ЕК: Корупцията в България продължава да се шири

Само 9% от българите смятат, че се действа срещу корупционните практики
Обновена: 3 фев 2014 15:13 | 3 фев 2014 13:41, Елка Василева
122
ЕК: Корупцията в България продължава да се шири
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия представи първия доклад за корупцията във всичките 28 страни от Евросъюза.

В България корупцията продължава да се шири, се посочва в доклада. Борбата с корупцията отдавна е приоритет за България, а законодателните реформи доведоха до създаването на нови структури, но въпреки това корупцията продължава да се шири, се посочва в текста.

В доклада ЕК предлага на България да предпазва институциите за борба с корупцията от политическо влияние и да назначава управленските им кадри съобразно прозрачна процедура, основаваща се на качествата на кандидатите.

Случайното разпределение на делата в съдилищата следва да бъде осигурено чрез ефективна общонационална система. Комисията предлага да бъде приет етичен кодекс за народните представители, а в областта на обществените поръчки да се налагат възпиращи наказания, както на национално, така и на местно равнище.

ЕК представя и две обширни проучвания на общественото мнение. Повече от 3/4 от европейските граждани и 84 на сто от българите са съгласни, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна. Четири процента от европейците и 11 на сто от българите споделят, че през изминалата година им е бил поискан или се е очаквало да дадат подкуп. Едва девет на сто от българите - най-ниският дял в ЕС - намират, че се предприемат достатъчно наказателни преследвания, за да се възпрат хората от корупционни практики.

В допълнителните документи към доклада и в частта, посветена на нашата страна, се отбелязва, че според 73 на сто от българите единственият начин за постигане на успех в бизнеса е чрез политически връзки (средната стойност за ЕС е 56 на сто).

Същевременно броят на онези, които са заявили, че са лично засегнати от корупцията във всекидневието си, е спаднал с 1/5 (21 на сто при средно 26 на сто в ЕС).

В проучването на Евробарометър от 2013 г. сред представителите на бизнес средите, посветено на корупцията, 89 на сто от интервюираните в България заявяват, че корупцията е широко разпространена (средната стойност за ЕС е 75 на сто), а според 51 на сто тя е проблем при осъществяването на бизнес в страната (средната стойност за ЕС е 43 процента).

Незаконните плащания и даването на подкупи от дружествата в България продължават да се приемат за обичайна практика, се посочва в доклада. Сред проблемните области са регистрирането на патенти, лицензирането, издаването на разрешения и отпускането на обществени субсидии.

В доклада за глобалната конкурентоспособност от 2013 г. корупцията се сочи като най-голям проблем при осъществяването на бизнес в България, отбелязва ЕК. Допълва се, че през 2012 г. делът на сенчестата икономика в нашата страна е бил 31,9 на сто от БВП, най-висок в целия ЕС.

Корупцията остава предизвикателство за Европа и засяга всички от ЕС, пише още в документа. Посочва се, че корупцията струва около 120 милиарда евро годишно на икономиката на ЕС. Държавите от Общността предприеха много инициативи през последните години, но с променливи резултати и трябва да се направи повече за предотвратяването и наказването на корупцията, се отбелязва в от заключенията.

Докладът съдържа описание на положението във всяка държава - какви антикорупционни механизми съществуват, кои от тях действат добре, какво може да се подобри и по какъв начин.

Докладът включва глава, посветена на обществените поръчки, посочва БТА. Това е много важна област за икономиката на ЕС, тъй като приблизително 1/5 от БВП на ЕС се изразходва всяка година от обществени органи за купуването на стоки, за услуги и строителни работи, се посочва в съобщението. Това е и област, която е предразположена към корупция, се посочва в доклада. ЕК призовава за подсилване на етичните норми в областта на обществените поръчки, като предлага подобрения в механизмите за контрол.

Корупцията подкопава доверието на гражданите в демократичните институции и във върховенството на закона, вреди на европейската икономика и лишава държавите от така необходимите данъчни приходи, коментира еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, цитирана в съобщението. Държавите от ЕС са извършили много през последните години, но днешният доклад показва, че това никак не е достатъчно, добавя тя, цитирана в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
plamenn преди 10 години
tova e realnosta v balgaria vsichko e korypcia kadeto ima darjaven slujitel,ili chinovnik- ima korypcia a v pravitelstvoto vsichkis a korympirani ot prezidenta do posledia depytat- tova sa faktite
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо в Европа се нарича корупция,а в САЩ - лобизъм и е легален бизнес с влияние?
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
S KOMUNIST I TUR4IN MOJESCH LI SE RAZBRA?NIKOGA.
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
TOVA CIALA EVROPA IM KAZVA NA PRAVITESLTVOTO 4E ZA NISHTO NE STAVAT , A ZA BSP I DPS VSI4KO E NARED ,NIAMA TAKAVA NAGLOST V SVETA
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ванката Костов е виновен. Да се обеси.
109
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
KU4ETO SI LAE KERVANYT SI VYRVI.NA KOI MU DREME ZA KORUPCIQTA C BYLGARIQ?I IZOB6TO NE VQRVAM V TIQ 9 PROCENTA VQRVA6TI ,4E NQMA KORUPCIQ.E TOVA NEE VERNO VE4E XAXAXA DA JIVEEE MAFIQTA
108
1
 
