Война на газа: как Путин раздели Европа с "Южен поток"

"Адевърул": Комбинира "разделяй и владей" с "предложение, на което не се отказва"
Обновена: 19 сеп 2014 14:07 | 19 сеп 2014 13:25, Елка Василева
140
Война на газа: как Путин раздели Европа с "Южен поток"
Снимка: Reuters

Под заглавие "Война на газа: как Путин раздели цяла Европа с газопровода "Южен поток", румънският вестник "Адевърул" пише, че руският президент Владимир Путин е успял да всее раздор в цяла Европа с помощта на газопровода, като е предоставил серия преференциални енергийни договори на някои държави, така че сега Европейският съюз е в невъзможност да отговори по съгласуван начин на руската агресия в Украйна.

"Южен поток" предизвика нов скандал във вътрешността на ЕС, след като Европейската комисия заплаши завоалирано България и дори Сърбия, че може да наложи санкции, ако те продължат проекта, посочва вестникът.

Путин комбинира сентенцията "разделяй и владей" на Макиавели с "предложение, на което не се отказва" от филма "Кръстникът".

Всички страни в региона се втурнаха да подписват споразумения с Русия и "Газпром", след като получиха "оферти, на които не можеш да откажеш": България получи намаление с 10 процента на цената на газа, Сърбия подписа споразумение с "Газпром" за изграждане на ново подземно хранилище за природен газ, а Унгария ще има два нови реактора, построени от руския гигант "Росатом" на стойност 10 млрд. евро с кредит от Русия, посочва "Адевърул".

Изданието припомня за възраженията на Европейската комисия спрямо "Южен поток" и за начина, по който България е опитала да заобиколи европейските предписания. Властите в София обявиха, че спират проекта, но в края на август български медии показаха как работници на пристанище Варна продължават да правят място за тръбите.

В Сърбия заместник-директорът на "Газпром" Александър Сиромятин каза, че строежът в сръбския участък започва през октомври и че "Газпром" очаква България да издаде разрешение за строителство веднага след изборите на 5 октомври, пише "Адевърул".

Вестникът информира за реакцията в Брюксел от сряда вечерта и цитира изявленията на говорителката на Европейската комисия по енергийните теми Марлене Холцнер.

"Адевърул" определя като "причина за тревога" отношенията между австрийската група OMV, която притежава румънската компания Петром, и руския гигант "Газпром".

Президентът Траян Бъсеску предупреди неотдавна OMV, че в медиите се появяват информации, според които ОMV Австрия лансира политики, които не са в полза на румънската държава.

Вестникът посочва, че изявленията на Бъсеску са дошли, след като ОMV е стигнала до споразумение с "Газпром" за изграждане на австрийския участък от "Южен поток". Нещо повече, шефът на ОMV Герхард Ройс започна да лобира на европейско равнище за газопровода, твърдейки че наложените на Русия санкции няма да повлияят на строителството. Според анализатори на института "Чатъм хаус" ОMV може да изнася по газопровода "Южен поток" газ от Черно море. Този газ трябваше да осигури енергийната независимост на Румъния от 2019 г., напомня вестникът.

По-рано, през юни, Ройтерс съобщи, че "Газпром" може да купи пакет от 24,9 процента от акциите на ОMV от суверенния фонд от Абу Даби. "Газпром" отрече информацията.

Макар че Европейската комисия сега оказва натиск на източните държави, редица страни от Западна Европа имат много по-тясно сътрудничество с Русия в енергийната сфера, отбелязва "Адевърул" и напомня за отношенията с италианската компания ENI; с Enel; с British Petroleum, и с E.ON, Wintershall, GdF SUEZ (Франция) и Gasunie (Холандия) в газопровода Северен поток.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На какво го е разделила ?На държави на които им е позволено да ползват Руски ГАЗ , като Германия ( Северен Поток ) , и други държави , с които си правят експеримент , да не им позволяват !!
93
1
 
5
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Кисел, братче, много си ***!"Шистовия газ си е нормален и може да се използва за всичко."Не е въпроса, че шистовият газ е некачествен. Става въпрос, че процесът на добиване на шизтов газ трови земята, *** ти се правиш на неразбрал, а ем ти го обясниха:"После ще плащаме много скъп хляб, като унищожат Златна Добруджа."***"пшеница или брашно,цените са еднакви, не плаши хората"При недостиг на газ ще се вдигне цената на хляба(не на пшеницата), освен ако не почнат да го правят пак на мазут.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Киселяка После ще плащаме много скъп хляб и вода ,като унищожат Златна Добруджа. Нещо, поляците изреваха още преди година за замърсяване и нищожни количества ,,почти никакъв газ,, В САЩ т.н. добиви на шистов газ са спаднали с 85%. С една дума поредният балон на демокрацията и не в ползу роду.Самият газ е опасен за битова употреба и автомобили поради замърсеноста си и е само за промишлени нужди ,липсващи в Б/Я.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес CNN не е пуснал нищо срещу Русия и Путин и *** бая се е изпотила. Все пак се е поразровила из по-младшите вестничета да изкопае нещо антируско :)))
90
1
 
