Федерика Могерини – новото поколение по върховете на ЕС

Тя беше назначена за външен министър на Италия през февруари
Обновена: 31 авг 2014 20:48 | 31 авг 2014 17:56, Елка Василева
54
Федерика Могерини – новото поколение по върховете на ЕС
Федерика Могерини. Снимка: Reuters

Новото лице на европейската дипломация, 41-годишната Федерика Могерини, досегашен министър на външните работи на Италия, бележи идването по върховете на ЕС на ново поколение, което според италианския премиер Матео Ренци трябва да въплъщава една Европа, която е по-отворена към гражданите, по-близка и солидарна с младите, по-уповаваща се на европейските ценности, отколкото на ценностите на единната валута, отбелязва Франс прес.

Могерини беше назначена за министър на външните работи на Италия за всеобщо учудване през февруари и е един от най-младите министри в кабинета на Матео Ренци. По онова време дори президентът на Италия Джорджо Наполитано изрази съмнение в нейните компетенции. Могерини успя да измести на поста на външен министър на Италия харизматичната и опитна 65-годишна Ема Бонино.

След като италианската Демократическа партия на Ренци се представи много добре на европейските избори за разлика от повечето партии в лявото пространство и се утвърди като първата национална лява сила в ЕП, Ренци издигна кандидатурата на Могерини за поста на водещ европейски дипломат.

Още по темата

В последните месеци Могерини, която има голямо доверие в себе си, умножи пътуванията, по-специално в Украйна и Русия, но и в Близкия изток. Срещата й с Владимир Путин обаче й навлече доста критики и тя беше определена като прекалено проруски настроена. Могерини покани Путин на срещата на върха Европа-Азия през октомври, организирана от италианското председателство на ЕС и изрази подкрепа за газопровода на Газпром "Южен поток", припомня ДПА.

В Туитър критиците на Могерини създадоха акаунт "Спрете Могерини", насочен срещу нейната номинация, допълва ДПА.

Италиански анализатори обаче обвиниха в лицемерие критиците на "проруската" Могерини и посочиха, че не само тя, но и Германия и Франция заемат предпазлив подход спрямо Кремъл, допълва ДПА.

Наблюдатели от водещи италиански медии изразиха днес резервирани оценки около издигането на външния министър Федерика Могерини на поста върховен представител за общата външна политика и сигурност на Европейския съюз.

Резервите са свързани главно с нейните лични качества и с досегашната й работа като шеф на италианската дипломация.

Според Томас Макинсън от всекидневника "Фато куотидиано" министър Могерини е с твърде скромен принос в административните и дипломатически дейности на външното министерство.

Политическият наблюдател на ежедневника "Стампа" Чезаре Мартинети свежда до две резервите по адрес на Могерини - малко известна и със скромен международен опит.

 "Италианката ще трябва да се превърне в онова, което досега не беше като министър на външните работи - авторитетна, харизматична и призната от всички. За да постигне това, не се нуждае от синтезирана политика или компромиси, изразяващи съжаления и пожелания, които задоволяват всички. Има нужда от външна политика, която представлява Европа и отстоява нейните интереси във всички части на света. Такъв оперативен успех не постигна нито англичанката лейди Катрин Ащън, нито (преди нея) испанецът Хавиер Солана. Назначенията на Доналд Туск и на Федерика Могерини съответстват на логиката на равновесие между  отделните политически и географски области в съответствие с  традиционния "брюкселски наръчник" за разпределяне на постовете“, смята Мартинети.

Могерини е родена в Рим. Завършва висше образование в столицата и прави докторантура по политически науки в университета "Сапиенца", посочва Франс прес. Докторската й дисертация е посветена на исляма и политиката и е написана след кратък престой на Могерини във френския град Екс-ан-Прованс в Института за изследвания и проучвания на мюсюлманския и арабския свят. Там Могерини отива благодарение на програмата на ЕС за университетски обмен "Еразъм".

В началото на 21 век Могерини участва в национални и европейски кампании срещу расизма и ксенофобията. По онова време е назначена за заместник-председател на Европейския младежки форум, обединяващ европейски младежки организации, както и за заместник-председател на Организацията на младите европейски социалисти.

Могерини започва да се занимава с външна политика в партията Леви демократи, от която се ражда Демократическата партия, днес на власт в Италия. Могерини отговаря за връзките на партията с американските демократи и с Партията на европейските социалисти.

Могерини е депутат в италианския парламент от 2008 г. Тя е в състава на комисията за външна политика и комисията за отбрана в Камарата на депутатите.

През 2013 г. е начело на италианската делегация в парламентарната асамблея на НАТО. През декември става ръководител на европейските и международните въпроси в ръководството на Демократическата партия.

Могерини говори, по думите й, прилично английски и френски и малко испански, припомня Франс прес. Тя е женена за бившия директор на хуманитарната организация "Спаси децата" Матео Рабезани, който преди време отговаряше и за международните отношения в римското кметство по времето на управлението на кмета Валтер Велтрони, посочват ДПА и Франс прес. Могерини има две дъщери - Катерина, родена през 2005 г. и Марта, родена през 2010 г.

