Може да се стигне до газова война между Европа и Русия

Йотингер: Европа трябва да помогне на Украйна да плати дълга си
Обновена: 19 апр 2014 14:44 | 19 апр 2014 14:00, Камелия Цветанова
149
Може да се стигне до газова война между  Европа и Русия
Снимка: Ройтерс, архив

Европа трябва да помогне на Украйна да потърси възможности да погаси дълга си за руския газ. В противен случай може да започне нова "газова война" между Русия и Запада. Това заяви в интервю за германския вестник "Велт ам зонтаг" еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Още по темата
Агенцията се позовава от откъси от интервюто, публикувани днес.

Според Йотингер сега е важно да се "преодолее евентуална газова криза и да се осигури енергийната сигурност за бъдещата зима". "Ако ние не намерим възможност Украйна да се разплати по сметки, възлизащи на над 2 милиарда долара, възниква опасност Русия повече да не извършва доставки на енергоносители" за Украйна, допуска комисарят.

Той напомня, че Украйна е много важна транзитна страна, през чиято територия синьото гориво от Русия стига до страните от ЕС. Според него, имайки предвид това, може да започне "сложен за контролиране процес, който ще засегне и Германия".

Йотингер предупреждава държавите от ЕС да не ограничават контактите си с Русия в енергетиката, като призовава в същото време да се търсят начини за диверсифициране на доставките. Сред страните, които биха могли в бъдеще да играят все по-голяма роля на европейския газов пазар, Йотингер посочва Норвегия, Алжир и Азербайджан. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още по темата: дългЕвропагазУкрай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
9
 
! Отговори
zzzzzzzz преди 10 години
Кой бръсне ес за слива освен тукашните политици-*** (с изключение на Волен)Русия: Дори ЕП да прекрати "Южен поток", изграждането му ще продължи
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За сведение на *** щастливи кокошкари на Русия и трябва 1 година да завърши газопровода до Китай.Тогава всички плюнчешти тука ще трябва да *** през зимата за да се стоплят.Вместо да правят бизнес с 5та по галемина икономика и 1ва по ресурси, те плюят и после се чудят защо газа им е по-скъп.Цяло поколение меринджеи чиято работа се състои от 2 имейла на ден ХАК ВИ Е.
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По евтин газ от руския за европейските нужди няма !Затова няма и да прекратят взаймоотношенията между двете, няма и да прекратят южен поток поради нестихващото положение в Украйна.Коя развита и завизима индустрия и икономика че се откаже от по голямо пройзводство?А скоро се разчу че Китай имат за цел да изпреварят САЩ по пройсводствени мощност и им трябва доставчик.А и Русия започна да добива Нефт и Газ в Северен Кавказ и Арктика(там находището е огромно).
58
0
 
25
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ преди 10 години
да плаща, ане само да дава акъл как се свалят законни правителства. СЕВЕРЕН ПОТОК ДА ГО ЗАТВОРЯТ, щом забраняват ЮЖЕН ПОТОК. Нали всички европейци сме равни права, или ние от КОЛОНИИТЕ нямаме думата за нищо. Само като купувачи в КАФЛАНД ни уважават, но зад ЧЕЗ, ЕВН веданага застанаха посланниците им. ВАШТА М...
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
65 Василев чавка ти е изпила акъла за обяд. По спокойно има лекари, психиатри ще ти помогнат да се отървеш от чувството че си Наполеон Бонапарт тя сега науката какво ли не прави.
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 68 И като ти дойде тази руска газ по 600$ както идва сега какъв бизнес ще правиш бре *** Те затова затвориха заводите
55
0
 
12
 
! Отговори
дядо преди 10 години
А,че уж санкции пък призовава да не се спират контактите с Русия и да се плати дълга на Украйна към Русия-тез направо си клекнаха пред Путин без да им се е скарал ;)
54
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунагите не искат норвежки "Газ"...те си искат руски "Паток" !
53
5
 
11
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 61 А имам усещането,че след като вече сме скъсали напълно с Русия ,тая държава ще спре да съществува Българския ковчег е почти закован и подобно безумие (чисто икономически) ще е последния пирон. За нас хората от Северо източна България ,ще бягаме към Румъния,ама на вас Софиянци,ви се пада Сърбия,а сърбите хубавичко ще ви е*ат ,ама със злоба. Имат много да ни връщат и с удоволствие ще изнасилват масово тъпите шопи. Честито да ви е
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нещо не ми става ясно как си помагаш по тоя начин. явно искаш руски корпорации да влезнат но тот такива няма--------Няма и да ти стане ясно, понеже не знаеш какво прави българската икономика.84 процента от износа ни е за Китай, Русия, Индия и Украйна. Последната вече надали ще остане икономически партньор. Т.е. 16% е износа ни към целия останал свят и прекрасните ни ЕС партьори, капиш?!?Всъщност от това членство печелят само едрите корпорации изхвърлили българина от домашния му пазар.
51
5
 
22
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Интересно Европа кога ще почне да помага на България? Целия северозапад има нужда от газификация за да дойдат инвеститори, Европа не прави нищо по въпроса. Почнаха да дават под аренда земята си на китайци и израелци хората по северозапада, само и само да оцелеят, а младите бягат веднага щом завършат - нулева реализация, нулево бъдеще. И ще ми подпомагате държава, която не е нито член на ЕС, нито на НАТО, жалки долни лимецери. Вън България от ЕС и НАТО, и за Евразийския съюз с Русия!
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименОК, сами ще си помогнем, тогава вън корпорацииите от нашия пазар, вън ЕС от България.Вън квотите, вън щастливите кокошки и прасета, вън *** и бежанците, те да си ги хрантутят. Ще си помогнем много добре, без ЕС на шията.------нещо не ми става ясно как си помагаш по тоя начин. явно искаш руски корпорации да влезнат но тот такива няма
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
стига сте ревали за помощи бе охлюви, не разбрахте ли че сами трябва да си помогнете?-------------ОК, сами ще си помогнем, тогава вън корпорацииите от нашия пазар, вън ЕС от България.Вън квотите, вън щастливите кокошки и прасета, вън *** и бежанците, те да си ги хрантутят. Ще си помогнем много добре, без ЕС на шията.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименА на нас кой ще помогне, че сме най-бедната държава в ЕС. Или вече не представляваме интерес. Време е за експанзия по нови територии, които да бъдат оглозгани.--------стига сте ревали за помощи бе охлюви, не разбрахте ли че сами трябва да си помогнете?
47
0
 
13
 
! Отговори
Сиганин преди 10 години
До АнонименБългария не е бедна държава - има всичко а и климата е благоприятен. Просто *** много крадат.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А на нас кой ще помогне, че сме най-бедната държава в ЕС. Или вече не представляваме интерес. Време е за експанзия по нови територии, които да бъдат оглозгани.
45
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
имам приятното усещане че рашата няма да е доставчик на газ повече към ес. с това и ще приключи тая държава.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен, дето избрал пак губещата страна..Ами ходиш ли за гъби? И сигурно чакаш някой да те оправи?
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Троянските коне не искат газ от "Норвегия, Алжир и Азербайджан". За тях дали е "Паток" отзад, "Паток" отпред, "Паток" от юг, не е важно, стига да е руски.
42
0
 
2
 
! Отговори
boshlaf преди 10 години
ukraincite ste si platyat tochno smetkata - te sa mnogo chestni, tochni potrebiteli kupuvachi. i bakshish daje sa prigotvili.