и инфраструктура процъфтяват, корупция въобще няма. Така че напред към светлото бъдеще и да последваме техния пример. Вечна дружба.
128
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Светът не знам дали е разочарован от Украйна, но САЩ, Израел, ЕС със сигурност. Путин спечели нова точка в геополитическата игра срещу стягането на обръча около Русия. Де и ние да имахме един Путин, вместо п..ки за политици!!!!
127
40
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Под статията се събрало цялото руско посолство да възхваляват малоумното решение на Янукович, дори и преобладаващата част от руското малцинство в Украйна намират решението за меко казано глупаво обричащо странта на глад и мизерия а вероятно и на бъдещ разпад.
126
5
 
55
 
! Отговори
ODISEI преди 10 години
Браво Украйна! Ние какво чакаме?
125
6
 
57
 
! Отговори
ODISEI преди 10 години
Браво Украйна! Много мъдро решение.
124
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 141То този проект не е на ЕС, а лично на Янукович същия дето се наведе на другаря ***, предполагам след това решение на Украйна проекта "южен поток" ще даде леко заден ход ;)
123
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един от проектите на ЕС предвиждаше в Украйна да се заселят всички роми от съюза! Мдаа, Украйна се измъкна от "светлото" бъдеще..А за нас - "бежанци" и подготовка Хасковски и Кърджалийски окръг да се обособят към новия "еврорегион " Тракия по заповед на новия Коминтерн на големия нов брат! И след подготовката с променен етнически състав и пълно доминиране на исляма доброволно обособяване като самостоятелна единица извън България!! На ви европейска интеграция!!!!
122
4
 
18
 
! Отговори
1914 преди 10 години
И ние натам отиваме
121
3
 
35
 
! Отговори
ИСТИНА преди 10 години
Русия отьрва ,,Агнето,, Украина ,буквално из под устата на ,,Вьлка,,ЕС.
120
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вика му се "сткхолмски синдром", когато жертвата почва да симпатизира на агресора :)))векове храниха върхушката в Москва и Петербург, накраяруснаците за благодарност им спретнаха голодмор, и с цялата си глупост пък търчат при същите изедници
119
3
 
47
 
! Отговори
ivan00000 преди 10 години
Украинците не са ***, ЕС са расисти, за какво им е тая глупава Европа. Мен ако ме питате, нека пак си бъдем близки с ЕРвропа, но да сме си към Русия и по евтин газ яе имаме и по евтин безин и спорд мен ще имаме доста работа, работа за всички, сега като сме към ЕС какво правим, а айде кажете ми хората мрът от глад, младежта умира и тя каква ние файдата от ЕС?
118
30
 
5
 
! Отговори
БЖЕЖИК преди 10 години
СЛАВЯНИТЕ СА КОМУНИСТИ...НО ИМА И УМНИ СЛАВЯНИ---ПОЛЯЦИТЕ СА КАТО НАС ЕВРЕИТЕ.УКРАИНА ЩЕ БЪДЕ В ЕС. И ЩЕ Е ДОБРЕ ЗА ТЯХ. А ЗАПАДНА УКРАИНА ДИРЕКТНО ЩЕ СТАНЕ ЧАСТ ОТ ПОЛСКАТА ТЕРРИТОРИА.