Няма банкова криза, банките ще работят нормално

Плевнелиев: Парите на гражданите са сигурни, бордът - непоклатим
Обновена: 29 юни 2014 19:21 | 29 юни 2014 18:24, Екип на Dnes.bg
190
Няма банкова криза, банките ще работят нормално
Снимка: БТА

Банкова криза няма. Има криза на доверието и криминална атака. Няма основание и причини да се поддаваме на паника. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след продължилите над 4 часа консултации с политическите партии.

Още по темата
На срещата присъстваха и шефът на БНБ Иван Искров и заместникът му Калин Христов.

Политическите партии и институциите декларираха своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, обяви държавният глава.

"Парите на гражданите и фирмите, вложени в банките, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на ЕС, валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1,955 български лева са и ще бъдат равни на едно евро, докато сменим българския лев с еврото", заяви Плевнелиев.

Той беше категоричен, че държавата разполага с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справи с всички опити за дестабилизация, като застава зад всяка банка, подложена на атака.

Президентът увери, че се предприемат всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност. В ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност.

Международните пазари ни вярват, добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана, заяви държавният глава.

Президентът посочи още, че политическите партии осъждат остро разпространяването на слухове и неверни твърдения по отношение на финансови институции в България.

"Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат резултати. Необходими са спешни действия за откриване и наказване на извършителите и поръчителите на това злонамерено деяние. Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си. Но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс", успокои още президентът.

Той съобщи, че политическите партии са поставили банковата сигурност над политическите си различия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
4
 
! Отговори
vivian преди 9 години
Какъв автогол си вкара г-н Борисов с инсценираната банкова криза, не е истина просто....А това, че подкрепи дата на изборите насред Байряма, когато уж за празника ще се изсипят стотици хиляди избиратели от Турция - е със това окончателно заби дъното. Няма да го бъде г-н Борисов на изборите, колкото и да му се иска! Компроментира се ужасно много, а можеше да е другояче.
108
0
 
4
 
! Отговори
111 преди 9 години
До 127Либерализмът, който ти тачиш вече си отива. Основната му слабост е, че във всички страни създава шепа свръхбогати, които започват да контролират политическите системи с цел по-бързото им забогатяване, защото по- бавно биха забогатели само на пазарен принцип. Т.е. започва деформация на правна, политическа и икономическа система заради желанието на шепа хора максимално бързо да стават все по- богати, то тома е по- тежък тоталитаризъм и от комунизма, наречен от политолозите партокрация.
107
0
 
5
 
! Отговори
планирано преди 9 години
Всичко това е планирано отдавна...Може би преди 2,3 месеца бях попаднала на една статия , в която предупреждаваха именно за такава банкова криза! За мое голямо съжаление не си спомням нито кой я беше написал,нито в кой сайт съм я чела,но ФАКТ е че я имаше !
106
0
 
6
 
! Отговори
О-я Маймунска лапа преди 9 години
В момента тече операция НАИВНИК.След решението на ЕК за разхлабване на колана елита реши да научи българина да разхлабва колана.Народопсихологита е показала че дай на българина пари той ще си построи къща.Ако има той ще ги внесе в банка(бели пари за черни дни).Няма да се занимава с бизнес защото ще ги загуби.И така се натрупаха толкова много пари от депозити че банките се чудеха как да увещават българина да ги харчи за да дръпнеикономиката.Хеле получи се.Изтеглиха се може би над милиард.
105
0
 
6
 
! Отговори
bankera преди 9 години
Не се поддавайте на тези слухове и нарочни инсценировки.Банките наистина имат необходимата финансова стабилност и ресурс да обслужват своите клиенти, и дори вече настройват работата си с оглед увеличаване на кредитирането и за физически лица и за бизнеса, вкл. и малкия и средния, т.е. банките вече желаят отново да осигурят горивото на двигателя на икономическото развитие.Доверието между банки и общество бе изграждано дълго за да се разруши с един замах.Не вярвайте на слухове!
104
0
 
2
 
! Отговори
bankera преди 9 години
До 111Позицията Ви е валидна но за един друг политически строй и икономически режим, който преди 25 години си отиде. Няма как да има растеж на частния бизнес при условията на монополна среда, такава каквато я представяте. Но съм съгласен,че трябва да има много добро държавно икономомическо регулиране, т.е. да има здрави законови условия, така ,че да не се позволява на важни икономически сектори да бъдат държани от олигарси, или частния бизнес да бъде тъпкан от такива или от държавата!
103
1
 
4
 
! Отговори
111 преди 9 години
На нас българите свободия не ни трябва. Трябваше да има само една национална банка с клонова мрежа, един телекомуникационен оператор, една жп компания, единна държавна система на енергетиката. Всички цени на тези държавни предприятия трябваше да бъдат СТРОГО РЕГУЛИРАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА.И ако беше така частният бизнес щеше да се развива още по-добре, защото щеше да расте във финансово предвидима среда,защото това са му основните разходи.Освен това при по- силна държава нямаше да има и такава корупция
102
0
 