4
 
! Отговори
Рудан преди 9 години
До Анонимен 101 Наивник !!! - БСП ще се разкара ,когото тя реши и затова ни пробутва , лееко, следващият си наследник -ГЕРБ. И пак ,духът на БКП и наследниците на активните борци ще живее, чрез ГЕРБ. И след това с помоща на децата и внуците на БКП, чрез ГЕРБ ще докарат начело на България -ДПС. А тук ,***,(или *** или протестъпр -платен в зелено) някакъв се радва че ДПС ще са втори .
89
0
 
1
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименТогава се наведи на американците, та *** да ти вкарат малко ум.
88
0
 
0
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До АнонименА ти сигурно ще тръгнеш по-кофите.
87
1
 
9
 
! Отговори
дядомраз преди 9 години
Путин знае какво иска и си гони интересите. Западът-също. А ние знаем ли какво искаме и какви са нашите интереси?
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен що им са трабите като могат да вземат извора тарикатче
85
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименОт това нито БСП ще станат повече нито Атака ще влезнат
84
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе хора, я малко се съвземете. Каква Румъния? Нещата са по-дълбоки. Американски компании са собственици на цялата газопроводна мрежа на Украйна. Целта на Южен Поток е да ЗАОБИКОЛИ УКРАЙНА. Това значи пари инвестирани напразно. Канеха се да цицат яко от чуждото нещастие, но .... пустият Южен Поток. Ще остане транзитът само към Полша, Чехия и част от Германия.А американците искат повече. Те искат всички пари за себе си.Не войната в Украйна, не демокрация и разни подобни. Всичко е за пари.
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
очертава се Интересен парламент Бойко първи ДПС втори БСП трети Барека ако си плати ще влезе иначе ще прави компания на Волен и Костов одвън парламента
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ти може да си мислиш че нямаш нищо общо с тази държава но тя не смята така.не е нужно да ни нападат или завземат затова се казва влияние.същото се отнася и за влиянието на сащ.когато си завъртим *** в дадена посока от другата страна гледат по някакъв начин да ни накажат за да се обърнем към тях.
81
0
 
15
 
! Отговори
Митата преди 9 години
До Анонимен101Да не мислиш, че САЩ се интересуват от нас. Гледат собствените си интереси, подслушват и съюзници и врагове. Тука им е удобна територия - близо да дразнят Русия.Не плащат за базите си, както е в Гърция и Румъния, политиците ни ходят на крака за инструктаж и слушат.Такова нарушаване на суверинитета ни не говори добре за достоен народ.Едно време се кланяхме на руснаците, сега на американцците.Явно обичаме да сме покорни и послушни пред големия "брат"
80
0
 
22
 
! Отговори
Pанина преди 9 години
Уважаеми пишещи, нека престанем да плюем на изток и на запад.Стара английска приказка е "нямам вечни приятели, имам вечни интереси". Политиката на страната не трябва да се води от това кой е русофил или какъвто и да е фил, а да се гледат интересите на България. Браво на Унгария - имат политик, който не цепи басма ни на ЕК , ни на САЩ или Русия. Затова Унгария върви напред.Тука 6 посланици бяха в ДКЕВР и клекнахме на ЧЕЗ и останалите.Какво стана с лицензиите . Управниците ни гледат комисионната.
79
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП мафията такъв ще си го вкара ако продължава да реве газ русия Чичо САМ ще я разкара на бонището като трета политическа сила и ТОВА Е НАЧАЛОТО
78
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не ни харесват повече а влиянието им в България е много голямо в голяма степен политическите и икономически решения се решават от Русия.
77
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До putin e velik .каква е тази шлюковица другарю и да не забрава НЪЦ южен поток
76
1
 
1
 
! Отговори
putin e velik . преди 9 години
abe oxluvi neshtastni nali amerika shte vi kara gaz i vaglishta nali vikahte nato natos onia evreipasi sega go dyhaite pod voda ,gaz vav vareli ot amerika hahaha prostaci shte ymrete ot cioniskoto amerikansko ypravlenie .....da jivee amerika che shte vi ide mamata....
75
6
 
1
 
! Отговори
сорос преди 9 години
МЕЧОКА ЩЕ ГО КАСТРИРАМ