Гърция: Бежанците заплашват сигурността на ЕС

С 4 приоритета Атина поема председателството на Съюза
Обновена: 8 яну 2014 12:15 | 8 яну 2014 12:14,
15
Гърция: Бежанците заплашват сигурността на ЕС
Снимка: Impact Press Group

Миграционните потоци към Европа са въпрос от хуманитарно естество, но касаят и сигурността на ЕС. Това заяви на пресконференция в Атина вицепремиерът и министър на външните работи на Гърция Евангелос Венизелос.

Той отбеляза, че Гърция, Малта и Италия са под миграционен натиск, но България също страда от прилива на мигранти от Близкия изток и Северна Африка.

"Има проблем с равномерното разпределение на тежестта от миграционните потоци. Никоя държава не може да се справи сама, това е европейски проблем", коментира Венизелос.

Според него натискът ще продължава, докато съществуват проблемите в страните, откъдето мигрантите произхождат.

"Ако в Сирия скоро няма промяна, не може да се очаква и промяна в бежанските потоци. В Близкия изток и на юг от ЕС виждаме съживяването на стари и нерешени конфликти. Важно е ЕС да действа в синхрон с решенията на Съвета за сигурност на ООН, на Русия и на САЩ", настоя гръцкият дипломат №1.

По повод предстоящото по-късно днес официално встъпване на Гърция във функциите й на председател на Съвета на ЕС до юли вицепремиерът посочи, че в Атина са взети допълнителни мерки за опазване на обществения ред.

"Взели сме мерки заради присъствието на ръководството на Европейската комисия", уточни той в отговор на въпрос дали днес демонстрациите в столицата са били забранени.

Венизелос отбеляза, че председателството на Гърция ще разполага едва с четири месеца преди изборите през май за следващия Европейски парламент, за да придвижи напред някои законодателни предложения.

"От политическа гледна точка сме изправени пред предизвикателствата на евроскептицизма и безработицата. В много държави, включително в Гърция, има възход на крайнодесните сили - това е проблем, с който трябва да се борим. Много хора вярват, че ЕС е виновен за проблеми като нарастващата безработица. Трябва да преразгледаме европейския обществен модел", каза той.

По думите му четирите големи приоритета на председателството на Гърция ще бъдат: мерките срещу безработица; управлението на икономическите институции на ЕС, включително по отношение на гаранцията за банковите депозити; контролът на границите и свободното движение; морската политика в областта на енергетиката, риболова и околната среда.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
8
 
! Отговори
DON'T FORGET преди 10 години
БОЙКОТ НА ВСИЧКИ ТУРСКИ СТОКИ. БОЙКОТ НА ТУРСКИЯ ТУРИЗЪМ. ВСЕКИ ТРЯБВА ДА Е НАЯСНО, ЧЕ ПОСЕЩАВАЙКИ ТУРЦИЯ, ФИНАНСИРА ИСЛЯМСКИЯ ТЕРОРИЗЪМ И НАЛУДНИЧАВИТЕ ПЛАНОВЕ НА ЕРДОГАН ЗА ВЪЗКРЪСВАНЕ НА ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ.
11
0
 
3
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Директивата е эаконодателен акт, с който се определя цел КОЛОНИЭИРАНЕ, която всички страни от ЕС трябва да постигнат:-((( Регламентът е эадължителен эаконодателствен акт на ФИНАНСОВИТЕ ТЕРОРИСТИ!!!
10
0
 
21
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 10 години
Браво на гърците че отричат най-гадната европейска "ценност"- мултикултурализма .
9
0
 
24
 
! Отговори
Пограничник преди 10 години
Сега Гърция като председателстващ Европейския съюз,ако може да задължи България да издигне ограда по цялата граница с Турция,цена няма да има.Ама кой да и даде тоз акъл!
8
0
 
6
 
! Отговори
боко тиквата преди 10 години
До Анонимен -гърците ще направят ,през месец май имат избори ,тогава ще излезе крайно дясната партия ХРИСИ АВГИ и няма да остане нито един законен ,незаконен маймун без значение ,и по нареждане на израелоамериканци ги затвориха по затворите ,и колкото повече ги гони сегашната власт толкова по нагоре отива хриси авги
7
4
 
8
 
! Отговори
prof.Solomon преди 10 години
Мисля че Гърция ще сложи спирачки за България . Това правителство е вредно за ЕС със своето бездействие ! Не справянето с елементарно или умишлено не спиране на преминаването на животни и хора през границата с Турция са показателни ! Да намекна че и множеството крупни горски и селскостопански пожари в страната те са плод също на зле пазената граница и са вид ТЕРОРИЗЪМ за който държавниците ни си траят . Всичко е обаче за сметка на мизерно съществуване на народа и гуляния живот на оправниците ни
6
1
 
53
 
! Отговори
до кога бе преди 10 години
Стена с Турция, гранияна войска и Калашника. Така пазеха преди границата ни и тогава имаше войни в Близкия Изток, те не са спирали никога. Но сега искат д ани затрият по-бързо.
5
1
 
51
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
Ами не са се настанили сами, а някой ги е настанил. Докато се връзваме на снимките с децата и жените,а реално идват брадати ислямисти, така ще е. В Италия спят в палаткови лагери, охранявани от полицията и никой не може да излезе свободно, а тук все едно сана курорт, че и пари получават. Трябва бетонна ограда по цялата граница с Турция де се издигне и депортиране обратно откъдето са дошли- за сирийците, до границата и като свърши войната,обратно.А навремето дядо ми се е бил на фронта,не е бягал
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 2 - Какви демократи са Съединените щати ?Рабичкаха Либия и докараха Шериата да им бъде основен закон .В Сирия подпомагат АлКайда, която освен в Сирия завоюва и западен Ирак .Ето така те установяват тяхната демокрация !
3
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези нежелани пришълци са нахални като мароканските скакалци а раждат на конвеер, като българските *** !Никакъв достъп до нашата територия !Който стъпи на нея, на кораб и обратно в Сирия, Афганистан или Африка .
2
2
 
55
 
! Отговори
йордан преди 10 години
западът ЕС, и Съединените щати , дето са най големите демократи и ни учат на ценности , да си ги прибират , приютяват , и интегрират, , именно те сеяха бомби и демокрация в тези страни
1
1
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ще ми е кеф, гърците да направят нещо положително с маймуните и да забранят "вноса" им, така ще спечелим и ние, напук на брюкселските гейове, марионетки на новия световен ред и евреите!