10
 
! Отговори
ПРО КЛЕТНИЦИТЕ преди 9 години
БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА ЗАРАДИ КРАДЦИ КАТО ИВАН КОСТОВ, УСМИХНАТИЯ МОШЕНИК СОФИЯНСКИ, БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ, АХМЕД ДЕМИР ДОГАН И АБСОЛЮТНО МНЕАДЕКВАТНАТА БСП/Т.Е. ЛЯВОТО/.ПАРИТЕ ОТ РАЗБОЙНИЧЕСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ СА В КОСТОВ И НЕГОВИТЕ ОБРЪЧИ ОТ ФИРМИ, ПАРИТЕ ОТ ЕВРОФОНДОВЕТЕ СА В БОРИСОВ, ПЕЕВСКИ, ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА, ПРОКОПИЕВ, А ПОСРЕДНИКЪТ БРОКЕР ДОГАН - АГЕНТ НА ТУРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ ИНКАСИРА БЕЗУМНИ КОМИСИОНИ. А НАРОДЪТ ДА ГО ДУХАСТ, НА ТЕФЕРИЧ КАКТО КАЗВА ТРЕНЧЕВ.ВСИЧКИ СА В КЮПА
101
1
 
6
 
! Отговори
БОКО ЛЪЖЕЦА преди 9 години
ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЗВА ИСТИНАТА, ОТ КАКВО СЕ СТРАХУВАТ И ПОЛИТИЦИТЕ И ЖАЛКИТЕ ***? А ИСТИНАТА Е, ЧЕ БАНКЯНСКАТА МУТРА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ТАКА СЕ Е УСТРЕМИЛ КЪМ ВЛСТТА, ЗА ДА ЯХНЕ НАРОДА И ДА ГО ОБЕРЕ ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ, ЧЕ ОЩЕ ОТ САЩ НАГНЕТЯВАШЕ ЛЪЖАТА ЗА ФАЛИТА НА ДЪРЖАВАТА И БАНКИТЕ, А В ПЕТЪК ПРЕЗ ПОЛОВИН ЧАС ДАВАШЕ ИЗЯВЛЕНИЯ, ЧЕ БАНКИТЕ СА НЕСТАБИЛНИ И ВСЕКИ СЕ ПРАВИ НА РАЗСЕЯН И ПО ТОЗИ НАЧИН МУ ПОМАГАТ ДА СЕ ДОКОПА ДО ВЛАСТТА. ДА МУ ПОКАЖЕМ СРЕДЕН ПРЪСТ НА ТЪПАКА
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко тръгна от ***-протестна мрежа и със съдействието на Буда тиквата,който незнайно защо не е извикан да дава обяснения за истеричните си бтъртвежи по две телевизии в събота.
99
0
 
6
 
! Отговори
асд преди 9 години
Днес имаше няколко човека пред клона на въпросната банка. Вероятно са хора, които имат неотложна работа и се притесняват дали ще могат да си я свършат и затова са отишли по-рано, за да се подсигурят. Сигурен съм ,че до утре нещата ще се нормализират. Мои роднини си държат парите там и не са си мръднали пръста да предприемат нещо. Всичко ще е наред.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ, тук всичко винаги е под контрол и ОК.За това сме най бедната страна !Помня навремето ми обясняваха колко са полезни марулите.Как няма опасност. А си внасяна тайно за тях.Не вярвам на никой.И не съм длъжен!
97
2
 
9
 
! Отговори
Кой? преди 9 години
Вдъхновителите на финансовата криза са ГЕРБ,Реф. блок,Яне...А изпълнителите са "протестърите",които са готови да запалят страната от 4-те й края.Това бе последната фаза на техния "протест"!
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да се очудя ако след няколко дни разберем че не са казали истината. В България престъпноста по високите етажи на властта е безнаказана , затова и дейноста им е безотговорна.
95
2
 
14
 
! Отговори
УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ преди 9 години
Истината е че Борисов предизвика тази истерия--откак се върна от САЩ,само говори за фалити и нов заем от МВФ......кой е виновен в случая???? Тиквата заради свойте амбиции и селското си его,ще докара война в България.....Толкова е нагъл,че вече мисли целият си народ за будали--ама като има лош ****рял да го следва--така ще е..............
94
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кутев си е *** и блюдолизец и ще си получи заслуженото за това престъпление.А тези които са го послушали са луди.
93
2
 
6
 
! Отговори
xaxo преди 9 години
Ще ви направя група във ФБ "Аз съм ***, изтеглих си парите. В хлебарницата не бяха прави" да си я лайквате. Не се крийте-пребройте се !
92
0
 
2
 
! Отговори
хахо преди 9 години
До зрителНе питай защо, а блей - БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ! Не те чувам :) БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ !
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кутев даде сигнала да се теглят депозитите.Вижте внимателно интервюто му.
90
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къв е този Валутен Борд с някакви си мишки пари 1 милиард се усра , а паричната маса депозитите са 50 милиарда..