Държавните нефтени компании на Русия-обект на санкции на ЕС

Под ударите попадат и петте руски държавни банки
Обновена: 12 сеп 2014 10:48 | 12 сеп 2014 10:46, Миглена Иванова
126
Държавните нефтени компании на Русия-обект на санкции на ЕС
Снимка: Reuters, архив

„Роснефт“, „Транснефт“ и „Газпромнефт“, както и производители на стоки и суровини с възможна двойна употреба, са обект на новите санкции на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия, съобщава ИТАР-ТАСС, като се позовава на публикуваните в Официалния вестник на ЕС ограничителни мерки.

Въведени са и допълнителни ограничения пред финансирането на петте руски държавни банки - „Сбербанк“, „Газпромбанк“, „Внешэкономбанк“, „Россельхозбанк“ и ВТБ.

Още по темата
Мерки са предприети и срещу „Уралвагонзавод“, „Оборонпром“ и „Обединена авиостроителна корпорация“.

В „черния списък“ на ЕС са включени още „Сириус“, „Станкоинструмент“, „Химкомпозит“, „Калашников“, Тулският оръжеен завод, „Технологии за машиностроенето", “Высокоточные комплексы", концернът ПВО "Алмаз-Антей" и НПО "Базальт".

В списъка са и още 24 физически лица, сред които шефът на концерна „Ростех“ Сергей Чемезов, премиерът на самообявилата се Донецка народна република Александър Захарченко, Владимир Жириновски, зам.-говорителите на Държавната Дума Владимир Василев, Иван Мелников, Игор Лебедев и Николай Левичев.

С тях физическите лица, на които се забранява да пътуват в ЕС и чиито активи се блокират, нарасна до 119 имена.

ЕС забранява дълговото финансиране за трите нефтени компании с руско държавно участие. Въвежда се незабавна забрана върху търговията с облигации на трите компании с матуритет над 30 дни, както и емитирането на нови дългови книжа на европейските пазари.

Забранява се и предоставянето на кредити и на инвестиционни услуги на петте банки с държавно участие. Подобни са и мерките срещу другите предприятия.

Санкциите засягат дейности, свързани с продажбата или преноса на суров нефт и нефтопродукти, се посочва още в публикацията.

Забраняват се пряката или непряката продажба, доставка, прехвърляне или износ на стоки и технологии с двойна употреба, независимо дали те са с произход от ЕС, на физически или юридически лица, образувания или органи в Русия, включени в днешния ограничителен списък.

Санкциите по отношение на отбранителната индустрия и производството и разпространението на енергоносители ще бъдат прилагани спрямо договори, сключени от днес нататък, но няма да засягат вече действащи споразумения.

Говорителят на руския външен министър Сергей Лавров - Александър Лукашевич, определи новите санкции като „абсолютно неприятелска стъпка“, съобщава ВВС.

Изданието припомня, че вчера помощникът на руския президент Владимир Путин Андрей Белоусов посочи, че руското Министерство на икономиката е подготвило ответни санкции, които ще засегнат вноса на автомобили и продукти на леката промишленост.

Русия вече забрани вноса на храни от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: РусияЕСбанкисанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименимено никой друг не го купува
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Шоппрез януари и февруари. Има зими когато -15-20 градуса се задъежат по 20 дни и тази се очаква именно такава
37
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До АнонименДори и айфоните ще са безполезни, защото пръстчетата са замръзнали.---------От какво да са замръзнали, бе таварищ? Вие в руските училища малко география не учите ли? Кога в БГ ще умрем от студ, а? По кое време на годината?
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американския дълг от трилиони се купува от Русия и Китай !
35
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анти блядМного е жалко, че изстрадалият руски народ ще страда, а не *** и приближените до него олигарси-------------90% от руснаците подкрепят агресивната политика на Путин, значи да си влачат последствията. Както сърбите се радваха на войните на Милошевич и както иракчаните се кефеха на Саддам.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа като има такива технологий и средства,защо просто не затвори пазара с Русия и край.Тук пишете че едно е да спреш внос на ябълки и друго да санкционираш с технологий.така е,но незаменими технологий няма.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ще се напечатат нови долари не се бой щатите не играят по пазарните правила
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почвайте да купувате рубли. Ако нямате оставате без газ и ядрено гориво за Козлодуй, т.е без ток. Дори и айфоните ще са безполезни, защото пръстчетата са замръзнали. А ако нямате рубли, отидете в Сибир да бачкате. Там заплатите са в рубли и 3-5 пъти по големи от бг.Кой ни набута в тази клака ЕС, кой?
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия вече си пренасочи газта на Изток , преди санкциите.А как ще реагира през зимата - достатъчно е да намалят капацитета .От Фондовете на Родчилд вече са вложени 400 млд. - през март в газовата промишленост на Русия !
30
3
 
8
 
! Отговори
преди 9 години
До 35Русия има четвъртия в света валутен резерв и държи активите си в долари. Ако започнем да прехвърляме активите си в други твърди валути - в юани или швейцарски франкове, това ще се превърне в катастрофа за САЩ
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия може всичко, могат си и без западните коли-***, мецедеси и рена на лизинг... Могат и без храна, ако се наложи. Важото е да умрат, но да не се предават. Ние на това разчитаме най-вече.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До само дето никой няма да купи американски дълг
27
4
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
Руснаците биха могли да започнат масирани продажби на американски дълг. Това ще го обезцени и ще вдигне лихвите, при които инвеститорите купуват. Ефектът е ясен - ще има отражение върху цената на ипотечните заеми в САЩ. Те ще се оскъпят и ще станат труднодостъпни. А в момента ипотечният пазар в САЩ се оценява на над 13 трилиона долара. Тоест - икономическо забавяне
26
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС , как си пазят газчицата . Няма да засягат старите договори с Русия !Значи старите договори за Южен Поток са валидни !!
25
15
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
Еврогейците, които са пуделите на сащ, сами си го сложиха и от сега нататък , ако не се откъснат от влиянието на ротшилдови и сие ги грози фалит, бунтове и социални вълнения...
24
10
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
Епа да видим сега кой кого, *** си мисля, че най-натаковани ще сме ние в БГ де, не за друго ми ние даже когато уж побеждаваме пак са ни натоковали и то доста!
23
5
 
13
 
! Отговори
УРОК ПО ИКОНОМИКА преди 9 години
Господата които коментират колко трилиона има Русия да си зададат въпроса от какво са??Все тая ли е да изнасяш като Германия всякакви машини и техника или изнасяш 1000 тона банани. Сумата може да е една и съща - но съществото не е. Затова Европа може да си купи нефт от всякъде , а с газта ще заместят с ток или други източници. Не е фатално. А Русия ще яде ГАЗ,НЕФТ ??? Все ли е тая да се спукаш от копане и да вземеш 100 лева или да вземеш 1000 с технически средства. ?? Поживейте там като мен
22
9
 
22
 
! Отговори
анти бляд преди 9 години
Европейският съюз няма как да се разпадне, по-скоро ще се разпадне руската ***, по подобие на СССР. Тези санкции бяха последният пирон в ковчега на жалкото, кремълско джудже и неговата пасмина. Много е жалко, че изстрадалият руски народ ще страда, а не *** и приближените до него олигарси. Но все пак всеки народ заслужава съдбата си. Ако руският народ се беше вдигнал и беше свалил джуджето сега нямаше да страда от тези санкции. Мужиците обаче са страхливи и са свикнали да ги тъпчат!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗимааааРусия печели най-много от износа за Европа. Ако спре газта, ще пострада най-силно.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
6 та и то при положение че две трети е добив на суровини в суров вит жалка картинка