4
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
Aaa, това е само в София и то някакви отделни платени корумпирани.По селата е супер
107
0
 
1
 
! Отговори
+++ преди 10 години
Alchnostta za "poveche"blaga , nezavisimo kolko ti tryabva za da jiveesh , e duhovno zabolyavane ili da go narechem sindrom , neshto , koeto tryabva da se lekuva - vie otgatnete kak , ne e nikak trudno da se postigne , samo tryabva jelanie i razbirane ... Toj - BOG go e kazal otdavna !Otnasya se i do tezi , koito iskat lesni i barzi pari , sega , za da ne stradat , no na tazi zemya e trudno da namerish mechtaniya ot vsichki raj,da ne kazvam nevazmojno - TUK RAJ NYAMA ! Realnostta dokazva tova !
106
3
 
1
 
! Отговори
вАпрос преди 10 години
Не че оспорвам това проучване, но ми е много странно как се прави подобно проучване. Ако се броят корумпираните, то направо да влизат в затвора. Иначе на база сигнали ли се прави? В западните държави това, че полицаите например не вземат пари не означава, че по върховете не се правят далавери за милиарди.
105
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещастието на българина е не в това ,че е беден,а затова,че няма достойнство.Униженията не го стряскат,важното е да има келепир.Прекалено много са подмазваме с цел да изкярим.Щом някой стои по-високо в йерархията, му стоим диван-чапраз.В даден колектив един-двама да застанат срещу шефа и да се борят за правата си.Всички останали се свиват кат мишки.Не само с протести,а ежедневно трябва да отстояваме правата си, да не скимтим като палета.Иначе спасения няма.
104
0
 
8
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
след като пробвахме всякакви правителства,червени сини царски турски се оказа,че българскита политици и народ са с генетичен код за кражби и корупция,оттърване няма
103
0
 
3
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
след като пробвахме всякакви правителства,червени сини царски турски се оказа,че българскита политици и народ са с генетичен код за кражби и корупция,оттърване няма
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДИРЕКТОРЪТ НА РД"АА" ДАИ ЯМБОЛ ДИКРАН БОХОСЯН Е НАЙ -КОРУМПИРАНИЯ В СИСТЕМАТА НА ИА"АА" !
101
1
 
4
 
! Отговори
с. преди 10 години
Ама наистина ли!?Това няма как да е вярно!В Кенефистана всичко цъфти,а това са долни клевети на империалистите!
100
0
 
9
 
! Отговори
Харалампито преди 10 години
Познавам доста хора с дребен бизнес. При тях всички пари им се изсмукват по съвсем законен начин - заплати, осигуровки, здравни, ДДС, държавни такси и разрешителни. Не виждам как един дребен фирмаджия може да участва в крупни далавери, след като той не може да си позволи експертен персонал под формата на добри счетоводители и юристи, за да знае как да прави далавери. Повечето от тях едвам оцеляват. С едрия е друго нещо. Да не говорим за бизнес кръговете свързани с политиците...
99
3
 
10
 
! Отговори
СТИГА ТЪПИЗМИ ! преди 10 години
ПРИСЪЕДИНИТИ СЕ КЪМ ПОДПИСКАТА ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА НОВА ЕВРОПЕЙСКА КОНСТИТУЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ!СТИГА ЧЕРВЕНА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОСТИТУЦИЯ !ИСКАМЕ НОВА КОНСТИТУЦИЯ!СТИГА ЧЕРВЕН МЕДИЕН , БАНКОВ И ТЪРГОВСКИ МОНОПОЛ!БЪЛГАРИНА Е БОС И ГОЛ!РЕФЕРЕНДУМА Е РИТНИКА ,КОЙТО ЩЕ СРИНЕ "СОЦ-***" НА ЧЕРВЕНИТЕ МОНОПОЛИ!ДА ГО НАПРАВИМ!!!!
98
5
 
10
 
! Отговори
РЕЗИЛ преди 10 години
Звучен шамар от Европа за Борисов. Два случая, в които лично е замесен експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, са посочени в доклада на Европейската комисия за корупцията. Става дума за известния на всички случай Мишо Бирата, при който Борисов предотвратява митническа проверка във фабрика, която произвежда контрабандно алкохол, и за т.нар. случай Кокинов. Така на практика Европейската комисия уличава бившия министър-председател Бойко Борисов в корупция.
97
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държава България,,..***,,Турци,,Македонци,,и хора от ОНД.....Единствените българи са в ПОЛИЦИЯТА (Милиционерите)!!!... За сега тези българи удържат фронта,,но до кога??...Никой в България не го е еня за евро докладите и че има КОРУПЦИЯ ......Ей българи кога най после ще се махнете от тази територия МАРШ МАРШ МАРШ ***.....
96
7
 
4
 
! Отговори
Дончев преди 10 години
Вчера Волен при Кеворк, пак им вкара телената четка в задната хралупа на ционите и масонското братство и сега вият като бити ***. Ама хубаво им я завъртя отзаде напред назад, наляво надясно!
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ох ох о х ами да те първи по кражба са управниците ни , заедно със прокурори и т,н всичсите са за *** , но ние сме виновни че търпим , и затова ще се затрием като нация за съжеление