Война на газа: как Путин раздели Европа с "Южен поток"

"Адевърул": Комбинира "разделяй и владей" с "предложение, на което не се отказва"
Обновена: 19 сеп 2014 14:07 | 19 сеп 2014 13:25, Елка Василева
140
Война на газа: как Путин раздели Европа с "Южен поток"
Снимка: Reuters

Под заглавие "Война на газа: как Путин раздели цяла Европа с газопровода "Южен поток", румънският вестник "Адевърул" пише, че руският президент Владимир Путин е успял да всее раздор в цяла Европа с помощта на газопровода, като е предоставил серия преференциални енергийни договори на някои държави, така че сега Европейският съюз е в невъзможност да отговори по съгласуван начин на руската агресия в Украйна.

"Южен поток" предизвика нов скандал във вътрешността на ЕС, след като Европейската комисия заплаши завоалирано България и дори Сърбия, че може да наложи санкции, ако те продължат проекта, посочва вестникът.

Путин комбинира сентенцията "разделяй и владей" на Макиавели с "предложение, на което не се отказва" от филма "Кръстникът".

Всички страни в региона се втурнаха да подписват споразумения с Русия и "Газпром", след като получиха "оферти, на които не можеш да откажеш": България получи намаление с 10 процента на цената на газа, Сърбия подписа споразумение с "Газпром" за изграждане на ново подземно хранилище за природен газ, а Унгария ще има два нови реактора, построени от руския гигант "Росатом" на стойност 10 млрд. евро с кредит от Русия, посочва "Адевърул".

Изданието припомня за възраженията на Европейската комисия спрямо "Южен поток" и за начина, по който България е опитала да заобиколи европейските предписания. Властите в София обявиха, че спират проекта, но в края на август български медии показаха как работници на пристанище Варна продължават да правят място за тръбите.

В Сърбия заместник-директорът на "Газпром" Александър Сиромятин каза, че строежът в сръбския участък започва през октомври и че "Газпром" очаква България да издаде разрешение за строителство веднага след изборите на 5 октомври, пише "Адевърул".

Вестникът информира за реакцията в Брюксел от сряда вечерта и цитира изявленията на говорителката на Европейската комисия по енергийните теми Марлене Холцнер.

"Адевърул" определя като "причина за тревога" отношенията между австрийската група OMV, която притежава румънската компания Петром, и руския гигант "Газпром".

Президентът Траян Бъсеску предупреди неотдавна OMV, че в медиите се появяват информации, според които ОMV Австрия лансира политики, които не са в полза на румънската държава.

Вестникът посочва, че изявленията на Бъсеску са дошли, след като ОMV е стигнала до споразумение с "Газпром" за изграждане на австрийския участък от "Южен поток". Нещо повече, шефът на ОMV Герхард Ройс започна да лобира на европейско равнище за газопровода, твърдейки че наложените на Русия санкции няма да повлияят на строителството. Според анализатори на института "Чатъм хаус" ОMV може да изнася по газопровода "Южен поток" газ от Черно море. Този газ трябваше да осигури енергийната независимост на Румъния от 2019 г., напомня вестникът.

По-рано, през юни, Ройтерс съобщи, че "Газпром" може да купи пакет от 24,9 процента от акциите на ОMV от суверенния фонд от Абу Даби. "Газпром" отрече информацията.

