Европа със сериозно предупреждение към Гърция

Атина да не се отклонява от позицията на ЕС спрямо Русия
Обновена: 29 яну 2015 14:03 | 29 яну 2015 07:04, Елка Василева
283
Европа със сериозно предупреждение към Гърция
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди гръцкия премиер Алексис Ципрас, лидер на радикалната лява партия СИРИЗА, да не се отклонява от общата позиция на ЕС спрямо Русия в украинската криза, съобщи Ройтерс.

Ципрас, чиято партия спечели изборите в неделя, смути европейските си партньори вчера, като разкритикува изявление на ЕС, предупреждаващо Москва за нови санкции заради ролята й в Украйна.

Неговото решение да приеме руския посланик, преди да се срещне с всеки друг чуждестранен официален представител, също не отмина незабелязано в Брюксел и Берлин, отбелязва агенцията.

Още по темата

"С ужас забелязах, че Гърция днес изостави общата позиция на Европейския съюз по Русия", заяви Шулц пред германската телевизия Цед Де ЕФ. "Не можеш, от една страна, да искаш от  Европа да покаже солидарност със собствената ти страна, както г-н Ципрас го прави, и после като първа официална стъпка да разцепваш общата европейска позиция", добави председателят на ЕП.

Шулц ще се срещне днес със Ципрас в Атина, за да обсъдят дневния ред на новото правителство и как Гърция иска да реши проблемите си с дълга. "И аз ще му кажа, че всякакъв едностранен подход във външната политика няма да му помогне", заяви Шулц.

Европейският съюз отхвърли по-рано критиките на новото гръцко правителство, че не са се консултирали с него за изявлението, призоваващо за работа по евентуални нови санкции срещу Русия заради украинския конфликт.

Ден след като Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, европейските лидери направиха необичайно общо изявление във връзка с ожесточаването на боевете в Украйна.

Канцеларията на Ципрас заяви, че ЕС би трябвало да осигури съгласието на Атина, преди да направи изявлението и посочи, че Ципрас е изразил недоволството си в телефонен разговор с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Европейският съвет съжалява, че гръцкото правителство не може да се присъедини към изявлението, отбеляза говорител на председателя на Съвета Доналд Туск.

Консултирахме се с всички страни членки, включително с представител на новото гръцко правителство. В понеделник вечерта останахме с впечатление, че изявлението се подкрепя от всички, посочи говорителят. Когато вчера сутринта разбрахме за гръцкото колебание, предложихме да се добави бележка под черта, че Гърция не е част от изявлението. Тъй като Гърция не искаше подобна обяснителна бележка, сметнахме, че можем да разпространим изявлението във вида, договорен предишната вечер, поясни той.

Като пореден знак, че новото гръцко правителство ще затрудни още повече постигането на единодушие в ЕС за санкциите, беше цитирано изказване на новия гръцки министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, че Гърция няма интерес от налагането на санкции на Русия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До син *** - "защото дори Русия се тресе от капитализъм"може, но в политическата игра комунизмът е стръв в арсенала на руския империализъм
58
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гърците избраха едно момче ***
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 73 , ДА АМА ЖЕНА ВИ НЕ ИСКА И Е ГЛАСУВАЛА ЗА ТОВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА !!!, КРАТУНО ПРОСТА !!!
56
3
 
21
 
! Отговори
това е демокрация ес преди 9 години
Значи оказва се малките държави в този уж "съюз" нямат право на мнение?! Дано повече държави последват примера на Гърция за да има бъдеще Европа
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен--Одисейчо...то и Обама не се закле пред Библията....опита се,и му стана лошо--клипа го има в нета.Затова си мълчи....сега
54
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ :СЕМЕЙСТВОТО ВИ ( УКРАЙНА ) ГЛАСУВА ДА ХОДИ НА РАЗХОДКА ВЪВ ВИЕНА ,ОБАЧЕ СЪСЕДЪТ ВИ ( ПУТИН ) ИСКА ДА ЧУ...А ЖЕНА ВИ И ДА Я ВОДИ В СИБИР !!!ЖЕНА ВИ НЕ ИСКА :)))Е СЕГА КАЖЕТЕ МИ КОМУНИСТЧЕТА И ТРОЛЧЕТА ...... ТОВА НЕ Е ЛИ ТЕРОР !!!!!!!!!!!!! :))))))))))))))ГОЛЕМИ *** СТЕ , АМА ГОООООЛЕМИИИИИИИИИИИИ !!!!!!!!!!!!
53
0
 
