Фюле: България и Румъния породиха въпроси за доверието в разширяването на ЕС

Според еврокомисаря държавите членки са недоволни от бавния ход на интеграция
Обновена: 26 юни 2014 21:17 | 26 юни 2014 17:30,
22
Фюле: България и Румъния породиха въпроси за доверието в разширяването на ЕС
Снимка: Архив Reuters

Приемането на Румъния и България в Европейския съюз постави под въпрос доверието в процеса на разширяване на Европейския съюз и както държавите членки, така и държавите кандидатки станаха недоволни от бавния ход на процеса на интеграция, казва Щефан Фюле, еврокомисар по разширяването, информира агенция Медиафакс.

Попитан в интервю за Юрактив Чехия, какво се е променило в сферата на процеса на разширяване в последните пет години, Щефан Фюле отговаря:

"Много неща. Както държавите-членки, така и държавите-кандидатки усещат умора заради бавния ход на процеса на разширяване. На първо място, последното разширяване с Румъния и България повдигна редица въпроси, свързани с доверието в целия процес. Защото за първи път ЕС реши да въведе специален механизъм за сътрудничество и контрол за държави-членки. Най-голямото предизвикателство бе възстановяване на изгубеното доверие в процеса на разширяване. Принудени сме да разширим и да затегнем стандартите. Страните-кандидатки трябва да докажат, че адаптираното законодателство е функциониращо."

Еврокомисарят по разширяването допълва, че преди да започне да работи за Европейската комисия, държавите-членки са имали на разположение само няколко инструмента за влияние или дори блокиране на разширяването. Сега имат над 100 възможности да направят това.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това " разширение" ми прилича като заграбване на територии с преврати и убийства !Нов вид колонии ...
15
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 15 П.ПетровНасърчаване, насърчаване - като знам колко крадливи са ни политиците колко да е насърчаване?Трябва да се насърчава създаването на функционираща държава, работещи и независими съдебна система и медии, независима изпълнителна власт
14
2
 
31
 
! Отговори
митов преди 9 години
Защо трябва да се сърдим на ЕС? Според мен нашата държава е длъжна сама да си защитава интересите в рамките на съюза , защото това е наше задължение - по точно ,задължение на политиците избрани от нас.Европейския съюз е една прекрасна идея ,която отдавна трябваше да се случи и за да има още по-добро бъдеще всякакви разногласия трябва да бъдат дискутирани ,за да се намери добро решение.Като пълноправен член трябва да приемем както задълженията ,така и привилегиите , но както казах вече това си е
13
2
 
32
 
! Отговори
gggg преди 9 години
balgariq da q zatrivat kato darjava nai posle che na nishto ne prilicha tova veche
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TRABVA POVECHE da sse REAGIRA srestu GLUPOSSTITE koito sse SACHINAVAT srestu NASHIA ZZARZ SIMEON II..chrez republikansskite KGB- medii, agentite na KGB v BG i KOMINTERNA, MASSOVO OBLUCHVAT NASSELENIETO SUS ZLOBNI, PROKLETI, MRUSSNI republikansski VALNI na DESSTRUKZZIA, RAZEDINENIE, NEDOVERIE, KLEVETI i IZMAMI... Tova E SSUSTNOSSTA na republikansskata IZMAMA ot 1944 god . Do DNES vkluchitelno...
11
0
 
31
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
ЕС сериозно трябва да се замисли за насърчаването на инвестициите в новите страни членки.
10
1
 
37
 
! Отговори
Turgovskiq преди 9 години
Нищо не видяхме от ЕС само някакви условия да спазваме а реално 7 години вече сме на никаде.Затворихме блокове на АЕЦ защото така ни казаха и сега постоянни поскъпвания на тока.Нашите сънародници работят като роби в чужбина, та нали сме в ЕС защо правят разлика?Ще ви кажа защо защото както всички знаят България няма загубена битка но нашите политици не струват а ние продължаваме да ги търпим.ДОКОГА братя и сестри ???
9
1
 
39
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Тоя *** съюз, докога, и накъде ще се "разширява"? Вече не останаха мераклии да бъдат "разширени", та почнаха да спрятат и преврати, за да ги вкарат вътре! А пък и това "разширяване", си е чисто заграбване на нови територии, пазари и ресурси! Без новите пазари и ресурси, еврогейския съюз не може да си поддържа съществуването, и ще изчезне, това е истината!
8
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС ще се разпадне до края на годината, Сорос го каза, а той знае, защото е изпечен мошенник и е говорител на Родшилд.
7
3
 
38
 
! Отговори
параграф 22 преди 9 години
Еврогейският "съюз" е изправен пред според мен неизбежни форми на разпад.Едната,с позитивен заряд,е разпад на държавите в границите с които са влезли в "съюза".Другата,която вероятно е целта на САЩ,които го създадоха,е преминаване през някаква форма на федерализиране,след което вътрешен разпад на отделни зони,с различна икономическа и оттам,политическа тежест ивъзникнали вътрешни войни.В резултат получаване, нещо като Европа, след разпада на Западната Римска империя,което значи,край на Европа.
6
0
 
34
 
! Отговори
ст преди 9 години
БГ и РО и преди приемането им в ЕС пак бяха най бедните и тн по класации страни за района на балканите и европа преди 2007 става въпрос.
5
2
 
31
 
! Отговори
st преди 9 години
До Анонимен Но в БГ са по голямата част от населението ехехеххееххе
4
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе ти продължавай да ми мачкаш икономиката, а чакай да се интегрирам. Лицемер смотан. Кой знае каква концесия на безценица иска да вземе и тоя!
3
0
 
46
 
! Отговори
Германеца преди 9 години
Бате , изравнихме цените на стоките с европейските цени .Айде да изравним ПЕНСИИ и ЗАПЛАТИ .НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ОЩИПАНИ .
2
15
 
38
 
! Отговори
st преди 9 години
БГ и РО са просташки страни със алчни и крадливи хора.
1
3
 
56
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
Аз викам да говорим НЕ за разширяване, а ЗА унищожаване на Еврогейския съюз. А договорите верно ги навийте на фуния и заедно барабар с всичките ви инструменти си ги наврете ... вие си знаете къде и дано ви се разцепи там.