С неопитен дипломат №1 на ЕС Лавров "ще ги смели на кайма"

WSJ: В конфронтацията с Русия Европа тества единството си
4 авг 2014 20:47, Елка Василева
205
С неопитен дипломат №1 на ЕС Лавров "ще ги смели на кайма"
Снимка: архив, Reuters

Сблъсъкът с Русия засега сплотява ЕС, като циментира влиянието на Берлин върху целия политически спектър.

От самото си създаване през 1957 г. с Римския договор Европейският съюз се оформяше от кризи. Съюзът се е задълбочавал и разширявал често като реакция на трудни вътрешни проблеми и на сложни външни предизвикателства, пишат Лорънс Нормън и Стивън Фидлър в Wall Street Journal.

Предписаното от Римския договор "все по-тясно обединяване" обаче не е нещо предопределено. Всяко ново предизвикателство може да сплоти блока още повече или да го разедини.

Най-прясното вътрешно предизвикателство - кризата на еврото - беше твърде скоро и може би още е рано да се оцени ефектът му. Засега то сближава по-тясно страните, използващи общата валута.

Сега блокът се изправя пред ново външно предизвикателство от Русия, която с действията си в Украйна показва, че е готова да променя границите на съседните страни. По този начин тя, както мнозина смятат, подкопава правилата на играта, установени в Европа след Втората световна война.

Действията на Русия винаги са оказвали влияние върху блока. Корените на ЕС лежат в желанието да се избегне нов конфликт между Германия и Франция, но блокът се е консолидирал под въздействието на главната геополитическа реалност на времето - Студената война и заплахата от Съветския съюз. През 1950-те години, след като Корейската война превърна Студената война в много по-гореща, европейските столици и Вашингтон видяха стратегическа полза от европейското единство.

По същия начин разпадането на Съветския съюз през 1991 г. и последвалото спадане на напрежението в отношенията Изток-Запад отвориха пътя за огромното разширяване на ЕС през последните две десетилетия. Блокът се увеличи с 12 членки до общо 28. Въпросът сега е дали една враждебна Русия ще сплоти ЕС още повече или ще раздели неговите 28 страни членки още повече.

Засега кризата като че ли сплотява блока, макар и скромно. Въпреки дълбоките различия колко силно да се реагира посланиците се договориха за налагане на секторни санкции върху руската икономика - стъпка, която изглеждаше малко вероятна преди няколко седмици.

"Мисля, че това е решителен скок, огромен скок и хората не трябва да го подценяват", каза висш служител в Брюксел. Занапред, каза служителят, ключов тест ще бъде как блокът реагира на усилията да се направи ЕС по-слабо зависим от руските енергийни доставки. Ако това бъде постигнато, то ще позволи на страните от Източна и Централна Европа, които зависят от Русия, да внасят енергия от Запада.

Централен въпрос тук, отбеляза той, ще бъде дали страните членки ще избягват енергийни споразумения "на парче", към които те са прибягвали в миналото, за да изтръгнат по-изгодни условия.

Критично важно ще бъде също така дали страните, ангажирани със спонсорирания от Русия газопровод "Южен поток" - сред тях Унгария, България и Австрия, ще се изкушат да дадат ход на проекта, пренебрегвайки възраженията на други страни от ЕС.

Друг въпрос е дали кризата ще промени "гравитационния център" между страните членки и Брюксел в определянето на външната политика. Кризата засили аргумента, че следващият представител по външната политика трябва да има водеща роля в рамките на Еврокомисията по всички въпроси, свързани с външните отношения, включително енергията и търговията.

Според Чарлз Грант - директор на Центъра за европейска реформа в Лондон, кризата показа, че държавите от ЕС "могат да постигнат повече, като координират усилията си, отколкото ако действат поотделно". Това, каза той, трябва да повлияе за решението кого ЕС ще избере да наследи Катрин Ащън като външнополитически шеф.

"Русия е толкова важна, че ако те поставят на поста много неопитен човек, руският външен министър Сергей Лавров "ще ги смели на кайма", отбеляза Грант.

На среща на върха миналия месец тези, от които зависеше, разколебаха подкрепата за италианската кандидатка за поста - външната министърка Федерика Могерини. В крайна сметка блокът отложи решението за края на август, когато лидерите на ЕС отново ще се съберат на среща на върха в Брюксел.

Никой не очаква властта на столиците изведнъж да бъде абсорбирана от Брюксел. Все още наистина не е ясно дали руското предизвикателство ще наложи повече единство или повече разделение между правителствата в ЕС и дали ЕС ще се окаже с повече тежест във външните отношения.

Все пак вече може да бъде направен един извод: влиянието на Берлин в делата на ЕС расте през целия политически спектър.

Цитираният по-горе Чарлз Грант казва, че за да постигне единство по въпроса за Украйна, Германия се е приближила към "средна позиция", отстъпвайки от традиционния си проруски курс. "Една последица от руско-украинската история бе, че Германия се изяви като новия лидер на ЕС не само в икономическата, но и във външната политика", каза той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
EVROPA. SLUSHAITE ME SEGA ! PROBLEMA V UKRAINA MOGE DA SE RAZRESHI PO EDIN EDINSTVEN NACHIN! ....., V UKRAINA IMA UKRAINCI I RUSNACI KOITO ISKAT DA BADAT ANEKSIRANI KAM RUSIA, IMA I UKRAINCI KOITO ISKAT DA BADAT ANEKSIRANI KAM EVROPA ! UKRAINA TRJBVA DA SE RAZDELI NA DVE ZA DA SE UGODI I NA DVETE STRANI ! TOVA E GELANIETO NA XORATA I TOVA E DEMOKRACIATA !!! ,, SHEFOVETE NA EC VODIAT EVROPA KAM VOINA, SEGA SHTE ZAPOCHNAT PAK KLISHETA KAK UKRAINA TRIABVA DA ZAPAZI TERITORIALNATA SI CIALOST I PR.??
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Две световни войни в съюз с Германия два краха.Сега както упорито тласкат света към ,,трета световна война" дали ще сме живи да видим новата ,,национална катастрофа" пак под водачеството може би на ,,четвъртият райх".В момента правителствените войски нарочно обстрелват химически завод за да предизвикат екологическа катастрофа и сигурно пак Русия ще е виновна.
122
1
 
