ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Кабинетът може да използва държавни пари за защита на банковата система
Обновена: 1 юли 2014 09:35 | 30 юни 2014 09:04,
304
ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България
Снимка: Reuters

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Става дума за финансов ресурс на България, а не чуждестранен, като Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията.

Още по темата
На 29 юни българското правителство е поискало одобрение да бъде предоставена кредитна линия с държавни пари за банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел. Подобни мерки задължително се съгласуват с европейските институции, тъй като биха могли да облагодетелстват дадени пазарни участници за сметка на други.

"ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК.

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система.

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
20
 
! Отговори
ХАХА преди 9 години
ОВЦЕ сте и овце ще си останете...Много кеф ми стана днеска когато минах покрай една от опашките, спрях колата отворих прозореца и извиках ОВЦЕЕЕЕЕ... Реакцията си беше овча всички наведнъж се обърнаха и гледаха като застреляни.... Смешен народ!!!
37
5
 
17
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До АнонименПоетът го е казал: "Народът ***, животът тежък, скучен..." Който е ***, да тегли и да тъпче в буркани. До следващото земетресение, грабеж или наводнение. А! - и не се застраховайте, и това е измама! Всичко е измама, а че работите за 500 лв е супер.
36
2
 
19
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До Жена-лаик питаНе може да се обясни с жалките 500 символа. Прочетете учебник по банково дело и ще се успокоите. Банките си имат пари, но не искат да платят огромната цена, за да ги освободят. Временната помощ ще ограничи загубите им, докато освободят ресурса, за да може тъпанарите да си ги натъпчат в дюшеците.
35
0
 
11
 
! Отговори
чувам гласове преди 9 години
Защо като чуя за банки, веднага се сещам за алчни евреи?
34
2
 
19
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
Продължението на коментара ми: Банката не може да си освободи ресурса веднага и на всяка цена, щом на Бойко му се прииска пак да пърди в премиерското кресло!
33
4
 
6
 
! Отговори
Жена-лаик пита преди 9 години
"кредитна линия в подкрепа на банковата система"Някой ще ми обясни ли, защото по професия съм много далеч от банковото дело и не разбирам?От чужбина ли ще вземем заем над три милиарда, та и него да изплащаме, или кредитирането ще бъде вътрешно - ще се отнемат пари от някой друг сектор, та да се подкрепят дестабилизираните банки?
32
4
 
13
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
Ей, много *** народ! Правителството се е обърнало за линия за гарантиране на ликвидността - това означава, че при временен недостиг от пари в банките, защото оФчия Боков мат`рял тегли като невиждал, ще се използва и след освобождаването на ресурса от банките ще се върне. Не е заем! Нали никой не вярва, че банката си държи пачките в мазето?! Нали ги инвестира по различни начини, за да и носят печалба, поела е условия по тези инвестиции и не може да ги освободи, щом на Бойко му се прииска пак
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е ЕС да въведе в България политически борд, защото без такъв спасение за страната няма от крадливи политици и банкери!
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с банките си беше чист опит за дестабилизация на държавата с цел да няма оставка на червеното ПРОРУСКО правителство.Червените *** сега се опитват да извъртят нещата.Колкото до арестите-смешни са.Йовчев няма да арестува,а Цацаров няма да осъди виновните.ОСТАВКА ЧЕРВЕНИ ***!
29
3
 
5
 
! Отговори
Ту тя преди 9 години
Кажете ту тя на тези милиарди!До 5 октомври, ще изчезнат в бездънните джобове на управляващите.
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко, та Бойко!Казал, отсякъл натъртил....Да идва да управлява и ще видите какви ще ги оплеска!
27
4
 
15
 
! Отговори
Цеко преди 9 години
Баламурници, още вчера Цеко ви каза, че всичко е наред. Строи и спортисти, политици, президенти, за да ви го кажат и те. Днес какво сте увиснали пак пред офисите? Нещастници. Не можете ли поне веднъж като истински мъже да си рискувате и без това жалките спестявания в името на цековото благо.
26
6
 
5
 
! Отговори
fasdf преди 9 години
Ето кой е правил тази "банкова криза" само и само за довиждане да откраднат за последно някое друго евро.
25
4
 
10
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Не е истина какви прости селяци пишат коментари тук...
24
11
 
9
 
! Отговори
Programist преди 9 години
Олеле колко сте ми глупави !! Къде били парите ала бала.... Имам чувството,че май оВцете дето се редите по банките седите и пишете тука... Има разлика между подкрепа и заем ГЛУПАВИ *** ТАКИВА. Много ГЛУПАВ НАРОД МНОГО !!! АЙДЕ МИСЛЕТЕ МАЛКО БЕ !! После нямало пари за тях, АМИ КАТО СТЕ ГЛУПАВИ КАКВИ ПАРИ ИСКАТЕ БЕ !!!
23
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом Бойко казва,че са зле нещата значи е така
22
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЦиганинТой и Сидеров за много неща е прав, но файда нЕма!
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А на бас че виновните няма да ги хванат. Ще има пародия на арести, пародия на процес и пародия на присъди с по няколко години условно.
20
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези, които са пускали такива слухове трябва да ги осъдят на много. Не може заради това, че няколко човека с огромни кредити искат да не ги платят, да теглят всички българи.
19
2
 
12
 
! Отговори
добра новина преди 9 години
Ето това е, има кеш - няма опашки. Браво!