Държавните нефтени компании на Русия-обект на санкции на ЕС

Под ударите попадат и петте руски държавни банки
Обновена: 12 сеп 2014 10:48 | 12 сеп 2014 10:46, Миглена Иванова
126
Държавните нефтени компании на Русия-обект на санкции на ЕС
Снимка: Reuters, архив

„Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпромнефт“, както и производители на стоки и суровини с възможна двойна употреба, са обект на новите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на публикуваните в Официалния вестник на ЕС ограничителни мерки.

Въведени са и допълнителни ограничения пред финансирането на петте руски държавни банки - „Сбербанк“, „Газпромбанк“, „Внешэкономбанк“, „Россельхозбанк“ и ВТБ.

Още по темата
Мерки са предприети и срещу „Уралвагонзавод“, „Оборонпром“ и „Обединена авиостроителна корпорация“.

В „черния списък“ на ЕС са включени още „Сириус“, „Станкоинструмент“, „Химкомпозит“, „Калашников“, Тулският оръжеен завод, „Технологии за машиностроенето", “Высокоточные комплексы", концернът ПВО "Алмаз-Антей" и НПО "Базальт".

В списъка са и още 24 физически лица, сред които шефът на концерна „Ростех“ Сергей Чемезов, премиерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Захарченко, Владимир Жириновски, зам.-говорителите на Държавната Дума Владимир Василев, Иван Мелников, Игор Лебедев и Николай Левичев.

С тях физическите лица, на които се забранява да пътуват в ЕС и чиито активи се блокират, нарасна до 119 имена.

ЕС забранява дълговото финансиране за трите нефтени компании с руско държавно участие. Въвежда се незабавна забрана върху търговията с облигации на трите компании с матуритет над 30 дни, както и емитирането на нови дългови книжа на европейските пазари.

Забранява се и предоставянето на кредити и на инвестиционни услуги на петте банки с държавно участие. Подобни са и мерките срещу другите предприятия.

Санкциите засягат дейности, свързани с продажбата или преноса на суров нефт и нефтопродукти, се посочва още в публикацията.

Забраняват се пряката или непряката продажба, доставка, прехвърляне или износ на стоки и технологии с двойна употреба, независимо дали те са с произход от ЕС, на физически или юридически лица, образувания или органи в Русия, включени в днешния ограничителен списък.

Санкциите по отношение на отбранителната индустрия и производството и разпространението на енергоносители ще бъдат прилагани спрямо договори, сключени от днес нататък, но няма да засягат вече действащи споразумения.

Говорителят на руския външен министър Сергей Лавров - Александър Лукашевич, определи новите санкции като „абсолютно неприятелска стъпка“, съобщава ВВС.

Изданието припомня, че вчера помощникът на руския президент Владимир Путин Андрей Белоусов посочи, че руското Министерство на икономиката е подготвило ответни санкции, които ще засегнат вноса на автомобили и продукти на леката промишленост.

Русия вече забрани вноса на храни от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: РусияЕСбанкисанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мене санкцийте не са заради донбас,а заради Руската икономика която галопира,но сащ създадоха войната за да забавят икиномическия тръст на Русия.дано Путин не се огъне пред тези агресори.
18
3
 
5
 
! Отговори
ПУТ..ИНА Русия преди 9 години
Само да напомня , че няма как Русия да спре доставките на газ без да ги насочи другаде. НЯМА КАК?? ТЕХНИЧЕСКИ е НЕВЪЗМОЖНО. Да не говорим, че 89% от парите на държавата идват от нефт и газ. ОЗначава неминуем ФАЛИТ. Аз съм живял там 6 години в Москва- в тази държава освен ядрено оръжие няма нищо друго което да е технически грамотно. Мина старото време когато дебелината на бронята бе решаваща. Без технологии си загинал. Дали САЩ дават на Русия последните УИНДОУС ?? Изнасят нефт -а внасят всичко
17
2
 
2
 
! Отговори
Зимаааа преди 9 години
Хммм Да не се чудят защо им намалява газта. Или Украйна краде, или Русия врътва кранчето. Възможно е, например Полша да имат макс. обеми на доставка, но регулярните да са доста по-малко. Сега, когато правят реверсивни доставки към Украйна, да заявяват и тези количества, но Русия да подава обеми според регулярните и затова Полша да пищи на умряло с 45% намалени обеми на доставка.
16
4
 
6
 
! Отговори
Pepo преди 9 години
Трябваше силна Европа много преди този момент да помисли за неудобствата,които може да се получат от спирането на газа.Самите държави се набутаха в този капан,да трябва да се съобразяват с един болен руснак.Като се замисли човек,Русия с какво разполага?Отговорът е ясен.Само с две неща Русия има някаква позиция на световната сцена.И това са газа и бомбите.Замислете се като свърши газът какво следва.Европа без газ ще и е трудно няма мнение,но няма да е фатално.Русия без Запада ще е новата С.Корея
15
8
 
