Европа със сериозно предупреждение към Гърция

Атина да не се отклонява от позицията на ЕС спрямо Русия
Обновена: 29 яну 2015 14:03 | 29 яну 2015 07:04, Елка Василева
283
Европа със сериозно предупреждение към Гърция
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди гръцкия премиер Алексис Ципрас, лидер на радикалната лява партия СИРИЗА, да не се отклонява от общата позиция на ЕС спрямо Русия в украинската криза, съобщи Ройтерс.

Ципрас, чиято партия спечели изборите в неделя, смути европейските си партньори вчера, като разкритикува изявление на ЕС, предупреждаващо Москва за нови санкции заради ролята й в Украйна.

Неговото решение да приеме руския посланик, преди да се срещне с всеки друг чуждестранен официален представител, също не отмина незабелязано в Брюксел и Берлин, отбелязва агенцията.

Още по темата

"С ужас забелязах, че Гърция днес изостави общата позиция на Европейския съюз по Русия", заяви Шулц пред германската телевизия Цед Де ЕФ. "Не можеш, от една страна, да искаш от  Европа да покаже солидарност със собствената ти страна, както г-н Ципрас го прави, и после като първа официална стъпка да разцепваш общата европейска позиция", добави председателят на ЕП.

Шулц ще се срещне днес със Ципрас в Атина, за да обсъдят дневния ред на новото правителство и как Гърция иска да реши проблемите си с дълга. "И аз ще му кажа, че всякакъв едностранен подход във външната политика няма да му помогне", заяви Шулц.

Европейският съюз отхвърли по-рано критиките на новото гръцко правителство, че не са се консултирали с него за изявлението, призоваващо за работа по евентуални нови санкции срещу Русия заради украинския конфликт.

Ден след като Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, европейските лидери направиха необичайно общо изявление във връзка с ожесточаването на боевете в Украйна.

Канцеларията на Ципрас заяви, че ЕС би трябвало да осигури съгласието на Атина, преди да направи изявлението и посочи, че Ципрас е изразил недоволството си в телефонен разговор с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Европейският съвет съжалява, че гръцкото правителство не може да се присъедини към изявлението, отбеляза говорител на председателя на Съвета Доналд Туск.

Консултирахме се с всички страни членки, включително с представител на новото гръцко правителство. В понеделник вечерта останахме с впечатление, че изявлението се подкрепя от всички, посочи говорителят. Когато вчера сутринта разбрахме за гръцкото колебание, предложихме да се добави бележка под черта, че Гърция не е част от изявлението. Тъй като Гърция не искаше подобна обяснителна бележка, сметнахме, че можем да разпространим изявлението във вида, договорен предишната вечер, поясни той.

Като пореден знак, че новото гръцко правителство ще затрудни още повече постигането на единодушие в ЕС за санкциите, беше цитирано изказване на новия гръцки министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, че Гърция няма интерес от налагането на санкции на Русия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
22
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Всъщност какво искат от Гърция-да не си казва мнението?Мнението им задължително да съвпада с мнението на Германия?
18
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кутевската *** не спи :)
17
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демокрацията е едно, а спазването на договорите - друго.Народа може да избира как да се самоуправлява, но във външната политика трябва да се спазват договорите и ангажиментите.Това не са лични ангажименти, а аножименти по които Гърция учавства като страна. Така че изборът на ново правителство не е оправдание да не се спазват.Дори ако искат да покажат различна позиция могат да го направят, но си има ред.
16
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГНУСНИ *** !!!!!!!!!!!!!!!!! ПРОКАЖНИ !!!!!!!!
15
29
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
УКРАИНЦИТЕ ГЛАСУВАХА И САМИ РЕШИХА БЪДЕЩЕТО СИ ДЕМОКРАТИЧНО !!!!!!!!!!!!!А ТУК ТРОЛОВЕТЕ СЕ ПУКАТ ОТ ЯД !!! ТОВА ПОКАЗВА КАКВА ГНУСНА *** СА ......ТОВА СА ХОРА ПРОТИВ СВОБОДАТА ЗА ТЕРОРА !!!ТОВА СА ХОРА ПОДКРЕПЯЩИ РУСКАТА МАФИЯ !!!НЕ.............. ТОВА НЕ СА ХОРА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14
20
 