Макар че Европейската комисия сега оказва натиск на източните държави, редица страни от Западна Европа имат много по-тясно сътрудничество с Русия в енергийната сфера, отбелязва "Адевърул" и напомня за отношенията с италианската компания ENI; с Enel; с British Petroleum, и с E.ON, Wintershall, GdF SUEZ (Франция) и Gasunie (Холандия) в газопровода Северен поток.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Става въпрос за *** на европа които е атакуван от почти милион чернокожи имигранти и те не само го еб...т ами направо влизат в него
53
0
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Evrogeiskiq saiuz moje da razmahva prust na majka si, ne na BG i ???Serbia???Razpad na tazi mafiotska struktura!
52
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
американската течна газ е 3 пъти по-евтина $150 на 1000 куб мпровери по борсите, а това че папото на масква ще свърши е друг въпросоюорните точки издишат нещо...
51
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американските кораби за превоз на LPG чакат да започната транспортирането на шистов газ до Европа на цена 10 пъти по висока. Давате ли си сметка за какви пари иде реч. Не Украйна, монополите за тези пари света ще обърнат с хастара на обратно
50
2
 
26
 
! Отговори
ЩОМ КВИЧАТ преди 9 години
мамалигите - значи е добре за нас
49
1
 
27
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 9 години
е несравнимо по-важна за мен от това какво мисли Мамалигаринът. ЮЖЕН ПОТОК за нас, а за Румънеску да си дупче за шисти
48
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южните патки в Сибир.
47
1
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Дали пък ако се смени името от Южен поток с Американски поток ЕС няма да помени позициите си ???
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
56 а твоята цел ква е , кажи си
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
53 разкарай се от Родината ми
44
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
46 стрино Пено върти си хурката международната политика ни е за теб
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
49 Дреме му на чичо ти Сам за Южен паток но ти ще си на пангхара
42
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Южен поток може да застраши много България, а именно повтаряне на украинския сценарии в БГ. САЩ имат план да снабдят Европа с газ от Саудитска Арабия, за сега единствената им пречка е Асад.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм много запознат с цената на ЮП но се споменаваше че Русия си затваря очите за тройно завишената цена в България само и само да се построи. Според някои медии точно спора за това кой какво да вземе от ЮП е причината да се свали правителството на ББ а именно че не е искал да дели с БСП и ДПС.
40
5
 
21
 
! Отговори
България или ? преди 9 години
България следва директивите на великият младеж с мноого силен тен от бялата къщурка и е на път за последното харакири заменено с индийски култови самозапалвания и то не на Кали/богинята/ а заради боко тиквата и сие. пара няма,тока ще е рекордно скъп ГАЗ също поради роденият слугинаж няма да има вероятно и от тамнататък. Студ , огромни цени , спрени фабрики на цужди инвеститори , съдебни дела за не устойко десетки милиарди плащания от нас и масов гроб, единствени оцелели ***.
39
1
 
34
 
! Отговори
баба пена преди 9 години
По-скоро американците разделиха Европа с тяхната политика анти Русия..да си лансират те американски фирми и банки в Украйна,Русия праща хуманитарна помощ на украинците в нужда,те викат,че били оръжия,после като проверят и видяха,че няма оръжия измислят друго,Русия щяла да завладява до Полша..алоо2014 сме,не престанаха с глупостите..
38
2
 
29
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
samo Russia
37
0
 
4
 
! Отговори
До-43 преди 9 години
Чака *** да му даде.
36
23
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
Абе не знам ще клекне ли европата или нема, но знам, че по първоначални данни тоя ЮП щеше да ни струва към 1.7 милиарда лева! После обаче дойдоха пак кумунистите на власт и за една година се оказа, че тоя ЮП ще ни струва 4.7 милиарда лева, че и заем теглихме зарад това! Е сега ми кажете, че тоя ЮП е нещо повече от една ПОВТОРНА КРАЖБА от народа от страна на комунистите и русия! А си мисля, че след като го построят С НАШИ ПАРИ ОТНОВО, после пак ще им плащаме и надплащаме на 3 и 4-ни цени!
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЮЖЕН ПОТОК - РУСКИСЕДМИ БЛОК - АМЕРИКАНСКИАЕЦ БЕЛЕНЕ - РУСКИИ ТРИТЕ НЕ МОЖЕ. ЗАЩО? ЗАЩОТО ЗАВИЖДАТ НА БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ТЕЗИ ГОЛЕМИ ПРОЕКТИ!