17
 
! Отговори
дада преди 9 години
Е те това е свобода, суверинитет, невмешателство във вътрешни работи, демокрация т.е. волята на мнозинството от народа. И това не е по вкуса на най-великата демокрация, че люлката на демокрацията не е на нейното мнение. Лицемерие?
52
4
 
16
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
Най накрая някой да се изправи против лихварите от Брюксел--А кога ние българите ще се изправим срещу лихварите от Атина?!
51
2
 
22
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Всъщност скандалът е огромен.Администрацията на ЕС в Брюксел сама взема решения, и ги обявява"от името на всички".Брюкселската бюрокрация се е превърнала в самостоятелно политическо тяло, което не се чувства обвързано с мнението на страните-членки на ЕСVОказва се, че решенията в Брюксел се вземат от шепа бюрократи, които никой не е избирал на избори и никой не е гласувал.Ей тази истина лъсна пред целия свят, и сега Шулц отива спешно в Гърция за да им запуши устата и да замаже гафа.
50
2
 
10
 
! Отговори
до 60 преди 9 години
Ама кой те кара да теглиш кредит или да си влагаш парите в гръцките банки бе--Ами кой ги е карал гърците да вземат пари от западните банки бе. Сега да си ги връщат заедно с лихвите. И да престанат да скимтят и да искат Европа да ги хрантути, докато те се отдават на хомо игрички и пиене.
49
9
 
7
 
! Отговори
Банкер преди 9 години
ВЪН ГРЪЦКИТЕ БАНКИ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!! И ОТ ЕС !
48
1
 
19
 
! Отговори
гръцки търгаш преди 9 години
Сага ще видим дали Ципрас е ***. Ако се съгласи на санкции срещу Русия в замяна на намаляване на дълга или неговото разсрочване, ще видим, че е най-обикновен гръцки търгаш.
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе искам всичко, което изплащам към гръцки банки да ми бъде опростено.Капиталисти, империалисти, експлоататори.
46
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците са ***.Веднъж вече имаха комунисти на власт и забравиха поуките от това.Тогава Бог наказа комунистите в Гърция и те само за кратко успяха да останат на влст.Както навсякъде и в Гърция имаше поругани църкви по врме на комунистическата диктатура.
45
2
 
11
 
! Отговори
гръцко робство преди 9 години
Гърците искат банките да им опростят заемите. Ами и ние българите да искаме гръцките банки в България да ни опростят заемите. Стига гръцко робство. Гръцките банки ограбват българите и ако не си плащаш заемите те съдят, вземат ти жилището и те изхвърлят на улицата.
44
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Болен нарече протестите срещу Ореховски "Българският Майдан.Предател! Родоотсъпник!
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нека веднъж комунист да даде пари на другите, а да престане да краде.Да, ама не.Крадат и бегат.
42
1
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
До Георгиев 41 Точно така ! Те ще ми казват какво да говоря, кога и как да "сайдисвам" жена си !Аман от суфльори!!!
41
1
 
10
 
! Отговори
гого преди 9 години
А аз да ви попитам един въпрос: Защо Исландската революция не е в новините? Исландците бяха изправени пред същата дилема - да плащат за чужди дългове до края на живота си или да откажат. Те отказаха. Затова няма да ги видите в новините: zahariada.blog.bg/politika/2014/11/17/zashto-islandiia-ne-prisystva-v-novinite-otgovor-zashtoto-ve.1314694
40
6
 
15
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
А когато получаваха милиардчетата, бяха по-ниски от тревата. Храни куче да те лае.