ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България

Кабинетът може да използва държавни пари за защита на банковата система
Обновена: 1 юли 2014 09:35 | 30 юни 2014 09:04,
304
ЕК одобри 3,3 млрд. лева в подкрепа на банките в България
Снимка: Reuters

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Става дума за финансов ресурс на България, а не чуждестранен, като Брюксел дава разрешение за използването на схемата, защото подобни мерки могат да облагодетелстват едни пазарни участници за сметка на други.

Механизмът ще предостави нужна и пропорционална ликвидност в контекста на външни за системата, небанкови обстоятелства, съобщават от пресслужбата на комисията.

Още по темата
На 29 юни българското правителство е поискало одобрение да бъде предоставена кредитна линия с държавни пари за банковата система заради спекулативните атаки през последните седмици, уточняват от Брюксел. Подобни мерки задължително се съгласуват с европейските институции, тъй като биха могли да облагодетелстват дадени пазарни участници за сметка на други.

"ЕК оцени предложението и прецени, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС", посочва се в съобщението на Комисията.

През миналата седмица е имало атака към третата по големина банка в България, като граждани са призовани да теглят своите депозити, посочва Комисията. Това предизвика опасения за ликвидността на банката, макар и банковата система в България да е добре капитализирана и да има високи нива на ликвидност спрямо останалите държави в ЕС, посочват от ЕК.

Ако се наложи, българското правителство може да използва схемата за повишаване на ликвидността и защита на финансовата система.

Европейският комисар Хоакин Алмуния, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.

В съобщението се казва още, че Европейската комисия е в тесен контакт с българското правителство и следи развитието на ситуацията в банковия сектор у нас.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
3
 
! Отговори
Иване, Иване преди 9 години
Абе какъв спешен заем ви влиза в главите. Спешно ЕК се е събрала и е решила в неделя да изпрати няколко тира с пари към София. Що за простотия. Камиони с пари обикаляли били страната. А тези пари откъде са, колко са, на каква цена са? Ако може и в нашия двор да се отбие едно такова камионче ще е чудно.
57
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много прости хора сте.Това означава,че държавата има право да ползва парите за ликвидност на банките.Банките са стабилни. Държавата също.Не сте наред вие.Вие сте ***.Паника има за глупаците.
56
8
 
3
 
! Отговори
111 преди 9 години
браво на ес , как ни обичат , дават ни пари ей така ,моля ако обичате кажете къде ще ги раздават да се наредя на опашка , щом неискат да ки връщаме -лек ден
55
5
 
17
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
Много ми е интересно, дали ДАНС ще постъпят както трябва и дали ще задължат Бойко Борисов за 24 часа? Или като е политик и го "дават" по ТВ, е недосегаем?!
54
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БеселинаЩом Бойко казва значи е така.
53
2
 
4
 
! Отговори
камиончо преди 9 години
Сега Бойко веднага да отива в Щатите!Обамчо, голям черен братко, помагай!Ние гласуваме винаги за правилния Борисов!
52
7
 
17
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До АнонименНо ако един самодоволен ***, какъвто е Бойко Борисов, си позволява да говори глупости и да притеснява хората, мисля, че трябва да има и коректив. Аз казвам мнението си, мисля че хората ще бъдат излъгани да развалят депозити и по този начин без да искат ще допринесат за създаване на паника. Всеки иска стабилна среда, включително и аз. Днес атакуват банка, утре може да е някой от нас.
51
6
 
6
 
! Отговори
попа преди 9 години
Браво на правителството. Ако аз бях премиер, въпреки идещата оставка, и аз щях да взема 3.3 милиарда от данъците на хората и да ги дам под формата на "кредитна линия с държавни пари" на няколко АД-та за да им помогна, с уговорката те след време да ги върнат.
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страха е форма на управление,като глад,както пари,както религия.Ако банките рухнат,тези дето са сега на власт,никога няма да бъдат вече,независимо дали са управляващи или опозиция.Та техния страх да не загубят властта е в пъти по-голям от този на вложителите.
49
8
 
17
 
! Отговори
Demos преди 9 години
Писна ми от опитите на Боко Кратуня да дестабилизира държавата. Неговите *** висят пред банките и правят опашки. Това трябва да се каже най-после на висок глас! Банките са стабилни и сигурни! Боко Кратуня, под командата на Вашингтон, иска да обрече на глад и мизерия целия български народ!!! Той трябва да бъде осъден за диверсия!!!
48
0
 
8
 
! Отговори
чувам гласове преди 9 години
Кво става тука, бе?Заради еврейски печалби, хората не могат световното на спокойствие да изгледат!
47
0
 
7
 
! Отговори
БУДА-ла преди 9 години
А най-добре е, да хващате мотиките и да заминавате да копате на нивата!Ясно е, че ви мързи да работите нормална работа, ама защо пък чак толкова нахално трябва да ни напомняте този факт вече 25 години... едни и същи муцуни?!И да продължавате да се навирате на места, къдете ЯВНО НЕ се работи, а се получават пари?!...Айде бегайте, моля....
46
0
 
1
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До АнонименДано сте прав/а! :-)
45
0
 
11
 
! Отговори
до 61 преди 9 години
Да тия дето нямат нищо няма къде да го тъпчат, но за това пък си мислят,че при една криза ще им опростят кредитчето и седят и наливат по форуми и коментари... :))) Ето тези са ми най-смешните... :)))
44
1
 
3
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До --Не е "заем" ,ох...
43
3
 
6
 
! Отговори
-- преди 9 години
Отново ДВУЛИЧИЕ в ЕК. Значи, ако става въпрос за БДЖ и други предприятия - държавна помощ е недопустима, но за банките - може?!? И обикновено се чака с месеци за становище на ЕК по някой казус, сега - отговор ЗА ЕДИН ДЕН?!?!
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БеселинаНе всички тъпчат пари в буркани и дюшеци...
41
3
 
15
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До до 51Ситуацията не е нормална, защото банката е готова да поеме до няколко пъти увеличение на нормалната ежедневна активност. Но когато се развалят дългосрочни депозити, тегли се на поразия, няма как да се предвиди степента на простотия на народа ни... Не обвинявам и хората, доста са изстрадали, но само те ще загубят...
40
2
 
16
 
! Отговори
до 51 преди 9 години
Искаш ликвидност....ето ти ликвидност. Нали си искат хората парите, ето сега с едно заемче ще си ги вземат и после и от данъците ще им ги вземат.... Политиците прости ама народа ОЩЕ ПО-***!!
39
0
 
7
 
! Отговори
Беселина преди 9 години
До ХАХАТака и трябва! :-) Но, не може да се носи отговорност за всички. Който е глупав, глупав ще си и остане, това е... Жалко е, но е истина...