12
 
! Отговори
Алооо! преди 9 години
Ами то никоя страна няма интерес от налагането на санкциите бе, йооой! Гърците все едно са в детската градина! А да взимате милиардите от ЕС имате ли интерес?Тарикати нагли!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо си мислите че живеете в някакаква измислена демокрация...
12
38
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПУИН = ТЕРОР = РУСКА МАФИЯ
11
39
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХОРАТА ГЛАСУВАХА ВЕЧЕ В УКРАЙНА ! УКРАЙНА ИЗБРА СВОЯ ПЪТ ДЕМОКРАТИЧНО !!!КАК ТАКА НЯКОЙ СИ ЯНУКОВИЧ , ЩЕ ВЗЕМИ РУСКИТЕ ПОДКУПИ И ТОЙ ЩЕ РЕШАВА БЪДЕЩЕТО НА ДЪРЖАВАТА !!!А ПУТИН ВОДИ ВОЙНА , НЕЧЕСТНА ВОЙНА , ВОЙНА СРЕЩУ ЦИВИЛНО НАСЕЛЕНИЕ !!!ПУТИН Е *** !!! ТОВА ПОКАЗВА , ЧЕ РУСИЯ ВСЕ ОЩЕ Е МАФИОТСКА СТРУКТУРА , НО НЕ ДЪРЖАВА !!!БЪЛГАРИЯ В ЕВРОПА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
10
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От такива новоизлюпени воленчета, ще я втасат съвсем.Халал да им е. ЧЕ СИ КУПИМ КЪЩА НА БЯЛО МОРЕ, ЧЕ И ПО ЕВТИНО, ОТКОЛКОТО Е НА НАШЕТО СЕЛСКО КРАЙБРЕЖИЕ.. :)
9
4
 
6
 
! Отговори
inatut преди 9 години
грамотността е основно мерило за образоваността.Като тролиш, *** грамотно!Пълен-кратък член се учи в начално училище.
8
15
 
41
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Гледайте Шулц като си тръгне от Гърция дали ще му потече през крачолите.....диарията. Гръцкия народ показа че не е роб за разлика от българския.
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не са насочени руските ракети ще са американските или турските или на някой друг, понимаеш Бабек
6
14
 
42
 
! Отговори
Ann. преди 9 години
Браво Гърция !
5
7
 
65
 
! Отговори
истината преди 9 години
Е това ли е демокрацията......нали народа го избра,а сега го предупреждавате......май приказките за демокрация,свободно слово и човешки права са само прах в очите.Никой няма право на глас--каквото му кажат от Брюксел и Вашингтон--това е.......бах тая демокрация...........
4
11
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то никои друг не сме да се урепчи на баба меркел ама тоя евала му давам като премиер,защитава позицията на държавата си и се стреми за по добър живот на народа си , не като нашите бонаци тук / пожелавам му успех , евала на човека
3
19
 
61
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Освен Гърция още 6 европейски държави не приемат новите санкции за Русия. Това са : Италия, Франция, Австрия, Чехия, Унгария, Словакия.Къде е България в този списък ?Не трябва ли ние като най-близкият народ до руснаците в Европа да сме първи в списъка ?Вместо това слугите на Запада, които управляват днес България предлагат Шабла за нова военна база на НАТО.Тези безумци просто не си дават сметка в каква беля могат да ни вкарат ...Руските ракети с ядрени бойни глави ще бъдат насочени към нас.
2
41
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас е политически лилипут
1
13
 
55
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Какво ще им направите на гърците ?Ще ги изключите от ЕвроГЕЙСКИЯ съюз ли ? :)