12
 
! Отговори
ългарин преди 9 години
Значи Еврочиновниците пак искат от нас да си зарежем собствените интереси и пак да им ходим по евала на тях и най-вече на американците! Докога ще ни правят на балъци и докога нашите ренегати "евроатлантици" ще служат на чужди интереси. И догога ще ги търпим тия, като новоизлюпеното правителство на Националното несъглаесие.
121
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
S "golemite " si politici Putin I Lavrov , Rusia shte zavurshi s izolaciq , a I svetovnoto po futbol 2018 nqma da vidi . Taka e. Na gol *** , 4ifte pishtovi ne se slagat.
120
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС са кръвопийци!!!
119
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има една приказка за тоягата и моркова - ха познайте коя държавас буква Б е главния герой в постановката.
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох, тя и веселата Псаки е много добра,премести русата граница с има-няма 800км навътре:)шегаджийка.
117
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лавров гази!Не прощава!
116
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Централен въпрос тук, отбеляза той, ще бъде дали страните членки ще избягват енергийни споразумения "на парче", към които те са прибягвали в миналото, за да изтръгнат по-изгодни условия.---------Т.е. - въпроса е - "ДАЛИ ЩЕ КУПУВАМЕ ПО-СКЪПО ОТ НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ ЯНКИ И ТЕМ ПОДОБНИ ИЛИ ЩЕ КУПУВАМЕ ПО-ЕВТИНО"Те искат да купуваме от тях, НА ПО-ВИСОКА ЦЕНА!И в България има много съгласни хора!Не е учудващо, предвид факта, че на всички избори хората гласуват за едни и същи бандити, които познават!
115
3
 
17
 
! Отговори
сват Наум преди 9 години
Ми тя американската дипломация нали е много опитна,а пък като влезе в стълкновение с Лавров, оня само им подава ръка и като се здрависат само я извърта рязко на 180 градуса и в следващият миг ония се оказват на пода а с ботуша стъпил върху врата им.И като тръгнат да се дърпат сами виждат че ще си го счупят и затова се кротват накрая.*** майни после като се приберат в белия дом само крещят"How that happened" и се озлобяват още повече.А той с европейците може и да пропусне здрависването даже.
114
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бившият президент на Украйна Виктор Янукович иска Съдът на ЕС да анулира замразяването на активите му, наложено от съюза.
113
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 158 КЕРИ НАИСТИНА Е ПО ДОБЪР - С КРИЛАТИ РАКЕТИ И БОМБИ - ВЪДВОРЯВА МИР В ЦЕЛИЯ СВЯТ
112
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно ли разбрах, че Брюксел трябва да ни командва, а ние да слушкаме, но без да "папкаме"? Че националните държави трябва да забравят съществуването си и да преотстъпят доброволно суверенитета си и да се сведат до администриране на територия? За интереси просто не пиша, те нямат право на собствен интерес, а само да се подчиняват?
111
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха Василев се боядисал сега "християнският морал" хехееее тиквун нещастен рано си закукуригал на стобора, ама никой не ти обръща внимание освен за подигравки.
110
6
 
64
 
! Отговори
Пепа преди 9 години
САЩ не си налягат парцалите докато не предизвикат конфликт някъде. Сега виновна им еРусия, следва Китай и не ми се мисли какво ще стане...
109
7
 
44
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Сайтчето Днес, продължава със *** статии, но няма да промени мнението на българите.Неистови ще останат опитите, не напразно са много, ама много назад в класацията на новинарските сайтове.Нека да информират читателите си на кое място са последните три месеца....Ако го направят ще има изненадани...ха дано, ама надали.
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Членска карта 7На кого му пука за вашите смешни натрапени показатели за благополучие... Като сте цъфнали и вързали, що не правите деца!??? Има и други не достъпни за англосаксонеца ценности.... В Индия и Китай хората правят и отглеждат деца. Само това остава след теб, нищо друго- децата и внуците.-------тоя пък,,кой не прави деца бе:)и кой си ти да казваш,какво ще правим. в китай правят щото презервативите са скъпи
107
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MRYSNATA MALKA TAINA NA USA E 180 MILIONA BEDNI OT KOITO 40 MILIONA POD MINIMUMA XAMERIKANSKA ME4TA TOVA POKAZVA STATISTIKATA I AKO REPRESIVNIQT APARAT NE GI DYRJI ZDRAVO SHTE SE IZBIQT KATO KU4ETA
106
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен156-но истината е че обикновения руснак живее бедно.----------а къде не живеят бедно-Париж,Лондон,Рим,Ню Иорк????? ---та там цели квартали са долнопробни гета.Или това вие не го виждате??? Или пропагандата вече ви е испила мозъка------------зависи какво разбираш под бедно, най-бедно живеят в българия , сърбия и украйна.най-близките до рашата страни. а това което го мислиш за бедно си е баш нормален живот
105
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TI SHTO NE SPISH BE SOROSOID ZAGUBEN ILI STQGASH BAGAJA ZA GETOTO V USA MNOGO VI MILO ZA TAM EI AIDE 4UPKATA