В блога си на адрес www.blogmog.it Могерини пише, че обича да пътува, независимо къде, че обича да чете, предимно полицейски романи, както и да прекарва времето с хората, които обича.

Начело на дипломацията в ЕС Могерини ще наследи Ащън, която си спечели хвалби заради посредническата си роля между Сърбия и Косово и в преговорите по иранската ядрена програма, посочва ДПА, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мнооооо грозна! и как пререди Кристалина нямам думи
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Федерика Магарици!
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската агресия срещу една независима и суверенна държава продължава.Европа спи, както през 1938-***...
29
1
 
2
 
! Отговори
acca преди 9 години
40 - с какво китай ще прегази европа бе *** - с преобладаваща пехота с амортизирани оръжия ли?
28
2
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
EVROPA. SLUSHAITE ME SEGA ! PROBLEMA V UKRAINA MOGE DA SE RAZRESHI PO EDIN EDINSTVEN NACHIN! ....., V UKRAINA IMA UKRAINCI I RUSNACI KOITO ISKAT DA BADAT ANEKSIRANI KAM RUSIA, IMA I UKRAINCI KOITO ISKAT DA BADAT ANEKSIRANI KAM EVROPA ! UKRAINA TRJBVA DA SE RAZDELI NA DVE ZA DA SE UGODI I NA DVETE STRANI ! TOVA E GELANIETO NA XORATA I TOVA E DEMOKRACIATA !!! ,, SHEFOVETE NA EC VODIAT EVROPA KAM VOINA, SEGA SHTE ZAPOCHNAT PAK KLISHETA KAK UKRAINA TRIABVA DA ZAPAZI TERITORIALNATA SI CIALOST I PR.??
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че западняците са ***, го знаем отдавна. Ама взеха да стават и все по-грозни. Нямаше ли барем една хубава италианка, та избраха тоя крокозавър да плаши посланиците.))))))
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ала бала....пак искат да ни метнат
25
0
 
2
 
! Отговори
разбирача преди 9 години
Ного грозна бе Танасе....
24
0
 
1
 
! Отговори
миро преди 9 години
Струва ли ми се ама в лицето нещо ,не е итало,по удря на славянско нещо такова
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С политиката си Лавров ще прегази като луда кравма телето си тази новоизбрана европейска външна политикантка.....
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименза да може да завърши Федерика с диплома "религията и политиката в исляма"
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пред български медии рицарят на морала в политиката Росен Плевнелиев заяви, че е 90% сигурен в избора на Кристалина Георгиева за върховен еврокомисар на ЕС по външната политика. От медийни съобщения обаче става ясно, че на т.н. лидерска среща Федерика Могерини е избрана на този пост с пълно единодушие, т.е. самият Плевнелиев е гласувал за конкурентката на Георгиева. Браво, Росене, това е твоя висок морал!
20
1
 
5
 
! Отговори
Евродепутат преди 9 години
Още мъка сполетя супер-калинките от БСП. Не можаха да се вредят за Еврокомисар и сега бълват огън и жупел срещу Кристалина Георгиева. Това показва, че са антибългарска партия каквато са от 1944 г. Единствената партия , която избива хора от собствения си народ е БКП-БСП и то в целия свят. Въпреки тях България ще пребъде и това на 5 октомври ще им се изясни окончателно. Апропо къде е Станишко, нали щеше да е голям шеф в ЕС. Извинете забравих, сега ще откриват пост за еврокомисар по копчетата на униформата в червената армия.
19
0
 
5
 
! Отговори
Phoenix преди 9 години
Въъъ, тва мяза на актьора Чеви Чейс, ама с перука.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво каза Тодор Живков комуниста ? - От всеки ще вземем спроед възможностите му и на всеки ще дадем според потребностите му ! и те от тогава като взеха че без брой се народиха, все с потребности и без никакви възможности. Чернички, миризливки, крадливки. Какво каза Бойко Борисов - демократа- На всички по равно ще дадем ! А от кого ще вземе като останаха само тези с потребностите. И двамата са от един дол денки. Майчтори от едни да вземат на други да дават и по пътя да крадът
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ""проруската" Могерини" ще трябва да каже на Путин да изтегли сатрапите си - или по дипломатично - "да прекрати "отпуските" на "заблудилите" се руски военни части в Украйна.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До janдекларация за расова чистота ще и поискаш ли на арийката, или ще прескочиш някои от роднините
15
0
 
4
 
! Отговори
1-n преди 9 години
хехеколко федероси е врътнала...
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудно ми е защо в Европа днес има толкова джамии, ислямисти и най популярното име в Скандинавия е Мохамад ?
13
3
 
4
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Като гледам....достойна наследница на Ештън. Му-ха-ха-ха. Тея явно ги избират по снимка.