8
 
! Отговори
За Русия! преди 9 години
Скоро ЕС няма да го има, самоубива се бавно и сигурно. Иначе бутаме Берлински стени, а Украйна строи нова по границата си с Русия :-)
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До горе доло руската икономика равна на италианската
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Огорчават ме Руснаците мене.как може да зависят толкова от ес?досега те трябваше да измислят свой технологий и своя разплащателна система,а не да чакат запада.правят само оръжия,а загърбиха цивилния сектор.правят модели на лада по 20 години.сега вече дано е настъпило времето да покажат че могат и сами.Путин трябва да удържи тези удари
12
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Колко е *** бай ***....вярва каквото му поднесат продажните джурналисти без дори да желае да провери вярно ли е или не. Никакви цени не са се дигнали в Русия и въобще няма да почуства никакви смешни санкции, това е почти ухапване от бълха. А ответните санкции най-много ги удря и без това мизерните европейци... а пък за Бг просто нямам думи - за кефа на някой си тепърва Бай Ганьовица ще сърба попарата но нали сте АМЕРИКАНЦИ и САЩ веднага ще ви помогне....да може и топките да влязат
11
2
 
7
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 10По данни на Световната банка за 2012 г. руската икономика е шеста в света с БВП от 2,5 трилиона долара след Германия - 5-а с БВП 3,1 трилиона долара, но изпреварва Великобритания (8-а - 2,3 трилиона) и Франция (9-а - 2,2 трилиона).
10
9
 
7
 
! Отговори
ПУТ..ИНА Русия преди 9 години
Велика русия???- Кой знае марка руски телефони, марка руски компютри, случайно да има руски Уиндоус, а да се купуват руски граждански самолети ТУ освен в Африка, а коя е Авиокомпанията с най много катастрофи?? Коя нация има само един самолетоносач- Кузмин?? еди кой си- а защо на него няма самолети- вижте в интернет защо??Какви марки коли освен Лада знаете. Колко лади са продадени в Германия 2014 г- отговор- 1 . Какви коли карат в Русия , какви телефони ползват? Да живее банановата република .
9
1
 
10
 
! Отговори
преди 9 години
Ще е много интересно,ако Русия забрани износа на паладий,платина и титан.Селскостопанските санкции ще са детска игра пред загубите на Еърбас и Боинг,да не забравяме и автомобилната промишленост.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zapada navliza v nova kriza. Rusia ste izdurji s tolkova mnogo prirodni bogatstwa.Zapada prilaga moderna woina srestu Rusia.E ako doide strachna zima i Rusia spre gazta v otgovor na sankziite, to Zapada umira prav.
7
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На нашите шушумиги явно им обягва факта, че РФ не е СССР и икономиката и е по-мижава от италианската. Горе долу всички държави в евроазийката взети заедно едва добутват до БВП на осмият по БВП щат в САЩ. Европа до преди 15 години не беше и помирисвала руска газ, и си живееше отлично.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТо е "ей сега" от сто години, ако питаш рашките.Те колко пъти се разпадаха през това време?
5
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със сигурност Европа ще усети тежко, Руските санкции, но за Русия ще са катострофални Европейските санкции. Вчера четох, че вече с 20% са се повишили цените в Русия на стоките. Руската рубла ще продължава да губи позиции, идва голяма инфлация. Санкциите ще доведат до милиарди евро загуби за Русия и същевременно ще настане и спекула със западните стоки, чийто внос е забранен и вероятно ще се търгуват от черноборсаджии на петорни цени и т.н. И това, за да докаже нещо Русия на запада. Глупаво от нейна страна. Тя спечели Крим, нямаше смисъл от последвалите стълкновения в Донбас и Луганск.
4
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е сега вече Европейския съюз ще се разпадне!
3
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хааха ответни санкции за внос на автомобили - ще карат пак лади след 20 години чакане. Дори новите заводи на рено, няма да смогнат да произвеждат пластмасовите нови ладички, че да задоволят пазара. А зимата и да дойде, както платените *** на атака драскат, Русия няма да спре доставките на ГАЗ за европа, тъй като това означава сигурен фалит на дъжавата им. Това е последния им коз, който обаче ще ги загроби, ако го приложат. ЕС ще изкара зимата, бъдете спокойни.
2
2
 
4
 
! Отговори
zimata преди 9 години
Absolut i Finlandia e spasenieto i domaten sok ;))
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До март евро пуделите ще ги развяват по площадите, гаранция.Европейския бизнес ще съкрати хиляди работни места след тази тъпотия и много ще остана на улицата.